Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Utställningen om Folke Dahlberg på gång

Maj 2018Skapad av Ove Danielsson tis, maj 29, 2018 19:49:21

Folke Dahlberg (1912-1966) föddes i Askersund och

är utan tvekan stadens främsta konstnär och författare.

I Sjöängens konsthall öppnas den 2 juni en utställning

som ger en inblick i hans liv och verk, med fokus på

hans förankring i staden och landskapet kring norra

Vättern. En rad konstverk i original visas, såväl exempel

på de stora surrealistiska punktteckningarna som de

illustrativa bilderna med motiv från norra Vättern.

Johan Dahlberg(Folkes son) och Leif Spetz förbereder Dahlbergsutställningen i Sjöängen. De har också satt upp skyltar för konst-och litteraturpromenad längs Strandparken.

Samtidigt öppnas utomhusutställningen Folke Dahlbergs

Stig, en konst- och litteraturpromenad längs stranden mellan hamnen och Sjöängen  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1832

Askersundstandläkarna flyttar in i Smedjan

Maj 2018Skapad av Ove Danielsson tis, maj 29, 2018 16:02:37

I december flyttar Askersundstandläkarna in i den gamla smedjan i kvarteret Verkstaden. Därmed är alla verksamhetslokaler i kvarteret Verkstaden uthyrda.

Lokalerna, som tidigare inrymde industrin Askersundsverken, ägs sedan 2010 av Askersunds Kommunfastigheter AB och bolagets nya vd Anders Gustafsson är glad över att kunna välkomna en hyresgäst i den gamla SmedjanPS! Mer text och bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1831

Allsvenska ÖSK möter IFK 30 juni

Maj 2018Skapad av Ove Danielsson mån, maj 28, 2018 13:37:52

Nu är det klart! Matchen i distriktscupen mellan IFK Askersund och allsvenska Örebro SK kommer att spelas lördagen den 30 juni klockan 15 på Solberga. Storpublik väntas. Det är inte varje dag ett allsvenskt lag kommer på besök. Senast ÖSK:s fotbollslag spelade mot IFK var 1953 i en vänskapsmatch. ÖSK vann med 13-0. Den här gången får IFK börja med fem bonusstraffar varav tre räknas. Ställningen kan alltså vara 3-0 till IFK innan domaren blåser igång det hela.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1830

IFK föll mot topplaget Latorp i en jämn match

Maj 2018Skapad av Ove Danielsson lör, maj 26, 2018 09:43:20

IFK Askersund föll hemma på Solberga mot topplaget Latorp med 1-0. Målet kom efter pausvilan. Snabbe Sebastian Ternevid, sprang helt enkelt ifrån IFK-försvaret och placerade kallat bollen in till stolpen. Utan chans för Albin Danielsson.

Resultatet visar ungefär hur matchen såg ut. Det var jämnt men ofta vinner topplagen sådana här matcher. De sätter sin få målchanser. IFK har svårt att få till det framåt. Latorps målvakt Adam Möttus Friis måste också vara en av seriens bästa målvakt . Det visade han när Ludvig Danielsson kom fri med honom i första halvlek.

Erik Danielsson
Bild : Ann Sofie Fahlström


Kämpen Erik Danielsson fick priset som bäste hemmaspelare. Han håller hög klass i varje match.

Kommande fredag möter IFK ett annat topplag, Grythyttan.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1829

Åsa leder kören Joyvoice

Maj 2018Skapad av Ove Danielsson ons, maj 23, 2018 13:50:38

Åsa Karlson är en aktiv sångerska i Askersund. Förutom sång ihop med systern Karin, Systrarna K, har hon bland mycket annat också sett till att kören Joyvoice startas i Askersund.

-Jag har ju jobbat med grupper i hela mitt liv och kände ett sug efter att leda kör. På Facebook en i december 2016 skymtade en annons förbi om att Joyvoice sökte efter körledare i hela landet, berättar Åsa

-Jag anmälde mitt intresse och fick skicka in en video när jag själv sjöng och agerade. Jag blev godkänd och så började det hela. Efter en intensiv körledarhelg var jag väl insatt i Joyvoice konceptet och en annons om att kören skulle starta i Askersund gick ut, nervös var jag, skulle det komma några anmälningar?

-Men det strömmande in anmälningar och jag trodde väl aldrig att så många skulle välja att komma och sjunga. Vid första repet var vi nära 40 stycken. En siffra som hållit i sig under detta första år. Några har börjat några slutat, upplyser Åsa

-Kören hade ett stort uppdrag redan december 2017, då de var med på Julkonserten med Lasse Åberg och Janne Schaffer. Resultatet var över all förväntan. Idén om att göra Vårkonsert föddes där och under vårterminen har vi repeterat och haft väldigt roligt.

-16 maj hade vi en konsert i Stora salongen till förmån för Min stora dag med Kickis Kvintett som gästartister och 8200 kronor skänkte vi till Min stora dag. Att det är så lätt att ta till sig musiken och texterna i en Joyvoice kör, är för att deltagarna kan öva via en app hemma. Man kan lyssna på sin stämma och vid repen sitter den redan.

-Att det också är en blandning i kören av mer sångvana och de som bara sjungit i duschen gör att det blir en sån glöd och alla peppar verkligen varandra hela tiden, tillägger Åsa.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1828

IFK möter ÖSK på Solberga i cupen

Maj 2018Skapad av Ove Danielsson tis, maj 22, 2018 14:01:14

Askersund får fint fotbollsfrämmande i juni. Då kommer nämligen allsvenska Örebro SK till stan för att spela cupfotboll på Solberga. Det var många år sedan. Man får gå tillbaka 65 år till senaste mötet. 1953 var året.

IFK gick vidare i distriktscupen genom seger över Vivalla med hela 11-1. Och då hade ändå motståndarna två bonusstraffar. IFK har fem bonusstraffar mot ÖSK, men bara tre får räknas. Det gäller för IFK att få fram ett antal säkra straffläggare om man ska någon chans till bra resultat.

Örebro SK har inte varit ofta i Askersund och spelat fotboll till skillnad från bandylaget. Några matcher under sommaruppehållet har det blivit. ÖSK bandy var annars flitiga gäster på gamla IP både i Allsvenskan och i DM-matcher.
Bild från en vänskapsmatch 1949. Lagkaptenerna Karl-Erik Södergren och Gösta Lindh vid slantsinglingen. Domare Lennart " Plutt" Larsson. Finns själv med på bilden längst till höger. Jag är den lille grabben vid stolpen.

Första gången ÖSK var i Askersund och spelade fotboll var 1949. Då var ÖSK ett topplag i tvåan, som det hetta på den tid. Gästerna vann med 5-1. IFK tog ledningen med 1-0 genom Anders ”Lappen” Carlsson, men sedan var det slut på det roliga. Var själv på matchen med farsan Sven som aldrig missade några drabbningar på Gamla IP. Har några bilder från matchen. Bland annat där lagkaptenerna Karl-Erik Södergren och Gösta Lindh, uppvaktade med blommor före matchen. Publiksiffran var 370 personer.

Nästa möte blev 1953. Då vann ÖSK med hela 13-0. ÖSK-arna Pelle Thörner och Gunnar Ring skojade friskt med IFK- spelarna. ÖSK hade också fått ett nyförvärv från Norrby, Conny Andreasson, som visade sin målfarlighet. Målvakten Bernt Karlsson kunde ägna sig åt autografskrivning under matchen. Hos honom var det lugna gatan. Besvikelsen hos IFK var inte så mycket för själva resultatet utan publiksiffran. Det kom bara 150 åskådare.

IFK hoppas förstås på storpublik den här gången. Det är inte varje dag det kommer ett Allsvenskt lag till Solberga. Har ännu inte fått datumet. Men i juni blir det. I samma cup möter Åmmeberg- Vretstorp.

PS! Det finns flera bilder på na.se-Nyhter-Askersund -Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1827

Min tidningskrönika 20 maj 2018

Maj 2018Skapad av Ove Danielsson sön, maj 20, 2018 17:53:16

På 50-talet försvann småskolorna i Askersunds ytterområden på löpande band. Barnen räckte inte till för att hålla en bra skolor på alla orter. Det var alla klasser i samma rum. Sista året avslutades inne i Askersund. Läggesta skola där jag skulle gå var en B-skola. Alla mina syskon hade gått i den skolan. Läggesta tog bara in elever jämna årtal. Jag började ett ojämnt år och fick börja inne i Askersund . Och det var bra. Året efter lades skolan ner i brist på elever. Ingen protesterade. På den tiden var det bara ”viktiga” personer som skötte sådant. Helt klart är att demokratin har utvecklats. Mina föräldrar hade heller inga starka röster i samhället för att kunna påverka om det skulle ha varit så.

Brukar inte skriva så ofta om dagens politik i mina krönikor. Fritidspolitikerna gör väl så gott de kan och det är så många andra som skriver om olika beslut. Jo, det finns några som är heltidsanställda också. I dag gör jag ett litet undantag. Det handlar om den framtida skolverksamheten i Askersund.

Hur ska skolverksamheten i Askersunds kommun se ut framöver? Det är en fråga som diskuteras flitigt både sociala medier och mun mot mun på stan. Politikerna hade beställt en utredning från en konsultfirma om skolans framtid i Askersund som nu presenterats. Enligt utredarens förslag ska ett antal i kommunens ytterområde läggas ner. Och det av både pedagogiska och ekonomiska skäl. Ett liknande förslag fanns för ett antal år sedan och som blev antaget av barn- och utbildningsnämnden. Den gången backad ett antal politiker när det blev skarpt läge och besluten skulle fattas. Vi får se hur det blir den här gången…

Inga beslut är fattade ännu och det lär nog inte bli så före valet. Det ska tusan var kommunpolitiker och kom hem till orten och berätta att skolan ska läggas ner. Förmodligen väntar många sömnlösa nätter. När det gäller nedläggning av skolor brukar inte olika argument bita. Uppfattningarna är ofta klara. Jag har som journalist skrivit om många sådana möten. Och det har varit tuffa sammankomster.

Det finns många olika åsikter om hur politiska partier ska agera både lokalt och på riksnivå. Huvudsaken enligt min mening är att man har respekt för valresultatet. Ibland är det lite si och så med det. En del politiker med några få mandat pratar som man hade 99 procent. Ska företrädarna ha mandat att göra så gäller det att folk också röstar på deras parti och vara lite mera ödmjuka i framtoningen.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1826

Tillbaka till hemstaden Folke Dahlbergs Askersund

Maj 2018Skapad av Ove Danielsson ons, maj 16, 2018 23:38:49


Folke Dahlberg (1912-1966) föddes i Askersund och

är utan tvekan stadens främsta konstnär och författare.

I Sjöängens konsthall öppnas den 2 juni en utställning

som ger en inblick i hans liv och verk, med fokus på

hans förankring i staden och landskapet kring norra

Vättern. En rad konstverk i original visas, såväl exempel

på de stora surrealistiska punktteckningarna som de

illustrativa bilderna med motiv från norra Vättern.

PS! Ytterligare text finns på na.se-Nyheter-Askersund -Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1825
Nästa »