Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Västra Strandparken vecka 43 2017

Oktober 2017Skapad av Ove Danielsson sön, oktober 29, 2017 10:15:35
PS! Ytterligare bilder finns på na.se -Nyheter-Askersund-Oves blogg. Kolla gärna där.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1745

Stig grävde fram gamla Rådstugan i Askersund

Oktober 2017Skapad av Ove Danielsson fre, oktober 27, 2017 17:41:15Vad döljer sig under kullerstenstorget i Askersund? Det var inte så många som funderade på det innan televerkare Stig Gustavsson grävde fram rester av gamla rådhuset för drygt 30 år sedan. Televerket skulle lägga ner nya ledningar i norra delen av torget mot Storgatan-Stöökagatan när grävmaskinist Gustavsson lade delar av maktens boning från 1600-talet i dager. Arbetet stoppades omgående och folk från länsmuseet tillkallades för arkeologiska utgrävningar och dokumentation av fyndplatsen. Massor av daglediga askersundare kantade ”rådhusgropen” på torget för att följa utgrävningarna.

Utgrävningarna 1986 på torget var de första som gjorts i centrala Askersund. Det var ganska lät enligt expertisen att se vad som hänt före och efter den stora branden 1776. En svart jordrand cirka 40-50 centimeter ned i marken är rester från branden som ödelade hela staden. Att det var just det gamla rådhuset som telverket grävt fram rådde inget tvivel om. Gamla kartor visade att rådhuset låg på den plats där fynden gjordes. Stockarna från grunden var märkligt nog fortfarande friska.

Rådstugan – som huset kallades på den tiden-låg avskild ute på torget. Byggnaden var av trä i en våning och försedd med spåntak och ett litet torn. Rådstugan var en mycket liten byggnad. I tornet hängde en klocka. År 1695 offrades gamla rådhusklockan för att man skulle få fram tillräckligt med metall för att gjuta om stadskyrkans lilla klocka. Folket från länsmuseet fotograferade, mätte stockarna och ritade av byggkonstruktionen. Vid det tillfället förklarade också ansvariga för utgrävningen att det förmodligen fanns mycket mer att undersöka utanför själva gropen.

-Vi kan inte göra mer nu. Förmodligen finns det mer av grunden utanför gropen, men de utgrävningarna får väl Askersunds kommun stå för när de får gott om pengar, upplyste Lars Andersson från länsmuseet, vid utgrävningen 1986.

Ännu tycks inte Askersunds kommun ha fått gott om pengar, eller också har politikerna prioriterat mer dagsaktuella ärenden.

PS! Flera bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1744

Restaurang vid södra infarten till Askersund

Oktober 2017Skapad av Ove Danielsson mån, oktober 23, 2017 16:52:22

Lokala företagaren , Karl Dufwa , vid Linds gård köper ett markområde sydväst om cirkulationsplatsen vid södra infarten. Syfte är att etablera restaurangverksamhet på platsen. Det handlar om en snabbmatskedja som ska hyra in sig på området.


Södra infarten till Askersund

Marken i fråga är inte detaljplanerad och enligt bedömning av Sydnärkes Byggförvaltning att det inte behövs.

Just nu pågår planering av ett strövområde på Lindbomossen, i samband med åtgärder för att minska övergödning i Alsen. I förslaget till kontrakt finns inskrivet att köparen av marken skall upplåta fem parkeringsplatser så att besökare till området kan parkera. Den blivande fastigheten utgör idag del av tre fastigheter, vilka delvis sammanförs genom lantmäteriförrättning.

Området är på 4800 kvadratmeter. Priset för är 240 000 kronor. Köparen godtar fastighetens skick utan några krav på åtgärder eller ersättning mot kommunen.

Politikerna i kommunstyrelsen var eniga om att sälja. Däremot diskuterades en teknisk fråga. Oppositionsrådet Carolin Dieker önskade att man skulle teckna ett reservationsavtal. Hon menade att det ännu finns en del frågetecken som att väg 50 är primär transportväg för farligt gods, infartsvägar med mera. Kommunalrådet Per Eriksson ansåg att marken kunde säljas direkt. Att det fanns trygghet i affären.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1743

Min tidningskrönika 22 oktober 2017

Oktober 2017Skapad av Ove Danielsson mån, oktober 23, 2017 16:44:54

Kulturarbetare, Helene Nevers och riksspeleman Pehr Falkenström , har lyckan att äga ett eget missionshus. I Svinnersta. Strax över vägen där de bor vid sin lantgård ligger det lilla röda kapellet. Det har inte hänt många gånger att jag erbjudits att tala och visa bilder i ett missionshus. En gång tidigare har jag varit i ett kapell Mamrelund i Åmmeberg. Men det är allt. Häromkvällen var jag och vännen Leif Linus inbjudan av Svinnersta/Tjälvesta byalag i Svinnersta för att prata och visa bilder i missionshuset . En trevlig sammankomst med ganska mycket folk. Som journalist har jag annars varit i många missionshus, kyrkor och på tältmöten för att skriva och fotografera. Men då har det varit präster som skött snacket.

Måste erkänna att jag aldrig varit någon flitig kyrkobesökare privat. Jag har haft andra intressen. Men jag har alltid respekterat folk vid mitt reportagebesök för deras insatser för saker de tror på. Missionshuset i Svinnersta används numera för kulturarrangemang av olika slag. Därför känns det stort att också jag och Leif Linus räknas in i den kategorin. Det var inget vi kunde tänka oss i vår ungdom när Vretstorpsparken och idrotten var några av våra intressen.

Genom åren har jag gjort många reportage i Svinnerstatrakten. Och träffat en del udda personer som berikat mej med sina idéer och funderingar. Människor som inte finns kvar i livet längre.Tore Karlsson var potatishandlaren som inte lämnade några garantier . Smått som stort skulle också med vid självplockningen. Så stod det i annonserna. Han gick på potatisgärdet med sin stora penningbörs och såg till att den blev välfylld. Själv ansåg han att det var rena välgörenheten han sysslade med. Ingen vinst alls bara en ful ovana. Ändå ordnade Tore självplockning år efter år.

Aina Gustavsson, var en speciell kvinna i Svinnersta som ofta var inne på redaktionen och lämnade in tidningens korsord. Ofta var det ett ord som fattades som Aina ville ha hjälp med. Ibland kunde jag hjälpa till. Kan nämna att det gällde barnkorsordet. Vid några tillfällen vann hon också 50 kronor. När jag tyckte att hon kunde bjuda på en pepparkaka vid advent för hjälpen slutade hon be om hjälp. Aina var ekonomisk. Tråkigt nog råkade hon ut för ett inbrott. Det fanns personer som trodde hon hade pengar hemma i det gamla förfallna huset. Pratade med henne efter inbrottet. Hon använde inte ordet chockad. Nej Aina blev efternervös. Bättre än så går inte att beskriva en känsla.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1742

Västra Strandparken vecka 42 2017

Oktober 2017Skapad av Ove Danielsson sön, oktober 22, 2017 09:54:53
PS! Ytterligare ett antal bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund -Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1741

Cykellopp genom Askersund

Oktober 2017Skapad av Ove Danielsson ons, oktober 18, 2017 14:49:29Många gånger har stora cykellopp passerat centrala Askersund, som Sverigeloppet, Postgirot och Sexdagars. Sverigeloppet med Gustaf ”Stålfarfar” Håkansson på 50-talet lockade storpublik. Samma var det i början på 30-talet när Askersund helt oväntat blev etappmål för Sexdagars.

PS! Mer text och bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1740

Kommunal information

Oktober 2017Skapad av Ove Danielsson tis, oktober 17, 2017 14:13:32

Våtmarksrening i Lindbomossen

Ärendebeskrivning

På uppdrag av Länsstyrelsen i Örebro län har Naturvårdsgruppen AB tagit fram en förstudie med syfte att ge förslag till åtgärder för näringsretention och ökad biodiversitet i Lindbomossen, strax söder om Askersund. I studien beskrivs att tillskapande av våtmarksmiljöer i Lindbomossen skulle kunna rena en del av det näringsrika vattnet som kommer via Dohnaforsån innan det når Alsen.

Askersunds kommun äger det mesta av marken vid Lindbomossen och är därmed till största delen rådig över området. Genom att fördjupa och förstora den gamla åfåran och sedan leda tillbaka det renade vattnet till ån igen kan våtmarksmiljöer skapas. Enligt studien skulle projektsamarbetet ”Värna Alsen”, som bedrivs av miljöförvaltningen och Länsstyrelsen, gynnas av de föreslagna åtgärderna eftersom Dohnaforsåns näringsbelastning på Alsen i och med detta väntas minska. För att genomföra och finansiera de åtgärder som enligt utredningen krävs för att våtmarksreningen ska vara möjlig finns medel att söka. Miljönämnden föreslår därför att kommunstyrelsen uppdrar åt

Sydnärkes miljöförvaltning att för kommunens del söka erforderliga medel och se till att projektet genomförs. Medel finns att söka från flera olika ”potter” hos olika instanser.

Försäljning av mark vid Askersunds södra infart

Ärendebeskrivning

En lokal företagare har kontaktat kommunen för att köpa mark sydväst om cirkulationsplatsen vid Askersunds södra infart. Detta i syfte att etablera restaurangverksamhet på platsen. Marken i fråga är inte detaljplanerad och enligt bedömning av Sydnärkes Byggförvaltning är detta ej heller nödvändigt.

Just nu pågår planering av ett strövområde på Lindbomossen, i samband med åtgärder för att minska övergödning i Alsen. I förslaget till kontrakt finns inskrivet att köparen av marken skall upplåta fem parkeringsplatser så att besökare till området kan parkera. Den blivande fastigheten utgör idag del av tre fastigheter, vilka delvis sammanförs genom lantmäteriförrättning.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1739

Västra Strandparken vecka 41 2017

Oktober 2017Skapad av Ove Danielsson sön, oktober 15, 2017 10:15:03
PS! Ytterligare bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1738
Nästa »