Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Nybygge vid Vårdcentralen i Askersund

April 2018Skapad av Ove Danielsson sön, april 29, 2018 18:47:38

De nya husen vid Vårdcentralen i Askersund börjar växa upp. När allt är färdigt rör det sig om ett 100-tal nya lägenheter. Det är Länsgårdar som bygger. Lägenheterna ska sedan hyras ut av Askersunds kommun. Själv har lovat ansvariga att följa bygget med min kamera. Här är några bilder.


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1819

Arvidssons fiskaffär vid Väderkvarnsgatan

April 2018Skapad av Ove Danielsson fre, april 27, 2018 10:05:06

Askersund saknar sedan många år tillbaka en ”riktig” fiskaffär. Lite märkligt med tanke på att hela staden är sjönära och intresset för fiske är stort. I de stora butikerna finns det fiskdiskar och på sommaren en hamnkiosk med fiskförsäljning. Men ingen ”riktig” butik som förr. Äldre askersundare minns förstås Bröderna Arvidsson fiskaffär vid Väderkvarnsgatan. Huset är borta för länge sedan, men som tur är finns det bilder och folk som fortfarande minns.

Från början var firmanamnet Bröderna Arvidssons fiskaffär, men blev så småningom bara Arvidssons fisk i annonserna. Har inte kläm på varför brödranamnet försvann. Henning Arvidsson var den ägare som de flesta askersundare minns. Han tillhörde de handfasta karlarnas släkte.

Några av hans anställda var profilerna Verner Johansson och Axel Rosengren. Den förste gick under smeknamnet ”Silla-Verner”. Förmodligen var det bara han själv som inte visste om smeknamnet. Verner var en mycket aktiv föreningsmänniska, med massor av förtroendeuppdrag. Han var bland anat ordförande både i IFK Askersund, länets skidförbund, och mångårig ledamot av stadsfullmäktige. Verner avslutade sin yrkeskarriär vid Hammars glasbruk.

Axel Rosengren var en färgstark person med en knastertorr och udda humor. Han blev känd ute i bygderna när han åkte runt med Arvidssons fiskbil. Det berättas massor av historier om Axel på Norra Bergen och de blir bara bättre och bättre för varje år som går. Själv har jag flera minnen av Axel. Inte minst från gamla idrottsplatsen i Askersund, där han eldade bastun och spolade isen.

Henning Arvidsson öppnade Askersunds första fiskaffär 1913. Han kom då från Västra Ny och hade sysslat med fiske i hela sitt liv. Fadern var fiskare, fjärdingsman och lantbrukare. I en 60-årsintrevju 1945, berättade han om sin hårda uppväxt. När han gick i skolan fick han också hjälpa till med fisket. Både vinter som sommar. Betinget var bland annat att binda tre nät i veckan, annars blev det stryk. I samma intervju berättade han några lyckade fångster, en lax på 26 kilo, en gädda på 27 kilo vid Rökneöarna och på en långrev 280 kilo röding på en hankning. Långreven var matad med siklöja. Storfångsten togs mellan Fjuk och Copön.

Arvidsson berättade också om många hårda stormar på Vättern. Vid ett tillfälle låg hankade Arvidsson långrev strax intill segelslupen Sjöjungfrun när en cyklon rev bort segel och allt på slupens däck. Både Arvidsson och slupen klarade ovädret utan att gå under. Arvidsson arrenderade ett antal fiskevatten när han drev sin butik. Han exporterade fisk ut i landet och då mest röding. Han var också orolig för att norra Vättern skulle bli en skjutbana för Provskjutningscentralen i Karlsborg. Arvidsson var rädd för att rödingen skulle bli utrotad med skjutningarna. Nu blev det en skjutbana, och en del röding finns dock fortfarande kvar.

Förutom fisket var Arvidsson vice brandchef i Askersund under många år. Han satt i stadsfullmäktige, kyrkofullmäktige, i styrelsen för Hantverksföreningen och sedan ungdomen tillhörde han IOGT. Det gjordes några försök med fiskaffär efter Arvidssons men de torskade ganska snabbt. Men vem vet, kanske en sådan butik uppstår igen och då kanske i anslutning till en liten fiskerestaurang….

Leif Linus har hjälpt till med bilderna. Ytterligare bilder finns på na.se-Nyheter- Askersund -Oves blogg

PS! Bilderna som finns på bloggen och hemsidan får naturligtvis inte kopieras och användas i andra syften än vad som är tänkt.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1818

Min tidningskrönika 22 april 2018

April 2018Skapad av Ove Danielsson sön, april 22, 2018 09:50:54


Askersunds kommun har problem med att få äldre personer till Sjöängens matsal på helgerna. Därför kommer det att vara stängt på helgerna från början av juni. Det är för dyrt att hålla öppet när det inte kommer några och äter.

Jag har dock en enkel och förmodligen ganska billig lösning på matproblemet. Det är dragspelaren och musikern Olle Gustavsson. Anställ honom på helgerna. Då kommer folk. Jag var i matsalen för någon vecka sedan och åt ”vårlunch”, Strindbergsgryta. Matsalen var fylld med folk och det berodde förmodligen på att Olle spelade och sjöng. Tror inte det var enbart Strindbergsgrytan som lockade. Jag vet inte hur en sådan rätt ska smaka för jag aldrig ätit den tidigare. Den var säkert bra för många gäster var framme och backade om. Men jag är säker på att Olle lockade de flesta matgästerna med en bakgrund i ett otal dansband.

Måste erkänna att jag inte är någon stor gourmet . Äter det jag tycker är gott. Det får inte vara allt för konstigt. Men så är jag också uppväxt i ett hem där det inte fanns allt för mycket att välja på. Matsedeln var inrutad. Vad jag minns var det pepparrotskött på söndagarna. Der räckte till många och pepparroten växte strax intill huset vid Gårdsjön.

Under en period jobbade jag i Holland (Nederländerna). Bodde på ett värdshus där man alltid serverade en tallrik soppa före själva huvudrätten. En man som jag jobbade ihop med var mycket irriterad på soppan. Han tyckte det var otroligt tjatigt. Mannen hängde inte alls med i landets matkultur. ”Sluta med soppan, jag orkar ju inte äta huvudrätten. Jag blir mätt av soppan”, var hans motiv.

Olle Gustavsson

Jag är inte så ofta ute och äter på restaurang. Det händer någon gång, men för det mesta blir det hämtpizza om jag ska lyxa till det hela. Har varit ute på tillställningar som journalist där alla hyfsade regler har varit som bortblåsta. Minns vid ett tillfälle då en restaurang skulle invigas då det spårade ur. Ett antal kvinnor och män med status i samhället var inbjudna . Restaurangen hade anlitat den norske vissångaren Finn Karlvik. Ingen brydde sig om honom. Gästerna gick runt och slamrade med mattallrikarna framför honom. Vissångaren vädjade några gånger om lugn och ro. ”Kan jag få en kvart jag är ju ändå proffs i mitt yrke” . Ingen brydde sig. Det ledde till att sångerna drog ur kontakten från sin gitarr och lämnade lokalen. Tror ingen märkte det heller.

Men så var det inte vid Olle Gustavsson framträdande i Sjöängen. Där satt alla och lyssnade. Och en del gnolade också med, trots Strindbergsgrytan på tallrikarna. Det är inte en helt lätt kombination.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1817

Strandmans hade hemliga varor under disken

April 2018Skapad av Ove Danielsson ons, april 18, 2018 18:38:55

Handeln i Askersund har förändrats . Många gamla butiker har försvunnit och nya har kommit till. De gamla fiken har försvunnit och ofta ersatts med pizzerior. Var sak har sin tid brukar det heta. Lite oroande är många tomma affärslokaler i centrum. Det ser tråkigt ut. Och visst saknas en del butiker. Som Strandmans färghandel. Jag kände Alice Andersson som drev butiken ett antal år tillsammans med maken Robert. Då låg butiken vid Storgatan 25, i hörnet mot Hospitalsgatan. Hon har berättat för mej hur det var. Alice lever inte längre. Hon blev 100 år och hade ett kristallklart minne.

Alice Andersson i den gamla butiken.

Strandmans färghandel vid Storgatan 26 i Askersund var ett populärt ställe under många år. Och då handlade det inte bara om färg, utan också om sjukvårdsartiklar av alla de slag. En del var så hemliga att de fick placeras under disken. Apotekare Strandman som startade rörelsen hade ett mycket gott rykte. Det var status att bära titeln apotekare på den tiden. Det kanske det är nu också, vad vet jag?

Apotekare Strandman kallade all sina varor för ”Unas”. Syrsalvan med samma namn var något alldeles extra. Under de hårda krigsvintrarna i början på 40-talet var det många soldater som förfrös sig och fick öppna sår. En soldat som använt Unas syrsalva visade upp salvans fina läkförmåga för en doktor. Det resulterade i att doktorn ringde till Strandmans och bad om receptet.

PS! Mer text och bilder finns på na.se-Nyheter.Askersund-Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1816

Lövblåsarna stör sömnen i Askersund

April 2018Skapad av Ove Danielsson sön, april 15, 2018 14:14:36

Använd gatusopningsbil istället för lövblåsare. Det är högst märkligt att lövblåsare har införts, det borde inte vara tillåtet. Jag kan tänka mej att företag som säljer lövblåsare lyckats sälja in det till Askersunds kommun. Synpunkterna till kommunen kommer från en askersundare som inte kan sova ut på grund av lövblåsare.


”Tidigt på morgonen störs man av att någon arbetar med att blåsa grus från trottoaren. Det går inte att sova. Det är ett konstant brummande och väldigt ineffektivt. Ja det är bedrövligt och det handlar om bullerstörning”, påpekar askersundaren.

”Jag vet i USA och andra länder går de runt och blåser skräp och löv i stor omfattning. Och nu har det kommit till Sverige. Det ska vara en mindre gatusopningsbil som gör jobbet och det tar bara några minuter att få rent på mindre gator. Och sådana finns det många i Askersund”, avslutar brevskrivaren sina protester till kommunen.  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post1815

Kronblom var nära att flytta till Askersund

April 2018Skapad av Ove Danielsson tor, april 12, 2018 13:50:01

Tecknaren av den populära Kronblomsfiguren, Gunnar Persson är död. Sonen Jonas har tagit över så figuren överlever ännu en generation Persson. Det var Gunnars pappa, Elof, som är skapare av figuren. Kronblom har alltid bott i Vinkelboda. Men i början på 90-talet var det ytterst nära att han hade flyttat sin bopålar till Norra Bergen i Askersund. Längst ut på berget fanns en röd liten stuga som fått namnet ”Tjommebo”, efter originalet Birger Andersson som gick under smeknamnet ”Tjommen”. Huset stod tomt sedan Birger några år tidigare ”kastat in handduken” för gott. Han bodde där periodvis. När det var för kallt använde hans slaktare Lönns pannrum som övernattningsrum. Birger var lite gårdskarl åt Lönn, så den vinterbostaden det var helt legal.

Turistansvariga i Askersund var intresserade av att få Kronblom till stan. Det skulle bli en verklig turistattraktion. Det handlade att få fram ett lämpligt hus för ett Kronblomsmuseum. Gunnar Persson som tecknar Kronblomsserien var med på noterna. Familjen hade då en sommarbostad i Åmmeberg. Det fanns många olika bud om lämpliga lokaler innan man fastande för ”Tjommebo”. Gunnar tyckte det var ett vackert område med massor av små fina röda stugor. Ett hus som skulle passa Kronblom bra. Samtidigt med sökandet efter ett boende för Kronblom så ville Gunnar ha någon som spelade Kronblom. Jobbet var mycket enkelt. Det gällde bara att ligga still på en soffa. Ett drömjobb. Alternativet var två skyldockor utklädda till Kronbom och Malin.

"Tjommebo" revs för ett antal år sedan.

Skulle ”Tjommebo” förvandlas till ett Kronblomsmuseum behövde huset rustas. Men det ansåg alla att det inte skulle vara några problem. Kronblomsmuseet skulle göra landets turistchefer gröna av avund . Det skulle bli en verklig turistattraktion. Nu blev det inget av Kronblomsplanerna. Efter en tid revs ”Tjommebo”. Och därmed var planerna på ett museum för den populäre seriefiguren spolade.

Förutom att Kronblomsserien finns med i tidningen Allers varje vecka , har han stått på hedersplats utanför Eyravallen (jo det var namnet på arenan vid avtäckningen 1988. Träskulptören Sören Niklasson skapade statyn. Den har nu plockats bort och placeras utanför en butik i Adolfsberg. Numera bär Kronblom Adolfsbergs färger.

Själv har jag hamnat på två Kronblomstavlor från Askersund. Jag hjälpte Gunnar med lite bilder på personer som skulle var med på tavlorna. Men jag visste inte om att han också skulle ta med mej på tavlorna. Kronblom skapades av Gunnars pappa Elof 1927. Serien gick då i veckotidningen Allt för Alla. Gunnar tog över serien 1968 och nu är sonen Jonas.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1814

Film i repris

April 2018Skapad av Ove Danielsson mån, april 09, 2018 19:00:41


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1813

Min tidningskrönika 8 april 2018

April 2018Skapad av Ove Danielsson mån, april 09, 2018 17:20:43

Hoppas ni haft en trevlig påskhelg. Själv har jag som vanligt firat påsk med familjen och ätit gott. Som köttbullar utan kött tillagde av ett barnbarn. En intressant nyhet för mej, men med en trevlig smak. Så brukar TV-kockarna uttrycka sig utan att prata klartext. Vad det gott eller inte? Hur som helst var barnbarnets köttbullar goda. Fick också information om att det var mycket nyttigare än vanliga köttbullar. Bara det.

Påsken i Askersund har annars varit som vanlig. Barnen fick klä ut sig till påskkärringar och påskgubbar för att hämta godispåsar vid Torghallen. Det är en lång och populär tradition som alltid lockar många barn trots att det ”bara” handlar om en godispåse. Der behöver inte vara märkvärdigare. Samma sak är det med den årliga julgransplundringen på torget. Massor av barn som får godispåsar och dansar runt granen. Då ska man ändå ha minnet att det dignar av godis i butikerna, så inget barn behöver gå och längta som förr. Men det är något extra att samlas och göra något roligt tillsammans. Det uppväger allt.

När jag var grabb så handlade det mycket om skaffa påsksmällar. Så många som möjligt. Själv var jag dålig på ”smällare”. Tyckte inte det var roligt och lite feg. Smällarna kostade också pengar och det fanns det inte så gott om. Minns att det fanns en mycket nitisk polis i Askersund som jagade smågrabbar med smällare. Och då blev det förstås extra spännande. Tror inte att polisen fick tag på så många ”smågangsters” utom vid ett tillfälle. Några hade kastat en dynamitliknande laddning i vattnet vid Sundsbron som skulle smälla om några minuter senare för att de inte skulle bli upptäckta. På vägen upp mot stan hade de oturen att möta en man från ordningsmakten, som stannade och frågade vänligt vad grabbarna hade för sig på påskaftonen. I all välmening. Just då small laddningen i vattnet. Det var bara för de båda att följa med stationen. Maximal otur.

Bor mitt i stan och har inte hört några smällar under helgen. Den enda smäll jag har hört kom från parkeringen intill när någon slog igen bildörren kraftigt. Smällandet verkar vara helt borta som tur är för alla rädda hundar. Och människor.

Långfredagen var annars ingen höjdare för oss ungdomar under påskhelgen. Det mesta var förbjudet och stängt den dagen. Det fanns inget att göra. Ungefär som på juldagen Men det har ändrats som tur är tycker jag. Tror inte det är så syndigt att ha lite trevligt även dessa dagar. Det är som alltid bra att kunna välja vad man vill ägna sig åt långfredagen. Tecknaren Ulf Lundkvist skrev :”inget är som förr, då var långfredagen till och med tristare”. Och det är bara att hålla med om.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1812
Nästa »