Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Åsa leder kören Joyvoice

Maj 2018Skapad av Ove Danielsson ons, maj 23, 2018 13:50:38

Åsa Karlson är en aktiv sångerska i Askersund. Förutom sång ihop med systern Karin, Systrarna K, har hon bland mycket annat också sett till att kören Joyvoice startas i Askersund.

-Jag har ju jobbat med grupper i hela mitt liv och kände ett sug efter att leda kör. På Facebook en i december 2016 skymtade en annons förbi om att Joyvoice sökte efter körledare i hela landet, berättar Åsa

-Jag anmälde mitt intresse och fick skicka in en video när jag själv sjöng och agerade. Jag blev godkänd och så började det hela. Efter en intensiv körledarhelg var jag väl insatt i Joyvoice konceptet och en annons om att kören skulle starta i Askersund gick ut, nervös var jag, skulle det komma några anmälningar?

-Men det strömmande in anmälningar och jag trodde väl aldrig att så många skulle välja att komma och sjunga. Vid första repet var vi nära 40 stycken. En siffra som hållit i sig under detta första år. Några har börjat några slutat, upplyser Åsa

-Kören hade ett stort uppdrag redan december 2017, då de var med på Julkonserten med Lasse Åberg och Janne Schaffer. Resultatet var över all förväntan. Idén om att göra Vårkonsert föddes där och under vårterminen har vi repeterat och haft väldigt roligt.

-16 maj hade vi en konsert i Stora salongen till förmån för Min stora dag med Kickis Kvintett som gästartister och 8200 kronor skänkte vi till Min stora dag. Att det är så lätt att ta till sig musiken och texterna i en Joyvoice kör, är för att deltagarna kan öva via en app hemma. Man kan lyssna på sin stämma och vid repen sitter den redan.

-Att det också är en blandning i kören av mer sångvana och de som bara sjungit i duschen gör att det blir en sån glöd och alla peppar verkligen varandra hela tiden, tillägger Åsa.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1828

IFK möter ÖSK på Solberga i cupen

Maj 2018Skapad av Ove Danielsson tis, maj 22, 2018 14:01:14

Askersund får fint fotbollsfrämmande i juni. Då kommer nämligen allsvenska Örebro SK till stan för att spela cupfotboll på Solberga. Det var många år sedan. Man får gå tillbaka 65 år till senaste mötet. 1953 var året.

IFK gick vidare i distriktscupen genom seger över Vivalla med hela 11-1. Och då hade ändå motståndarna två bonusstraffar. IFK har fem bonusstraffar mot ÖSK, men bara tre får räknas. Det gäller för IFK att få fram ett antal säkra straffläggare om man ska någon chans till bra resultat.

Örebro SK har inte varit ofta i Askersund och spelat fotboll till skillnad från bandylaget. Några matcher under sommaruppehållet har det blivit. ÖSK bandy var annars flitiga gäster på gamla IP både i Allsvenskan och i DM-matcher.
Bild från en vänskapsmatch 1949. Lagkaptenerna Karl-Erik Södergren och Gösta Lindh vid slantsinglingen. Domare Lennart " Plutt" Larsson. Finns själv med på bilden längst till höger. Jag är den lille grabben vid stolpen.

Första gången ÖSK var i Askersund och spelade fotboll var 1949. Då var ÖSK ett topplag i tvåan, som det hetta på den tid. Gästerna vann med 5-1. IFK tog ledningen med 1-0 genom Anders ”Lappen” Carlsson, men sedan var det slut på det roliga. Var själv på matchen med farsan Sven som aldrig missade några drabbningar på Gamla IP. Har några bilder från matchen. Bland annat där lagkaptenerna Karl-Erik Södergren och Gösta Lindh, uppvaktade med blommor före matchen. Publiksiffran var 370 personer.

Nästa möte blev 1953. Då vann ÖSK med hela 13-0. ÖSK-arna Pelle Thörner och Gunnar Ring skojade friskt med IFK- spelarna. ÖSK hade också fått ett nyförvärv från Norrby, Conny Andreasson, som visade sin målfarlighet. Målvakten Bernt Karlsson kunde ägna sig åt autografskrivning under matchen. Hos honom var det lugna gatan. Besvikelsen hos IFK var inte så mycket för själva resultatet utan publiksiffran. Det kom bara 150 åskådare.

IFK hoppas förstås på storpublik den här gången. Det är inte varje dag det kommer ett Allsvenskt lag till Solberga. Har ännu inte fått datumet. Men i juni blir det. I samma cup möter Åmmeberg- Vretstorp.

PS! Det finns flera bilder på na.se-Nyhter-Askersund -Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1827

Min tidningskrönika 20 maj 2018

Maj 2018Skapad av Ove Danielsson sön, maj 20, 2018 17:53:16

På 50-talet försvann småskolorna i Askersunds ytterområden på löpande band. Barnen räckte inte till för att hålla en bra skolor på alla orter. Det var alla klasser i samma rum. Sista året avslutades inne i Askersund. Läggesta skola där jag skulle gå var en B-skola. Alla mina syskon hade gått i den skolan. Läggesta tog bara in elever jämna årtal. Jag började ett ojämnt år och fick börja inne i Askersund . Och det var bra. Året efter lades skolan ner i brist på elever. Ingen protesterade. På den tiden var det bara ”viktiga” personer som skötte sådant. Helt klart är att demokratin har utvecklats. Mina föräldrar hade heller inga starka röster i samhället för att kunna påverka om det skulle ha varit så.

Brukar inte skriva så ofta om dagens politik i mina krönikor. Fritidspolitikerna gör väl så gott de kan och det är så många andra som skriver om olika beslut. Jo, det finns några som är heltidsanställda också. I dag gör jag ett litet undantag. Det handlar om den framtida skolverksamheten i Askersund.

Hur ska skolverksamheten i Askersunds kommun se ut framöver? Det är en fråga som diskuteras flitigt både sociala medier och mun mot mun på stan. Politikerna hade beställt en utredning från en konsultfirma om skolans framtid i Askersund som nu presenterats. Enligt utredarens förslag ska ett antal i kommunens ytterområde läggas ner. Och det av både pedagogiska och ekonomiska skäl. Ett liknande förslag fanns för ett antal år sedan och som blev antaget av barn- och utbildningsnämnden. Den gången backad ett antal politiker när det blev skarpt läge och besluten skulle fattas. Vi får se hur det blir den här gången…

Inga beslut är fattade ännu och det lär nog inte bli så före valet. Det ska tusan var kommunpolitiker och kom hem till orten och berätta att skolan ska läggas ner. Förmodligen väntar många sömnlösa nätter. När det gäller nedläggning av skolor brukar inte olika argument bita. Uppfattningarna är ofta klara. Jag har som journalist skrivit om många sådana möten. Och det har varit tuffa sammankomster.

Det finns många olika åsikter om hur politiska partier ska agera både lokalt och på riksnivå. Huvudsaken enligt min mening är att man har respekt för valresultatet. Ibland är det lite si och så med det. En del politiker med några få mandat pratar som man hade 99 procent. Ska företrädarna ha mandat att göra så gäller det att folk också röstar på deras parti och vara lite mera ödmjuka i framtoningen.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1826

Tiibaka till hemstaden Folke Dahlbergs Askersund

Maj 2018Skapad av Ove Danielsson ons, maj 16, 2018 23:38:49


Folke Dahlberg (1912-1966) föddes i Askersund och

är utan tvekan stadens främsta konstnär och författare.

I Sjöängens konsthall öppnas den 2 juni en utställning

som ger en inblick i hans liv och verk, med fokus på

hans förankring i staden och landskapet kring norra

Vättern. En rad konstverk i original visas, såväl exempel

på de stora surrealistiska punktteckningarna som de

illustrativa bilderna med motiv från norra Vättern.

PS! Ytterligare text finns på na.se-Nyheter-Askersund -Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1825

Askersund vann kamratmötet mot Hallsberg

Maj 2018Skapad av Ove Danielsson tis, maj 15, 2018 23:55:17

IFK Askersund slog kamraterna från Hallsberg med 2-1 hemma på Solberga på tisdagskvällen. Gästerna som är utan poäng bjöd på bra motstånd. Laget hjälpte också Askersund till segern genom ett självmål.

Askersund pressade på första halvlek, Då var det ofta 20 spelare på Hallsbergs planhalva. Hemmalaget tog ledning i slutet på halvlek sedan Ludvig Danielsson skarvat in ett inlägg.


Jonas Kinell var bäste hemmaspelare.
Bild:Ann-Sofie Fahlström


2-0 målet kom genom ett självmål på en misslyckad bakåtpassning. Jens Lind reducerade efter en av många hörnor.

Till IFK:s bäste spelare utsågs Jonas Kinell mycket välförtjänt. Priset till Hallsbergs bäste spelare gick till Tom Gunnarsson, som var gästernas klippa längst bak.

På fredag möter Askersund - Vretstorp borta. Det var länge sedan IFK vann mot Vretstorp,  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1824

Flytande vandrarhem i Askersunds hamn

Maj 2018Skapad av Ove Danielsson mån, maj 14, 2018 09:55:06

Askersunds tätort saknar sedan ett antal år tillbaka ett vandrarhem. Det finns vandrarhem på andra ställen i kommunen, men inte i centralorten. MS Sjöhästen skulle bli Askersunds motsvarighet till vandrarhemmet af Chapman vid Skeppsholmskajen i Stockholm. Under en kort period blev det så också. Det fanns tio övernattingsbäddar och möjlighet till att beställa frukost för den som inte vill dona och ordna med sådant. Båten hade använts som minutsättare fram till 1945 och fanns på Gotland innan det blev Askersunds hamn

Ägaren till Sjöhästen i sällskap med Åke Öhrman som hade gjort lumpen på den gamla minsveparen

PS! Fler bilder och mer text finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1823

En knalles resa av Louise Wågström

Maj 2018Skapad av Ove Danielsson tor, maj 10, 2018 19:21:55

”En knalles resa” är namnet på en ny bok som Louise Wågström i Åsbro gett ut. Hon har tillsammans med sin man Raymond besökt de flesta marknaderna i Sverige. Hon beskriver ”knallelivet” ingående. Vilka glädjeämnen och motgångar som finns på de olika marknadsplatserna från norr till söder. Louise är utbildad herrfrisör. Som sådan arbetade hon i 35 år, men längtade hela tiden ut i det fria. Till marknadslivet. Louises pappa var försäljare Ofta fick hon följa med. Louise skriver att hon fått marknadslivet i blodet.

Baksidan på boken med Louise och maken Raymond

Louise började med trädgårdsfigurer med målade folkdräkter och Sverigedräkten. Raymond är en duktig snickare. På marknaderna har han bland annat haft med trädgårdsmöbler och han stora specialitet ”svärmors –ekan”. Övernattningarna sker i husbilen. Marknaderna i Askersund finns också med i ett avsnitt. Där brukade hon träffa Kalle med brända mandlar, Godis-Lisa, och klädhandlaren från Motala, bara för att nu nämna några. Marknadsknallarna blir som en stor familj.

Louise har jobbat med sin bok under några år. För några år sedan ringde hon mej och ville att vi skulle träffas på gamla biblioteket. Hon vill att jag skulle läsa några utkast och undrade om hon kunde ge ut en bok. Det var en gammal dröm. Har du lust och pengar så kör på blev mitt svar. Och Louise har haft modet att köra på även om det kan vara knepigt att ge ut böcker. Inte minst ekonomiskt.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1822

När "petmojen" kom till Askersund

Maj 2018Skapad av Ove Danielsson sön, maj 06, 2018 09:51:14

Nya mobiler och så kallade ”paddor” i alla ära, men annat var det när petmojen tog plats i askersundarnas hem. Det var mycket större än dagens kampanjer om nya mobiltelefoner och andra tekniska prylar. I dag är de fasta telefonerna på väg bort. Många väljer att bara ha mobilkopplingar.

Det har nu gått drygt 50 år sedan ”petmojen” gjorde sitt intåg hemma hos askersundarna. En historisk händelse för alla. Förändringen skedde när Televerket helautomatiserad Askersunds-området. Moderna tider hade på allvar gjort sitt intåg i småstaden Askersund. Teleabonnenterna hade fått telefoner med nummerskiva, eller ”petmojar” som var benämningen i folkmun. Nackdelen med det var att askersundarna gick miste om sockerljuva kvinnoröster, som svarade med ett vänligt ”ASKERSUND”. Abonnenterna fick sedan begära det önskade numret, som snabbt repeterades av telefonisterna. När det gällde rikssamtal fick telefonören också begära antalet perioder i förväg. Telekvinnorna hade då en manuell liten klocka som de startade. När den begärda tiden var ute så fick den som ringde ett vänligt meddelande i luren, att just ”tiden var ute”.
PS! Ytterligare text och bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund -Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1821
Nästa »