Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Förslag om att göra Stöökagatan attraktivare

Mars 2018Skapad av Ove Danielsson tis, mars 20, 2018 09:22:42

Gästande turister i Askersund har svårt att hitta in till butikerna vid Stöökagatan. Det trots att butikerna bara ligger ett stenkast från torget. Köpmännen vid har under några år uppmärksammat kommunen på problemet att få turister på ett naturligt sätt hitta in på gatan. Och till butikerna. Nu har butiksägarna lämnat in förslag på lösningar inför sommaren.

Ett förslag är att få sätta upp en gemensam skylt vid gatans ingång vid torget med vilka utbud som finns längre bort på gatan. Skylten skulle ersätta alla trottarpratare som butiksägarna tvingas ställa ut för att synas.


”Det faller sig naturligt att vistas i hamnområdet och runt torget, men eftersom gatan in till oss inte särskilt tilltalande märker vi att det tar stopp vid entrén till Torghallen. Vad kan vi göra åt det? Fortfarande kommer det in kunder som är bosatt i kommunen med omnejd som i stort bara åker in för att handla i dagligvarubutiken som inte vet att vi finns. De ”ramlar” över oss eller har blivit rekommenderade av någon av andra butiksägare. Men de har aldrig sett oss tidigare”, framhåller butiksägarna på Stöökagatan i sin skrivelse till kommunen.

”Det sitter dessutom en skylt som blockerar insynen in på vår gata. Vi vet att det att den tagits upp för diskussion tidigare . Förslaget var en mindre modell, men vi har inte hört något mer om det. Det rör sig om små förändringar som inte kostar särskilt mycket” skriver företagarna som också skissat på ett förslag på hur en skylt skulle kunna se ut.
Julmarknad på Stöökagatan 2017

Kan nämnas att företagarna vid Stöökagatan ordnade en julmarknad i december som lockade mycket folk. För egna pengar. Förhoppningen är att ansvariga hjälper till att göra gatan attraktiv. Om inte finns det företagare som funderar allvarligt på sin framtid vid Stöökagatan.

PS! Ytterligare bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1803

Soin of Hope 2018 i Askersund

Mars 2018Skapad av Ove Danielsson fre, mars 16, 2018 09:24:20

Målet med spin of Hope nationellt är att stödja och hjälpa cancerdrabbade barn och deras familjer.

Spin of Hope är Sveriges största spinning event. Man deltar i lag 1-12 personer och gemensamt försöker man hålla igång en spinningscykel i 12 timmar. I Askersund har arrangörerna också valt att lägga till en egen variant som vi kallar Row of Hope där IFK Askersund utmanar allmänheten att hålla igång roddmaskinen och ta sig från Askersund till Jönköping.

Flera ungdomslag och damlaget kommer att delta. Varje timma har ett musiktema, allt från hårdrock till dansband. Flera företag sponsrar med priser som lottas ut under dagen. Det kommer också finnas ett sponsrat mellisbord för de som behöver påfyllning av energidepåerna.

Är 2017 gav insamlingen 45 200 kr till barncancerfonden. Målet i år är såklart att slå det. Arrangemanget pågår lördag 17 mars mellan klockan 7-19 i Forma Gym & Cardio Västra Stranparken -gamla Askersndverken

.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1802

När det fanns en hamnfogde i Askersund

Mars 2018Skapad av Ove Danielsson tor, mars 15, 2018 09:45:59

Återblick när det gäller Askersunds hamn.

Sommaren 1994 gick en lång hamnepok i graven. Då försvann posten hamnfogde ur Askersunds kommuns personalrullor. När Sven Carlsson sades upp hade tjänsten funnits sedan 1800-talet. Sven tog över jobbet efter pappa Sigge. Eller som alla sa, ”Hamn-Sigge”. Under många år hade också Bernhard Danielsson det viktiga jobbet som hamnfogde.

Sven Carlsson
copyright Oves blogg


När Sven fick sluta var den officiella förklaringen arbetsbrist. Det handlade då en besparing i budgeten med 40 000 kronor. Redan då var kommunerna inne på besparingar, så det som pågår i dag är inget nytt. Minns att Sven tyckte besparingen var en bagatell mot andra kommunala utgifter.

Från mitten av 40-talet och fram till 1960 var Svens pappa, Sigge, hamnfogde i Askersund. Arbetet gick i arv inom familjen. När Sigge avled tog Sven över. Även bostaden gick i arv. Hamnfogde såg till att allt fungerade i hamnen. I jobbet ingick också att ta up hamnavgifter av båtägare som angjorde hamnen

-Jag var med farsan som grabb när timmerbåtarna kom till hamnen i Askersund. Vi bodde i Hamnkontoret (i dag restaurang). Själv bodde jag 50 år i huset innan vi fick flytta hösten 1992. Kommunen sålde huset så det var bara att packa ihop, berättade Sven för mej i samband med avskedsintervjun som hamnfogde.

Sven hade ett år kvar till pensionen när tjänsten drogs in. Han var en smula bitter över det. Sven tyckte att kommunen kunde ha väntat ett år med uppsägningen. Sven finns inte i livet längre.

När Sven fick sluta sitt jobb som hamnfogde i början av 90-talet, var hamnen en lugn och stilla plats. Lastbåtarnas tid var förbi. Förr kom ett antal båtar in för att lasta och lossa varje dag. Det var en tuff arbetsplats. De tekniska hjälpredskapen hade inte gjort sitt stora intåg ännu. I dag har hamnområdet blivit den stora samlingspunkten i Askersund när det gäller nöjesliv, mat, pilsner, glass rökt fisk, våfflor, korv och mycket mera. Tror inte att varken Sigge eller Sven hade haft så mycket emot de senaste årens förvandling. Båda trivdes när det var liv och rörelse i hamnen. Och att få prata med alla gästande båtägare.


Sedan några år är ångfartyget Motala Express också borta, men där har Bergstens Wettervik ersatt väl. För ett antal år sedan fanns Motala Express och ytterligare en stor passagerarbåt. Hönö var namnet till att börja med när den kom till stan. Min bror Karlherbert fick uppdrag att måla ett nytt namn, Bayard. Vid en av de första turerna med den nya båten gick det snett. Eller snarare rakt in i Klockarholmen några hundar meter från avgångsbryggan i hamnen. Väl tillbaka i hamn var det några elaka ynglingar som frågade skepparen om det inte fanns några längre turer. Skepparen som inte var så van vid Askersunds hamn och dess närliggande holmar blev inte glad. Det minns jag tydligt.

Äldre askersundare minns naturligtvis också alla vedskutor som in till hamnen för att lasta och lossa. Hela Stapelängen var fylld med timmer. Och där jobbade folk och slet med de tunga stockarna. Under vinter var det issågning som gällde för många. Hotellet, fiskaffären, bryggeriet och många andra butiker behövde is. ”Gubbarna” sågade och staplade det hela i isdösar som sedan täcktes med sågspån. Men sedan kom frysskåpen och kylrummen och då var det kört för issågarna. Ännu en verksamhet försvann från hamnen.

PS! Ytterligare bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1801

Pensionärerna sviker restaurangen på helgerna

Mars 2018Skapad av Ove Danielsson mån, mars 12, 2018 11:54:52

Pensionärerna är för dåliga på att äta i Sjöängens matsal på helgerna. Det kommer att få konsekvenser. Förvaltningen föreslår därför att besparingssyfte stänga äldrerestaurangen på helgerna. Antalet gäster är för lågt konstaterar ansvariga. Under perioden juli 2017 till och med februari 2018 har antalet gäster i genomsnitt på helgerna varit 2,5 personer. Äldrerestaurangen stängs på helgerna från och med 9 juni. Kommunledningsgruppen har sagt ja till förslaget.

Stängningen medför att matsvinnet minskar, då redan tillagade måltider inte behöver kasseras vid få eller inga gäster allas. Personalkostnader under helgerna minskar eftersom ökad bemanningen krävs för servering i äldrerestaurangen på helgdagar. En negativ konsekvens är att den allmänna servicenivån till äldre på sämre. Stängning av restaurangen på helgdagar innebär sammanfattningsvis en besparing dels i matsvinn , dels i personalkostnader.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1800

Min tidningskrönika 11 mars 2018

Mars 2018Skapad av Ove Danielsson sön, mars 11, 2018 23:28:54

När lusten faller på och om det finns några intressanta ärenden brukar jag gå på fullmäktige i Askersund och lyssna. Och jag behöver inte trängas med andra åhörare. Är ofta ganska ensam. Efter 30 år som journalist och bevakning av politiken i Askersund är det förmodligen en yrkesskada. Det är ganska skönt att bara sitta och lyssna utan att tänka på vad som ska stå i tidningen dagen efter. Slippa anteckna för att sedan bara kolla i tidningen och på webben vad som skrivits. Och vilket som var det viktigaste. Skulle jag ha gjort samma bedömning…

Vid senaste fullmäktige handlade stora delar av ärendelistan förvånande nog om avsägningar trots att det snart är val . Avgår inte politikerna själv så finns det partier i Askersund som kastar ut sina egna. I spartider som dessa kan det vara tufft att vara politiker kan jag förstå. Har också läst i tidningen att många politiker blir hotade och det är ju helt bedrövligt. Att prioritera är en svår konst och som nu ständigt pågår. När jag började skriva politik i Askersund kom ibland utspel som ingen visst om . Det var lite mera enmansshow över det hela. Som när kommunalrådet helt överraskande förklarade vid en presskonferens att det skulle byggas ett motorhotell i hamnområdet. Hade aldrig hört talas om det tidigare. Men ett hotell blev det också.

Ledaren för lokalpartiet Fria Oppositionen, redaktör Kjerrström, protesterade nästan alltid kraftigt mot avsägningar i Askersund på 70-talet. Fullmäktige måste godkänna alla avsägningar. Det var då Kjerrström satte in sin stöt. Han avslog alla uppsägningar med motivet: ” har man tagit åt sig ett uppdrag så är det inte bara att sitta och säga upp sig”. Ord och inga visor. Som tur var Kjerrström ensam om sina synpunkter. Det finns säkert många olika skäl för en uppsägning.

Det är mycket som blivit bättre i Askersunds fullmäktige på senare år. Inte minst högtalaranläggningen i nya Sjöängen. Nu hör man vad politikerna säger. Politikerna måste också gå upp i talarstolen för sina inlägg. Inte som förr där de folkvalda ibland stod och mumla inlägg ute i möteslokalen. Nivån på debatterna har också höjts. Nu handlar det om sakfrågor. Inte påhopp som var vanligt förr av lokalpartier, som att ”Rådhuset var en försörjningsinrättning för politiker”. I dag skulle ordförande Inger slagit klubban i bordet för ett sådant inlägg . Förmodligen med ett stort märke i bordet. Det som blivit sämre är publikintresset, trots bra högtalare och fin lokal.


Hur som helst blir det en spännande valhöst. Både nationellt och lokalt.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1799

Askersunds hamn i förvandling

Mars 2018Skapad av Ove Danielsson tis, mars 06, 2018 23:06:01

Arbetet med hamnområdet i Askersund pågår för fullt. Nya kiosker är på plats. Kommunen har tagit hjälp av firman Byggstatik att rita kioskerna som är högre än de tidigare. Lokala byggföretaget BFA Bygget står för bygget. Kommunen är fortfarande ägare av projektet från idè till handling. Det finns ju också en detaljplan som styr det hela.

Allt ska vara färdigt innan våren gör sitt intåg och turisterna börjar inta hamnområdet. Den gamla kranen har tillfälligt lyfts bort men den ska tillbaka fast inte riktigt på samma plats.
Det har varit många turer innan detaljplanen godkändes. Men nu rullar det på. Som alltid har det funnits och finns det massor av åsikter om satsningen i hamnen och om storleken på de nya kioskerna. Det är bara att kolla i på sociala medier. En del mycket tråkiga kommentarer och påhopp. Hamnområdet i Askersund berör. Och det är inte så underligt. Där finns kultur-och industrihistoria . Tänker då på båttrafiken och Askersundsverkens lastning av värmepannor på båtarna. För att inte tala om lastning av timmer. Järnvägsspåret från fabriken gick fram till kranen som nu är tillfälligt är bortplockad.


Men det är inte första gången det stormat om ett bygge i hamnen. När trappan från Sundsbron ner till hamnområdet byggdes var kritiken hård. Den ansågs stor, ful och klumpig. Någon menade lite elakt att det måste ha blivit betong över från något annat bygge och måste tas till vara. Då blev det en trappa. I dag har kritiken tystnat. Istället tycker en del i dag att det blev mycket bra med den förhatliga betongtrappan.


Vi får se vad som händer i hamnområdet när det mesta är färdigt. Ska bli spännande. Det svårt att komma med synpunkter just nu. Det är också lite sent att komma med synpunkter på förändringar. I så fall rör det sig väl bara om smådetaljer. Detaljplanen har varit utställd och förhoppningsvis mycket tydligt och lätt att ta till sig.

Högst personligt tycker jag att utsikten från Norströmsgatan ut mot Landskyrkan borde ha varit kvar i sin helhet. Skrev för en tid sedan i en blogg om att vyn från Norströmsgatan var en av de mest fotograferade och avbildade vyer i Askersund. Nu tar servicebyggnaden bort en del av vyn. Det har blivit en miss med tanke hur viktigt det alltid har varit med utsikter till vattnet i Askersund. Kanske bara en bagatell som stör mej som fotograferat mycket. Men jag hade inga synpunkter på placeringen när planen var utställd. Tänkte inte på placeringen tidigare eftersom jag inte tog reda på hur det skulle bli. Och jag tror inte heller att min röst hade vägt särskilt tungt i planeringen. Men många bilder på byggen har det blivit genom åren. Nu är det som det är…

Norströmsgatan mars 2018

Norströmsgatan sommaren 2015  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post1798

Föreningsutbildning om ungas fritidsvanor

Mars 2018Skapad av Ove Danielsson tis, mars 06, 2018 09:36:36

Pressmeddelande från Askersunds kommun

2018-03-06

Den 21 mars arrangeras en utbildningskväll om ungas fritidsvanor i Stora salongen på Sjöängen i Askersund. Samtliga föreningar i Sydnärke är välkomna att delta under kvällen, där bland annat VM-medaljören i längdskidåkning Maria Rydqvist pratar om jämställdhet inom idrotten.

Folkhälsovetaren Magnus Åkesson har arbetat med projektet Ung livsstil och presenterar under kvällen den senaste forskningen inom området ungas fritidsvanor.

– Kvällen vänder sig främst till idrottsföreningar, men även andra föreningar och organisationer är välkomna. Det kommer bland annat att handla om hur idrotten kan bli mer jämställd och hur fler barn och unga kan bli fysiskt aktiva, säger Rasmus Torngard, kultur- och fritidschef i Askersunds kommun, som arrangerar kvällen tillsammans med de fyra andra Sydnärkekommunerna Laxå, Hallsberg, Lekeberg och Kumla.

Kvällens program: 17:30-18:30 Maria Rydqvist 18:30-18:50 Dunderfika 18:50-20:20 Magnus Åkesson  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1797

Sonja Öhrman-Eriksson snidade Gunder Hägg

Mars 2018Skapad av Ove Danielsson fre, mars 02, 2018 16:56:39


Hemma på hyllan har jag en träskulptur på mästerlöparen Gunder Hägg. Det är ett litet mästerverk som jag köpt för länge sedan av mångsidiga konstnärinnan Sonja Öhrman-Erikson i Lerbäck. Det är ett litet imponerande mästerverk på världsrekordslöparen från Albacken. Sonja brukade var rädd om sina konstverk och vill inte att de ska komma i orätta händer. Men hon visste att jag var idrottsintresserad och tyckte att Gunder skulle passa på min hylla. Jag är stolt över hennes förtroende. Sonja var är en mycket mångsidig konstnär där träskulpturer bara var är en liten del i hennes konstnärskap.

Har alltid imponerats av träsnidarnas skicklighet. Därför skriver jag lite om den främste av alla, Axel Döderhultarn Pettersson, som var ett verkligt original. Han levde mellan 1868-1925 i Oskarshamn. Han var berömd långt utanför Sveriges gränser och har också fått ett eget museum i hembygdstaden, Döderhultmuseet. Där finns en unik samling med mer än 200 träskulpturer. På ett mästerligt sätt och humoristiskt sätt skildrar han livet i Småland kring sekelskiftet. Mitt intresse för lite udda personer har också allt varit stort. Jag träffade många sådana under mina tidningsår. Nästa alla av dessa har något att berätta och som berikar livet.

PS! Mer text och flera bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1796
Nästa »