Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Min tidningskrönika 26 mars 2017

Mars 2017Skapad av Ove Danielsson mån, mars 27, 2017 09:18:03

Nya Sjöängen i Askersund har blivit en trevlig samlingsplats där det finns lite av varje. En konkurrent till det populära hamnområdet där det mesta sker under sommarhalvåret. Två mycket attraktiva platser i en centralort är väl inte fy skam. Marie som är ansvarig för scenkonsten på Sjöängen har lyckats få en rad artister till huset, både kända över hela Sverige och lokala kulturarbetare. Dansbandskvällarna får heller inte glömmas. För att klara det måste man ha bra kontakter. Och det verkar Marie ha.

Fullmäktige har också sina framträdanden i Sjöängen och det kan ibland vara underhållande . Senast var det också Sverigepremiär för filmen om Eva Eastwood i Folkets hus regi. Kommer att tänka på två andra Sverigeprimär i Askersund och då i gamla Folkets hus. Filmen ”Häxan” på 50-talet som delvis spelades in i Askersund. Med i filmen fanns massor av lokala statister. Kände en som skulle spela lite berusad. Tyvärr kom han inte med i filmen. Han gick in lite för hårt i sin roll och inslaget gick därför inte att använda.

Jan Troells film ” Vit som en snör” om fallskärmshopperskan Elsa Andersson, hade också premiär i Askersund . Hennes dödshopp skedde just i Askersund i början på 20-talet

Häromveckan var jag i Sjöängen och lyssnade på föreställningen ”Povels naturbarn” med Povels dotter Lotta och sonen Mikael, samt Backa Hans Eriksson. En mycket trevlig föreställning. Povel har alltid tillhört en av mina favoriter med sina kluriga texter. Redan när jag gick i skolan och fick ihop lite pengar försökte jag åka till tältrevyerna med Povel och Knäppuppgänget. Men det var inte alltid så lätt. Revyerna kom bara till platser med järnväg för transporternas skull. Och till Askersund fanns bara en smalspårig järnväg från Lerbäck.

Det blev att sätta sig på bussen till Laxå eller Hallsberg för att få se tältrevyn. Några jämnåriga med samma intresse fanns inte. Som tur var hade jag en syster som bodde i Laxå där jag kunde sova över. Minns inte hur det blev med skolgången dagen därpå. Förmodligen hade jag råkat ut för en kraftig förkylning eller något annat vad det nu kunde vara…

Öppningsnumret är viktigt i alla revy-och musikprogram tycker jag. Det får inte låta som vid ett tillfälle då jag skulle bevaka en pianokonsert. En lokal politiker presenterade det hela med att konsertpianisten skulle spela en ” liten trudelutt”. Efter den presentationen blev stämningen lite konstig.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1629

Västra Strandparken vecka 12 2017

Mars 2017Skapad av Ove Danielsson sön, mars 26, 2017 09:53:24


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1628

Gamla Stationshuset i Askersund

Mars 2017Skapad av Ove Danielsson lör, mars 25, 2017 15:15:43

Gamla Stationshuset i Askersund kommer att hamna i blickfånget på allvar igen när allt är färdigbyggt i området. Det byggts och har byggts så det knakar runt det gula gamla klassiska huset i Strandparken. En gång i tiden klev alla prominenta gäster av det smalspåriga tåget vid stationen.

Stationshuset i dag fotograferad från Sjöängen
En gång i tiden låg Stationshuset lite ödsligt vid Alsens strand.

En stor händelse var när kung Oscar II anlände till stationen i juni 1898. Då fanns ingen servering i huset utan kungen fick nöja sig med en stor välkomstkommitté. Tror att kungen hade blivit glad åt en bastant frukost. Enligt referaten från tiden var han inte på sitt allra bästa humör när han anlände till Askersund. Även kungar kan ha en dålig dag. Vid sitt besök i kyrkan förklarade kungen att det var en mycket smutsig kyrka. Pennan som kungen skulle använda när han skulle skriva i kyrkans gästbok var den sämsta pennan av alla som han träffat på i landets kyrkor.

Kung Oscar var inte på bästa humör när han kom till Askersund.


En lustig historia i samband med kungabesöket som inte har så mycket med Stationshuset att göra är avskedstalet. På hamnkajen skulle en av stadens representanter hålla ett avskedstal för kungen. Talet läste han från ett manus som fanns i botten på cylinderhatten. På ett ställe hade han tänkt göra en konstpaus och därför hade han skrivit i manuset ” här göres ett uppehåll”. I ivern och nervositeten läste han även upp den delen i manuset med hög röst till de närvarandes stora häpnad. Enligt uppgift skulle inte kungen ha hört missen i talet.

Det nuvarande stationshuset i Askersund stod färdigt 1883. I juli 1960 beslutade Askersunds-Skyllbergs järnvägsaktiebolag att sälja huset till Askersund stad. Priset blev 30 000 kronor, men då ingick också mark, lastkaj, och lyftkran. I dag används huset för servering där det finns lite av varje att äta. Ägare till serveringen är Peter Bernström och Marie Krusell.


Rivning av huset har inte varit aktuellt sedan i början på 40-talet , men däremot pratade arkitekter om en flytt av huset för att ge plats åt nya Sjöängen. Men då var placeringen en annan av skol-och kulturbygget, än slutresultatet. Nu verkar gamla stationshuset stå på säkrare mark än någonsin. I dag ligger Stationshuset strategiskt mellan alla nybyggen.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1627

Wall of Fame på Sjöängen i Askersund

Mars 2017Skapad av Ove Danielsson mån, mars 20, 2017 16:55:33

Länsidrottens Wall of Fame visas under några veckor i Sjöängen. Under måndagen var Reignar Johansson och hans gäng från Idrottshistoriska Sällskapet på plats i Askersund för att plocka upp utställningsskärmarna. På onsdag invigs vandringsutställningen.

Invigningen följs sedan av en caféträff på temat

Askersundsidrott som arrangeras av Örebro läns idrottshistoriska sällskap.

Örebro läns Wall of Fame skapades 2016 efter att en jury tagit ut elva framgångsrika länsidrottare till en ”startelva”, som senare kommer att fyllas på med fler. Bland de elva finns bland andra Orvar Bergmark, Stig Blomqvist och Agneta Andersson.

En skärmutställning med de elva idrottarna turnerar nu i länet och mellan 20 mars och 9 april. Den formella invigningen den 22 mars står politikern Solveig Samuelsson och Kjell Sunesson för. Till invigningen och caféträffen efteråt gäller fri entré och besökarna

bjuds på fika.
I samband med att utställningen visas på Sjöängen är den kompletteras med ett antal lokala idrottsprofiler från Askersunds kommun. De lokala idrottarna på skärmarna är: Karl-Erik Södergren bandy, Andreas Borg fotboll, Lars Ivarsson skytte, kommunens ende OS-deltagare, Linn-Eriksson-Frih , skridsko , Klara Frih, friidrott (dotter till Linn), Markus Johansson, skidor, Oliver Nelson , enduro.

Skärmutställningen har producerats av museiutskottet i Örebro läns idrottshistoriska sällskap under ledning av Reignar Johansson och det är sällskapet som tillsammans med Örebro läns idrottsförbund är huvudansvariga för länets Wall of Fame. Aktiviteterna genomförs dessutom med stöd av Adolf Lindgrens stiftelse.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1626

Västra Strandparken vecka 11 2017

Mars 2017Skapad av Ove Danielsson lör, mars 18, 2017 15:41:24


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1625

12 legendariska bandylag

Mars 2017Skapad av Ove Danielsson ons, mars 15, 2017 16:52:12

Bandyälskaren Robert Erickson i Örebro har kommit ut med en ny bok i ämnet. Namnet är ”12 legendariska bandylag”. En intressant och trevlig bok . Av länslagen finns IFK Askersund och Åsbyvikens IF med. Robert har lagt ner ett stort jobb på att läsa in fakta och statistik om klubbarna. Det finns också många intressanta bilder i boken.

Robert har tidigare gett ut böckerna, ”Bandy som livsstil 2004”, ” Det assyriska/syrianska fotbollsundret 2010” och ”Manilamagneten”.

”Jag har valt ut tolv legendariska bandylag som intresserar mej. Jag har samlat anekdoter, matchreferat och bilder om dessa lag. Tanken är att de inte ska glömmas bort. De är alla en stor del av den bandyhistoria som var på väg att försvinna”, skriver Robert i slutordet på boken.

”De viktigaste delarna är de intervjuer som jag gjort med äldre män som på något sätt var med när det begav sig, som spelare, ledare eller supporter”. Hälleforsnäs, Sandslån, Linnea och IFK Stockholm. För en bandyfantast så smakar dessa lags namn som en chokladbit efter en portion spagetti.”
”Resten av materialet har jag samlat ihop från böcker och gamla tidningar. För den som är bandyhistoriskt intresserad är denna bok en guldgruva”, skriver Robert.Själv har jag fått pikar ibland av någon lokal politiker om att jag skrivit för mycket om bandy genom åren. Men jag tar risken och gör det ännu en gång, nu om en ny bok med lokalt inslag. Det måste vara legalt.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1624

Västra Strandparken vecka 10 2017

Mars 2017Skapad av Ove Danielsson sön, mars 12, 2017 13:18:59


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1623

Min tidningskrönika 12 mars

Mars 2017Skapad av Ove Danielsson sön, mars 12, 2017 09:34:09Idrottsmän beskylls ofta för bortförklaringar vid förluster och misslyckande. Och visst har jag själv suttit i omklädningsrummen och klagat över dåliga domare, dåliga isar, bedrövliga fotbollsplaner, regn, snö och kallt vatten i duscharna. Bara för att nämna något. Grinigt värre. Men efter någon halvtimma var vi ganska eniga om att vi var sämre än motståndarna. I alla fall just den dagen.
Tiden från åren i IFK:s omklädningsrum. Efter en del försluter kunde det bli udda bortförklaringar.

Sedan jag slutade på tidningen brukar jag inte skriva om politik i mina krönikor. Höll på med det i 30 år. Nu lyssnar jag bara intresserat. Men i dag gör jag ett undantag.

Idrottsfolkets bortförklaringar är bara en bagatell mot vad sekreterarna i de politiska partierna ägnar sig åt. När jag lyssnar på kommentarer i tv sedan olika opinionsmätningar presenteras i media kommer jag ofta att tänka på ”Bagdad-Bob”, utan andra jämförelser. Under invasionen i Irak stod han kulregnet och förklarade sig som segrare. Helt bisarrt.

Har nästan aldrig hört någon partisekreterare att nedgången beror på dåliga förslag som inte folk tycker om. Bortförklaringarna brukar låta som parodier . Standarduttrycken är att ” vi har inte nått ut med vårt budskap. Bara vi får ut budskapet blir det ändring”. Och så håller det på istället för att säga som det är. Att väljarna inte gillar förslagen. Intervjuvarnas slutfråga när det går dåligt siffror brukar vara ” hur länge kan partiledaren sitta kvar”. Just där finns det likheter med idrotten och då gäller det hur länge tränaren kan sitta kvar när det går dåligt.

För någon vecka sedan var jag på fullmäktige i Askersund. Frågan om ett nytt äldreboende debatterades i två timmar och slutade med återremiss. Alla ville ha ett äldreboende men på olika sätt. Många som var uppe i talarstolen menade att det naturligtvis skulle vara bäst med en mycket bred överenskommelse eftersom det gällde ett sådant storbygge. Det handlade mycket om pengar. En bred lösning i äldrefrågan i Askersund skulle bli väldigt knepig efter att ha lyssnat på debatten. Alla höll på sitt. Röstning får väl avgöra vad jag kan förstå. Då får alla visa upp sina kort och demokratin blir den stora vinnaren. En del kommer att bli glada och en del ledsna. Huvudsaken är väl ändå att de flesta väljare blir glada.

Politik kan vara svårt, men skulle kunna vara lätt. Mötte en person som inte tyckte om det ständiga tjatet om kärnkraftens vara eller inte vara. Vi har ju el, räcker inte det undrade personen. Så kan man ju också se på det hela. Lätt och smidigt.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1622
Nästa »