Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Mörtsjöns svagdricka var ett måste till jul

November 2017Skapad av Ove Danielsson tor, november 30, 2017 09:36:51

En kagge svagdricka från Mörtsjöns bryggeri var för många Sydnärkingar ett måste till jul för i tiden, likaväl som skinka på julbordet. PÅ den tiden fanns det flera bryggerier inom Askersunds kommuns gränser som konkurrerade om kunderna. Men vilket brygger man än handlade av skulle det vara svagdricka från Mörtsjön. Det blev liksom ingen jul annars.

För mej personligen var det en höjdpunkt hemma vid Gårdsjön när bryggarbilen från Mörtsjön stannade till. En kagge svagdricka var självklart och fanns det pengar över kunde det också bli en sockerdricka. Minns att utköraren alltid frågade om det skulle vara en eller två tabletter i drickakaggen. Det handlade om något som hette soletter, som satte lite fart i kaggen. Ett sötningsmedel.

PS! Mer text och flera bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund -Oves blogg.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1761

Vassa knivar

November 2017Skapad av Ove Danielsson mån, november 27, 2017 09:37:17

Vem har inte retat sig på slöa köksknivar? Säkert de flesta. En del knivar går att slipa, men det är inte så många som gör det. Eller kan det. Många använder också eggade brödknivar rakt över på allt de skär. Och det är inte roligt med sådan knivar, om man nu kan tala om humor i samband med knivar. Nu till jul när det är skinka och korv på gång är det extra viktigt att ha skarpt. Det ska inte bara smaka bra, utan också se snyggt ut. Minns en marknadsförsäljare vars argument med skarpa knivar var att man kunde skära så tunna – tunna korvskivor att svärmor aldrig mer skulle komma tillbaka.

Annat var det för som det brukar heta, men när det gäller knivar stämmer uttrycket. Långt in på 50-talet dök det upp skärslipare som tog hand om alla slöa knivar. De första jag minns kom på cykel med hela sliputrustningen. Men den jag minns bäst var Verner Johansson från Falköping. Han hade sliperiverkstad i Falköping, men när sommaren kom tog han en sliptur med sin moped. Verner gjorde det för at få ihop lite extraslantar även under sin semester.

Till Askersund kom han ofta från Småland och Östergötland. I Småland passade han också på att besöka släkten. Han förenade nytta med nöje på sina mopedturer. Verner hade själv tillverkat sin sliputrustning. Det var ingen stor och klumpig anordning. Han satte fast slipskivan på stången. Kraften tog han från bakhjulet. Vid slipningen ställde han mopeden på stödet, för att sedan sätta sig upp och trampa.

Verner tyckte att affärerna gick dåligt i Askersund. Normalt brukade han slipa in en dagsförtjänst på 25 kronor. Men inte i Askersund. Verner visste vad de dåliga affärerna berodde på.

”Andra skärslipare har varit i Askersund och missköt sig. Det har gett oss dåligt rykte. Till Askersund kommer det också ganska många skärslipare per år. Det finns inte så många slöa saxar och knivar kvar åt mej”, var Verners bestämda uppfattning.

Många undrade förstås om det verkligen kunde löna sig att åka runt och slipa saxar och knivar.

”Jag har i alla fall klarat mej på det. Hemma i Falköping har jag också ett sliperi. Yrket har jag från min far som var knivsmed. Jag lärde mej tidigt att slipa. Det är naturligt att behålla sitt yrke och bevara familjetraditionerna”, upplyste Verner.

Själv måste jag skryta med att hemma hos oss är alla knivar mycket vassa. Och någon brödkniv äger vi inte. Det finns en orsak till att vi har välslipat. En gång i tiden arbetade jag som styckare vid Slakteriföreningen. Förstår inte riktigt varför så här i efterhand. Jag som har svårt för döda djur. Men vi var många hemma och det gällde att komma ut snabbt och tjäna pengar till försörjningen. Bara som en liten förklaring. Som gammal slakteriarbetare är skarpa knivar ett måste. Och på Slakteriföreningen behövde vi aldrig ta hjälp av Verner. Styckarkompisen Harry Johansson och jag slipade själva. För det mesta fick jag den stora äran att dra veven på slipstenen. Och det fick jag stå ut med. Harry-som gick under smeknamnet Lasarus- hade jobbat längre än jag på firman. Även knivslipningen skulle ske efter en viss rangordning.

I dag finns ett antal små slipapparater att köpa till hushållen. Vet inte hur bra de är, men enligt reklamen ska de vara väldigt bra. Förr fanns det en slipsten utanför väggen nästan vid varje hus. Men det var då det.

PS!! En del bloggar som jag skriver finns också på na.se-Nyheter-Askersund -Oves blogg. Bilder som jag lägger in på den bloggen går att få större.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1760

Västra Strandparken vecka 47 2017

November 2017Skapad av Ove Danielsson lör, november 25, 2017 23:05:25
PS! Ytterligare ett antal bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1759

Folkets hus var nöjespalatset

November 2017Skapad av Ove Danielsson tis, november 21, 2017 14:31:11

Folkets hus eller om ni vill gamla ”Hantverkaren” i Askersund ska rivas har politikerna bestämt. Tomten ska ge plats för nya bostäder. Många anser också att huset är i dåligt skick och inte värt att bevara. Men de finns askersundare som inte håller med sina politiker. En Facebookgrupp med namnet ”Rädda Gamla Folkets hus i Askersund ” har bildats . Gruppen har över 200 medlemmar. Ett spännande ärende att följa, därför bjuder jag nu på lite historia kring byggnaden utan att ta ställning för eller emot. Jag har varken kunskap om huset eller makt att kunna påverka några beslut.


För 103 år sedan, närmare bestämt den 13 oktober 1907, invigde Askersunds fabriks-och hantverksförening biograflokalen på Sundstedtska tomten vid Lilla Bergsgatan.

PS! Ytterligare bilder och text finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1758

Min tidningskrönika 19 november 2017

November 2017Skapad av Ove Danielsson mån, november 20, 2017 09:54:05

För några dagar sedan fick jag en spruta mot influensa. Inget märkvärdigt med det tycker säkert många, men inte för mej. Jag är inte är så bekväm med sprutor. I tidningarna och radio har folk uppmanat folk i ”krisåldern” att ta sprutor. Och då får man lite på det. Vad jag förstår är jag i den åldern. Som gammal journalist tror jag på media. Klart man kunde spetsa till det hela ibland, men det var inga lögner.

Brukar ta influensaspruta varje år sedan jag nu kommit upp i ”krisåldern”. Köerna brukar vara mycket långa. Vid något tillfälle när det gällde svininfluensa var kön flera hundra meter vid Solberga. I år gick det mycket smidigt. Ansvariga sprutare har haft den goda smaken att använda IFK:s klubbrum som väntrum. Det kände man sig lite hemma och avslappnad bland alla priser och gamla lagbilder. Några var jag med på själv. Som lagbilden från Mariedamm med de vindtäta tröjorna. Matchstart kvart över ett i stekande sol. Det var ingen höjdare.


Så här såg det när alla skulle vaccineras för svininfluensa för några år sedan. Långa köer vid Solberga. Så har det inte varit i år.

Själv är jag ingen flitig besökare hos doktorer. Försöker hålla mej undan. Jag går till doktor Magnusson på Södra Bergen i Askersund varje år för en hälsokontroll. Ungefär som den årliga bilbesiktningen. Det är lika spännande varje gång. Är jag frisk eller har jag någon dold åkomma som måste åtgärdas? Hos Magnusson är det lite mera familjärt än på stora vårdcentraler. Första frågan när man kommer dit är om man vill ha en kopp kaffe. I muggar som min bror keramikern Karlherbert har tillverkat. Man känner síg som hemma.

Under min aktiva tid som idrottare hände det vid några tillfällen att jag fick besöka läkare i Askersund. Minns att doktorn på den tiden alltid frågade om det var nödvändigt att hålla på med bollspakande. Fick förklara att det inte var nödvändigt men att nästa alla höll på med något som inte var nödvändigt, men förstås inte läkaren.

När jag ändå är inne på idrottsskador minns jag en intervju med Hallsbergssonen och fotbollsstjärnan Björn Nordqvist. Vi skulle träffas utanför stationshuset. Jag hade ont i ett knä och haltade. Björn hade samma problem. När vi pratat färdigt så gällde det att få några bra bilder. Vi bestämde att åka ner till idrottsplatsen och försöka få tag på en fotboll för att det skulle bli en bra bild. Vi haltade in till materialförvaltaren och frågade om vi kunde få låna en boll. ”Vad fan ska ni med den till”, undrade materialaren med alla rätta. När vi förklarade vilka vi var och vad vi skulle ha bollen till blev det inga problem. Vi fick låna en boll till mina bilder på Björn.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1757

Västra Strandparken vecka 46 2017

November 2017Skapad av Ove Danielsson sön, november 19, 2017 09:56:32
PS! Ytterligare bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1756

Flytta valstugorna från torget i Askersund

November 2017Skapad av Ove Danielsson lör, november 18, 2017 17:01:49

Partistugorna i samband med valen verkar betyda mycket för de politiska partierna i Askersund . Och kanske inte bara i Askersund. Men måste stugorna stå på torget och ta bort ett antal parkeringsplaster för handeln? Det undrar föreningen Askersund i Centrum i en skrivelse till kommunen.

Föreningen menar att en placering i Torgparken vore ett bra alternativ. Ett annat alternativ är att ställa stugorna utanför kommunhuset på Stöökagatan. Varje parkeringsplats är viktig för Askersund sköra fackhandel oavsett om det bara är val vart fjärde år betonar Centrumföreningen.

Torget vid förra valet

Askersund i Centrum har också synpunkter på torghandeln i Askersund. Föreningen vill ha ändring i regelverket som styr torghandel samt placeringen av handeln.

”De flesta man pratar med tycker att torghandeln ska vara försäljning av lokala produkter i mindre skala som skulle få plats i Torgparken. De större stånden skulle man kunna ha på Stöökagatan, med en förlängning ett kvarter öster ut. Gågatan kunde förlängas. Det skulle också gynna den befintliga handeln på denna gata”, hävdar Askersund i Centrum i sin skrivelse till kommunen.

Föreningen menar också att regelverket för torghandel måste följas. Om inte så borde det få konsekvenser för torghandlare som inte sköter sig. Som att bli av med sin bokade plats.

De större torgstånden borde flyttas till Stöökagatan anser Centrumföreningen.

”Kontrollen är obefintlig i dag och gynnar torghandlare som är oseriösa. Efterlevnaden av reglerna borde ligga på Tekniska som har folk ute med bilar hela dagarna. Det kan ske utan någon större arbetsinsats”, framhåller Askersund i Centrum.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1755

Mystik i Väderkvarnsbacken

November 2017Skapad av Ove Danielsson fre, november 17, 2017 09:36:54
Det är ingen bild från TV-serien Jordskott. Bilden kommer från Väderkvarnsbacken onsdag morgon.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1754
Nästa »