Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Karl-Oskar Sjöströms fotobok

December 2017Skapad av Ove Danielsson tor, december 28, 2017 19:03:36


Karl-Oskar Sjöström är förmodligen Askersunds mest läste författare. Nu handlar det inte om någon roman, utan en epokgörande fotohandbok ”Amatörfotografen”. Rektorns grabb fick ut sina böcker i inte mindre än 16 olika upplagor. Boken har också getts ut på övriga nordiska språk. De är svårt för övriga askersundsförfattare att nå upp till Karl-Oskars nivåer. Förutom alla böcker medverkade han också rad olika uppslagsböcker med ämnet foto. Men det här var före digitalfotots inträde. När Karl-Oskar var i farten gällde bara ”vanliga” kameror, filmrullar och framkallning i olika vätskor. Och då var hans böcker ovärderliga för alla som ville ta en något så när bra bild.

Den första upplagan kom 1937. I början på 80-talet var det bara förre finansministerns Per-Edvin Skölds handbok i självdeklaration som gått bättre av alla fackböcker. Men Sjöströms bok var helt klart betydligt mera underhållande. Sjöström levde på senare år med fru Elsa i sin villa vid Stora Forsa några mil söder om Askersund. Han finns inte i livet längre, men vi hade mycket med varandra att göra under årens lopp. Och så lärde vi känna varandra på ett märkligt sätt. Men mer om det senare.
PS! Mer text och fler bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1775

Västra Strandparken vecka 51 2017

December 2017Skapad av Ove Danielsson mån, december 25, 2017 13:43:05


Under några år har jag fotograferat byggen i Askersund . Först det stora Sjöängsbygget till kommunens hemsida. Basen på det bygget, Magnus Landin, frågade om jag inte kunde ta lite bilder även från de nya bostäderna vid Västra Strandparken. Han ville få det hela dokumenterat. Kunde inte neka Magnus som är en vänlig man. Uppdraget är nu klart. Hyresgästerna flyttar in i februari 2018. Vecka 51 blir avslutning på mitt fotograferande vid Västra Strandparken när det gäller uppdrag. Just nu uppförs ytterligare en bostadsrättsfastighet strax intill PEAB:s byggen. Kanske det blir några bilder privat. Känner ju folk som ska flytta in i bostadsrätterna. Magnus och hans gäng på PEAB drar nu vidare in till Örebro för nya uppdrag.

PS! Ytterligare bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1774

Farsans kyrka saknade kors på taket

December 2017Skapad av Ove Danielsson lör, december 23, 2017 16:24:20

Min lilla julkyrka har äntligen fått ett kors på tornet. Av tändstickor. Det ser riktigt bra ut. Målade korset med en gul vattenfärg. Det här kräver förstås en förklaring.

Farsan Sven tillverkade julkyrkor på löpande band under december månad. Han var en mångsysslare när det gällde konsthantverk. Många askersundarna köpte. Säkert har många farsans kyrkor kvar. Han gjorde två olika modeller. Men jag har aldrig haft någon själv. Det blev inga över och i min ungdom så var intresset för hans kyrkor mycket begränsat.

För något år sedan gick jag förbi Röda Korsets skyltfönster vid Sundsbrogatan i Askersund och fick se en av farsans kyrkor ute på försäljning. Ingen visste vem tillverkaren var men jag kunde berätta. Och jag köpte också kyrkan. Men det fanns ett problem. Den saknade det obligatoriska korset på tornet.

Första året körde jag utan kors. Tyckte det inte spelade någon roll, även om det gnagde lite grann när jag tände kyrkan om kvällarna. Men i år har jag hittat lösningen med hjälp av brorsan, keramikern Karlherbert, som hade haft samma problem med korset. Hälsade på honom häromdagen. Två korslagda tändstickor rådde bot på problemet . Till skillnad från mej har han haft sin kyrka länge. Han kanske köpte nog sin kyrka direkt av farsan.

Farsan Sven var en mångsysslare när det gällde hantverk

Många kanske tycker det här är en helt ointressant upplysning om farsans kyrka. Men jag har ju möjlighet att skriva bloggar om allt som fastnar i huvudet just för tillfället. Farsans kyrka är en sådan. Efter julen återstår dock ett problem. Hur förvaras kyrkorna med kors utan att det ramlar av, som på min? Men lösningen är förstås tändstickor om olyckan är framme. Man lär så länge man lever brukar det heta.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1773

Närkesbergsfilm visar kortfilmer i Sjöängen

December 2017Skapad av Ove Danielsson fre, december 22, 2017 09:53:09


Närkesbergsfilm presenterar fem kortfilmer om konst och hantverk i Sjöängen den 4 februari. Det blir två föreställningar. Bakom produktionen står Ulla-Carin Grafström, Ullabritt Jonsson, Martin Dyferman och Nils Jonsson. De som presenteras är Håkan Bagger, Lena Köster, Annette Alisö, Maria.B. Ekström, Stina Wirsèn och Richard Brixell.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1772

Julbad i Varmbadhuset

December 2017Skapad av Ove Danielsson ons, december 20, 2017 19:20:25

Teckning av teckningslärare Kurt Grönvall från 30-talet

Gamla Varmbadhuset i Askersund var förr en viktig byggnad för många under julveckan. Julbadet var viktig, när julen stod för dörren. Det var dags att snygga till sig. Några äldre sa att de skulle löga sig. Det gällde att vara ren och fräsch till julfirandet. Det var på den tiden det inte var så vanligt med badkar och rinnande vatten i husen. Särskilt då inte på landsbygden. Som tur var bodde jag bara några meter från stranden av Gårdsjön, så vi hade åtminstone nära till vatten även om det var kallt ibland. Varmbadhuset är för mej förknippad med många trevliga minnen. Som skolgrabb var det inte bara julveckan som gällde, vi fick gå dit och bada en gång i veckan. Klassen fick gå på ett led från Kyrkskolan bort till Varmbadhuset och badmästare Tyra Rydén.

PS! Mer text och flera bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund -Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1771

Min tidningskrönika 17 december 2017

December 2017Skapad av Ove Danielsson mån, december 18, 2017 09:17:26

Under de senaste veckorna har medierna rapporterar flitigt om nyttan av att äta ”bajstabletter”. Det är bra mot tarmsjukdomar och överviktigt har jag läst. Avförningen frystorkas och stoppas i piller. Media har rapporter flitigt om tabletten, allt för mycket enligt mitt sätt att se på det hela. Jag är kräkmagad-eller kräsmagad som mitt rättstavningsprogram på datorn meddelar varje gång jag skriver. För mig gäller första uttrycket.

Vill helt enkelt ha alla information om ”bajstabletten” undanstökad och lägga det hela bakom mig innan det är aktuellt med goda julmiddagar. När nyheten presenterades betydde fasta en dag för mig. Hade laddat upp med en trevlig frukost, morgontidning och knäppt på radion. Det första jag fick höra av reportern var att man kunde äta bajstabletter. Jag fick packa ihop direkt. Ingen fara tänkte jag. Väntar till lunchen. Samma visa då men då med en intervju med någon som pratade ingående om nyttan av tabletterna. Det blev ingen lunch.

När jag sedan skulle fika på eftermiddagen var det samma sak. Det blev en slät kopp kaffe. Vid det här laget hade jag gett upp. När jag sedan skulle kolla på Rapport gick det bra i början, men mitt i sändningen började man rapportera om bajstabletter och de visade till och med en bild! Dagen var förstörd.

Under en period var vi ett gäng som i säsongen mellan fotboll och bandy ägnade sig åt brottning. I samband med stortävlingar som Fyrstad var det ofta bantning som gällde . Tycket det var jobbigt, men med information om den nya bajstabletten hade bantningen fungerat utan problem.

När jag nu är inne på julfirandet och julmat så är julafton en stor familjedag då familjerna samlas och har det mysigt, pysigt och trevligt. Det är så det ska vara. Som reporter jobbade jag många julaftnar och besökte ställen där frivilliga ställde upp och gjorde det trevligt för folk som inte hade några att mysa och fira helgen med. Som EFS–församlingen vid Gårdsjögatan. Det bjöds på mat och delades ut julklappar. Bröderna Larsson läste dikter. Några i församlingen sjöng julsånger. Det var en äkta riktigt julstämning. Mina gamla jobbarkompis, kontoristen Sonja, och hennes kompisar hade jobbat hårt i flera veckor för att gör det trivsamt.

Vid några tillfällen var jag på Norra Bergens äldreboende vid Norra Bergen. På den tiden var det alltid julfest i samlingslokalen Näckrosen på julaftonsförmiddagen. Ibland var Askersunds egen storsångare Bertil Boo på plats för att underhålla. Han hade en syster som bodde på hemmet.

.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1770

"Julstöök" på Stöökagatan i Askersund

December 2017Skapad av Ove Danielsson sön, december 17, 2017 16:58:05


Det är inte alla förunnat att få en trevlig julmarknad alldeles in på husknuten som jag fick under söndagen. Butiksägarna vid Stöökagatan hade ordnat med ”Julstöök”. Och det blev lyckat och det fanns mycket att välja. Allt från korv till marmelad. Det är bäddat för en ny tradition på Stöökagatan.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1769

Västra Strandparken vecka 50 2017

December 2017Skapad av Ove Danielsson lör, december 16, 2017 17:25:36
Anledningen till att det bara är utvändiga bilder nu är att byggföretaget inte vill ha några bilder inifrån, innan folk har flyttat in. Att sedan lägenheterna i stort ser likadana ut är en annan sak.
PS! Det finns ytterligare bilder på na.se-Nyheter- Askersund -Oves blogg
  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1768
Nästa »