Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

IFK föll tungt mot Sturehov

Juni 2018Skapad av Ove Danielsson ons, juni 20, 2018 09:35:20

IFK Askersund föll med hela 5-0 i vårens sista seriematch på Solberga. Stora målsiffror som inte riktigt motsvarar matchbilden. Faktum är att IFK kunde haft en ledning med några mål efter de första 20 minuterna. Daniel Nilsson och Alexander Viman tryckte på hårt, understödd av Emanuel Fahlström. Men det gäller också att få in bollen.

Sturehovs ledningsmål kom som en kalldusch efter en halvtimme. Gästerna hann också med ytterligare ett mål före pausvilan. 3-0 målet kom på en mycket tveksam straff efter en duell mellan två spelare. Det hade behövts en reprisbild som i VM. Till och med gästernas tränare var undrande över domslutet. Där vände också matchen helt. Efter det var IFK tvingande att gå framåt och då rullade baklängesmålen in. Sturehov var mycket effektiva när de fick chansen.

IFK saknade några av sina rutinerade spelare. De finns på VM i Ryssland. Men de som spelar är ordinarie och då får man rätta sig efter det. Gästernas mål gjordes av Fredrik Jansson 2, Sammi Morjande, Emil Engström och Vide Törner.

Närmast väntar allsvenska ÖSK för IFK i distriktscupen den 30 juni.



  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1841

Hus med historia i Askersund

Juni 2018Skapad av Ove Danielsson fre, juni 15, 2018 23:59:16

Föreningen Gamla Askersund fortsätter att sprida kunskap om staden genom att sätta upp informationsskyltar på historiska byggnader. I veckan fick Villa Framnäs, på söder i Askersund med adress Stora Bergsgatan en skylt. Villa Framnäs är nog ett namn som inte så många känner till, men det handlar om Askersundsbostäders gula hyreshus på udden. Även en skylt sattes upp på Drottning Lovisas skolbyggnad vid Lilla Bergsgatan. Även det en gul träbyggnad. Nu finns 22 skyltar uppsatta på olika byggnader i stadskärnan. Föreningen har också gett ut en liten skrift med fotografier på husen som fått skyltar och till det en kort beskrivning. Det är bara att leta, läsa och lära, skriver föreningen i sin nya skrift.

En gammal bild vid Drottning Lovisas flickskola vid Lilla Bergsgatan

PS! Ytterligare bilder och text finns på na.se-Nyheter-Askersund -Oves blogg


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1840

IFK fick oavgjort mot Ervalla

Juni 2018Skapad av Ove Danielsson tor, juni 14, 2018 23:36:07

IFK Askersund och Ervalla SK spelade 1-1 hemma på Solberga på torsdagskvällen. Det var också halvtidsresultatet. IFK startade matchen bra och dominerade under de första 20 minuterna. Hemmalaget tog också ledning med 1-0 på straff säkert inprickad av Emaunel Fahlström. Efter det flyttade Ervalla upp laget och det resulterade också i kvitteringen. Ett snöpligt mål där IFK-försvaret trasslade till det för sig. Kvitterade gjorde Adam Gustafsson. Hemmamålvakten Gustav Åkesson hann också med att göra några svettiga räddningar när Ervalla tryckte på i medvinden.

IFK avslutade bra med flera målkänningar. Men skärpan framför mål var inte den rätta. En situation i slutet av matchen blev omdiskuterad. IFK hade en boll som träffade ett hjul på insidan av en målstolpe. Målburarna har hjul så de lätt kan flyttas. Hemmaspelarna hävdade att bollen var inne, medan domaren var av en annan åsikt. Det ska sägas att det inte var lätt för domaren att avgöra. Det bäste hade varit om det inte funnits några hjul vid målstolparna. Då kanske IFK hade tagit full pott.

Priset till bäste hemmaspelare fick målvakten Gustav Åkesson välförtjänt.



  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1839

"Den blyges" gravsten tillbaka

Juni 2018Skapad av Ove Danielsson ons, juni 13, 2018 10:48:50

”Den blyges” gravsten är tillbaka på sin plats vid norra kyrkogården i Askersund igen. Under något år var stenen bortplockad. Något som många blev förvånade över. Levi Karlsson ”Den blyge” var ändå en stor kulturpersonlighet i Askersund. En stor lokal kändis. Bland annat har han skrivit elva diktböcker som han själv illustrerade med teckningar. Han sysslade också med konsthantverk och målningar av olika slag. För att inte tala om alla träskulpturer som han skapade. Levi avled 1982 , 88 år gammal.

Levis gravsten tillbaka på sin plats igen

I efterhand upptäckte församlingen att ”Den blyge” Levi Karlssons grav hade en given plats och att den skulle skötas av församlingen i fortsättningen. Missen rättades till. Hanteringen från ansvariga på kyrkogården hade gått korrekt till. Gravrättsinnehavaren hade återlämnat graven och också bekräftat genom brev att allt var korrekt. Stenarna som tas bort samlas ihop och krossas vid ett senare tillfälle. Levis sten fanns lyckligtvis kvar.

Ansvariga för kyrkogårdarna lämnar över en lista till kyrkoförvaltningen vilka stenar som ska plockas för att sedan godkännas. Tidigare fanns det bara gravplatsnummer på listan, men har nu kompletterats också med namn. På så sätt undviker församlingen missar som i ”Den blyges” fall. Många beslutsfattare har ingen förankring i gamla Askersund och kunskap om lokala kulturpersoner. Men askersundarna vet.

Levi Karlsson

Levis grav är ingen kulturgrav. Än så länge. Kulturgrav innebär att länsstyrelsen har bedömt att gravplatsen intressant ur estetisk, historisk eller kulturellt perspektiv. Krav som ”Den blyge” uppfyller med råge. Och sedan måste församlingens beslutsfattare ha kredit för att man kan ändra sig och rätta till missar.



  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1838

Askersunds kommun vill sälja gamla Folkets hus

Juni 2018Skapad av Ove Danielsson fre, juni 08, 2018 23:31:42


Askersunds kommun är villig att sälja gamla Folkets hus , eller hantverkshuset som namnet nu, för 1,2 miljoner kronor. Ekonomiska föreningen Hantverkshuset har i skrivelse ansökt hos kommunen om att få arrendera det gamla hantverkshuset på fastigheten Jägaren 2 i Askersund. Då huset i så fall skulle kräva investeringar i bland annat tillgänglighet och brandskydd föreslår förvaltningen i stället att föreningen erbjuds att köpa fastigheten för 1,2 miljoner.

PS! Mer text finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg



  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1837

Bygget vid Vårdcentralen i Askersund börjar ta form

Juni 2018Skapad av Ove Danielsson ons, juni 06, 2018 10:39:50


Tillbyggnaden av servicelägenheter vid Vårdcentralen i Askersund rullar på som beräknat. Det händer något varje dag. Nu kan man se på ett bättre sätt hur det färdiga resultatet ska bli. Och själv har jag lovat ansvariga att följa bygget med kamera till allt står färdigt.



  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1836

Min tidningskrönika 3 juni 2018

Juni 2018Skapad av Ove Danielsson sön, juni 03, 2018 17:34:53

För någon vecka sedan var jag på Workshop i Sjöängen. Det handlade om vad området efter gamla Sjöängsskolan i Askersund skulle användas till. Jag har aldrig varit på ett sådant möte trots mina många år som journalist. Det kanske fanns liknande sammankomster när jag jobbade som journalist men då med ett annat namn. Vet inte riktigt? Jag var i alla fall inte där.

Jag var lite nyfiken på hur Workshop fungerade i verkligheten. Jo, jag har läst om sådana möten. Kanske det bland annat skulle bjudas på kaffe och bullar? Men jag hade fel. Det fanns inte en bulle så långt ögat nådde.

En mycket aktiv och talför man från ett företag i Stockholm ledde mötet. Han for runt som en skottspole och delade in folk i olika arbetsgrupper. För mej verkade gästen från Stockholm stressad. Är det något som jag är allergisk emot är det grupparbeten som sedan ska redovisas av någon som inte vill .

Jag har bara varit med om ett riktigt trevligt och givande grupparbete och det var på den tidning där jag jobbade. Hamnade i samma grupp som kände redaktören Carl Hammarèn. Han blev känd som en av landsortens förnämsta kritiker och kåsörer. Det var bara vi två i gruppen. Tror att vi blev över på något vis när indelningen gjordes. Ingen av oss var för grupparbete. Vi pratade om lite av varje. När redovisningen skulle göras var vi inte riktigt klara över ämnet. Inte mycket att skryta med, men Carl räddade det hela. Han gjorde en mycket givande redovisning långt ifrån det aktuella ämnet.

Workshopen i Sjöängen fortsatte med att deltagarna fick lägga ut legobitar för att markera var eventuella hus skall placeras. Själv har jag inte sysslat med lego sedan grabben var liten så det var en liten överraskning. Det blev en del heta diskussioner om vad området ska användas till. Den aktive mannen från Stockholm provocerade fram debatt om området ska användas till skolgård eller bostadsbyggande. Helt meningslöst. Sådant slutar bara på ett sätt. Alla håller på sitt. Tror det är bättre att bara lyssna in. Såg att debatten fortsatte senare på kvällen i sociala medier med allt vad det innebär…

Någon kanske tycker jag raljerar och inte är nog seriös om något så viktigt som medborgardialog där ändå alla får säga sitt. Men så är det inte. Jag är full av respekt för liknande möten inför en ny detaljplan. Säkert är det viktigt för många. Men Workshop är inget för mej och det här är ändå en personlig krönika så jag kan tycka. Och som sagt gruppindelningar och redovisningar blir jag svettig av. Och lego är jag inte bra på längre.



  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1835

IFK hängde inte med mot topplaget Grythyttan

Juni 2018Skapad av Ove Danielsson lör, juni 02, 2018 09:38:36

Grythyttan visade med sitt spel på Solberga IP i Askersund på fredagskvällen varför laget ligger i topp på serien. Det blev vinst med 4-1 efter 2-0 i halvtid. IFK fick starta i en verklig uppförsbacke. Gästernas första mål kom innan alla hade hunnit bänkat sig på läktaren. Målet kom efter ett inlägg som Julian Stifano kasade in. Chipungu Aforiwaona ökade till 2-0 med ett skott utifrån. Gästerna dominerade första halvlek med ett mycket snabbare spel än IFK.

Efter pausen ryckte IFK upp sig. Det gav också en straff som Andreas Borg säkert prickade in. Lite snopet nickade Johan Fridlund in 3-1. Samme man gjorde också segermålet på en ruter efter trassel framför Albin i IFK-målet.

IFK har nu förlorat sina sista två möten mot topplagen i fyran. Inte mycket säga om. I förra matchen mot Latorp hängde askersundarna med bra. Det blev förlust med 1-0. Den här gången var det klasskillnad. Erik Danielsson fick priset som bäste hemmaspelare.



  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1834
Nästa »