Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Ovanligt sommarjobb

Juli 2012Skapad av Ove Danielsson sön, juli 29, 2012 22:45:52

Den forna gravplatsen för vikingar vid Husabergsudde, har förvandlats till en modern och trivsam camping.

Husabergsuddes camping 1961.

Ungdomar jagar varje år med ljus och lykta efter sommarjobb. Kommunerna ställer ofta upp med några veckor, så att ungdomarna kan tjäna några kronor. Och har något att göra. Men det är inte det lättaste att få tag på något sommarjobb utanför det kommunala. Det gäller att ha kontakter.

Kände en person för länge sedan, skomakare Nisse Lundstedt, som berättade om ett unikt ungdomsjobb han haft i början på 20-talet. Anledningen till att jag lärde känna ”Skomakar-Nisse”, var att jag lagde min läderfotboll hos honom ibland. Han tyckte det var besvärligt att laga bollar med snörning, men han gjorde det för en billig penning. Och så var han idrottsintresserad och själv duktig idrottare en gång i tiden.

Nisse Lundstedt fick ett ovanligt sommarjobb som ung.

Bild:Kjell Johansson

Nisse klagade på att ungdomarna inte var nog aktiva i sitt sökande efter jobb. Annat var det förr minsann. Vet inte om han själv hade varit så aktiv… Jobbet på 20-talet som han berättade om var enligt honom en forskargärning. Även det bara pågick i tre dagar.

Nisse och kompis till honom höll gärna till nere vid stationen. Det fanns tåg i staden på den tiden. De höll gärna till vid vändskivan där vattenpåfyllingen ägde rum av de fräsande tågen. Kände redaktören Joel Haugard kom dit en dag och frågade Nisse och hans kompis om det kunde hjälpa till med en utgrävning ute på Husabergsudde. En järnåldersgrav skull undersökas.

De båda ynglingarna tackade ja till jobbet. Tillsammans med Haugard och köpman Stöök tog de sig ut till Husabergsudde i en skranglig roddbåt.

Förväntningarna på utgrävningen var stora. Arbetet pågick några dagar, men om det gjordes några värdefulle fynd mindes inte Nisse. Deras uppgift var att gräva och påta bland stenmurarna. Nisse och hans kamrat undrade vad det hela skulle tjäna till. Efter tre dagar ställdes grävningarna in, vid den nuvarande campingplatsen.

Nisse trappade med tiden ner sitt skomakeri, för att istället köra tidningar från Pressbyrån upp till affärerna i stan. I ärlighetens namn ska sägas att Nisses precis som kungen pådyvlats jobbet. Skomakeriet gick i arv.

Bilder på fynd ur Haugards bok om Vättern och Norra Vättersbygden

Utgrävningar vid Husabergsudde som gett resultat skedde redan 1916 under ledning av fil.lic Erik Lundberg. Man kunde då konstatera att det funnits en stor gravplats från där ute från vikingatiden. Sammanlagt påträffades åtta större gravar. Bland annat påträffades ett stort svärd av järn. I kollagren kring gravarna hittades järnbitar och beslag av järn. Det fanns också en del eleganta föremål i brons. De döda brändes från på kullens krön. Eldskenet påminde om att även om vikingarnas dödlighet.

Gravfältet på Husabergsudde är det enda i södra Närke , från vilket några järnåldersvapen finns bevarade. Redan i mars 1880 hade de som grävde efter grus hittat en spännbuckla i brons och lite senare också ett spänne i brons. Några år senare hittades flera föremål från vikingatiden bland annat lerföremål och massor av benrester. Men det skulle ta ytterligare drygt 30 år innan den stora utgrävningen gjordes. Sedan tog det ännu några år innan Nisse och hans kompis gjorde sin tredagarsinsats. Utan resultat att lägga på minnet.

PS! Kommentera gärna. Det skulle var trevligt.

  • Kommentarer(3)//blogg.ovedanielsson.se/#post648

Doktor Norder

Juli 2012Skapad av Ove Danielsson fre, juli 27, 2012 18:14:11

Gamla sjukstugan, som nu har förvandlats till skolkontor vid Sjöängsskolan.

Doktorer, lärare och präster, var förr personer som folk bugade och såg upp till. Säkert ser många upp till folk i de nämnda yrkeskategogerierna även i dag, men inte på det rädda sättet som förr. Och tur i är det. De är människor som alla andra och vill nog också vara det.

Läser man gamla klipp och skrifter fanns det också många originella personer i de nämnda yrkesgrupperna. Inte minst i Askersund. Ofta gick också deras smeknamn i arv från far till son till barnbarn. Som överlärare Hjalmar Sundén. Han gick under smeknamnet ”Tuppen”. Sonen Anders som var en av IFK:s stora bandystjärnor fick ärva smeknamnet.

En legendarisk läkare i Askersund var Nils Norder. Äldre askersundare minns honom säkert. Norder började som läkare på gamla sjukstugan (nuvarande skolkontoret vid Sjöängsskolan), för att sedan öppna egen praktik i sin villa bara ett stenkast från skolan. Äldre personer har berättat Norder öppnade dörren till mottagningen och tittade ut över skaran av patienter med huvudet lite på sned. Ofta nynnade han också på någon låt.

Doktor Norder blev en förgrundsfigur i Askersund. Frågan är om han visste om det själv? När han kom visslande med sin lilla läkarväska sakta promenerande över stadens gator förstod alla att någon stadsbo var sjuk. Frågan var bara vem? ”Har du sett vart Norder gick i dag” var en ständig fråga och så var gissningarna igång vem som var sjuk. Som läkare var han också given i stadens Hälsovårdsnämnden. Och visst var han också ordförande.

Lydia bergström, Ingrid Sandström och doktor Norder på inspektion i Askersunds hamn

Doktor Nordes villa på vägen ut mot Haga, där han också hade mottagning i många år.

Många som skulle ta körkort gick ofta till Norder för att friskintyg. Elaka rykten gjorde gällande att det skulle vara lättare att få intyg hos Norder, än hos andra läkare. Men det kanske bara var elaka rykten. Själv minns jag vid ett tillfälle en person ofta använde straka drycker som sökte hjälp hos Norder. Han hade fått magbesvär. Mötte honom efter läkarbesöket och frågade vänligt vad Norder hade gett honom för botemedel. Upprört förklarade han då att han betalat Norder bara för att få beskedet: ”gå hem och ät”. Det kan nämnas att några dagers senare gick mannen ur tiden, men det berodde inte på läkarbesöket.

Gamla sjukstugan (skolkontoret) invigdes i september 1909. Bygget kostade 50 000 kronor. 1920 skänkte bruksägare Cassel på Stjernsund 25 000 kronor så att sjukstugan kunde byggas ut åt norr. Askersund hade tidigare haft problem med sjukvården och åldringsvården. Verksamheterna blandades i en fastighet på södra udden i Askersund. När den nya sjukstugan byggdes (Vårdcentralen) kom den praktfulla tegelbyggnaden att användas för långtidsvård. För att sedan bli skolkontor.

Många har fått ärva smeknamnen av sina fäder. Överlärare Hjalmar Sundén kallades i smyg för "Tuppen". Sonen Anders, känd bandyspelare i IFK fick ärva namnet, men när det gällde honom var det lite mera öppet.

Leif Linus har bidragit med bilder som vanligt.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(7)//blogg.ovedanielsson.se/#post647

Plåtskjulet i hamnen

Juli 2012Skapad av Ove Danielsson tor, juli 26, 2012 08:39:25

För några dagar sedan skrev jag i en blogg om rivningen av gamla Centralföreningen i hamnen med tillhörande plåtskjul. En av bilderna hade fel årtal och plåtskjulet fanns inte med. Det uppmärksammade en kunning läsare, Anders Engdahl, som är specialist på båtar.

Reparerar felet genom några fler hamnbilder som vännen Leif Linus sänt över. Det är skönt med snälla vänner.

  • Kommentarer(2)//blogg.ovedanielsson.se/#post646

Byggplaner i hamnen

Juli 2012Skapad av Ove Danielsson tis, juli 24, 2012 18:52:12

Bild:Kjell Johansson

Centralföreningens gamla lokaler i Askersunds hamnområde revs i mitten på 80-talet. Tomten stod öde ett antal år. Diskussioner om olika lösningar för ödetomten fördes. Ungefär samma diskussioner som förs i dag om Strandparken och Askersundsverken. När det gäller Centralföreningens tomt blev det ändå något bra till slut. ”Sojas” hyreshus som de boende är mycket nöjda med.

Ritningar fanns framme för ett Folkets hus i kombination med en efterlängtad badanläggning på Centralföreningens tomt. Politikerna vid det tillfället var inte nog modiga för en sådan satsning, så det hela rann ut i sanden. Ett badhus i Askersund blev bara för mycket. De som arbetade med frågan tröttnade efter ha kört huvudet i väggen ett antal gånger. Badhusfrågan är dock fortfarande aktuell som bekant…

HSB fick hand om tomten för att istället bygga bostadsrätter, men även den idén föll. Bostadsföretaget gick ut med en förhandsförfrågan, men fick väldigt få svar. Insatserna var för höga för folk med vanliga löner. Det hela slutade med att ”Soja” Johansson erbjöd kommunen att bygga hyreslägenheter. Och så blev det.

Hamnen på 80-talet

Rivningen av Centralföreningen med tillhörande plåtförråd utfördes av beredskapsarbetare under ledning av personal från kommunen. Facket och kommunen var helt eniga om den ordningen. Enligt planerna skulle det gamla plåtskjulet plockas ner och sättas upp som ett kallförråd vid kommunens förråd. Vet inte hur det blev med det? Även trävirket skulle tas om hand och användas till något. Fick aldrig riktigt besked om användningen när jag skrev i januari 1985. Plåtförrådet skulle ersättas med parkeringsplatser. Så blev det också.

PS! Kommentera gärna. De skulle vara trevligt

  • Kommentarer(3)//blogg.ovedanielsson.se/#post645

Gamla AVA rivs

Juli 2012Skapad av Ove Danielsson sön, juli 22, 2012 21:05:25

Södra delen av gamla stolta Askersundsverken är på väg att falla. Grävmaskinerna har rullat in på tomten, och skoparna har börjat göra sitt arbete för att ge plats för attraktiva bostäder. Många askersundare följer rivningen från Strandparken. Klart det är intressant när en del av en gammal klassisk industribyggnad faller.

Askersundsverken var förr en av Askersunds största arbetsplatser. Halva Askersunds befolkning var på ett och annat sätt berörda av verksamheten vid gamla AVA. Verkens eldningspannor fanns i var och varannan villa. Sedan en tid tillbaka är Askersunds kommun ägare till verkstadstomten, sedan familjen Franzén tyckt sig ha gjort sitt.

Redan 1904 startade ingenjör Wilhelm Lindberg från Lindesberg en mekanisk verkstad med gjuteri i Askersund. 1932 köptes gjuteriet av Lidköpings Värmeledningsindustri AB, Järpås. Det var ett mycket kapitalstarkt företag och då kom också familjen Franzén in i bilden. Fabriken byggdes om för tillverkning av värmepannor och plåtfat. Det var J-A Franzén som ansvarade för verksamheten vid gamla Askersundsverken fram till försäljningen i början på året.

Läser man gamla tidningsklipp finns det mycket om Askersundsverken. 1952 gjorde familjen Franzén en storsatsning. ”Specialindustri av nationalekonomisk natur”, löd rubrikerna. Vid AVA startade då en ny avdelning för tillverkning och återvinning av smörjetoljefat. Den tidigare plåtfatsavdelningen byggdes ut. Enligt referaten var AVA unika på området i Skandinavien. En välrustad specialindustri inom landet var mycket viktig på den tiden. Bedömare menade att kombinationen tillverkning av nya fat och reparationer av gamla fat var av stor nationalekonomisk natur.

Maskinparken importerades från USA. Transporterna av de stora maskiner vållade en del huvudbry. Det fanns bland annat en maskinpjäs uppställd i Lerbäck i väntan på bättre väglag till Askersund. Den smalspåriga järnvägen mellan Lerbäck och Askersund klarade inte av vikter av den klass som behövdes för transporter till Askersund. John Franzén räknade med att bredspår skulle byggas till Askersund. Vid bygget 1952 uppfördes en ny vagnhall som skulle rymma två av SJ:s största godsvagnar, eller fyra smalspårsvagnar. Med ett bredspår skull lossning och lastning rationaliseras. Nu blev det inget bredspår. Några år senare lades järnvägen ner. Det ledde till att Franzéns satsade på rekordstor långtradare för smörjeoljefaten

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post644

Kallar till rådslag om Strandparken

Juli 2012Skapad av Ove Danielsson tor, juli 19, 2012 22:19:26

Skiss på hur det planerade bygget i Strandparken kan komma att se ut.

I maj 1971 var det hårda bataljer i Kungsträdgården i Stockholm om de stora almarna. Nu håller något liknande på att segla upp i Askersund och då gäller det Strandparken där det nya skolan med kulturcentret ska byggas.

Politikerna i Stockholm hade beslutat att de gamla almarna skulle sågas ner för att ge plats åt en tunnelbanestation. Almstriden utvecklades till en principfråga om medborgarnas roll i den kommunala demokratin och fick stor uppmärksamhet i media.

Resultatet blev att almarna fick stå kvar och att T-baneuppgången flyttades en bit öster ut till Arsenalgatan 10. Organisationen Alternativ stad och större delen av stockholmarna som deltog i protesterna vann striden. Fortfarande drygt 40 år efter engagerar Almstriden. Det har hållits minneshögtider med sång och tal av före detta almaktivister.

Personer i Askersund har kallat allmänheten till ett ”rådslag” just i Strandparken den 29 juli klockan 15, med en liten hänvisning till vad som hände i Stockholm 1971. Vid ”rådslaget” ska man staka ut hur det nuvarande bygget är tänkt att placeras. De som kommer till Strandparken ska få provgå de nya tänkta gatorna i parken. Förslag på alternativa placeringar ska också diskuteras.

Gammalt vykort över Strandparken

Strandparken i dag

Kommunstyrelsen sa ja till bygget i Strandparken utan reservation. Det rådde alltså total politiks enighet. Efter det har ett antal politiker börjat vackla i sin ståndpunkt. Alla stöder tydligen inte förslaget längre. Det verkar inte som den placeringen har riktigt stort stöd hos allmänheten heller, men det är väl något som politikerna vägt in i sitt beslut. För eller emot.

Hur som helst ska det bli intressant att följa utvecklingen framöver. Sjöängsskolan är i dåligt skick och måste åtgärdas på något vis. Det var i det skedet beslutsfattarna bestämde sig för att slå två flugor i en smäll. Både skola och kultur. Men nu var det det här med placeringen. Vi får se hur det går……

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara intressant.

  • Kommentarer(3)//blogg.ovedanielsson.se/#post643

Hammarbergs konditori

Juli 2012Skapad av Ove Danielsson ons, juli 18, 2012 22:34:23

Tillvänster Gösta och Ulla Hammarberg

Förr i tiden fanns det massor av serveringar och bagerier i Askersund. Nästan i vart och vartannat gatuhörn. Fikaställena var ungdomarnas stora samlingsställen. Ett av det populäraste ställena var Hammarbergs konditori vid Storgatan. Kompisarna fanns alltid på något av stans fik. Oftast var det på Ulla och Gösta Hammabergs fik.

I dag är det pizzerior och grillbarer som gäller. Kanske det är dagen samlingsplatser…

Själv hade jag på den tiden också kontakt med Hammbergs även på dagtid och särskilt tidiga mornar. Jag jobbade på Slakteriföreningen i Askersund. Ulla ringde och beställde dagens smörgåsmat tidigt. Det var många som gick till Hammarbergs och tog sin frukostsmörgås.

Leverpastejen skulle ha viss tjocklek och det var inte alltid det lättaste. Det vet alla som skurit färsk pastej med maskin. Men Ulla var noga med att det skulle bli bra. Själv har jag aldrig smakat pastej, men de flesta älskar det pålägget. Min enkla förklaring är att jag inte äter blodmat även om det sägs vara nyttigt. Men det här var ett stickspår vad det egentligen bloggen skulle handla om.

Vännen Leif Linus är en mästare att få tag på gamla fina bilder i fotalbum hos folk. Han har fullt upp. När det gäller Hammarbergs har Linus fått låna bilder av Ulla och Göstas grabb, Sten. Just sådana bilder är trevliga. De visar ofta hur det såg ut på det olika näringsställena. Man kan på det viset få en bild av vad som verkligen hände.

Ulla Hammarberg och Marianne Andersson

Publicerar ett antal nostalgibilder från Hammarbergs. Kanske några minns och känner igen sig…

Vanja Wahlfridsson fikar

Boje Lundkvist, Sven Widing, Kurt Bergkvist och Kalle Karlsson

Ulla Hammarberg, Rune Svärd, Gulli..,Kurt Bergkvist, Marianne Andersson och Gösta Hammarberg

Tommy Toppe Johansson och Ulla Hammarberg

Hammarbergs konditori och Lundéns maskinaffär vid Storgatan

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(4)//blogg.ovedanielsson.se/#post642

Hammars glasbruk

Juli 2012Skapad av Ove Danielsson mån, juli 16, 2012 23:02:54

Vännen Leif Linus sände mej några 50-talsbilder från Hammars Glasbruk för några dagar sedan. Leif får in ny bilder hela tiden från olika familjealbum. En verklig kulturgärning. För mej var det extra intressant som gammal glasbruksarbetare. Några personer kände jag igen, men många på bilderna hade slutat när jag började.

Sandström,------,Lennart Albrektsson, John Karlsson

PLM bommade glasbruket 1992, ett hårt slag för Hammar och kommunen. Flera hundra personer miste sina arbeten. I dag ägs lokalerna av IFAB, ett industrifastighetsbolag som hyr ut lokaler till företag.

Hammars glasbruk startade sin verksamhet 1854. Det var bruket som styrde och ställde i samhället som på alla andra bruksorter med allt vad det innebar. Tror att chefen på bruket hade större makt än de politiker som satt i fullmäktige. Alla var beroende av glasbruket på något sätt. Men tiderna förändrades.

Det har kommit ut några böcker om arbetsplatsen Hammars glasbruk. En kom till 100-årsjubileet 1954. ABF Södra Närke och LO-sektionen i Askersund, stod bakom två böcker med namnet ”Glasfolket”, med hjälp av glasbruksarbetare. Den första handlade om åren 1854 till 1930. Den andra från 1930 fram till det bittra slutet.

Sven Pettersson vid glasmaskinen

Från jubileumsboken 1954. Stämpeln från Hammars glasbruk

Publicerar bilderna jag fått av Leif Linus och några till. Det finns intresse för glasbruket och flaskorna där ifrån. Särskilt då Vodkaflaskorna. Jag vet. En del är på jakt just efter unika Vodkaflaskor från Hammar och har hört av sig.

PS! Kommentera gärna. Kanske det finns någon som känner de som finns på bilderna.

  • Kommentarer(2)//blogg.ovedanielsson.se/#post641
Nästa »