Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Full pott för IFK mot Eker

Maj 2017Skapad av Ove Danielsson tis, maj 23, 2017 23:52:20
Johan Eriksson, försvarsklippa som fick priset som bäste hemmaspelare
Bild:Ann-Sofie Fahlström

IFK Askersund gjorde sin bästa match för säsongen mot IF Eker på tisdagskvällen. Det blev vinst med 3-1 efter 1-0 i halvtid. Första halvlek spelade IFK mycket bra. Det var bara målen som fattades. Fem minuter före pausvilan gjorde IFK äntligen mål genom Patrik Thörnkvist, efter förarbete av Henrik Göthe.

Nästan direkt efter pausvilan skruvade Adam Palm snyggt in gästernas kvittering på en frispark. Gustav Åkesson i målet hade svårt med solen i det läget. Nästan omgående ökade IFK på till 2-1 genom Jonas Kinell. I slutminuten kunde sedan Henrik Göthe fastställa slutresultatet.

IFK:s målvakt Albin Danielsson blev skadad tidigt i matchen. Han ersattes av Gustav Åkesson. Klubben kan glädja sig åt två jämngoda målvakter. Fyrbackslinjen med Erik Danielsson, Johan Eriksson (pris som bäste hemmaspelare), Jonas Kinell och Henrik Göthe, är svårpasserade. I den senare har IFK ett hemligt vapen med sina långa inkast. En av seriens verkliga långkastare. Varje inkast blir som en hörna.

På grund av skador och avstängningar fick tränar-Conny Eriksson , möblera om lite i laget. Mattihas Kock på mitten var en ny ung bekantskap som klarade sig bra. Evighetsmaskinen Jesper Karlsson, gör storjobb i varje match. Alla lag behöver en sådan spelare. Och framåt handlade det mycket om Andreas Borg och Patrik Thörnkvist. Men som nämnts, en sådan här kväll förtjänar alla ett plusbetyg.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1663

Min tidningskrönika 21 maj 2017

Maj 2017Skapad av Ove Danielsson mån, maj 22, 2017 08:57:41Korpens tipspromenader var ett givet inslag på söndagsförmiddagarna i Askersund för ett antal år sedan. En trogen skara kom varje gång för att förena nytta med nöje. En del gick hårt inför att få tolv rätt. Några tog svängen hem förbi sin bostad för att kolla uppslagsböcker. Utan att raljera över vinsterna så var det ofta kaffe och badskum. Nyttiga saker som var skänkta av några Askersundsfirmor. Äran över att vara bäst var också lite viktigt . Korpledaren Herbert Wallin såg till att resultatlistorna kom i tidningen så alla kunde läsa.

Det var länge sedan jag läste om korpaktiviteter i Askersund. Kan tycka det är lite synd. Fotbolls-och bandykorp var stort och prestigeladdad. Ofta kom det mer folk på korpmatcher än på seriematcher. Själv spelade jag korp för ett lag som hette Jumbo. Men vi blev aldrig jumbo. Orsaken till vårt slagkraftiga lag var lite märkligt. Olika företag hade lag, men så var vi ett gäng som blev över . Det fanns inte nog med folk på våra arbetsplatser så det kunde bli ett lag. Vi som blev över var förutom jag själv bandystjärnan Karl-Erik Södergren, ”Cricke” Christiernsson, Gunnar Öhlin, för att nu nämna några. Vi blev Jumbo. En del arbetsplaster fuskade för att få ett topplag. Ett av det elegantaste fusket stod Posten-Tryckeriet/Tidningen för . Läraren och bandyspelaren Svante Eriksson var med i deras lag. Motiveringen var att det stått mycket om Svante i tidningen om honom som spelare. Därför platsade han i tidningens lag.
Jumbo
Jumbo

Några som aldrig ger sig med tävlingar och olika aktiviteter är pensionärsföreningarna. PRO:s Veteranvetartävling har pågått varje år så länge jag minns. Som journalist saboterade jag omedvetet deras första deltävling i Askersund ett år. En av arrangörerna lämnade resultatet till tidningen, både frågor och svar. Jag publicerade det hela. Men det fanns ett problem. Frågorna skulle vandra runt på de olika deltävlingar och jag avslöjade svaren. PRO fick i en hast ta fram nya frågor.

Slutligen kan jag nämna att även jag vunnit rosa badskum med doft av just rosor. IFK ordnade bingo och jag hamnade intill en person som fick bingo och vann en skinka. Då fanns det något som hette sidovinster. Tänkte spara badskummet till något lämpligt tillfälle då jag ville lukta riktigt gott. När det var dags hade vi slängt ut badkaret. Det är oerhört svårt med badskum en dusch. Bara ett tips.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1662

Västra Strandparken vecka 20 2017

Maj 2017Skapad av Ove Danielsson sön, maj 21, 2017 18:18:41


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1661

"Bildsköne Bengtsson" satte Askersund på den kriminalhistoriska kartan.

Maj 2017Skapad av Ove Danielsson lör, maj 20, 2017 23:55:45

Ibland är jag och vännen Leif Linus kallade ut till föreningslivet för att visa film och bilder. Och prata lite lagom för att inte bli tjatiga. Något som intressera folk är den legendariske charmören och poliskunden ”Bildsköne Bengtsson”. Sommaren 1926 placerade han Askersund på Sverigekartan. Ett stycke svensk kriminalhistoria.

"Bildsköne Bengtsson" på en bild i SE 1946. Då arbetade han som skräddare i Markaryd.

Det var i Askersund han fick sitt smeknamn av stadsfiskal Löndborg. Vid några tillfällen har vi varit i skolan och berättat. ”Bildsköne Bengtsson ville alla veta mer om. Kommentaren från något barn när vi visade bilder från slutet av 1800-talet i början av 1900-talet var om vi varit med när bilderna togs. Så gamla såg vi tydligen ut.Vi fick svara nej. Men nu ska det handla om Bernhard Harald Bengtsson, den ”bildsköne”.

Det började i Askersund söndagen den 15 augusti 1926. Mitt på dagen bröt sig en tjuv in i Lokrantz måleriaffär vid Stora Bergsgatan. I dag driver Olle Jakobsson en butik i plastbranschen i samma hus. Innehavaren var borta så därför kunde Bengtsson operera ostört . Bytet blev 25 kronor.
------------------------

OBS! På na.se under nyheter -Askersundsbloggen finns resten av artikeln att läsa samt flera bilder.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1660

Orädda fiskmåsar i Askersunds hamn

Maj 2017Skapad av Ove Danielsson ons, maj 17, 2017 10:20:21


Fiskmåsar är inte särskilt lättskrämda. De struntar i "farliga" fågelskrämmor. Istället verkar de njuta av farorna. Ett exempel är bilden jag tog i Askersunds hamn. Det var en mås till att börja med, men efter en stund kom ytterligare en och uppträde helt nonchalant mot den "farliga fågeln".

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1659

Västra Strandparken vecka 19

Maj 2017Skapad av Ove Danielsson sön, maj 14, 2017 09:56:39
Några av bilderna är från övervåningen på husen vid Lilla Bergsgatan

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1658

Tre poäng för IFK mot Laxå

Maj 2017Skapad av Ove Danielsson fre, maj 12, 2017 23:26:30Andreas Borg gjorde IFK:s båda mål i segermatchen mot Laxå.
Bild:Ann-Sofie Fahlström


Matchen mellan IFK Askersund och Laxå , kom att avgöras på några minuter strax före pausvila. Laxå tog ledningen på en nickskarv efter en frispark genom Christoffer Larsson. Det såg märkligt ut. IFK – spelarna var helt passiva.

Kvitteringen kom strax före pausvilan genom en straff slagen av Andreas Borg. Han hade själv skapa straffsituationen. Någon minut senare gjorde Andreas segermålet 2-1, fint framspelad av Ludwig Danielsson.

Efter pausvilan radade IFK upp ett antal öppna lägen utan att få in bollen. Det blev en uppvisning i missade målchanser. Fyra-fem mål till hade inte varit någon överdrift. Det kan väl också sägas att Laxås målvakt Gustav Holmgren, gjorde ett antal fina räddningar. Tränaren Conny Eriksson och laget får jobba med att bli effektivare framför mål. Tvåmålsskytten Borg fick priset som bäste spelare i hemmalaget.

Drygt 100 personer såg matchen  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1657

Nybygge på "Kraftbolagstomten"

Maj 2017Skapad av Ove Danielsson fre, maj 12, 2017 16:29:46

Behovet av bostäder för personer med psykiskt funktionshinder i Askersund är stort. Samma är det när det gäller större lokaler för korttidsvistelse utanför hemmet. Frågor som politikerna i Askersund måste lösa. Askersundsbostäder har fått i uppdrag om ett nybygge på gamla "Kraftbolagstomten",Knappfabriken 21. Grundarbetena för bebyggelse är igång.Tomten ligger mellan Pingstkyrkan och Norra Bergens äldrebonde vid Klockargatan. Vet inte vem som hittat på det gatunamnet? För mej och lite äldre askersundare har det alltid varit Loggatan. Gatunamnet finns kvar i området men fast lite längre norr ut. Knappfabriken som låg några hundra meter längre norr ut är riven för ett antal år sedan har gett namn på kvarteret. Lite knepigt det också. Hade jag något att säga till om skulle det gamla namnet på gatan återställas omgående. Förstår inte kopplingen till någon klockare…

På tomten som nu ska bebyggas fanns förr en tvåvåningsbyggnad med Kraftbolaget kontor i bottenvåningen. I huset fanns också några lägenheter. 1957 stod det huset färdigt. Kraftbolaget hade tidigare funnits i en lokal vid Sundsgatan. När inte Kraftbolaget behövde sitt kontor längre och huset revs har ägare till tomten skiftat. En byggherre från Norrköping köpte tomten förr att bygga lägenheter. Han var redan etablerad i Askersund med andra byggen. Men så kom den ekonomiska krisen på 80-talet. Byggaren hade inte pengar att fortsätta och fick också lämna ifrån sig de övriga fastigheterna som han hade i Askersund. Då kom Skanska in i bilden men använde aldrig tomten. Efter det kom Askersunds kommun in som ägare.

Nuvarande lokaler för verksamheten är för små och förvaltningen kan inte tillgodose det behov som finns. Och då passar den tomma ”Kraftbolagstomten” för ett nybygge anser politikerna. Och med tanke på hur huset kommer att användas så måste ”Kraftbolagstomten” vara ett bättre namn. Vistelsen i huset ska ge ny kraft åt de som ska bo där. Tycker jag.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1656
Nästa »