Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Min tidningskrönika 30 juni

Juni 2019Skapad av Ove Danielsson tis, juli 02, 2019 09:26:16

Hoppas ni haft en bra midsommarhelg. Björkvallen i Åmmeberg är den stora festplatsen för midsommarfirande i syd nu för tiden. I år var det storpublik vid idrottsplatsen. Programledare var Åsa Karlson från Systrarna K. Förr var det Stjernsund som gällde. Hemvärnet av alla föreningar var arrangörer. Vet inte varför? Mina personliga minnen är mest från Stjernsund. Jag var ung och det var fest. Ja, ni vet…

På slottstrappan uppträde storheter som Sven-Bertil Taube och Moncia Zetterlund. Vi unga var nog mera intresserad av vad som skulle hända på kvällen när skymningen börja lägga sig över slottsparken och populära Cool Candys körde igång på dansbanan. Det gick bussar från stan ut till slottet. Bussarna var fullsatta och turerna dit var nästan lika festliga som själva festen. Turerna tillbaka till stan var inte så välbesatta. Manfallet var stort. En del kanske blev trötta under kvällen och blev kvar i parken. ”Ordentlig” som jag är följde jag med bussen hem istället för att gå från Stjernsund.

Askersund har också haft premiär för ”Sommarmusik i Askersunds hamn”. Även där var Åsa Karlson och hennes syster Karin programledare. Tur att Askersund har systrarna K som ställer upp i olika sammanhang på hemmaplan. Åsa känner jag sedan hon var liten. Hennes pappa Sten var golfbanekonsulent. Han hade planer för en golfbana i Åmmeberg och det blev också så. Skulle ta några bilder på Sten med en golfklubba. Men det fanns ett problem. Åsa ville vara med på alla bilderna. Men med lite list lyckades vi ändå ta bilderna.

Åsa har berättat för mej att hon hade premiär för ”Sommarstunderna” i hamnen på den gamla scenen. Nu fick hon chansen att göra samma sak på den nya scenen. Det har varit olika namn på tillställningarna i hamnen. När Askersunds egen storsångare, Bertil Boo, kom till hamnen var namnet ”Trivselkväll”. Bertil drog alltid storpublik. Halva publiken stannade efter framträdandet för att tala med honom. De kände honom från hans uppväxt eller från skolan. Bertil hade inte samma minnen, men han höll god min med för att inte verka stöddig. Bertil berättade för mej att vid en turné på äldreboenden i Norrland kom en man fram till honom och tackade. Samtidigt förklarade mannen att han aldrig trott att skulle få träffa Harry Brandelius i verkligheten. Bertil tog inte det särskilt hårt.

Ibland kom han in på redaktionen och sjöng ”I en röd liten stuga” för mej som en vänlig protestsång. När jag växte upp var vår lilla stuga röd, men farsan gjorde som så många andra. Han spikade på så kallade ”fattiglappar” (vita eternitplattor) för att få upp den rätta värmen i den dragiga kåken. Bertil tycket det var mycket tråkigt. Det skulle var en röd liten stuga.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1974

Nybygget vid Vårdcentralen i Askersund

Juni 2019Skapad av Ove Danielsson tor, juni 27, 2019 19:20:54


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1973

Ta oss till sjön...

Juni 2019Skapad av Ove Danielsson ons, juni 26, 2019 09:05:13
En liten bildserie om en andmamma med sina elva ungar.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1972

IFK tappade poäng i slutminuten mot Lillån

Juni 2019Skapad av Ove Danielsson tis, juni 25, 2019 23:37:11

IFK Askersund såg ut som en vinnare långt in i matchen mot Lillån på tisdagskvällen. Matchen slutade trots allt 2-2 sedan i IFK haft en halvtidsledning med 2-0. Just det ledningsresultatet måste vara ett mardröm för IFK. Det är tredje gången i år som motståndarna hämtar in en sådan ledning. Daniel Nilsson gav IFK ledning efter en halvtimma. I slutet av halvleken ökade Andreas Borg till 2-0 på ett litet märkligt mål. Bollen rullade in över mållinjen. IFK hade målkänning ytterligare några gånger utan någon tyngd i avslutningarna.

Gästernas reducering kom efter en halvtimma in i andra halvlek. Kvitteringen kom sedan på en straff i slutminuten. Domare Jan Nelsen menade att en IFK-försvarare tryckt ner en motståndare. Ett tufft beslut som det fanns delade meningar om.

IFK:s målvakt Morgan Särèn gjorde vad han kunde för att hålla nollan men det hjälpte inte. I övrigt var det ganska jämt. Passningsspelet måste bli bättre. Många bollar slås bort i onödan. Det räcker inte bara med att bryta och kämpa. Det blir för jobbigt.

Det var vårens sista seriematch. Nu gäller det att ladda för hösten och lägga mardrömmarna om 2-0 -ledningar åt sidan.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1971

Boris har gjort model av gamla IP i Askersund

Juni 2019Skapad av Ove Danielsson sön, juni 23, 2019 09:28:40

Boris Govek är en mycket skicklig modellbyggare. I sin lilla verkstad på Fågelvägen i Askersund skapar han i det närmaste exakta modeller. Det kan vara äldre hus, miljöer, fordon, militärfordon, för att nu nämna något. Kan nämna att Boris är mycket historieintresserad. Det har han mycket nytta av i sitt modellbyggande.


Boris är mycket noggrann med detaljer. Allt måste stämma och få de rätta proportionerna. Vi har haft ett antal samtal om detaljer till modeller. Boris vet ofta men vill kolla extra så det blir rätt. Annars blir han inte nöjd. Ett tips till alla som vill få en modell av sitt hus. Tala med Boris, han fixar det. Naturligtvis mot ersättning även om han har svårt att ta betalt. Så är det med många kreativa aktörer.


Till julskyltningen i Askersund gjorde Boris en modell av Rådhuset som blev mycket uppskattad. Den fanns i ett skyltfönster vid färghandeln som ligger vid torget i Askersund. Lagom nu till midsommar har han gjort färdig en modell av gamla idrottsplatsens i Askersund som ska placeras i samma skyltfönster. Halva modellen handlar om vinter och den andra sommar. Ett imponerande bygge. Den gamla grinden och entrén finns med liksom den gamla träläktaren från 1925 med publik. Vi som spelat där känner igen oss. På fotbollsplanen spelar IFK Askersund och Zinkgruvan. Vid sidan om planen står en liten grabb med en sockerdricksflaska. Känner igen det sedan jag spelade själv. Fick dela min dricka i halvtid med grabben ibland.


Ta gärna vägarna förbi skyltfönstret i midsommar, eller i sommar. Boris modell är mycket sevärd. Många kommer att känna igen sig och minnas. Inte minst de som minns matcherna på gamla IP.


Boris i sin lilla modellverkstad  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1970

IFK föll på en straff

Juni 2019Skapad av Ove Danielsson tis, juni 18, 2019 23:23:21

IFK Askersund spelade jämt mot topplaget Sturehov på tisdagskvällen. Gästerna vann ändå med 1–0 (0-0) på en straff efter hands. En mardröm för varje spelare. Någon skjuter på armen och det blir straff.

Det blev en chansfattig match. Mest var det en kamp på mitten. Inget lag kom loss mot två säkra försvar. Då är det ganska typiskt att det hela avgörs då just på en straff. 0–0 hade varit mera rättvist med tanke på bristen av målchanser.

Priset till bäste hemmaspelare gick till lurige Filip Kjellman.

På tisdag är det dags för en ny hemmamatch, den här gången mot Lillån. Det är också vårens sista seriematch  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1969

Min tidningskrönika 16 juni

Juni 2019Skapad av Ove Danielsson mån, juni 17, 2019 08:50:20Tänkte börja med att skryta lite över hur modig jag är. Det har säkert ingen upptäckt tidigare. Jag har badat i 16 gradigt vatten. Var till Hargebaden för några veckor sedan. De har gjort fint där ute! Tänkte bara kolla lite, sitta på stranden en stund och njuta. Solen sken och allt var fridfullt. Hade också med en termos med kaffe och nyinköpta stora bullar ni vet från en bensinmack. Jo, jag hade sällskap. En person med kamera så det finns bevis. Det var mycket tunnsått med badgäster, men det berodde nog på att det kylslagna vattnet. Inte många vill bada då.

En bit bort vid den nya långa bryggan kom helt plötsligt en grabb vandrande, slängde av sig kläderna och hoppade i. Kan nämna att han var från Kumla. Jag kunde inte hålla mej från vattnet uppväxt vid kanten av Gårdsjön som jag är. Badade alltså i 16 gradigt vatten helt frivilligt. Efter en liten stund såg jag ytterligare en person hoppa i vattnet för att simma en liten bit. Men han hade svarta kläder på sig. Tror det var våtdräkt och det tycker jag är lite fusk.

Hade en psykolog analyserat varför jag hoppade i så kallt vatten, hade han eller hon säkert gått tillbaka till min barndom. De brukar göra så för att hitta förklaringar. Vi ungar väntade på att isen skulle gå upp på Gårdsjön så vi kunde börja bada. Vi skulle ha varit glada om det varit 16 grader. Farsan förklarade alltid att min hjulbenthet berodde på att vi bodde nära sjön och det var fuktigt. Benen hade slagit sig. Själv trodde jag alltid det berodde på mitt idrottande. Många som håller på fotboll är hjulbenta.


Har i veckan också varit och kollat på mitt barnbarn Edit som slutade i nian. Massor av folk hade samlats vid Sjöängsskolan för att var med på ungdomarnas stora dag. Firandet fortsatte med rundåkning på stan i traktorkärror. Festligt värre och roligt för ungdomarna. Avslutningen för niorna i Askersund har blivit stort, med bomsteruppvaktning och rundåkning. Minns när jag slutade skolan för en del år sedan. Förändringen är mycket stor och till det bättre. Då gick vi en stund till Landskyrkan där prästen och överläraren sa några väl valda ord. Inte festligt alls som nu. Några som varit väldigt duktiga fick också diplom. När det var klart i kyrkan satte jag mej på cykeln och åkte hem. Dom där hemma undrade om jag hade slutat och om det var sommarlov. Föräldrar varit inte så engagerade som nu och vi var många. De hade fullt upp med att få ihop sin egen vardag med allt vad det innebar. Och på den tiden fanns det heller inte någon som ville köra runt på stan med skolungdomar vad jag minns. Men jag är inte det minsta bitter när jag tänker tillbaka på mina skolavslutningar. Hade min kära cykel att trampa hem med.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1968

Borg har hittat målformen igen

Juni 2019Skapad av Ove Danielsson fre, juni 14, 2019 23:31:59

IFK Askersunds målkung de senaste åren, Andreas Borg, har fått fart på målskyttet igen. I vinstmatchen mot Kumla BK gjorde Andreas tre fina mål. Matchen slutade 4-1 (2-1) till IFK. IFK tog ledningen genom Matthias Koch. Andreas Borg ökade till 2-0. I sista sekunden före halvtidsvilan reducerade Kumla på en felaktigt dömd hörna.

IFK chocköppnade andra halvlek med två mål inom fem minuter. Då var matchen avgjord. Det kunde ha blivit ytterligare några hemmamål. IFK har ett jämnt lag där alla kämpar på. Då kommer också vinsterna. Förarbetet till målen stod Joakim Gustafsson och Johan Norström för.

Unge William Albin gjorde ett piggt inhopp. Han var en färgklick med sitt spring och kämpaglöd. Honom kommer IFK få mycket nytta av.

På tisdag väntar topplaget Sturehov hemma på Solberga.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1967
Nästa »