Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Klar vinst för IFK mot Assyriska

September 2018Skapad av Ove Danielsson sön, september 30, 2018 19:43:25

IFK Askersund vann årets sista hemmamatch i fyran genom seger över Assyriska med klara 4-1, efter 0-0 i halvlek. Gästerna tog ledningen genom en frispark. Efter det tog IFK över. Ludvig Danielsson kvitterade. Jonas Kinell gav hemmalaget ledning. Sedan följde Andreas Borg upp med två mål.

IFK skapade en rad målchanser redan i första halvlek men fick inte in bollen. Efter pausen lossande målskyttet. Ludvig Danielsson fick priset som bäste hemmaspelare i ett jämnt IFK. Assyriska var ett pratglatt gäng. Det resulterade också i en utvisning. Laget har en del individuellt bollskickliga spelare, men det gick mest i sidled.

IFK avslutar borta mot Ervalla. Det är en viktig match för att slippa kvalspel. IFK ligger tre poäng före Ervalla i tabellen och med lite bättre målskillnad. Avgörandet ligger i egna händer.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1877

Läsfest och liten bokmässa i Askersund

September 2018Skapad av Ove Danielsson lör, september 29, 2018 09:44:04
Detaljerat program kommer. Mässan är den 13 oktober mellan kl 10-15. Inlägget finns också på na.se-Nyheter-Askersund -Oves blogg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1876

Förargelsens hus i Askersund

September 2018Skapad av Ove Danielsson tor, september 27, 2018 17:40:48

Det är viktigt att kommunerna ser till att det finns snygga och rena offentliga toaletter. Folk ska inte behöva springa nödiga kilometer för att hitta en toalett. Kommunerna har också insett vikten av sådana byggnader. Annars blir det kritik. Annat var det förr. Då kallades några toaletter i Askersund ”Förargelsens hus”. Och det fanns en på hamnplanen och en vid stationshuset vid Strandparken. Men de var bara till för män.

Fritjof Andersson på hamnplanen med "förargelsens hus" i bakgrunden. Den plockades bort.

Huset vid hamnplanen hade diskuterades flitigt. ”Förargelsens hus ” måste flyttas från hamnplanen i Askersund. Eller urinoaren som man sa i finare sammanhang och kommunala protokoll. För vanligt folk var namnet ”pisskuren”.

Placeringen av ” Förargelsens hus” hade diskuterats i ett antal år. 1953 hade provinsialläkaren tröttnat. Läkaren hävdade att kuren måste flyttas längre bort från bostadshusen. Hälsovårdsnämnden kopplades in och ärendet gick vidare till Drätselkammaren. Där hade man inget emot att kuren flyttades bara man kunde hitta en lämplig plats inom eller i närheten av hamnområdet. Frågan är bara var kuren hamnade? Ingen vet. Svårt att ta reda på kanske. Det var ändå 65 år sedan ärendet var aktuellt. Kanske den skrotades eller någon som tog hand om kuren.


Klipp från 1953


Den gamla kuren som fanns i stationsområdet flyttades när nya Sjöängen byggdes. Den finns nu bakom en förrådsbyggnad i Askersunds by. De flesta var överens om att den gamla klassiska byggnaden från 20-talet skulle bevaras. Men precis som 1953, är frågan var den ska den placeras. Hembygdsföreningen har visat intresse, men än så längre har det inte kommit något förslag om flytt från ”byn”.

Kuren som fanns vid busstationen står bakom förråd i Askersunds by.

Bristen på toaletter kvällstid kan få konsekvenser. Tranås kommun fick en räkning för en del år sedan på kemtvätt, så det är säkrast att ha ordning på toalettfrågan. Totalt gällde räkningen 444 kronor för kemtvätt av ytterbyxan vid tre tillfällen, samt för tvätt av tre par kalsonger. Kravet var också 300 kronor för psykiskt och fysiskt lidande vid tre tillfällen. Och det rörde sig inte om något skämt.


Hamnen på ett vykort en gång i tiden. På hamnplanen syns " förargelsens hus"

Mannen skrev i sin räkning att han ”skitit på sig” tre gånger därför att toaletterna hade varit stängda.

-Jag har inte haft en chans att hinna hem, skrev mannen.

En särskild anmärkning på räkningen var att den skulle diarieföras. Hur Tranås kommun hanterade räkning känner jag inte till, men andra kommuner får se till att inte hamna i samma situation. Rådet är att hålla toaletterna öppna även på kvällstid och helger. Annars kan kan få det komma en räkning på kemtvätt.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1875

Min tidningskrönika 23 september

September 2018Skapad av Ove Danielsson sön, september 23, 2018 09:26:42Valet är över och politikerna får nu vila några veckor. Sedan är det dags igen. Vad jag förstår får Askersund ett nytt styre och nya personer ska väljas till topposterna i nämnder och styrelser. För ett antal år sedan var konkurrens stor om platserna. Politiker stod i kö för att få vara med och bestämma. Tror inte det är riktig så i dag. I dag får man ta lite mera vad man har och det behöver inte vara något negativt. De är ju ofta folk som är intresserade av sina uppdrag.

Det ska bli intressant att se hur politikerna får ihop det med samarbetet och samtidigt visa respekt för valresultatet. Ibland har det varit lite si och så med det. Som det varit tidigare brukar det stora partierna dela med sig i nämnder och styrelser till de som inte fått något. Men det har inte enbart varit för att vara snälla. De små måste naturligtvis också rösta på de storas förslag för att få platser.

Under några år när jag arbetade som journalist var ofta frågan hur många anställda kommunpolitiker det skulle vara och vilken ersättning som skulle gälla. Länge fanns det bara ett kommunalråd. För att få lite mera jämnvikt i politiken så infördes också en post som oppositionsråd. Något som ett litet stridbart lokalparti var helt emot. De ansåg att det var slöseri med skattepengar. Minns att jag stod och pratade med det nyvalda oppositionsrådet på stan, då en ledare från lokalpartiet kom fram. Oppositionsrådet var mycket artigt och frågade hur det stod till. Men han fick inte det svar han väntade. ”Att du inte skäms att sitta på Rådhuset som motvalls kärring och till på köpet få lön för det”, blev svaret innan den arge lokalpolitikern luffade iväg. Men det var på den tiden…

Ofta var det kamp om de viktigaste posterna inom politiken, som ordförande i de olika nämnderna eller ledamot i kommunstyrelsen. Politiker som inte platsade i de tunga nämnderna fick ofta erbjudande att sitta i Hälsovårdsnämnden. På den tiden fanns det inte många tunga frågor i den nämnden. Ofta handlade det om tömning av latriner och hur råttgift skulle hanteras. I dag är Sydnärkes Miljöförvaltning en av de viktigaste förvaltningarna.

En nämnd som hängde med väldigt länge var Hästuttagningsnämnden, vars uppgift var att vid krigsfara ta ut ett bestämt antal hästar från kommunen för krigsmaktens behov. När folk skulle tas ut till nämnden på 70-talet väckte det stor munterhet. Ofta blev det några lantbrukare som fick ta hand om den uppgiften. I den nämnden kunde ledamöterna ta det lugnt. Krigshotet var avlägset och att använda hästar om fienden kom var inte aktuellt. Men Hästuttagningsnämnden travade ändå på som inget hänt inom krigsmakten.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1874

Krönikör Gits Olsson om Stadshotellet i Askersund

September 2018Skapad av Ove Danielsson sön, september 23, 2018 09:21:40


Askersund hade en gång ett Stadshotell. Det blev en politisk kamp om det skulle få vara kvar eller rivas. De som förordade ett nytt hotell på andra sidan Sundsbron gick segrande ur striden. På samma plats byggdes servicehuset upp. En byggnad som är ganska lik gamla ”Statt”. När hotellet revs i början på 80-talet var byggnaden i ett ganska dåligt skick. Enligt kåsören Gits Olsson var heller inte servicen den bästa mot slutet.


Varje vecka hade Gits Olsson en krönika i tidningen SE under rubriken ”Mummel i kön”. Vid ett tillfälle besökte han hotellet i Askersund och skrev en krönika därifrån. En krönika som askersundarna pratade mycket och länge om. Gits utgick från visan om Petter och Frida. I visan kom Frida in på hotellet i Askersund men inte Petter. Gits skrev att Petter inte gick miste om något. Stället var ganska ruffigt.

” Vi fick rum nr 12 en trappa upp. Där såg det ut så här. Spegeln på väggen hade lossnat och någon hade hängt upp den på en spik. Ja la tandborsten på hyllan och då halkade spegeln på sniskan, så jag fick snabbt beslutade att lägga tandkrämstuben som motvikt på hyllans motsatta sida. Men det gick inte för hyllglaset var av på mitten”, skrev Gits.

”Möblemanget består av två sängar och ett skrivbord i blankpolerat lövträd, som var så populära i början av 40-talet. På skrivbordsunderlägget ligger en solkig lapp som meddelar att restaurangen är öppen från kl 12.00 till 23.00, medan grillen stängs redan kl 19.00. Där kakelugnen har stått finns det en skrubb att hänga kläderna i. Den är utrustad med galgar. Tre och en halv. På en av galgarna står Kemisk Tvättindustri Askersund.”

”På väggen hänger en pastell visande en närkingsk ladugård i snösmältning. Signaturen I E målade 1922. Det finns ingen anteckning om när han blev skjuten. Fönstret går inte att stänga, så tofsen i den nötta rullgardinen pendlar muntert i draget. Nöjeslivet i Askersund synes trots allt vara koncentrerat till detta Stadshotell. Den trevliga matsalen med spontade trätak och sin pittoreskt svarvade pelare befolkades av gäster som inte var så ansträngt eleganta.”

” Vi föredrog att äta vår måltid i matsalen tillsammans med societeten. Men trots att det var onsdag svek societeten. En grinig handelsresande som körde glasögonen upp i pannan, räckte ut armen och höll matsedeln mellan knäna och frågade om den lilla sillbrickan för 5:75 var bra. Det sa servitrisen att den var. Då sa handelsresanden att det trodde han vad han ville om, och tog tre sandvikare. ”

”På morgonen försökte vi få frukost på rummet, men dels var det ingen som svarade nere i telefonväxeln, dels är servering på rummet inte brukligt på Askersund stadshotell. Man fick gå ner i PUBEN för där hade man ställt fram smör och bröd, kokta ägg, en kaffepanna och lite koppar på ett bord så att gästerna får ta för sej om de får lust. För att komma åt morgonkaffet fick vi göra en kringgående rörelse kring en gumma som dammsög under bordet. Det var en jäkla dammsugare att dåna. Just som vi högg toppen av ägget, kom det in en gubbe i oljig overall och gallskrek.:

-Blir dä nå damm i da?

-Va? Skrek gumman tillbaka.

-Jag sa, blir dä nå damm i da? Gallskrek gubben.

Då stängde gumman av dånet och skrek:

-Va säjer du?

-Ja sa, blir dä nå damm i da?

-Jo, sa gumman, men dä sprutar nästan ut lika mycket bakte som en suger in framte!

Tack vi märkte det på osten. Sen vi hade blåst av det värsta av dammet smakade den bra”, slutade Gits sin krönika om Statt i Askersund

En del blev mycket upprörda över Gits krönika, medan andra tog det hela med humor. Om någon vill läsa mer om gamla Stadshotellet i Askersund finns det en mycket informativ skrift av Alf Cederlind. Han var under en period vd för Hotellbolaget.

PS! Det finns ytterligare bilder på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1873

När Konsum i Aspa fick snabbköp

September 2018Skapad av Ove Danielsson mån, september 17, 2018 10:03:29Konsum i Aspa var mycket tidigt ute med en snabbköpsbutik. Redan vintern 1953. Föregångare i Askersundstrakten skulle man kunna säga. Det var ett stort steg som väckte uppmärksamhet. Att få plocka till sig varorna själv utan inbladning av något biträde. En skribent med signaturen ” Botvid” i Askersunds -Tidning kom också med en varning. Släpp inte iväg hustrun till butiken. Det här var långt innan jämställdhetsfrågorna var på tapeten. På den tiden visades det också hushållsfilmer avsedda för kvinnor. Inte många män höll till i köket på den tiden.

”Botvid” varnade nämligen männen för att släppa iväg sina fruar till butiken av en märklig anledning. Det fanns allt för många saker att köpa som de inte vetat om. På något mystiskt sätt skulle det locka till onödiga köp. Signaturen höll själv bli ägare till en slags konstig sak, som man skakar grädde med. Men som han skrev: ”jag kom till besinning”.


Bild från Leif "Linus" bildsamling. Ros-Marie Fredriksson i städtagen.


Ombyggnad av snabbköp vid Konsum i Aspa skedde i rekordfart bara på någon månad. Ingången var belägen vid charkuteributiken, där ett frukttråg och grönsaksbord hejdade redan till det första köpet.

”På varje sak står priset angivet och små skyltar på hyllorna talar om vad påsarna innehåller. Lagret har helt enkelt flyttat in till kunderna, vilket onekligen måste vara av intresse för en framåtsträvande firma. Till kassan leder en smal gång och där slipper ingen förbi utan ha betalt varje sak”, skrev ”Botvid” i sitt referat.

Premiären för Aspa snabbköpsbutik lockade mycket folk. Kunderna tyckte det var roligt att plocka till sig varorna själva utan att behöva peka. Det var något nytt som hade framtiden för sig. Och så blev det också. I dag har trenden vänt. Många letar efter de gamla butikerna med anställda bakom en affärsdisk. En del större butiker tillfredsställer i dag båda önskemålen, med snabbköp och en bemannad kött-och fiskdisk. Bättre än så kan det inte blir. Två flugor i en smäll som heter. Och någon hushållsfilm enbart för kvinnor har inte visats på mycket länge. Om jag vet vem den där journalisten ”Botvid” var? Har inte en aning, men som en liten ursäkt var han nog inte ensam om att skriva på det där viset vid den tiden.

PS! Ytterligare bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1872

Askersund förr-film av Leif "Linus"

September 2018Skapad av Ove Danielsson sön, september 16, 2018 09:18:25


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1871

Storbygget vid Vårdcentralen i Askersund

September 2018Skapad av Ove Danielsson lör, september 15, 2018 19:04:44
Vecka 37 2018

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1870
Nästa »