Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Min tidningskrönika 27 augusti 2017

Augusti 2017Skapad av Ove Danielsson mån, augusti 28, 2017 10:18:29

Kräftfisket är nu i full gång i Vättern. Ett fiske som lockar många. Ibland allt för många. Det har periodvis också varit stökigt ute på sjön när det gäller det fria fisket. Tycker själv att det finns kräftor så att det borde räcka till en kräfta åt alla utan bråk.

Men det har varit andra tider för kräftfiskarna i Askersund. I början på 50-talet utrotade pesten flodkräftorna i Alsen. Många gamla fiskare drömmer förmodligen mardrömmar än i dag om pesten. Det fanns helt plötsligt inte ett liv i burarna. Kräftfisket var stort på den tiden, med fiskare från Hagabadet in till hamnen och runt Borgmästareholmen. Och förstås också båtfisket ute i sjön. Det var lite av folkfest.

En som tog pesten och bristen på flodkräftor mycket hårt var källarmästare Sand på Statt i Askersund. Han hade alltid ordnat med kräftsupéer som lockade många gäster och var en fin inkomstkälla i verksamheten. Helt plötsligt var det ingen av leverantörerna som ringde och ville sälja. Sand fick jaga kräftor över hela Mellansverige får att få ihop till några supéer.

Mitt intresse för fiske har alltid varit mycket begränsat, utom när det gällde kräftfisket. Det var visserligen länge sedan jag höll på med det, men under min uppväxt några meter från Gårdsjöns strand fiskade jag ibland. Då var det flodkräftor det gällde. Nu handlar de mesta kräftfisket om signalkräftor.

Minns att det var många som ville komma och fiska kräftor hos oss, men farsan var restriktiv. Han tyckte att man bara skulle fiska för eget behov och inte göra affär av det hela.

Farsan stora intresse var att hänga upp färgade lampor i träden när vi hade kräftfest. Det skedde vid ett tillfälle per säsong. Själva fisket var han aldrig intresserad av, utan mera det konstnärliga runt kräftkulturen. Minns inte om han ens åt kräftor? Att koka kräftor var omöjligt för honom. Det stod han inte ut med. Sådan uppväxt hade jag när det gäller kräftor. Morsan fick ta hand om kokningen trots svår ångest. Minns inte om hon använde mörka solglasögon när hon tömde i kräftorna i det kokheta vattnet. Om inte, skulle hon ha haft det för att slippa se ”eländet” att tömma ut levande djur i hett vatten.

Vad jag förstår finns fortfarande det kräftor kvar i Gårdsjön, men då handlar det om signalkräftor. Jag är själv inte någon stor kräftkännare. Brukar själv köpa någon låda kräftor från något främmande land.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1711

Västra Strandparken vecka 34 2017

Augusti 2017Skapad av Ove Danielsson sön, augusti 27, 2017 09:48:19
PS! Flera bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1710

Smeden på rådhustaket i Askersund

Augusti 2017Skapad av Ove Danielsson lör, augusti 26, 2017 09:27:35Askersund har en smed i sitt stadsvapen. Det har säkert inte undgått någon som besökt eller bor i Askersund. Det är bara att kasta ett öga upp mot rådhustaket, så finns smeden där för med sin slägga slå in hel- och halvtimmar. Många av dagens askersundare undrar nog över varför det blev just en smed. Men alternativet, en grosshandlare i spik, hade varit sämre åtminstone när det gäller att få till ett konstverk som uppmärksammar alla på vad klockan visar. Möjligen kunde man ha skapat en grosshandlare i järn som dunkat portföljen i rådhustaket varje halv-och heltimma…
PS! Mer text och bilder finns på na.se -nyheter-Askersund-Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1709

AGA-fyren i Bastedalen

Augusti 2017Skapad av Ove Danielsson mån, augusti 21, 2017 16:20:47

Sedan 2003 firas ”Internationella fyrdagen”. Årets firande inträffade under den gångna helgen (28/8). Förutom Sverige deltog ett antal länder. Ett 70-tal platser höll också öppet för allmänheten. Därför är det på plats att påminna om AGA-fyren som finns i Bastedalen. Har skrivit om fyren tidigare vid något tillfälle.

Askersunds kommun har ansvaret för AGA-fyren på klippan ute vid Emmekärr vid Vättern. Under många år anlitade kommunen Göran Sundström från Karlsborg att sköta underhåll och service av kommunens fyrar på Vättern. Det finns ytterligare två fyrar men inte med samma kulturvärde som Dahléns-konstruktionen i Bastedalen. Enligt Sundström är det ett tekniskt underverk, men som nu moderniserats. Nu drivs fyren med hjälp av solceller och det har underlättat arbetet. Dahléns gamla teknik har gjort sitt. Men fortfarande fodras tillsyn.

Johan Bergsten på M/F Wättervik har tagit över skötseln efter Sundström, samt ansvara för sjöprickningen i norra Vätterns skärgård.

PS! Ytterligare bilder och text finns på na.se -Nyheter-Askersund och min blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1708

Västra Strandparken vecka 33 2017

Augusti 2017Skapad av Ove Danielsson sön, augusti 20, 2017 09:21:54


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1707

"Anton-Pelle" och Sundsgården

Augusti 2017Skapad av Ove Danielsson ons, augusti 16, 2017 18:11:06Den gula restaurangbyggnaden Sundsgården vid Sundsbron tillhör i högsta grad Askersunds stadsbild. Askersunds Stadshotell i all ära, men Sundsgården vid Sundsbron var ett lika populärt ställe när det begav sig. Om inte ännu populärare. Allt var lite enklare där. Ett hotell är ändå ett hotell. Och nu är det bara Sundsgården som finns kvar. Gamla Statt har blivit servicehus. Och ett nytt modernt hotell finns på andra sidan bron. Sundsgården var ett andra hem för många inom föreningslivet. Och mycket berodde det på källarmästare Anton-Pelle Pettersson.

PS! Ytterligare text och bilder finns på na.se-Askersund-Oves blogg om någon vill kolla.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1706

Min tidningskrönika den 13 augusti 2017

Augusti 2017Skapad av Ove Danielsson mån, augusti 14, 2017 18:24:24

Alla kommuner med lite självaktning arrangerar gratis trivselaktiviteter under sommaren. Med olika namn. Det behöver inte vara Trivselkväll som i Askersund under många år. Vid något tillfälle var namnet till och med ” Nattifestival”. Anledningen var att festen började lite senare på kvällen. Runt klockan åtta om jag minns rätt. Nu har namnet ändras till ”Sommarmusik i Askersund hamn”.

Under en period hölls Trivselkvällarna i Hembygdsgården med ”Trivsel-Torsten” Lundberg som programledare. Torsten och hans hopplockade artistparad lockade storpublik varje gång. Runt 1000 personer. Svårare än så behövde inte var på 60-talet. Från vår balkong på Borgmästargatan kunde man se folk vandra upp till Hembygdsgården med sina tältstolar under armarna. Det var som ett lämmeltåg för att nu ta i lite. I alla fall som ett mindre lämmeltåg.

Senare flyttades Trivselkvällarna till Strandparkens stora gräsmatta. Där fick det plats mycket folk som helst och så var det också. Några av kvällarna dök Gösta ”Snoddas” Nordgren upp. Han var då lite på nedgång men drog ändå mycket folk. ”Snoddas” gillade Askersund. Han hade varit i stan både spelat bandy och fiskat. Många amatörer fick också sina drömmar uppfyllda. Att uppträda från en scen inför storpublik.

Bild från 1973 i Strandparken, Trivselkväll med "Snoddas" och "Karlstads -Snoddas."


Nu är det hamnområdet i Askersund som gäller för kommunens trivselarrangemang på sommaren. Minns vid några tillfällen då hemmasonen Bertil Boo gjorde sina framträdanden där. Då var det fullspikat. Många ville tala med honom om gamla minnen. Hygglige Bertil svarade snällt och mindes. Tror inte han kände igen hälften av de som kom fram, men han vill inte såra någon. Och visst kom han ihåg…

Men han var inte alltid så känd. Bertil berättade för mej när han gjorde ett framträdande på ett norrländsk äldreboende kom det fram en man och tackade med orden: ”Aldrig trodde jag att skulle få höra Harry Brandelius i verkligheten. Tack! Tack!”. Bertil tog det hela med humor.

I dag är det de pigga Systrarna K, Åsa och Karin Karlson , som lockar mycket folk på sångstunderna i hamnen. Och ibland Torsten Loxbo och Jonny Sjöberg. Det är annars inte lätt att var profet i sin hemstad.

Publiken brukar vara mycket nöjda när de lämnar hamnen. Men vid ett tillfälle gick det dock snett vid en fest på torget. Den kände radiomannen som skulle vara programledare hade tittat för djupt i glaset. Han stod mest och babblade utan att tala i mikrofonen. Det blev fiasko. Men så är det inte i dag. Programledare och artister sköter sig exemplariskt.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1705

Västra Strandparken vecka 32 2017

Augusti 2017Skapad av Ove Danielsson sön, augusti 13, 2017 09:42:07
Berg som måste sprängas bort  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1704
Nästa »