Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Västra Strandparken vecka 33 2017

Augusti 2017Skapad av Ove Danielsson sön, augusti 20, 2017 09:21:54


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1707

"Anton-Pelle" och Sundsgården

Augusti 2017Skapad av Ove Danielsson ons, augusti 16, 2017 18:11:06Den gula restaurangbyggnaden Sundsgården vid Sundsbron tillhör i högsta grad Askersunds stadsbild. Askersunds Stadshotell i all ära, men Sundsgården vid Sundsbron var ett lika populärt ställe när det begav sig. Om inte ännu populärare. Allt var lite enklare där. Ett hotell är ändå ett hotell. Och nu är det bara Sundsgården som finns kvar. Gamla Statt har blivit servicehus. Och ett nytt modernt hotell finns på andra sidan bron. Sundsgården var ett andra hem för många inom föreningslivet. Och mycket berodde det på källarmästare Anton-Pelle Pettersson.

PS! Ytterligare text och bilder finns på na.se-Askersund-Oves blogg om någon vill kolla.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1706

Min tidningskrönika den 13 augusti 2017

Augusti 2017Skapad av Ove Danielsson mån, augusti 14, 2017 18:24:24

Alla kommuner med lite självaktning arrangerar gratis trivselaktiviteter under sommaren. Med olika namn. Det behöver inte vara Trivselkväll som i Askersund under många år. Vid något tillfälle var namnet till och med ” Nattifestival”. Anledningen var att festen började lite senare på kvällen. Runt klockan åtta om jag minns rätt. Nu har namnet ändras till ”Sommarmusik i Askersund hamn”.

Under en period hölls Trivselkvällarna i Hembygdsgården med ”Trivsel-Torsten” Lundberg som programledare. Torsten och hans hopplockade artistparad lockade storpublik varje gång. Runt 1000 personer. Svårare än så behövde inte var på 60-talet. Från vår balkong på Borgmästargatan kunde man se folk vandra upp till Hembygdsgården med sina tältstolar under armarna. Det var som ett lämmeltåg för att nu ta i lite. I alla fall som ett mindre lämmeltåg.

Senare flyttades Trivselkvällarna till Strandparkens stora gräsmatta. Där fick det plats mycket folk som helst och så var det också. Några av kvällarna dök Gösta ”Snoddas” Nordgren upp. Han var då lite på nedgång men drog ändå mycket folk. ”Snoddas” gillade Askersund. Han hade varit i stan både spelat bandy och fiskat. Många amatörer fick också sina drömmar uppfyllda. Att uppträda från en scen inför storpublik.

Bild från 1973 i Strandparken, Trivselkväll med "Snoddas" och "Karlstads -Snoddas."


Nu är det hamnområdet i Askersund som gäller för kommunens trivselarrangemang på sommaren. Minns vid några tillfällen då hemmasonen Bertil Boo gjorde sina framträdanden där. Då var det fullspikat. Många ville tala med honom om gamla minnen. Hygglige Bertil svarade snällt och mindes. Tror inte han kände igen hälften av de som kom fram, men han vill inte såra någon. Och visst kom han ihåg…

Men han var inte alltid så känd. Bertil berättade för mej när han gjorde ett framträdande på ett norrländsk äldreboende kom det fram en man och tackade med orden: ”Aldrig trodde jag att skulle få höra Harry Brandelius i verkligheten. Tack! Tack!”. Bertil tog det hela med humor.

I dag är det de pigga Systrarna K, Åsa och Karin Karlson , som lockar mycket folk på sångstunderna i hamnen. Och ibland Torsten Loxbo och Jonny Sjöberg. Det är annars inte lätt att var profet i sin hemstad.

Publiken brukar vara mycket nöjda när de lämnar hamnen. Men vid ett tillfälle gick det dock snett vid en fest på torget. Den kände radiomannen som skulle vara programledare hade tittat för djupt i glaset. Han stod mest och babblade utan att tala i mikrofonen. Det blev fiasko. Men så är det inte i dag. Programledare och artister sköter sig exemplariskt.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1705

Västra Strandparken vecka 32 2017

Augusti 2017Skapad av Ove Danielsson sön, augusti 13, 2017 09:42:07
Berg som måste sprängas bort  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1704

Hargebadens historia

Augusti 2017Skapad av Ove Danielsson fre, augusti 11, 2017 14:32:20
!933

”Hargebaden, vad mer begär du”. Så löd reklamen för Hargebaden på 30-talet. Reklam som gäller än i dag under sommarmånaderna vid ”Närkes Rivera”. Kanske något att ta upp igen?

Sedan 30-talet har det förstås hänt mycket. Under en period satsade kommunen och länets fritidsstiftelse stora pengar på en utbyggnad. Bland annat byggdes en bassäng och det gjordes en satsning på campingen. Sedan ett antal år tillbaka driver privatpersoner anläggningen och fortsatt med utvecklingen. Särskilt då campingen. Nya ägare är sedan november 2016 , Askersundsbon Peter Gylling och örebroaren Charlie Söderblom.

PS! Ytterligare text och bilder finns på na.se under Askersund och min blogg. Kolla om ni vill.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1703

IFK:s fotbollslag olycksdrabbat

Augusti 2017Skapad av Ove Danielsson ons, augusti 09, 2017 16:50:15

IFK Askersunds fotbollslag råkade ut för en allvarlig skada vid tisdagskvällens match mot Adolfsberg. Anfallaren Ludvig Danielsson råkade ut för ett benbrott i en kollison med gästernas målvakt i samband med en utrusning. Det skedde på en kortsida en bit utanför straffområdet. Målvakten träffade inte bollen utan Ludvigs ben. Det ledde också och till ett rött kort och bedömningen grov förseelse.

Olyckshändelsen ledde till att matchen blev kraftigt fördröjd. Matchen fick flyttas över till B-planen där det finns belysning.

IFK förlorade med 3-2 , sedan gästerna gjort sitt segermål i slutsekunden. Med tanke på ett svårt sjukdomsdrabbat IFK gjorde laget en verklig kämpamatch. Ingen nämnd ingen glömd. Nämnde Ludvig Danielsson och Emanuel Fahlström gjorde IFK:s mål.

Före matchen hedrades nyss avlidne IFK-kämpen Åke Olsson, med en stilla applåd.

På fredag väntar Latorp. Den matchen kommer att spelas i Åmmeberg. Hundarna tar över Solberga IP i Askersund under helgen. Då hålls den årliga hundutställningen. Och då får fotbollsspelarna flytta på sig.

Ove Danielsson  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1702

Gamla Sjukstugan i Askersund

Augusti 2017Skapad av Ove Danielsson lör, augusti 05, 2017 11:07:00


Det praktfulla tegelhuset där skolkontoret fanns är från 1909. Huset byggdes till sjukstuga med 20 vårdplatser. Bygget kostade 50 000 kronor och invigdes i september 1909. När sjukstugan invigdes fanns det inga andra hus på tomten. Närmast låg Kristinahemmet. Tegelhuset blev lite skymt när Sjöängsskolan byggdes. Men nu är skolan borta och huset framträder i sin prakt igen. Huset står tomt i dag och politikerna resonerar om kommande användning. Leif Linus har bidragit med bilder från han stora arkiv.

PS! På na.se under Askersund och min blogg finns mer text och flera bilder för den som är intresserad
  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1701

Ulla minns sin barndoms Askersund

Augusti 2017Skapad av Ove Danielsson tis, augusti 01, 2017 09:26:01


Fastigheten ägdes i mitten av 1900-talet under ett 30-tal år av Algot Stubbe, därav gårdsnamnet. På skylten står att Askersundsprofilen ”Hotell-Gustav” bodde i det lilla röda huset på gården med hustru Maria. Och där börjar lite av min historia i den här bloggen.

Ibland har jag haft kontakt med Gustav och Marias dotter, Ulla Sjösvärd, 92.

-92 och ett halvt år rättar , Ulla, snabbt.

Hon bor nu på ett trygghetsboende i Bromma. Men intresset för födelsestaden, finns kvar. Hon flyttade tillbaka under en period, men längtade tillbaka till storstaden där hon tillbringat större delen av sitt . Ulla hade alltid mycket att berätta om sin uppväxt i Askersund. Det ledde till att jag bad henne skriva ner sin berättelse.

OBS! Ett antal bilder och text finns på na.se under Askersund och min blogg. Gå gärna dit om intresse finns.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1700
Nästa »