Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Askersunds torg

Mars 2019Skapad av Ove Danielsson ons, mars 20, 2019 16:51:53Hur vill askersundarna ha sitt torg? Ska torghandeln begränsas på torget, eller ska det vara som i dag? Frågan kommer upp i fullmäktige den 25 mars som en principfråga och då gäller det för politikerna att ha lyssnat in vad folk i allmänhet tycker. Som alltid. Diskussion angående torghandelsplatser är en återkommande fråga. Förr var torghandeln en självklarhet för askersundarna. Men det var före bilarnas stora intåg. Nu är det en hård kamp mellan torghandlarna och antalet parkeringsplatser.


Gammal torgbild

Politikerna var inte helt eniga när frågan vara upp i kommunstyrelsen. Det fanns ett tjänstemannaförslag som gick ut på att näringslivsutvecklaren i fortsättningen skulle sköta placeringen av torghandlarna också till vissa områden. Bland annat till Hamntorget och Stöökagatan. Den politiska ledningen var också för tjänstemannaförslaget.

Siv Ahlstrand, s, ansåg dock att ärendet skulle avgöras i fullmäktige eftersom det var av principiell betydelse. Det blev också majoritet för det förslaget. Ahlstrand och de som gick på hennes förslag ville ha det som i dag med fasta platser på torget. Inte att någon enskild tjänsteman skall styra det hela. Siv Ahlstrand (S) yrkade på att torghandel får bedrivas på torghandelsplatser på torget samt i Torgparken precis som i dag om ingen ansökan om markupplåtelse inkommit senast 1 mars innevarande år.

Gammal torgbild

Tidigare regelverk och plats har gällt under många år varpå det nu är aktuellt att fatta beslut om uppdatering om plats och vilka taxor som ska gälla. Förslag på ny taxa för torghandel samt förslag avseende plats för torghandel presenteras vid ks. När det gällde taxorna var politikerna ganska eniga.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1932

Ett aprilskämt som blir verklighet i Askersund

Mars 2019Skapad av Ove Danielsson tis, mars 19, 2019 09:07:18

Ett 1 aprilskämt som jag använde 1978 kan bli verklighet framöver. Det handlade om Vattentornet i Askersund. Tornet hade då tagits ur bruk. Dåvarande kommunalrådet Sven-Erik Franzén ställde upp utan blinka. En trevlig man som var med på det mesta. Möjligen var Askersund för litet för honom som politiker med lite visioner

.

Vi enades om att Vattentornet skulle byggas om till bostäder, med en utsikt som skulle bli fantastisk. Precis enligt de planer som Askersundsbostäder arbetar med i dag. Sven-Erik följde med mej upp till tornet och pekade med hela handen upp mot tornet som brukligt på dåliga bilder. Det flesta som läste skrattade åt skämtet.

Men det fanns en del som hoppade på Sven-Erik, med en undran om det nu ”slagit över helt” för honom. Bostäder i Vattentornet! Med facit i hand var vi inte helt fel ute 1978. I dag finns det diskussioner om hur tornet ska användas. Tyvärr får Sven-Erik var med att följa utvecklingen. Han avled för ett antal år sedan. Lärdomen av mitt aprilskämt är att man ska välja skämt med omsorg. Det kan bli verklighet även om det tar några år. Som i det här fallet 41 år.

Det gick åt 170 000 tegel att mura upp det gamla vattentornet på norra höjden i Askersund. Vem som räknande stenarna låter jag vara osagt, men det står att läsa i gamla gulnande papper. Tornet som är 31 meter högt stod färdigt 1907. I dag används inte den praktfulla tegelbyggnaden. Men den blivit något av ett viktigt riktmärke för Askersunds stad. Både från sjöss och land. Politikerna funderar nu som bäst på hur bygganden ska användas. Det är en delikat uppgift att lösa.

Cisternen som sitter i toppen på tornet rymmer 280 kubikmeter vatten och är åtta meter djup. Det var år 1897 som stadsfullmäktige började utreda vattenfrågan. Vattenledningsstyrelsen lade till att börja med fram ett förslag om att anbringa en järnplåtsreservoar överst i tornet på Sofia Magdalena kyrka. Stadsfullmäktige tyckte dock inte att det var något bra förslag, utan beslutande att bygga ett nytt torn.

Det fans två alternativ att välja på. Ett var att bygga ett torn på Norra Bergen för 105 000 kronor. Det andra var att bygga en vattenbehållare på Väderkvarnsbacken, med filter och nytt maskineri i Askersund för 106 000 kronor. Precis som i dag gällde det att hålla i plånboken för politikerna, så det fick bli det billigaste alternativet. Själva tornet är 31 meter, men från den lägsta punkten i staden skiljer det 46 meter.

I kommunens bevarandeplan från 1993, kan man läsa att tornet har ett stort kulturhistoriskt värde och är i högsta grad bevarandevärt.

PS! Flera bilder finns på na.se under min blogg.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1931

Fina nyförvärv till IFK i fotboll

Mars 2019Skapad av Ove Danielsson tis, mars 12, 2019 16:29:37

IFK Askersunds fotbollslag kan glädja sig åt tre fina nyförvärv inför den kommande säsongen i fyran. Johan Norströn är försvarsspelare och kommer från IF Tunabro i division fyra. Robin Hugosson är också försvarsspelare och kommer från Ås IF i femman. Det tredje nyförvärvet är målfarlige Mohamad Hossaini från Åmmebergs IF. Han öste in mål för Åmmeberg i sexan förra säsongen.


IFK:s nyförvärv, Johan Norström, Robin Hugosson och Mohammad Hossaini.
Bild: Ann-Sofie Fahlström

Vidare har Johan Hailee varit med i träning hela vintern efter att ha varit borta från skada förra säsongen. Johan har under många säsonger varit en IFK:s verkliga stöttepelare, så han får också räknas in som ett fint tillskott i truppen.

IFK:s unga lag har också tappat spelare som mittbacken Jonas Kinell som flyttat från orten. Henrik Göthe har också aviserat att han ska sluta, men när gräsplanerna börjar bli gröna kanske han tänker om…  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1930

Min tidningskrönika 10 mars 2019

Mars 2019Skapad av Ove Danielsson sön, mars 10, 2019 12:51:59

Under flera har jag på följt flera stora byggen i Askersund med min kamera. Det har varit på uppdrag av byggherrar. Kan inte säga att det lett till att jag blivit expert på området, men ett minder konsultuppdrag som färgsättning på några undanskymda hallväggar kanske jag skulle klara. Att gå på byggen lär man sig också massor av specialuttryck för material som jag nu kan briljera med. Som två tum fyra reglar, PP-rör, och stålband för att nämna något. Fortfarande kan jag inte förstå hur man kan få ihop olika jättebyggen från bottenplattan till färdiga hus. Jag har plåtat många bottenplattor men aldrig kunnat föreställa mej slutresultatet.

Just nu följer jag det stora bygget vid Vårdcentralen i Askersund. Det handlar om ett 100-tal nya fräscha lägenheter för äldre människor. Jag träffar massor av byggare och de som ansvarar för bygget inne på kontoren. Alla är villiga att berätta om vad de sysslar med till skillnad från många myndighetspersoner man ofta hör i media. Där är nästan allt hemligt på grund av utredningstekniska skäl. Eller som en semlebagare förklarade när han fick kritik för sina bakverk. ”Jag har lagt locket på” .

Efter några år som följare i byggbranschen kan jag konstatera att det är mycket trevliga arbetsplatser. En intressant sak som jag inte tänkt på tidigare är vikten av bra och lämplig musik på de olika våningsplanen. Murarna som lägger mönster kör en mjukare linje, medan de som borrar i betongen lyssnar på hårdrock. Om de nu hör något bakom sitt hörselskydd. På taknivå brukar det vara en musikalisk blandning. Själv känner jag mej som en ”riktig” byggjobbare med hjälm och gul väst när jag går runt och plåtar.

Många väntar säkert på de nya lägenheterna vid Vårdcentralen. Ett äldre vårdboende i Askersund ska utrymmas och de boende ska flytta in i det nya. Det måste bli ett lyft för alla inblandande. Men det har funnits undantag.

Kände en man som flyttade in på ett boende i Askersund från ett litet hus strax utanför stan. Han behöll huset som en helgardering om han inte skulle trivas. Träffade honom efter en tid och frågade hur det var. Svaret blev att det var helt värdelöst. Bland annat låg tvättstugan allt för långt ifrån lägenheten i huset. Det ledde till att han flyttade tillbaka till sitt hus där det varken fanns rinnande vatten eller tvättstuga. Han ville förstås bara ha ett bra argument för att flytta hem igen. Så svårt kan det vara att byta boende på ålderns höst. Men på nybygget vid Vårdcentralen är jag säker på att de flesta kommer trivas.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1929

Bygget vid Vårdcentralen i Askersund

Mars 2019Skapad av Ove Danielsson ons, mars 06, 2019 17:32:18
PS! Ytterligare bilder finns på na.se och bloggar

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1928

Utställning i Sjöängens konsthall

Mars 2019Skapad av Ove Danielsson sön, mars 03, 2019 18:20:18

Applikationer av Margareta Anneborg

Just nu pågår en mycket intressant och sevärd utställning i Sjöängens konsthall i Askersund. Margareta och Göran Anneborgs konst visas upp. Namnet på utställningen är ”Från huvud till hand då det händer”. Konsten som visas upp på utställningen är keramik, glas, måleri, teckningar och applikationer.

Parets gemensamma liv började på Slöjdföreningens skola i Göteborg, numera skola för design och konsthantverk. Margareta då på en fyraårig keramikutbildning. Maken Göran avled för 11 år sedan. Då hade paret flyttat till Åmmeberg närmare barnen. Göran arbetade på Volvo som designer under ett antal år, på Järnkonst och som formgivare vid Gullaskrufs glasbruk i det småländska glasriket.

Margarets applikationer är imponerande i alla sina detaljer. Ett gott råd till alla besökare är att ta god tid på sig och titta ordentligt. Som besökare upptäcker man nya saker i hennes konst hela tiden. Sedan en tid tillbaka är Margareta bosatt i Örebro.

PS! Ytterligare bilder finns på na.se-Alla avdelningar-Bloggar  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1927

Möten med Olof Palme

Mars 2019Skapad av Ove Danielsson fre, mars 01, 2019 14:32:07

Den 28 februari 1986, stannande hela Sverige då det ofattbara hände att landets statsminister mördades. Olof Palme sköts till döds på Sveavägen i Stockholm då han och från Lisbeth gick hem utan livvakt efter ha varit på bio.

Bild från Strandparken i Askersund

Den senaste vecka har media naturligtvis haft massor av text och olika inslag om Palme för att påminna om den hemska händelsen. Och mordet är ju ännu olöst…

Själv träffade jag Palme vid några presskonferenser i sällskap med en massa andra ”murvlar”. Han var i Askersund vid några tillfällen inför riksdagsvalen. Et framträdande gjorde han i Strandparken som då var Askersunds stora mötesplats och ett annat vid Norra Bergens äldreboende. Han var mycket road av träff pressen och gick in i livliga diskussioner om varje kritisk fråga. Minnet från Norra Bergen är att ett gäng elever från Sjöängsskolan kom med en filmkamera för intervju med Palme. Den skulle senare sändas i den interna skol-TV sändningen. Men kön fram till Palme var lång. Alla skulle tala med honom. Men när han fick besked om att det fanns ett gäng skolelever där uppmanade han gänget att komma fram och ställa sina frågor. Övrig press fick vackert vänta.

Min bild från Almedalen på Gotland

Det var ett av mina minnen när det gällde Palme. Sedan var jag på politikerveckan i Almedalen på Gotland vid något tillfälle, men där var allt så rörigt och uppskruvat runt honom så det blev bara bilder på håll. De flesta övriga partiledare var också där för sina tal. Men vad jag förstår var det Palme som började med Almedalstalen. Jag hade en journalistkollega som arbetade på Gotland och som varje dag skulle lämna betyg på framträdandet till Expressen. Han skulle sätta getingar på de olika framträdandena och allt som hörde arrangemanget till. Enligt honom var det ett drömjobb som gav skapligt med pengar. Som senare kunde omsättas i något gott att äta och dricka på någon av Visbys krogar. Han förenade nytta med nöje under politikerveckan kan man säga. Journalister är inte mer än människor…  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1926