Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Väderkvarnsbacken

Augusti 2019Skapad av Ove Danielsson lör, augusti 17, 2019 15:47:47

Sommarens arkeologiska utredning längst upp på Väderkvarnsbacken norr om Askersund, blev resultatlöst. Inga fornlämningar påträffades. Ägaren till marken hade begärt att få ta bort en del stubbar till ny betesmark för sin djur.

-Väderkvarnsbacken är definitivt en spännande plats, även om det är svårt att avgöra vad som en gång har funnits där, och vad som nu kan finnas kvar. Det kan ju hända att fornlämningar och fornfynd finns bevarade inom en annan del av höjden än den som nu utreddes – så vi får väl hoppas att vi någon gång i framtiden kan påträffa dåtiden, skriver Antikvarie/Arkeolog Andreas Jansson , vid länsstyrelsen.

Väderkvarnsbacken är ett av Askersunds senaste naturreservat. Det tog lite tid att få till det hela, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge är ett gammalt slitet uttryck som väl passar på grusbacken strax norr om Askersund.

Historiskt är Väderkvarnsbacken en höjd med kulturhistoriska anor. På Väderkvarnsbacken fanns en ståtlig domarring ända fram till 1820. Enligt uppgifter från 1700-talet stod stenarna ” i form av nu sittande rätt”. Vad stenarna sedan tog i vägen känner jag inte till. Men det vet säkert någon som läser det här. Väderkvarnsbacken är Askersunds äldsta kända tingsplats. Man kan ju undra hur det kändes att bli dömd på en plats med stans bästa utsikt. Kanske det underlättade lite.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1989

IFK:s damlag skakade serieledarna

Augusti 2019Skapad av Ove Danielsson tor, augusti 15, 2019 23:51:01

IFK Askersunds unga damlag i fyran gjorde en mycket bra match mot serieledande Sturehov på torsdagskvällen. Det blev förlust med 3-1 men det är inget som laget behöver skämmas för. Hade IFK haft samma effektivitet framför mål kunde resultatet varit ett annat.

Sturehov tog ledningen tidigt i matchen. Efter det blev en av gästernas spelare utvisad efter att ha uttryckt sig minst sagt olämpligt. Några viktiga kuggar i IFK saknades, men det är alltid det lag som spelar som också räknas och ska ha beröm för sin insats. IFK har en säker sista utpost i rutinerad Helena Wågemo i det unga laget. Det betyder mycket . Annars är det ett jämnt lag som har framtiden för sig.. Micaela Jakobsson stod för IFK:s mål som gav ställningen 2-1. Priset som bästa hemmaspelare gick till vänsterfotade backen Inez Persson.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1988

Alla olika-olika är bra

Augusti 2019Skapad av Ove Danielsson ons, augusti 14, 2019 09:15:37


Ann-Sofie och Sofia driver IFK:s projekt som handlar om atmosfär och värdegrund.

Nu är bollen i rullning inför IFK Askersunds , ”ALLA OLIKA-OLIKA ÄR BRA”-dagen, i samarbete med Svenska Fotbollsförbundet berättar Ann-Sofie Fahlström och Sofia von Sydow, ledare inom IFK som driver projektet.

Söndagen 1 september klockan 10-14 på Solberga hålls ”ALLA OLIKA-OLIKA ÄR BRA”.

-Syftet med dagen är att vi ska öka VI-känslan i klubben och att arbeta för en trevlig atmosfär och värdegrund. Dagen är för alla spelare födda 2010 och äldre.

-Vi kommer att mixa grupper med tjejer och killar i olika åldrar som sedan leds av några av våra utbildade herr och damseniorer. I grupperna kommer vi sedan utföra både träning med boll och teoretiska samarbetsövningar, upplyser Ann-Sofie och Sofia.

IFK kommer att bjuda på en lättare lunch med dryck. Dagen är obligatorisk och ska läggas in som en träningsdag för samtliga IFK- lag.

-Styrelsen ska göra en policy för värdegrund i klubben och direktiv hur man behandlar eventuella saker som kommer upp, tillägger de båda IFK-ledarna.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1987

Min tidningskrönika 11 augusti

Augusti 2019Skapad av Ove Danielsson tis, augusti 13, 2019 13:53:15

Det stora slaget om signalkräftorna i Vättern är igång. Stundtals verkar det gå hett till. Varje år kan man läsa tidningarna om tjuvfiske och bråk där polisen får gripa in. Klart att det också finns folk som sköter det hela bra, men så fort det är lite pengar i det hela brukar det spåra ur. I Askersund har Fiskevårdsföreningen haft kräftfiske för barn och där gick det lugnt och trevligt till.

Själv är jag uppväxt vid kanten av Gårdsjön. På den tiden det fanns flodkräftor i sjön. Fiske har aldrig varit min grej som det brukar heta. Men jag deltog ändå ibland i kräftfisket. Vi fiskade aldrig för att sälja kräftor, utan det brukar bli en enkel kräftfest. Farsans insats var att hänga upp färgade lampor i träden vid sjökanten. Han var heller inte intresserad av fiske. Morsan hatade att koka kräftorna i övrigt var det ganska trevligt vad jag minns, även om jag har mycket svårt att komma ihåg mina barndomsupplevelser. Jag har fått det berätta för mej

Kräftfester har också ställt till för mej som journalist. Hade bestämt en intervju med en person, men när jag kom för att plåta och intervjua blev det tillfälligt stopp. Mannen såg mycket trött ut efter ha varit på fest kvällen före. ”Du får komma igen på eftermiddagen när jag är i bättre form” var uppmaningen. Finkänslig som jag är så förklarade jag psykologiskt att det kan bli besvär med för många kräftor. ” Det är inte kräftorna jag är dålig av förstår du väl” fräste intervjuoffret och tittade på mej som jag var helt dum i huvudet. Men jag förstod. Har också varit på kräftfester.

Askersunds största publikfest har också avverkats, Antikmarknaden. Auktionist Erik Lind har skapat kommunens mest publikdragande föreställning. Folk älskar att gå runt och titta på gamla fina prylar. Och ibland köpa något. Ofta hör man att folk har samma prylar hemma. ”Är de värda så mycket” är en vanlig nöjd kommentar som innebär att det finns en liten förmögenhet hemma i hyllan. Det var också packat med folk på alla matställen. Själv gick jag runt men kom inte på något jag saknade. Men jag kämpade. För ett antal år sedan fanns det en marknadsförsäljare som förklarade att hade man inte köpt något så hade man inte varit på marknaden. Kom att tänka på det. Ett försäljningsargument så gott som något. Han förklarade också varje år att firman skulle upphöra och det var sista chansen att handla rakblad och knivar av honom. ” Med mina skarpa knivar kan man skära så tunna-tunna korvskivor att svärmor aldrig kommer tillbaka mer”. Ett annat försäljningsargument.

Fick nöja mej med en liter jordgubbar från Öland på torget. Och de var inte antika.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1986

Josefine samlar på skyttemedlajer

Augusti 2019Skapad av Ove Danielsson tis, augusti 13, 2019 10:05:29

20 SM medaljer, ett EM guld i lag och en nionde plats på VM. Det är något av vad 21-åriga skytten Josefine Thörnkvist i Zinkgruvan redan hunnit samla på sig i sin meritlista hittills. Var så säker, det kommer mera. Den 24 och 25 augusti skjuter Josefine SM i sportpistol och standardpistol.

- Jag ska göra mitt absolut bästa för att komma hem med två guld, säger Josefine.


Trots framgångarna är hon en ganska okänd idrottstjej för de flesta i hemkommunen. Då är ändå Josefine den mest framgångsrika idrottaren i Askersunds kommun just nu. Hon tävlar för Zinkgruvans pistolskytteklubb.

-Mitt stora intresse är att skjuta pistol. Det har jag hållit på med sen jag var åtta år gammal. De första åren sköt jag bara luftpistol men när jag fyllde 13 eller 14 så började jag att skjuta kaliber,22. Det är det roligaste jag vet. Jag skjuter i grenarna luftpistol och sportpistol, men även standardpistol fast det bara är en herrgren.

3 guld av 3 möjliga och ett nytt svenskt finalrekord på LF-open i Danmark. Josefine har vanan att stå överst på pallen.

-Under den tid jag skjutit har jag varit på ett antal EM, två VM och en Världscup. Men vägen dit har inte varit lätt. Det har krävts mycket träning. Vissa perioder mer och vissa mindre, beror mycket på hur mycket jag jobbar. I snitt blir det ungefär fyra skjutpass i veckan och sen är det ungefär lika många fyspass utöver det.

Under alla år jag skjutit så har det varit mycket glädje men även mycket tårar för Josefine.

-En fråga jag fått många gånger är ”tröttnar du aldrig” och den frågan är lätt att svara på. Nej, jag tröttnar aldrig. Men det finns många gånger som jag har varit på väg att göra det. Vissa perioder är det riktigt tuff, berättar Josefine.


-Ibland kan det bli mycket press från människor runt om kring, men allra mest från mig själv. Jag har ställt väldigt höga krav på mig själv. Att jag ska uppnå ett visst resultat eller kanske träna en viss mängd. Har jag inte uppnått det så kan det bli tufft, men jag har blivit bättre på att hantera det. På senare tid har jag försökt tänka bort det och bara fokusera på att ha roligt. För när jag ställer sådant krav så tappar jag glädjen och då är det lätt att man tröttnar.

I år har det varit ganska lugnt på tävlingsfronten för Josefine. --Jag har lagt mer tid på träning på hemmabana istället för att åka ut på massor av tävlingar. Mer träning som förhoppningsvis bidrar till bättre resultat på tävlingar.

-OS är ett mål jag haft sen många år tillbaka och något jag fortfarande strävar efter. Men mitt allra största mål med skyttet är att ha roligt. Så länge jag har det så kommer jag hålla på med det som jag tycker om att göra allra mest, tillägger Zinkgruvetjejen, som till vardags arbetar som vikarie vid glasåtervinningen i Hammar.

PS! Fler bilder finns på na.se Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1985

Aspskimmerfjäril

Augusti 2019Skapad av Ove Danielsson tor, augusti 08, 2019 18:07:52
Bild: Inga-Lill Larsson

Dagfjärilsarten , den vackra aspskimmerfjärilen, dök upp hemma i Inga-Lill Larsson växthus i Bastedalen häromdagen. 2014 hittades en aspskimmerfjäril på Värmdö utanför Stockholm. Fyra år senare hittades arten igen i samma område och nu har ett gäng fjärilsskådare återigen upptäckt inte bara en, utan fem aspskimmerfjärilar. Och nu också en hemma hos Larsson i Bastedalen.

Inga-Lill och maken Thomas blev mycket överraskade när de kom till växthuset och fick se den blåa skönheten. Snabbt tog de reda vilken sort det var, och att den var mycket ovanlig i Sverige. Fjärilen lever bara en dag. Inga-Lill har tagit väl hand om den och placerat den i en liten ask.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1984

Reza klackade en poäng till IFK

Augusti 2019Skapad av Ove Danielsson ons, augusti 07, 2019 22:58:36

Reza Mohammadi klackade en poäng till IFK Askersund vid onsdagskvällens höstupptakt på Solberga. Och då hade han bara varit inne i några minuter. Gästande IFK Örebro tog ledningen och då såg det mörkt ut för hemmalaget. Rezas udda mål kom i grevens tid.

Allt var bäddat för en fin fotbollskväll, men tyvärr blev det ingen bra match. IFK har sett betydligt bättre ut under våren. Semesteruppehållet märktes av. Efter en matt första halvlek blev det en liten uppryckning från båda lagen efter pausen. IFK hade då några chanser, bland annat ett stolpskott.

Det är svårt med spelarprestationer en sådan här match, men IFK;s mittback, Erik Danielsson, gjorde som vanligt ett stort jobb i försvaret. Han är en verklig klippa. Någon att hålla i handen när det blåser kallt.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1983

Rosen vid Hospitalsgatan i Askersund

Juli 2019Skapad av Ove Danielsson ons, juli 31, 2019 23:10:15
"Livets träd står där i blomning
Där som rosor aldrig dör
Där skall rosor aldrig falna
Ingen frostnatt dem förstör
Till en stad jag är på vandring
Dit där rosor aldrig dör"

Så är det nog med rosen som sticker ut ur ett plank vid Hospitalsgatan i Askersund

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1982
Nästa »