Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Tegelnostalgi från Bastedalen

Juni 2017Skapad av Ove Danielsson ons, juni 28, 2017 14:39:37

Den 15 maj 1970 slocknande ungarna vid Harge tegelbruk i Bastedalen för gott. En lång tegelbruksepok gick i graven. Det var i början av 1880-talet som Carl Albert Giöbel köpte in marken och började tillverkningen. Under vissa tider var ett 100-tal arbetare sysselsatta vid bruket.Post-Bertil Andersson till vänster jobbade i många år vid bruket. Han var också en hård back i Bastedalens bandylag. Och inte nog med det, han var också min svärfar.

Tegelbruket i sin glans dagar


Harry Jonsson på en bild från 1970
Vivianne Johansson kontorist vid Tegelbruket
Bengt Jönsson var VD vid Harge bruk vid nedläggningen


Rivning av Tegelbruket 1988

I dag har området vid gamla tegelbruket förvandlas helt. Nya hus har växt upp. Spåren efter tegelbruket är i stort sett borta. Förvandlingen har tagit tid. Gamla Bastedalsbor tyckte att man gick alldeles för hårt fram med nybebyggelsen och det ledde till överklagningar. En byggherre med mycket stora planer direkt efter tegelbrukets nedläggning gick i konkurs. Han hade inte pengar som räckte till för att vänta in svaren på olika överklaganden. Bland annat hur avloppsfrågan skulle lösas. Nu verkar allt ha lugnat ner sig, även om en del fortfarande tycker det blivit för mycket av allt i Bastedalen. Många har också valt att placera sin båtar i hamnen för att snabbt komma ut på Vättern.

Beslutet om att lägga ner driften vid Harge var dålig lönsamhet de sista åren på 60-talet. Konkurrensen i branschen var stenhård och överskotten vid landets tegelbruk gick inte att sälja. 1968 tillverkades sammanlagt 285 miljoner tegel vid landets bruk. Av detta såldes 170 miljoner tegel. 30 procent gick inte att sälja.

Nedläggningen var ett hårt slag för många anställda i bygden. Som tur var behövde PLM:s glasbruk i Hammar folk. Nedläggningen berörde 11-12 man, medan de övriga gick i pension. Många arbetare var bosatta i företagets bostäder och det gällde även den närmaste tiden efter nedläggningen.

Harge tegelbruk sysslade endast med tegeltillverkning.Inte med sjötrafik. Det innebar att sandpråmarna Björn, Elektra och Tord , kunde fortsätta i samma utsträckning som tidigare. Då handlade det om sandsugning till glasbruket i Hammar.


Sandpråmen Tord av Harge.Sjöfarten var tidigare av stor betydelse i Bastedalen eftersom transporterna förr helt baserades på sjöfart. Ett tag fanns förutom ett 15-tal skutor i Harge även ett varv med, samt segelsömmare. Men de senaste åren före nedläggningen hade vägtransporterna tagit över helt. Då fanns bara de tre sandpråmarna kvar.

Bengt Jönsson var den siste tegelmästaren på bruket. I familjen Jönsson hade tegelbruksarbetet gått i arv. Nästa hela hans släkt hade ägnat sig åt tegeltillverkning. Bengt kom till Harge 1958. Efter nedläggningen ägnade han sig helt åt verksamheten med sandpråmarna.

Bengt Jönsson


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1685

Västra Strandparken vecka 25 2017

Juni 2017Skapad av Ove Danielsson sön, juni 25, 2017 18:54:11


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1684

Färsk potatis

Juni 2017Skapad av Ove Danielsson fre, juni 23, 2017 13:59:49

Skrev en krönika i våras om att jag hade satt potatis i några hinkar . Folk har frågat mej hur det blev
Resultatet syns på bilden
Ganska bra. Tror jag ska bli potatisodlare

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1683

Giftiga insekter

Juni 2017Skapad av Ove Danielsson tor, juni 22, 2017 23:19:54

Tänkte ta en sväng genom skogen på dagens joggingtur runt Gårdsjön, men fick tvärstanna. Sprang på en skylt som visade giftiga insekter. Tänkte vända och springa hem. När jag tittade närmare var det bara en fråga för en tipspromenad som EFS lagt ut. En fråga som jag för övrigt inte kunde svara på.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1682

Hattnostalgi i Askersund

Juni 2017Skapad av Ove Danielsson ons, juni 21, 2017 09:24:19

Ska vi inte längre kunna köpa en hatt i Askersund? Det var en fråga och ett mörkt moln som dök upp för många askersundare med hattbegär sommaren 1969. Askersund hade två specialaffärer i branschen som upphörde med sina verksamheter samtidigt. Hur skulle det bli om det blev en kall vinter? Att gå barhuvad var inget alternativ. Och vem skulle ordna en vacker damhatt till fester av olika slag, där en sådan behövdes? Det fanns inga svar just då. Allt svävade i ovisshet.

Ebba Karlssons hattaffär syns i bakgrunden intill den röda skylten ,Slakteriföreningen.

Ebba Karlssons Hattaffär, vid torget och Modelagret vid Sundsbrogatan hade stått för huvudbonader länge, men nu var det slut. Butikerna hade öppnats i en tid då det var otänkbart att gå utan huvudbonad. Det gällde då både ålder och kategori. Alla skulle bära något på huvudet.

Ebba Fredö startade Ebba Karlssons Hattaffär 1926. När hon drog sig tillbaka hade hon arbetet i facket sedan 1912. Hon började i Stööks Hattaffär som modist och pälssömmerska. Hon fick en mycket grundlig utbildning.


Ebba Fredö drev Ebba Karlssons Hattaffär. 1969 lade hon hattarna på hyllan.

Stööks hade både manufaktur, konfektion, hattaffär och skrädderi vid Storgatan. Nästan alla mössor syddes inom det egna företaget. Tyget kom från manufakturavdelningen. Det var inte ovanligt att det skars till 10 dussin vegamössor. Skolmössor syddes i stora partier, men det var inte lönande att sy barnmössor. Varför har jag inte lyckats utröna. Skinnvaror var en stor artikel. Det köptes upp skinn för att sy pälsar och mössor.

”Det handsydda har försvunnit, nu saluförs så gott som endast pressade hattar” förklarade Ebba Fredö besviket i en intervju när hon skulle sluta.

Ebba Karlssons Hattaffär startade i hörnet Storgatan –Sundsbrogatan för att sedan flytta till Lönns fastighet en bit längre norr ut. Motala Ström tog över hennes lokal. De hade sedan tidigare en lokal intill hattaffären i hörnet Stöökagatan –Storgatan. Ebba Fredö hade ingen lust att sälja affären 1969. Hon beslutades sig istället för att lägga ner.

Modelagrets annons 1933.

Modelagret låg vid Sundsbrogatan. I dag är huset tomt och i mycket dåligt skick.

Modelagret drevs av Karin Gustavsson sedan 1924 då hon tog över butiken efter mammans död. Den affären hade drivits sedan sekelskiftet 1900. Även fröken Gustafsson pekade på förändringar i branschen som anledning till nedläggningen. Ett problem tyckte hon var rörligheten bland hattkunderna. När hon började baserade sig kundkretsen på befolkningen i Askersund och kringliggande orter. Det hade ändras till att det kom kunder från andra orter, medan Askersundsborna gjorde shoppingresor till städer i närheten.


Karin Gustavsson (tvåa från vänster) drev Modelagret i många år. Hon tog över efter sin mamma. Hon var med i affären redan som barn. Bilden från Leif Linus är ett bevis på det.

Oron för att inte kunna köpa sig en hatt i Askersund stillades lite av att en handlare i stan som gick ut med att han minsann skulle sälja damhattar i anslutning till damavdelningen. Fröken Gustavsson vid Modelagret skulle också få chansen som halvtidsanställd. Den butiken finns inte kvar längre.

Vet inte riktigt hur det fungerar i dag. Själv brukar jag köpa mina kepsar hos Erik på Be-Ge:s i Askersund. Och det har fungerat bra. Erik och jag känner varandra genom idrotten.

BE-GE:s keps

Hur det är med damerna vet jag inte, om det nu är några som använder hatt….  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post1681

Kamratföreningarna Askersund -Hallsberg delade på poängen

Juni 2017Skapad av Ove Danielsson tis, juni 20, 2017 23:34:04

Kamratföreningarna Askersund och Hallsberg delade kamratligt på poängen vid tisdagskvällens match på Solberga. Det blev 2-2, sedan Askersund haft ledningen med 2-1 i halvtid.

Askersund hade spelet, men det gäller också att få in bollen i mål. Laget har svårt att få till bra avslutningar. Det blir mycket trassel framför motståndarmålet.

Hallsberg klev upp efter pausvilan och skapade en del farliga chanser. Kvitteringsmålet kom också efter en långboll som sedan Gabriel Nyström tryckte in.

Askersund tog ledningen genom Daniel Nilsson fin framspelad av Andreas Borg. Hallsberg kvitterade på straff genom Oskar Hultberg, sedan hemmalaget ruffat . Askersund tog ledningen på nytt genom ett praktmål av Emanuel Fahlström, som gjorde en mycket bra första halvlek. Det är en lurig spelare. Hallsberg fick ytterligare en straff sedan bollen träffat en Askersundsförsvarare på handen. Där visade domaren ingen bra spelförståelse. Som spelare är det svårt att bli av med en hand snabbt.Rättvisa skipades dock genom att straffen gick över målet.

Askersunds mittback Johan Eriksson fick priset som bäste hemmaspelare i ett jämnt lag. Även Hallsberg hade ett jämt lag som jobbade på utan stjärnor.

Domaren Johan Eriksson var flitigt i farten med de gula korten trots att det var en ganska beskedlig match och det är aldrig bra. Det blir tjatigt med alla avbrott och skrivande. Respekten måste ske på annat.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1680

Min tidningskrönika 18 maj 2017

Juni 2017Skapad av Ove Danielsson sön, juni 18, 2017 09:25:34

Delar av gamla bryggeriet i Askersund ska förvandlas till attraktiva lägenheter. Läget är helt perfekt. Ägaren Klas Stjernström ska bygga efterlängtade hyreslägenheter och det är ju inte helt vanligt i dag. Det har nästan bara varit Askersundsbostäder som sysslat med sådant i Askersund tidigare. Anledningen till att jag skriver om bryggeriet är att jag själv jobbade där under några sommarlov. Jag var med utkörare Pelle och langade dricka från lasset. Hade det funnits lägenheter i bryggeriet på den tiden så är jag säker på att ett antal personer hyrt in sig direkt. De skulle ju ändå till bryggeriet några gånger om dagen för att ta en ”dricka” som det sa. Då menade de öl. Gänget kom tidigt på morgonen för den första flaskan och så fortsatte det.

Askersunds bryggeri var en ganska stor arbetsplats en gång i tiden med tanke på stadens storlek. På bryggeriet jobbade många trevliga original. Vi som jobbade fick tre dagdricka att hämta vid en disk på kontoret. En jobbarförmån så god som någon. En del utökade dagdrickan med ytterligare lite pilsner. De fanns en del som hade höga stövelskaft, som rymde tre – fyra pilsner. De fyllde upp sina stövlar både vid frukost, lunch och efter jobbets slut när de gick hem. Och till det kom de ordinarie tre flaskorna. En del törstiga män hade problem med ölinköpen. Det blev bråk i familjen. Minns att en man som bara fick köpa sex öl för sin fru, men han löste det elegant. Vi fick order att bära in sex till köket och sex ner till pannrummet i hemlighet. I dag är det väl ingen som smyger med öl. Förr undrade man om vi skulle ta en fika. I dag frågar folk om du ska med ut och ta en öl. Så vanligt har det blivit med öl. Mannen som jag berättat om levde vid fel tid.

Minns också att bryggmästaren vid Askersunds bryggeri var mycket stolt över sin öl och sin yrkesskicklighet. Han sa ofta som ett bevis på det att ”vägarbetarna tycker bäst om min öl”. Det var ett betyg så gott som något.

För ett antal år sedan fanns det flera brygger inom kommunens gränser. Alla är borta utom Hammars bryggeri som kämpat på i alla år. Tittar man på dryckeshyllorna i butikerna i borde det vara dubbelt så många bryggerier i dag som det var på 40-och 50-talen. Det finns hur många drycker som helst att välja på. Både vad gäller storlek och sorter.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1679

Västra Strandparken vecka 24 2017

Juni 2017Skapad av Ove Danielsson sön, juni 18, 2017 09:19:28


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1678
Nästa »