Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Min tidningskrönika 24 september

September 2017Skapad av Ove Danielsson tis, september 26, 2017 18:39:12

”Raskens” är en tung pjäs av Vilhelm Moberg, med mycket elände och fattigdom. Så som många hade det i Sverige en gång i tiden. För någon vecka sedan gav teatergruppen ”1 2 3 Schtunk”, Mobergs pjäs med underrubriken ”Vi går åt vilket håll vi vill”. Jag var tveksam på om det kunde vara underhållning en lördagskväll. Visste inte om jag skulle tya med det hela som Ida i pjäsen brukar säga. Ordet tya kan översättas med i brist på ork om någon undrar.

Kanske skulle jag istället skulle stanna hemma i TV-soffan med en god pilsner och briljera i sällskap med frågeprogrammet ”Vi som vet mest”. Det är alltid hemma i soffan man vet bäst. I reklam lästa jag att föreställningen skulle bestå både av humor och bra musik. Blev lite nyfiken på hur det skulle gå till när det gällde ”Raskens”så jag knallade ner till Sjöängen för att kolla. Måste också erkänna att jag hade vunnit två fribiljetter till föreställningen på en fototävling om bygget av Sjöängen så det blev billigt.

Föreställningen blev en stor överraskning med skratt, musik och vemod. Göteborgsgruppen ” Schtunk” hade tolkat den kände författaren på sitt eget sätt utan att missa det viktiga budskapen i ”Raskens”. Drygt 100 personer såg föreställningen och det måste vara en bra publiksiffra för Askersund en lördagskväll. Jag ångrar absolut inte att jag skippade tv den här kvällen.

Sjöängen har för övrigt ett imponerande programutbud under hösten och vintern. Det är bra att hoppas på att publiken också kommer . Hittills har det gått bra vad jag förstår. Det finns nästan något varje vecka. För den som ska gå på allt måste nog kommunen börja fundera över övernattningsrum i lokalen.

Minns tillbaka på när teatergrupperna gav förställningar i gamla Hantverksföreningen (Folkets hus). Gräddan av landets skådespelare kom då till Askersund. Ofta bodde de på Statshotellet som låg tvärs över gatan. Många av aktörerna knallade också över gatan i pausen för att besöka vätskekontrollen i baren. Publiken var också mycket fint klädda. Herrar i fina kostymer och damer i långklänningar. Det var stort och märkvärdigt att gå på teater i Askersund på den tiden och då skulle bästa stassen på. Men det har förändrats. Själv hade jag en enkel tröja på mej när jag kollade på ”Raskens” och ingen tittade på mej.

Ett udda minne som reporter har jag från Olshammars Folkets hus. En pjäs om agitatorn Kata Dahlström skulle visas men scenen var för liten. Och Kata som höll sina möten i det fria, ofta i en vägkorsning. Utan scen.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1728

Askersund firar sitt 375 -årsjubileum nästa år.

September 2017Skapad av Ove Danielsson mån, september 25, 2017 23:45:38

Askersund firar sitt 375- årsjubileum nästa år. Och det ska det bli fester i långa banor. Under hela 2018. Askersund fick sina stadsprivilegier av drottning Kristina den 13 juni 1643. Det ska uppmärksammas under hela 2018. Askersunds ”födelsedag” kommer att firas lite extra.


Från 300-årsjubileet 1943. Bild ur Henry Johanssons album.

En arbetsgrupp bestående av representanter för kommunens förvaltningar utgör en beredningsgrupp för firandet. Tillsammans med kommunens föreningar och näringsliv ska jubileumsåret uppmärksammas. En särskild logga kommer också att tas fram som kan användas av kommunen, näringsliv och föreningar genom tryck eller klisterlappar på broschyrer eller andra profilprodukter.


Bild från 350-årsjubileet i Hembygdsgården

PS! Mer text och flera bilder finns på na.se-Nyhter-Askersund -Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1727

Västra Strandparken vecka 38 2017

September 2017Skapad av Ove Danielsson sön, september 24, 2017 13:26:24
PS! Ytterligare ett antal bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund -Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1726

Askersund fick ingen "skyskrapa"

September 2017Skapad av Ove Danielsson sön, september 24, 2017 13:23:35

Tvåvåningshus eller ett högre flerfamiljshus. En ny detaljplan för Folkets hus-tomten i Askersund är beslutad och ska ställs nu ut på samråd så att Askersundsborna kan tycka till. En del politiker vill bygga höghus, medan andra inte vill satsa så högt. Det finns också folk som inte vill att Folkets hus ska rivas och istället rustas. Det ska bli spännande att följa utvecklingen.

Nu är det inte första gången det finns politiker som vill satsa på höghus. Askersund var mycket nära att få sin första ”skyskrapa” i mitten på 50-talet.

På tomten där ICA-jouren finns i dag fanns det planer på ett höghus. Bilden är från 50-talet.

PS! Ytterligare text och bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Ove blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1725

Skyllbergs damer klara för tvåan

September 2017Skapad av Ove Danielsson ons, september 20, 2017 09:20:54

Skyllbergs damlag.


Bild:Erik Gunnarsson

Dam-och flickfotbollen i Askersund har haft en fin helg . Skyllbergs IK damlag i trean vann över Sala FF med 6-0 hemma på Skyllbergsvallen i söndags. Därmed är SIK klara för division 2 nästa säsong. Målfarliga Emma Skålberg hade en bra dag med 3 mål.

Tidigare på dagen krossade Askersund/Skyllberg Norrby SK 2 med hela 8-0 på Solberga. Laget ligger på sjätte plats i division fyra.

IFK Askersunds flickor 03/04 vann borta mot Västeråslaget Gideonsberg 6-1 i söndags. IFK toppar serien just nu och det finns stora chanser till serievinst som flickorna spelar.

PS! Text och bild finns också på na.se-Nyheter.
-Askersund -Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1724

Storbygge vid torget i Askersund

September 2017Skapad av Ove Danielsson mån, september 18, 2017 17:27:31


Det byggs lite varstans i Askersunds kommun just nu. Både i smått och stort. Vad jag förstår råder det stor lägenhetsbrist. Förr handlade det mest om just hyreslägenheter. I dag är det bostadsrätter som gäller. Ett bekymmer för ungdomar som vill ha sin första lägenhet och inte har råd med insatsen. Har ingen lösning på problemet, men det har förhoppningsvis politiker och byggare.

Senast det byggdes hyresrätter centralt var Askersundsbostäders stora satsning utmed Sundsbrogatan, då bolaget rev och byggde nytt vid gamla Ahnèrska. Den stora förändringen centralt vid torget skedde ändå på 30-talet när kassören och civilekonomen Erik Wåckner byggde sin stora fastighet i korsningen Storgatan-Sundsbrogatan. Gamla hus revs och en ny hyres-och affärslänga byggdes. Det är det hus som bland annat Connings finns i dag.

PS! Mer text och flera bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund -Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1723

Föreläsning om prisbelönte prästen Olof Haggren

September 2017Skapad av Ove Danielsson sön, september 17, 2017 19:43:01


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1722

Västra Strandparken vecka 37 2017

September 2017Skapad av Ove Danielsson sön, september 17, 2017 10:01:08
PS! Ytterligare ett antal bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1721
Nästa »