Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Skyllbergs damer klara för tvåan

September 2017Skapad av Ove Danielsson ons, september 20, 2017 09:20:54

Skyllbergs damlag.


Bild:Erik Gunnarsson

Dam-och flickfotbollen i Askersund har haft en fin helg . Skyllbergs IK damlag i trean vann över Sala FF med 6-0 hemma på Skyllbergsvallen i söndags. Därmed är SIK klara för division 2 nästa säsong. Målfarliga Emma Skålberg hade en bra dag med 3 mål.

Tidigare på dagen krossade Askersund/Skyllberg Norrby SK 2 med hela 8-0 på Solberga. Laget ligger på sjätte plats i division fyra.

IFK Askersunds flickor 03/04 vann borta mot Västeråslaget Gideonsberg 6-1 i söndags. IFK toppar serien just nu och det finns stora chanser till serievinst som flickorna spelar.

PS! Text och bild finns också på na.se-Nyheter.
-Askersund -Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1724

Storbygge vid torget i Askersund

September 2017Skapad av Ove Danielsson mån, september 18, 2017 17:27:31


Det byggs lite varstans i Askersunds kommun just nu. Både i smått och stort. Vad jag förstår råder det stor lägenhetsbrist. Förr handlade det mest om just hyreslägenheter. I dag är det bostadsrätter som gäller. Ett bekymmer för ungdomar som vill ha sin första lägenhet och inte har råd med insatsen. Har ingen lösning på problemet, men det har förhoppningsvis politiker och byggare.

Senast det byggdes hyresrätter centralt var Askersundsbostäders stora satsning utmed Sundsbrogatan, då bolaget rev och byggde nytt vid gamla Ahnèrska. Den stora förändringen centralt vid torget skedde ändå på 30-talet när kassören och civilekonomen Erik Wåckner byggde sin stora fastighet i korsningen Storgatan-Sundsbrogatan. Gamla hus revs och en ny hyres-och affärslänga byggdes. Det är det hus som bland annat Connings finns i dag.

PS! Mer text och flera bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund -Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1723

Föreläsning om prisbelönte prästen Olof Haggren

September 2017Skapad av Ove Danielsson sön, september 17, 2017 19:43:01


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1722

Västra Strandparken vecka 37 2017

September 2017Skapad av Ove Danielsson sön, september 17, 2017 10:01:08
PS! Ytterligare ett antal bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1721

Alf visar ”Kultur-Collage” på Sjöängen

September 2017Skapad av Ove Danielsson tis, september 12, 2017 17:44:56


Filmaren och kulturpristagaren, Alf Fransson, är på gång igen. Han kommer att visa två föreställningar i Sjöängen som han döpt till ”Kultur-Collage”. Alf har spelat in intervjuer och plockat fram fakta om en del kulturpersoner i Askersund. Sammanlagt 16 person som han delar upp i två omgångar. Förställningarna ges i Visholmen den 20 och 27 september. Filmerna är en timme lång och börjar klockan 18.

PS! Fler bilder och namn finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1720

IFK föll mot Vretstorp

September 2017Skapad av Ove Danielsson mån, september 11, 2017 14:34:28

IFK Askersunds fotbollslag har haft en tung höst. Det har blivit ett antal oavgjorda matcher, förluster och skador på viktiga spelare. I helgen blev det en ny förlust på Solberga med 2-0 mot Vretstorp.

IFK var aldrig riktigt nära att ta poäng. Vretstorp var tyngre och hade ett mer rutinerad lag. Segern var rättvis. Målskyttar var Jonathan Pettersson och Jerry Wiberg. Fjolårets skyttekung i IFK, Andreas Borg, är alldeles för ensam för att det ska hända något framåt. Glädjande för IFK är ändå den fina återväxten. En ett antal unga spelare vädrades i den här matchen. Det ser bra ut inför nästa säsong i fyran. Priset till bäste hemmaspelare gick till försvarsklippan Erik Danielsson.

Glädjande för IFK är att klubben leder publikligan för division fyra med ett genomsnitt på 111 personer per match. Inte dåligt.

Ove Danielsson  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1719

Min tidningskrönika 10 sept 2017

September 2017Skapad av Ove Danielsson mån, september 11, 2017 10:38:27

Sedan någon vecka tillbaka finns det en påse med marknadskarameller i kylskåpet. När jag tänker efter kanske det bara finns en halv påse kvar . Det har nämligen varit höstmarknad i Askersund. Många anser att man inte varit på marknaden utan inköp av karameller och det respekterar jag. Det är också lite lurigt med bruna marknadskarameller. Jobbade ihop med en kvinna som alltid åt för mycket av den sorten för att sedan få tillbringa resten av dagen illamående på toaletten. Men det var gott så länge det varade.

Årets marknad i Askersund lockade mycket folk, men mycket har ändras från förr. Tyngdpunkten ligger numera i hamnområdet. En gång i tiden var det bara torget som gällde. Hamnområdet var rena öknen för ”knallarna” . De ”riktiga” marknadsoriginalen som sålde allt från rakblad till fantastiska konservöppnare är borta. Lite synd tycker jag. Nu har ”knallarna” skyltar med firmanamn och bevis för att de har F-skattsedel. Ordning och reda, men de är inte så roliga att lyssna på.


Den rödhårige rakbladsförsäljaren som alltid kom till marknaderna i Askersund hade alltid kö runt sitt bord. Och han behövde inte någon firmaskylt. Alla ville lyssna på honom. Han var en artist så god som någon. Rakbladsförsäljaren med sin fantastiska Dixie -blad reste sig aldrig från sin stol. ”Ordna kön så jag kan börja sälja” var hans uppmaning samtidigt som han uppmanade folk att handla stort. Firman skulle nämligen upphöra. Någon son den rödhårige populäre försäljaren sa varje år. Ett försäljningsknep som ofta gick hem.

På den tiden fanns det ett kommunalt ölcafé vid Väderkvarnsgatan, några hundra meter från torget. Under dagen gjorde en del försäljare täta besök på ölcaféet . Så också den rödhårige rakbladsförsäljaren. Det märktes också att ölen haft sin inverkan. Intresset för affärerna avtog markant framåt eftermiddagen.

Något som saknas nu för tiden är antalet tavelförsäljare. Såg någon men det fanns inga motiv med ”Gråtande barn”, ”Zigenarflickan”, ”Fiskargubben” för att nämna några motiv. Kanske konstintresserade tyckte det var bra. Har inte hört något från det hållet. Men det har funnits konst-och kulturintresse människor med skarpa synpunkter i Askersund, som bokhandlare Arvid Carlsson i Askersund . Han ansåg sig själv vara mycket kulturell. Marknadskonst var inget för honom. Bokhandlaren gjorde filosofiska uttalande för att verkligen bevisa sin kulturkunskap. ”Krig det är farligt men punsch är gott”, var en av hans filosofiska formuleringar. Och visst låg det något i det.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1718

Västra Strandparken vecka 36 2017

September 2017Skapad av Ove Danielsson sön, september 10, 2017 10:01:10
PS! Ytterligare ett antal bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1717
Nästa »