Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Höstmarknad i Askersund

Augusti 2018Skapad av Ove Danielsson ons, augusti 29, 2018 09:47:58

Det är höstmarknad i Askersund onsdag. En högtidsdag för många. Bruna karameller, leksaker, och CD-skivor kommer det att finnas gott om. Politikerna kommer också att vara aktiva. Det är minsann snart val om ingen har märkt det. Marknadsdagarna höst och vår kan vara en dag där folk som ser varandra sällan bestämmer möten. Och ha det trevligt värre. Förr kunde marknadsdagarna vara mycket viktigare än i dag. Kanske en ledig dag från jobbet. Utbudet är inte riktigt det samma mot förr. Varietétälten i torgparken är borta för länge sedan. Där fanns starka män, trollkarlar och lättklädda damer. Tror inte det är så många som saknar det, men det hörde liksom till då.

Lägger ut en del bilder från marknader en gång i tiden. Håll till godo.

PS! Ytterligare bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund- Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1864

Min tidningskrönika 26 augusti

Augusti 2018Skapad av Ove Danielsson sön, augusti 26, 2018 18:00:50

För några dagar sedan damp mitt röstkort ner i brevlådan. Den här gången ska jag rösta i nya Sjöängens matsal, som är lite av primär för röstning i stan. Förhandsröstningen har ökat kraftig vid de senaste valen, men jag kommer att gå till vallokalen. Minns förr hur viktigt det var för mina föräldrar att klä upp sig på valdagen för att gå in till Askersund för att lägga sina röster. Det var kö vid rådhustrappan från torget. På den tiden var ingången till Rådhuset från torget. Synd att den ingången inte används i dag. Vet inte varför beslutsfattarna ändra på det för ett antal år sedan.

När det gäller förhandsröstningen träffade jag ofta en man som sa att det var viktig att lägga sin röst i förtid så inte partiet missade hans röst om någon skulle hända innan valdagen. Det kunde ske olyckor av olika slag menade mannen. Rent logiskt hade han rätt, men jag chanser och väntar till valdagen. Politikerna har haft fullt upp de senaste veckorna att övertyga sina väljare om vilket parti som är bäst och har de bästa förslagen. Alla vill så väl. Man få lyfta på hatten för alla som kämpar med politiken. De flesta helt ideellt.

Själv har jag lyssnat med intresse på några lokala debatter. Man kanske inte ska kalla det hela för debatter, utan mera för informationsmöten. Och det är väl bra så. Politikerna i Askersund verkar vara ganska eniga. Det finns inte så mycket att strida om. Mycket handlar om att bygga en idrottshall eller simhall, eventuellt båda hallarna. Konstgräsplanen för fotbollsspelarna verkar vara helt ur bilden den här gången. Som gammal fotbollspelare tycker jag det är synd och många som sysslar med sporten håller med mej. Vad jag har uppfattat ska alla skolor var kvar även om det finns en beställd rapport som säger att fyra skolor ska läggas ner. Men rapporter och verklighet är inte samma sak. Diskussion handlar lika mycket om tomma lokaler som barn. Inga beslut i frågan är tagen, men politikerna verkar vara eniga.

Det där med nysatsningar på anläggningar kan vara knepigt. Minns när småbåtshamnen skulle byggas. Ledaren för ett lokalparti, Johannes Kjerrström, menade att det var helt onödigt, det kom ju ändå bara folk från Örebro, Kumla och Hallsberg med sina båtar till Askersund. ”Hallsbergarna kan väl hålla till i Puttlabäcken”, var Kjerrströms åsikt. Det var då det. I dag jobbar kommunerna ihop i många olika sammanhang. Och askersundarna åker ju de övriga orternas badhus, så det jämnar ut sig.

Min nästa krönika kommer valdagen den 9 september. Och jag hoppas inget har hänt mej innan dess så jag kan gå till lokalen och rösta.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1863

IFK föll mot Eker

Augusti 2018Skapad av Ove Danielsson fre, augusti 24, 2018 23:47:06

IFK Askersund föll mot med 3-2 hemma mot IF Eker på fredagskvällen. Lagen hade var sin halvlek. Eker tog ledningen redan efter någon minut på hörna. I mitten på halvleken ökade gästerna på till 2-0.

Efter pausen kom IFK ut som ett nytt lag. På 10 minuter hade hemmalaget kvitterat till 2-2 genom Ludvig Danielsson och Jonas Kinell. Matchen stod sedan och vägde. Eker hade några snabba spelare framåt som satte myror i huvudet på IFK-försvaret. Och det resulterade också i ett segermål. En delad poäng hade varit rättvist, men fotboll är inte alltid rättvis.

Nu får IFK ta sig samman inför resten av hösten för att inte hamna i drubbel. Till bäste hemmaspelare utsågs Ludvig Danielsson.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1862

Valaffischerna var färgstarkare förr

Augusti 2018Skapad av Ove Danielsson tis, augusti 21, 2018 19:21:30

Har alltid varit road av valaffischer och reklam inför valen. Och av politik. Förmodligen är det en gammal yrkesskada efter 30 år som journalist. Allt var inte bättre förr, men klart är att affischerna var färgstarkare då. Nu är det nästa bara stora ansiktsbilder på partiernas företrädare. Lite tråkigt. Men på den tiden var också den politiska kampen hårdare. Åtminstone såg det ut så på affischerna. Det gällde att ta till storsläggan i budskapen.

1958 ATP

1928


Nästan varje dag dimper det ner reklam i brevlådan från partierna. Ofta är det medlemmar som går runt och delar ut reklamen. En del har också knackat på och berättat om hur bra deras politik är. Och jag läser noga och begrundar handlingsprogrammen. Ofta handlar det om att man ska arbeta för det och det i sådana program. Men allt beror på hur ekonomin utvecklas så klart. Det finns en viss summa pengar att rätta sig efter. Prioritering är nyckelordet för dagens politiker.

PS! Det finns ytterligare bilder och text på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg. Inlägget finns också på Facebook

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1861

Bygget vid Vårdcentralen i Askersund

Augusti 2018Skapad av Ove Danielsson lör, augusti 18, 2018 15:31:06
Lägenhetsbygget vid Vårdcentralen är igången på allvar efter semstrarna. Det händer något varje dag. Det tredje huset är nu också på gång.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1860

Djuphamnstanken i Askersund sjönk till botten

Augusti 2018Skapad av Ove Danielsson ons, augusti 15, 2018 09:55:20

I början på 60-talet fanns det andra planer för Askersunds hamn än dagens turistsatsningar, nämligen en satsning på en djuphamn mellan Stjernsund och Askersund. Det skulle bli utskeppningshamn för hela Närkesområdet. Staden utan järnväg skulle därmed kunna bli ett transportcentrum av stora mått. Bakgrunden till de stora sjöfartsdrömmarna var en utredning om breddning av Göta Kanal när det gällde västgötadelen.
Ansvariga för Centralföreningen i Askersunds hamnområde ville gärna ha en djuphamn.
Äldre bild på hamnen i Askersund

Det skulle betyda mycket för Askersund trodde många. Industrin i Askersund visade stort intresse för en djuphamn. Centralföreningen som låg i hamnområdet menade att en djuphamn skulle betyda mycket i transportsammanhang för jordbruket i länet. Askersundspolitikerna var i eld och lågor över förslaget. Som alla kan konstatera i dag blev det aldrig något av djuphamnsplanerna. Men det är aldrig fel att ha drömmar….

PS! Det finns ytterligare bilder och text på na.se-Nyheter-Askersund - Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1859

Äntligen full pott för IFK

Augusti 2018Skapad av Ove Danielsson tis, augusti 14, 2018 23:15:05

Äntligen! IFK Askersund fick med tre mycket viktiga poäng mot Assyriska hemma på Solberga på tisdagskvällen. Hemmalaget fick en drömstart med ett ledningsmål redan efter en minut. Efter ett fint inlägg av Filip Kjellman, rakade Ludvig Danielsson påpassligt inledningsmålet. Efter det hade Andreas Borg några öppna chanser som inte resulterade. Istället kunde Assyriska kvittera efter en halvtimmes spel. Gästerna rullade bollen bra inom laget, som gjorde att IFK hade svårt att få tag på bollen.

Emanuel Fahlström och Ludvig Danielsson gjorde IFK:s mål.
Bild:Ann-Sofie Fahlström

Efter pausen tog hemmalaget steget upp och tryckte på. Det gav också resultat. Bollsäkre Emanuel Fahlström skruvade in segermålet på en hörna. Assyriska hade också några farligheter där IFK-målvakten Albin Danielsson klarade med några reflexräddningar. Philip Larsson fick priset som bäste hemmaspelare. Bra var som vanligt också försvarsklippan Erik Danielsson. Noterbart var att Assyriska kom till Askersund utan avbytare.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1858

Min tidningskrönika 12 augusti 2018

Augusti 2018Skapad av Ove Danielsson sön, augusti 12, 2018 09:35:08

Turisterna har invaderat Askersund i sommar. Normalt vid en vandring på stan känner jag nästan alla och hälsar på alla . För säkerhets skull. Man vill ju inte visa sig stöddig och dryg. Har fortsatt med det även om jag inte vet vilka det är. Tycker det är mycket trevligt med alla gäster. Tidigare var det alltid Fagertärn i Tived och de röda näckrosorna som var det populäraste utflyktsmålet för gästande turister i Askersund . Det visade mätningarna varje år, men nu är det några år sedan jag jobbade på tidningen så jag vet inte om det håller i sig. Har inte riktig kläm på det hela nu.


Kommunerna vill slå varandra med olika turistattraktioner. Det gäller att hitta på något unikt som lockar. Och det måste vara lite nytt varje år. Men det stämmer i alla fall inte när det gäller Fagertärn. Folk åkte dit utan särsklida aktiviteter. Det räcker med en kopp kaffe och en glass i kiosken. Det viktiga är att folk får se en skymt av de unika röda näckrosorna. Har läst i min tidning att det finns förslag att bilda turismbolag. Som vanligt tycker en del att det är ett utmärkt förslag, medan andra inte förstår vad det ska vara bra för. Ska bli intressant att följa utvecklingen.

Jag och en tidningskollega till mej bestämde oss en gång för att kolla övernattningsläget i Askersund. Det hade varit diskussioner om hur att få folk stanna några extradagar i stan och erbjudas ett trevligt boende. Var det värt att stanna en dag till? Sagt och gjort. Gick till en tant som hade rumsuthyrning med frukost för att tinga rum. Till min förvåning sa hon blankt nej. ”Du bor ju i stan, så gå hem till ditt och lägg dej”. Förklarade att det gällde ett reportage och jag skulle betala lika mycket som alla andra gäster. Inga argument hjälpte. ”Tycker du ska gå hem till ditt hus istället och inte kosta pengar på ett hyrrum hos mej”. Tanten var inte arg utan sa det i vänlig ton. Hon tänkte bespara mej onödiga utgifter, trots att det var tidningen som skulle betala. Det är inte lätt att bli profet i sin egen hemstad där alla känner alla. Vi fick tänka om och istället boka in oss på Lerbäcks hotell. Där var det inga problem med inbokningen, bara en liten undran om varför jag inte hyrde rum i Askersund. Hade inte lust att förklara varför.

Upplysningsvis kan jag nämna att jag har lämnat kommun i sommar för några matresor, som glass i Söderköping, pepparrotskött i Kumla och sedan kaffe vid Medevi brunn i samband med en konsert av brunnsorkestern i parken. Där fanns det också möjlighet till punsch, men jag var tvungen att ta mej hem med bil. Så det fick bli kaffe och en kaka för 50 kronor.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1857
Nästa »