Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

IFK höll ÖSK stången en timma

Juni 2018Skapad av Ove Danielsson lör, juni 30, 2018 23:53:17
ÖSK:s målvakt räddar en bonusstraff från Manne Fahlström
Ligg still! Nordin försöker få bollen rätt
Danne Stafström underhöll

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1845

”Från Heliga Birgitta till Eva Eastwood” – Kvinnor som satt Askersund på kartan.

Juni 2018Skapad av Ove Danielsson fre, juni 29, 2018 12:55:40


Kvinnoskriften ”Från Heliga Birgitta till Eva Eastwood” – Kvinnor som satt Askersund på kartan,

är alldeles nyutkommen. Den har tagits fram av Askersund-Laxå Soroptimistklubb med stöd av Askersunds kommun. Idén till skriften väcktes av det var drottning Kristina, som gjorde stad av Askersund för 375 år sedan. Den är Soroptimistklubbens bidrag till Askersunds jubileumsfirande.

-Vi vill här ge exempel på kvinnor, som i olika tider har haft betydelse för andra kvinnor eller

uträttat saker som har gjort Askersund känt. Både historiska kvinnor och kvinnor som idag är i högsta grad verksamma idag lyfts fram. Vi har också med ett antal kvinnor som betytt mycket i sin tid men som inte tidigare uppmärksammats i olika historiebeskrivningar. Bland nutida kvinnor finns bl.a. idrottare, konstnärer/konsthantverkare, företagare, musiker och andra vitt skilda professioner, säger Ann Lindvall, i ett pressmeddelande från Soroptimistklubben..

-De kvinnor som vi lyft fram här visar, att det finns många exempel på starka kvinnor med Askersundsanknytning. Vi vill samtidigt betona att vi bara kunnat ta med några exempel, som får tjäna som representanter för alla övriga kompetenta och handlings-kraftiga kvinnor, som genom åren gjort avtryck inom olika områden.

-Vi har fortlöpande stämt av vårt arbete med skriften med kommunen, som också tryckt upp den.

Zinkgruvan Mining har utifrån sitt eget jämställdhetsarbete bidragit till professionell hjälp i utformningen av skriften.

-Det har varit stimulerande och lärorikt att arbeta med skriften och den kommer att följas upp med olika aktiviteter i höst. Skriften är gratis och finns att få bland annat på turistbyrån och i Rådhusets reception. Den finns också som pdf på jubileumssidan på Askersunds kommuns hemsida., upplyser Anna Lindvall.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1844

Färgglad Krister

Juni 2018Skapad av Ove Danielsson lör, juni 23, 2018 18:47:53


Askersundsprofilen och loppisföreståndaren Krister Johansson ville sätta lite färg på midsommarfirande. Sagt och gjort. Han färgade håret lilla. En kompis som han brukar laga cyklar åt fixade grannlåten på huvudet. Men allt började egentligen som en vadslagning. Han skulle få så och så mycket pengar av kompisar om han vågade färga håret. Nu är det bara för kompisarna att öppna plånböckerna. Krister vågade och trivs ganska bra med nya färgen på sitt hår.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1843

Johns och Karins Hargebaden

Juni 2018Skapad av Ove Danielsson fre, juni 22, 2018 09:17:18

En gång i tiden var det ryssar, tyskar, fransmän, stadslösa, men även askersundare som övernattade vid Hargebaden. Lite överraskande är det att så många utländska gäster kom till Hargebaden vid den här tiden. Europa stod i brand. Andra världskriget rasade, så det kanske var därför. I liggaren från 30-talet som sträcker sig fram till i mitten på 50-talet kan man följa vika gäster som bott där. Intressant läsning. Bland annat övernattade konstnär Folke Dahlberg några nätter i ett gästrummet vid Harge. Året var 1938.


Liggaren, kontrakt och en del foton från den tiden har Lasse Johansson bevarat. Lasses morfar och mormor, Karin och John Johansson drev stället från 1935 fram till 1955. Morfar John ägde också Centralcaféet i Askersund , som låg vid Stöökagatan. Han övertog kaféet 1934. John titulerades källarmästare. Innan han kom till Askersund ägde han och drev Runans Matsalar i Örebro . Han dog 1942, men hustru Karin fortsatte att driva Hargebaden fram till 1955 då hon sålde till Hammars kommun.

Karin och John Johansson med anställda vid Hargebaden

Lasse Johansson har bevarat Hargebadens historia.

År 1933 skrev John Johansson kontrakt med Hammars glasbruk om att företagets sandtag i Harge fick utnyttjas till badplats då Johansson drev kaférörelse på granntomten.

-Jag tillbringade alla somrar från 1947 fram till mormor sålde 1955 vid Hargebaden. Mamma Ingrid som var kontorist vid Öhrmans i Askersund hjälpte mormor på helgerna. Vi bodde i en lägenhet på övervåningen i restaurangen, berättar Lasse.

-Vi den här den fanns det många barn att leka med, både bland sommarboende, fast boende och gäster. Bättre somrar som barn kunde jag inte syrran Eva och jag haft. Pappa Ruben var plåtslagare. Ett yrke som gått i arv i familjen. Farfar var plåtslagare och det blev jag också. En annan sak som gick i arv i familjen var också IFK Askersunds målvaktsjobb i bandy. Pappa Rubens jobb i målet övertogs av brodern Gösta. Han gick under smeknamnet ”Gösta Plåtis” upplyser Lasse.

Hargebaden 1933. Det första restauranghuset.

”Hargebaden, vad mer begär du”. Så löd reklamen för Hargebaden på 30-talet. Reklam som gäller än i dag under sommarmånaderna vid ”Närkes Rivera”. Kanske något att ta upp igen?

Sedan 30-talet har det förstås hänt mycket. Under en period satsade kommunen och länets fritidsstiftelse stora pengar på en utbyggnad. Bland annat byggdes en bassäng och det gjordes en satsning på campingen. Sedan ett antal år tillbaka driver privatpersoner anläggningen och fortsatt med utvecklingen. Särskilt då campingen. Nya ägare är sedan november 2016 , Askersundsbon Peter Gylling och örebroaren Charlie Söderblom.

I den här bloggen gör jag en liten tillbakablick hur det hela startade.

”Låtom oss hoppas att Hargebadens strand alla vackra dagar denna sommar skall bli ockuperad av hundratals badande och att ortens damer skola göra den så färglysande, glad och trevlig som möjligt.”

Så avslutades en artikel i Askersunds-Tidning 1933. Artikeln handlade om att Hargebaden fått en restaurang. Ett verkligt lyft för hela området enligt tidningen. Året innan hade Sten Blomgren byggt en kiosk på stranden med försäljning av diverse varor. Och därmed var det också början till bebyggelsen vid Hargebaden avklarad . Blomgrens kiosk var faktiskt det första steget.

Arbetena forcerade kraftig våren 1933 för att bygget skulle vara klart till badsäsongen. Företagets chef, John Johansson och fru Karin ,var ständigt i farten för att få allt färdigt i tid. I tidningsartikeln nämndes att det fanns både elektriskt ljus och telefon i byggnaden. Och inte nog med det. Det fanns en högtalare på byggnaden som sände ut radiomusik över den lugna Hargeviken.

Vid den här tiden hade man också planer på att bygga en badhytt, speciellt för damer. Vidare fanns det planer på en rutschbana ” för den som vilja med fart komma i vattnet” skrev tidningen.

Satsningen på restaurangen vid Hargebaden blev mycket lyckad. Redan 1937 invigdes en tillbyggnad med Casanovas orkester. På övervåningen hade man fått sju vinterbonade gästrum i trevliga färger enligt reklamen.

Förhoppningar från 30-talet om att Hargebaden skulle bli en attraktiv plats för badare och tältare har uppfyllts. Det fanns också förhoppningar att man skulle konkurrera ut Varamobaden i Motala. Vad jag förstår finns det badfolk så det räcker till båda platserna i dag.

Ägarna till Hargebaden lockade på 30-talet med fin vit sand, vackra klippformationer, klart vatten och härliga vågor. Kronan på verket var den nya restaurangen. Allt det där finns kvar och lite till.

PS! Ytterligare bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1842

IFK föll tungt mot Sturehov

Juni 2018Skapad av Ove Danielsson ons, juni 20, 2018 09:35:20

IFK Askersund föll med hela 5-0 i vårens sista seriematch på Solberga. Stora målsiffror som inte riktigt motsvarar matchbilden. Faktum är att IFK kunde haft en ledning med några mål efter de första 20 minuterna. Daniel Nilsson och Alexander Viman tryckte på hårt, understödd av Emanuel Fahlström. Men det gäller också att få in bollen.

Sturehovs ledningsmål kom som en kalldusch efter en halvtimme. Gästerna hann också med ytterligare ett mål före pausvilan. 3-0 målet kom på en mycket tveksam straff efter en duell mellan två spelare. Det hade behövts en reprisbild som i VM. Till och med gästernas tränare var undrande över domslutet. Där vände också matchen helt. Efter det var IFK tvingande att gå framåt och då rullade baklängesmålen in. Sturehov var mycket effektiva när de fick chansen.

IFK saknade några av sina rutinerade spelare. De finns på VM i Ryssland. Men de som spelar är ordinarie och då får man rätta sig efter det. Gästernas mål gjordes av Fredrik Jansson 2, Sammi Morjande, Emil Engström och Vide Törner.

Närmast väntar allsvenska ÖSK för IFK i distriktscupen den 30 juni.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1841

Hus med historia i Askersund

Juni 2018Skapad av Ove Danielsson fre, juni 15, 2018 23:59:16

Föreningen Gamla Askersund fortsätter att sprida kunskap om staden genom att sätta upp informationsskyltar på historiska byggnader. I veckan fick Villa Framnäs, på söder i Askersund med adress Stora Bergsgatan en skylt. Villa Framnäs är nog ett namn som inte så många känner till, men det handlar om Askersundsbostäders gula hyreshus på udden. Även en skylt sattes upp på Drottning Lovisas skolbyggnad vid Lilla Bergsgatan. Även det en gul träbyggnad. Nu finns 22 skyltar uppsatta på olika byggnader i stadskärnan. Föreningen har också gett ut en liten skrift med fotografier på husen som fått skyltar och till det en kort beskrivning. Det är bara att leta, läsa och lära, skriver föreningen i sin nya skrift.

En gammal bild vid Drottning Lovisas flickskola vid Lilla Bergsgatan

PS! Ytterligare bilder och text finns på na.se-Nyheter-Askersund -Oves blogg


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1840

IFK fick oavgjort mot Ervalla

Juni 2018Skapad av Ove Danielsson tor, juni 14, 2018 23:36:07

IFK Askersund och Ervalla SK spelade 1-1 hemma på Solberga på torsdagskvällen. Det var också halvtidsresultatet. IFK startade matchen bra och dominerade under de första 20 minuterna. Hemmalaget tog också ledning med 1-0 på straff säkert inprickad av Emaunel Fahlström. Efter det flyttade Ervalla upp laget och det resulterade också i kvitteringen. Ett snöpligt mål där IFK-försvaret trasslade till det för sig. Kvitterade gjorde Adam Gustafsson. Hemmamålvakten Gustav Åkesson hann också med att göra några svettiga räddningar när Ervalla tryckte på i medvinden.

IFK avslutade bra med flera målkänningar. Men skärpan framför mål var inte den rätta. En situation i slutet av matchen blev omdiskuterad. IFK hade en boll som träffade ett hjul på insidan av en målstolpe. Målburarna har hjul så de lätt kan flyttas. Hemmaspelarna hävdade att bollen var inne, medan domaren var av en annan åsikt. Det ska sägas att det inte var lätt för domaren att avgöra. Det bäste hade varit om det inte funnits några hjul vid målstolparna. Då kanske IFK hade tagit full pott.

Priset till bäste hemmaspelare fick målvakten Gustav Åkesson välförtjänt.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1839

"Den blyges" gravsten tillbaka

Juni 2018Skapad av Ove Danielsson ons, juni 13, 2018 10:48:50

”Den blyges” gravsten är tillbaka på sin plats vid norra kyrkogården i Askersund igen. Under något år var stenen bortplockad. Något som många blev förvånade över. Levi Karlsson ”Den blyge” var ändå en stor kulturpersonlighet i Askersund. En stor lokal kändis. Bland annat har han skrivit elva diktböcker som han själv illustrerade med teckningar. Han sysslade också med konsthantverk och målningar av olika slag. För att inte tala om alla träskulpturer som han skapade. Levi avled 1982 , 88 år gammal.

Levis gravsten tillbaka på sin plats igen

I efterhand upptäckte församlingen att ”Den blyge” Levi Karlssons grav hade en given plats och att den skulle skötas av församlingen i fortsättningen. Missen rättades till. Hanteringen från ansvariga på kyrkogården hade gått korrekt till. Gravrättsinnehavaren hade återlämnat graven och också bekräftat genom brev att allt var korrekt. Stenarna som tas bort samlas ihop och krossas vid ett senare tillfälle. Levis sten fanns lyckligtvis kvar.

Ansvariga för kyrkogårdarna lämnar över en lista till kyrkoförvaltningen vilka stenar som ska plockas för att sedan godkännas. Tidigare fanns det bara gravplatsnummer på listan, men har nu kompletterats också med namn. På så sätt undviker församlingen missar som i ”Den blyges” fall. Många beslutsfattare har ingen förankring i gamla Askersund och kunskap om lokala kulturpersoner. Men askersundarna vet.

Levi Karlsson

Levis grav är ingen kulturgrav. Än så länge. Kulturgrav innebär att länsstyrelsen har bedömt att gravplatsen intressant ur estetisk, historisk eller kulturellt perspektiv. Krav som ”Den blyge” uppfyller med råge. Och sedan måste församlingens beslutsfattare ha kredit för att man kan ändra sig och rätta till missar.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1838
Nästa »