Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Tivedsloppet på skidor

Februari 2018Skapad av Ove Danielsson ons, februari 28, 2018 09:25:22

Har skrivit om Tivedsloppet på skidor tidigare, men nu när det har blivit riktigt vinter igen är det aktuellt igen. När jag joggar förbi Väderkvarnsbacken i väcks minnena till liv igen. Vet inte hur många gånger jag stått och frusit i den backen för att kolla på svettiga skidåkare. En del av åkarna var ju också bekanta. Själv ägnade jag mej inte mycket åt skidåkning. Det var bandy som gällde och då ofta på Gårdsjön intill Väderkvarnsbacken. Men det var roligt att titta på skidåkning, precis som i dag på TV. För mej var det mera som i Topelius dikt ” skidan hon slinter i bukter och finter”.

P O Lundin IFK vann Tivedsloppet 1956 i snöstorm

IFK Askersund arrangerade under många Sydnärkes stora skidlopp- Tivedsloppet. Det första loppet kördes 1936 och hade då namnet Askersundsloppet. Det ändrades sedan året efter till Tivedsloppet, med start i Ljungås och målgång vid gamla Folkskolan (Sjöängsskolan). Senare blev det start och mål vid gamla IP. Då drogs spåren norr ut från staden för att sedan göra en krok in mot staden via Gårdsjön och Väderkvarnsbacken. Som grabb följde jag många Tivedslopp från toppen av den gamla tingsplatsen, Väderkvarnsbacken. Det var många blåbär som trattade på ändan i nedförsbacken in mot det hägrande målet på IP. Bara det drog en ganska stor publik till Väderkvarnsbacken, som numera mest används som pulkabacke. En del hade börjat med pulkaåkning redan under Tivedsloppet. Längden på loppet var runt 3 mil, men flera vätskekontroller. En del stannade länge vid kontrollerna. Blåbärsoppan verkade vara mycket vällagad.
PS! Mer text och flera bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund -Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1795

Min tidningskrönika 25 februari 2018

Februari 2018Skapad av Ove Danielsson mån, februari 26, 2018 09:55:07

Det är årsmötestider. Valberedningarna sliter nu hårt med att få ihop folk till föreningarnas styrelser. Det är bara att lyfta på kepsen för alla som vill ställa upp. Ideella jobb som ibland kan vara rätt tuffa.

Var med vid något tillfälle där valberedningen saknade förslag på ordförande och satsade på ett lite udda grepp. En av styrelsemedlemmarna saknades när mötet började men kom efter en stund. Valberedningens ordförande hälsade honom välkommen och gratulerade till att han nyligen blivit valt till föreningens ordförande. Styrelsemedlemmen blev milt sagt överraskad, men accepterade till slut. Så går det naturligtvis inte till om det är lite ordning och reda.

Som journalist har det varit helt omöjligt att sitta med i några styrelser. Journalister ska hålla sig borta från sådant för att kunna vara fria från misstankar att inte vara objektiva. Som pensionär har jag gjort ett litet avsteg från mina principer. Jag sitter med i valberedningen för Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap, men i den beredningen finns en klippa, gamle elitspelaren i ishockey, Rolf Hallgren.

I år är det val och då brukar de politiska partierna var mycket aktiva när det gäller att få ihop namn till listor. Det gäller att få ihop så många namn som möjligt för att vissa bredden på sina förtroendevalda. Har hört många gånger partifolk som säger ”sätt mej långt ner på listan så är det ingen risk att jag blir invald ” .

Ofta var det kamp om de viktigaste posterna inom politiken, som ordförande i de olika nämnderna eller ledamot i kommunstyrelsen. Politiker som inte platsade i de tunga nämnderna fick ofta erbjudande att sitta i Hälsovårdsnämnden. På den tiden fanns det inte många tunga frågor i den nämnden. Ofta handlade det om tömning av latriner och hur råttgift skulle hanteras. Vid ett tillfälle fanns det förslag om att staden inte längre skulle tillhandhålla råttgift gratis längre för fastighetsägarna. En ledamot var mycket kritisk mot förslaget. Hans tunga argument var: ” min fru och jag gick i Strandparken i söndags morse och vad fick vi se, en stor fet råtta”. Men det var inget som bet på majoriteten. I dag är Sydnärkes Miljöförvaltning en av de viktigaste förvaltningarna.

En nämnd som hängde med väldigt länge var Hästuttagningsnämnden, vars uppgift var att vid krigsfara ta ut ett bestämt antal hästar från kommunen för krigsmaktens behov. När folk skulle tas ut till nämnden på 70-talet väckte det stor munterhet.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1794

Hospitalsgatan gör inte skäl för namnet

Februari 2018Skapad av Ove Danielsson tor, februari 22, 2018 19:03:43

Kring namnet Hospitalsgatan i Askersund har det funnits en del spekulationer. Vännen Leif Linus har dock löst gåtan med gatunamnet genom gamla kartor. Namnet var förr Nya Kyrkogatan, men ändrades sedan till Hospitalsgatan. Anledningen till det var att en av byggnaderna vid Sofia Magdalena användes för skola och hospital. Byggnaden uppfördes några år efter den stora branden 1776. Tomten som i övrigt var obebyggd sträckte sig ner till nuvarande Hospitalsgatan. Några har varit helt säkra på att det låg ett hospital vid Hospitalsgatan 12 B i korsningen med Lilla Bergsgatan. Gamla askersundare har sagt att huset allmänt gick under namnet ”hospitalet”. Där av också gatunamnet. Men jag har också hört andra varianter på placering av hospitalet, då ut mot Storgatan. Ungefär så.

Hospitalsgatan in till höger. I hörnet Winerkonditoriet.
Bild från Leif Linus samlingar. Han har också copyrighten på bilden.


Trots sjukhusstämpeln har Hospitalsgatan varit en mycket frisk gata med massor av aktiviteter. En del finns kvar, som i Missionskyrkan och Elimkyrkan. Tidigare fanns ju också Frälsningsarmén att besöka om det skulle vara så. Armén har nu förvandlats till hyreslägenheter. Edlunds järnhandel är också mycket välbesökt. Man kan säga att det är gammal fin institution när det gäller byggmaterial i Askersund. Askersunds-Tidning fanns också vid gatan, liksom plåtslageriet.

PS! Mer text och flera bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg  • Kommentarer(3)//blogg.ovedanielsson.se/#post1793

Norströmsgatan

Februari 2018Skapad av Ove Danielsson lör, februari 17, 2018 15:35:05

Vyn från toppen av Norströmsgatan mot Landskyrkan är nog en av Askersunds mest avbildade platser. Kyrkan ligger mitt i öppningen på andra sidan sundet. Perfekt för fotografering och teckningar. Men Norströmsgatan har bidragit med så mycket mera under årens lopp. Utmed gatan fanns stans stora industrier en gång i tiden, som Askersunds Trikåfabrik, Askersundsverken i korsningen Norströmsgatan-Trädgårdsgatan, och Askersunds kvarn.

Bild ur Leif Linus samling från slutet av 1800-talet.

Mitt minne från kvarnen är att en av jobbarna, Gustav Fors, kom släpande upp för backen med sin trehjuling fullastad med tunga mjölsäckar varje dag. Säckarna skulle lastas på bussarna vid busstationen. Hade arbetsmiljöverket funnits på den tiden hade nog Gustav snabbt fått upphöra med sitt slit. Gustav var precis ingen atlet. Själv cyklade jag till bussarna med paket på en tvåhjuling och tyckte det var tungt. Men insåg snabbt att det var en bagatell mot Gustavs slitgöra.

PS! Fler bilder och mera text finns på na.se-Nyheter- Askersund-Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1792

Min tidningskrönika 11 februari 2018

Februari 2018Skapad av Ove Danielsson mån, februari 12, 2018 09:42:53

Nostalgi har blivit modernt om man säger så. Bildvisningen av Kvarteret Garven i Askersund för någon vecka sedan lockade runt 300 personer till Sjöängen. Folk kom såg, njöt och framförallt mindes när det dök upp hus och personer på filmduken. Styrelsen i Föreningen Gamla Askersund hade gjort ett stort jobb med att få fram vilka som ägt och bott i husen. Släktforskare Strömberg måste ha tillbringat åtskilliga timmar i arkiven. Och som vanligt hade vännen Linus hitta bilder.

Själv bor jag på en trevlig liten kulturgård mitt i stan. Carlstens gård. Beviset på att det handlar om kultur är en informationsskylt på väggen ut mot Stöökagatan. Har läst att ett av de tre husen på gården är byggt schweizerstil. Anledningen till att stilen kallas schweizerstil är att den ursprungliga idén hämtades från den lantliga trähusbebyggelsen i Schweiz. Jag är ingen expert på hus men har googlat. Och jag har inte hamnat där för att jag är någon kulturell höjdare. Sålde vårt hus och behövde en hyreslägenhet. Konstigare än så var det inte och det blev bra. Ägare är Askersundsbostäder. Bostadsrätt är inget för mej. Vill ringa till vaktmästare Stefan på bostadsbolaget när det blir något fel.

Som gammal journalist har jag hamnat helt rätt i vårt boende. En gång i tiden startade Carl Isaak Fahlgren Askersunds-Tidning i det hus vi bor . Inte för att jag känner historiens vingslag när jag sitter i rummet där jag sitter och skriver mina krönikor och bloggar, men det känns trevligt ändå. I dag används nämligen den gamla reaktionen till några sovrum. Inget vittnar om att Carl Isaak styrt och ställt i lägenheten förutom en liten detalj i trappuppgången. Där finns luckan kvar där redaktörerna lämnad ner sina manus till tryckeriet i källaren. De fina redaktörerna ville inte bli smutsiga av trycksvärta. När tryckeriet försvann förvandlades rummet till fiskaffär. Jämfört med förr används rummet nu till något så banalt som torkrum för tvätt. Så kan det gå.

Sam Carlsten bildade Hemvärnet i Askersund

En legendarisk ägare till gården var stadskamrer Sam Carlsten. Träffade och pratade med honom ibland när han blivit pensionär. Minns vid ett tillfälle då jag skulle intervjua honom om Hemvärnet i samband med ett jubileum. Sam hade tagit initiativet till att bilda Hemvärnet. Mötte honom på trappan till sin lägenhet. ”Roligt att du kom, men lugna dej en stund. Ska bara uträtta en sak” förklarade Sam. En kvart senare kom han ut på trappan i full Hemvärnsmundering. Och jag som bara skulle göra en kort intervju med en civil bild.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1791

Två små fåglar på en gren av Frykman

Februari 2018Skapad av Ove Danielsson lör, februari 10, 2018 10:36:35


Melodifestivalen på TV har blivit en verklig tittarsuccé de senaste åren. Miljontals svenskar följer programmet. Jag är ganska säker på att min gamle bekant Erik Frykman, hade funnits med i Sverigeuttagningarna om det varit aktuellt på hans tid. Eriks populära schlagers finns fortfarande med i allsångshäften och sjungs så fort det drar ihop sig till allsång någonstans. Han var medansvarig till evergreens som ”En dörr står på glänt”, ” I en grönmålad båt”, ”Två små fåglar på en gren” och sist men inte minst ”En röd liten stuga ner vid sjön”.

Schlagerförfattare Erik Frykman fick inte bo i en röd stuga vid sjön när han flyttade till Askersund på 70-talet, men ibland dök det i alla fall upp en grönmålad båt i vattnet utanför köksfönstret vid Sundsgatan. Själv bodde Erik med fru Marie under ett antal år i en gul liten stuga i Askersund alldeles intill vattnet vid Sundsgatan.
PS! Ytterligare text och bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund -Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1790

Lisa och Jasmin lockade folk till Borgmästareholmen

Februari 2018Skapad av Ove Danielsson ons, februari 07, 2018 14:16:27

Under årens lopp har det gjorts många försök att locka folk till Borgmästareholmen i Askersund. För drygt 30 år sedan försökte Lisa och hennes kompis Jasmin att få folk till holmen på sitt vis. Lisa och Jasmine var två norrlandsgetetter. De gick fritt på holmen tillsammans med två andra getter, Ulrik och Ulrika. Lisa lämnade fyra liter mjölk till arrendatorn på holmen, Erland Nelson, varje dag. Han hade också en passagerarbåt med namnet Älvan. Det här var innan bron till holmen fanns.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1789

Stadspumpar i Askersund

Februari 2018Skapad av Ove Danielsson tis, februari 06, 2018 14:26:47


Askersundarna hade en gång i tiden minst tre kommunala pumpställen att välja på för att få friskt vatten. Trots närheten till sjön. Några vattenledningar fanns ännu inte i stan. Pumparna var ett pittoreskt inslag i stadsbilden. Men också mötesplaster för stadens ungdomar. Där fanns tillfälle för alla pojkar att visa sina chevalereska anlag genom att hjälpa flickorna med vattenpumpningen. I många fall blev vattenpumpningen helt avgörande för en fortsättning av bekantskapen, som senare ledde till äktenskap. När vattenledningarna kom blev det betydligt svårare för pojkarna i Askersund att imponera. Har inte riktigt kläm på vilka metoder som användes efter pumpepoken….
PS! Fler bilder och mera text finns på na.se-Nyheter- Askersund.Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1788
Nästa »