Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Rädda Vättern

Augusti 2012Skapad av Ove Danielsson fre, augusti 31, 2012 17:01:19

Aktionsgruppen Rädda Vättern (ARV) håller en stor manifestationsdag den 7 oktober. Eldar ska brinna runt sjön och kyrkklockor ska ringa. Det kommer att bli något utöver det vanliga lovar Elisabeth Lennartsson, som är en av de drivande krafterna för att värna Vättern i Askersund. En verklig kraftsamling. ARV:s mål är att få ett totalstopp på Försvarets planer om utökad övningsverksamhet i Vättern.

I drygt 60 år har försvaret haft Vättern som övningsfält med omfattande skjutövningar och dumpning av ammution. Nu vill försvaret utöka övningsverksamheten med mera skjutningar, men också med flygningar av JAS-plan.

Gruvan vid Norra kärr, strax utanför Gränna är också verksamhet som ARV (Aktion Rädda Vättern) ser allvarligt på. Det finns planer på att bryta sällsynta jordartsmetaller i ett dagbrott. Ett område på tusen hektar kommer bli avstjälpningsplats för gruvskräp, både Torium och Uran. Aktionsgruppen är rädda för att gruvskräpet ska följa med regnvattnet ut i Vättern.

-Konsekvensen blir att Vätterns dricksvatten kommer att förstöras. Den planerade gruvan vid Norra kärr är det största hotet mot Vätterns som någonsin förekommit och det är ett hot som vi måste ta på störst allvar, betonar Elisabeth Lennartsson , i aktionsgruppen.

Många kommer att ställa upp den 7 oktober, däribland också stort antal orginsationer. Däribland Svenska kyrkan.

”Försvaret har ansökt om stora utökningar av övningsverksamhet med flygningar och skjutningar i Vättern. Aktionsgruppen Rädda Vättern (ARV) har samlat över 10,000 namn mot detta förslag. Kommunledningarna arbetar just nu med en samverkan i ifrågasättandet. Detta är inte ett ställningstagande mot försvaret i sig. Men vi menar att nolltolerans ska gälla för nedsmutsning och miljöbelastning Vättern som dricksvattentäkt.

Den heliga Birgitta är Europas skyddshelgon. Birgittadagen den 7 oktober vill vi göra till en gemensam manifestationsdag för att skydda en av Europas största dricksvattentäkter Vättern.

Vi kan tända vårdkasar, ringa i kyrkklockor kl. 18, människor kan uttrycka sin frustration över försvarets planer i form av gudstjänster, seminarier eller andra mötesformer.

Varje församling svarar naturligtvis för sitt engagemang i denna sak, men vi föreställer oss att stiften kan medverka i en rekommendation ang. denna manifestationsdag, och att Svenska kyrkans församlingar kan fungera som samordnare och inspiratörer till lokalt engagemang.

Kanske kan Domkyrkornas klockor ringa den 7 oktober?

Vi får tillsammans stå upp för skapelsens integritet och värdighet och ta vårt ansvar för framtida generationer”, skriver kyrkoherde Torbjörn Ahlund, till aktionsgruppen ARV och lägger till:

Birgittas bön

Herre visa mig vägen

Och gör mig villig att vandra den.

PS!Kommentera gärna .Det skulle var trevligt

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post666

Lite nytt kommunalt

Augusti 2012Skapad av Ove Danielsson ons, augusti 29, 2012 10:09:44
På hemsidan ,ovedanielsson.se, finns det lite nytt kommunalt.Det handlar bland annat om ett medborgarförslag var chefer ska bo och betala skatt. Vidare om pengar till hyra av skollokaler.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post665

Kvarteret Verkstaden blir kvar som namn

Augusti 2012Skapad av Ove Danielsson tis, augusti 28, 2012 14:04:25

Rivning pågår i verkstadsområdet. Det följs med stort intresse av många askersudnare.

Namnet Kvarteret Verkstaden i Askersund duger inte i marknadsföreningen när det gäller nysatsningen i området vid kanten av Strandparken. Ansvariga i Askersunds Kommunfastigheter AB begärde att få byta namn till Askersunds Sjöpark, som i vardagligt tal skulle få heta Sjöparken. Enligt ansvariga är det ett måste för att kunna sälja in området.

Kommunstyrelsens arbetsutskott gav tekniska förvaltningen i uppdrag att utreda namnbytet. När ärendet kom tillbaka tyckte ledamöterna i arbetsutskottet att namnet Kvarteret Verkstaden skulle vara kvar med tanke på kulturarvet. Enligt kulturminneslagen ska god ortsnamnsed iakttas. En namnändring ska också vara välmotiverad och inte bara trendig för stunden, som Askersunds Sjöpark.

Noterbart är att det var samma politiker som föreslog en ändring av namnet som sedan sa nej i kommunstyrelsens arbetsutskott.

När sommaren hade gått och tekniska kontoret gjort sin utredning tänkte politikerna om. Semestervilan hade gjort nytta. Klart att verkstadsnamnet måste få vara kvar även i fortsättning. Det var au:s deras bestämda uppfattning den 20 augusti. Och det är den som gäller. Det är hedrande att kunna ändra sig innan det blir helt fel.

Det är kommunchef Madeleine Andersson som är VD i Kommunfastigheter. Styrelsen består av:

Ordinarie:

Per Eriksson (ordförande)

Siv Ahlstrand

Katarina Ranebron

Calill Ohlson

Ulf Bladh

Suppleanter:

Peter Thuresson

Solveig Samuelsson

Ingrid Fries Hansson

Eric Englund

Billy Ludvigsson

Kommer att tänka på Hammarby sjöstad i Stockholm och andra lika företeelser med inslag av vatten när man ser namnförslaget. För ett antal år sedan försökte man i Askersund att ändra namnet på Borgmästareholmen till ”Barnens Ö” . Varför namnet Borgmästareholmen inte dög vet jag inte? Det nya namnet fick inte användas, det var namnskyddat av en organisation i Stockholm. Det blev istället en snabb ändring till ”Borgmästareholmen -Barnens egen ö” i Askersund. Annars hade dryga böter väntat. Vet inte om det stämmer om det "bara" är barnens ö och Borgmästareholmen som namn hade säkert alla varit nöjda med. Och med tanke på kulturminneslagen måste det ha varit helt fel. Men nu är det glömt och förlåtet och alla är nöjda.

Varmbadhuset är ett annat hus som borde ha ett annat namn ansåg en del. Det kom fram ett antal märkliga namnförslag. Det slutade med att namnet Varmbadhuset blev kvar och att Lasse Målare såg till att texten Varmbadhuset blev synlig igen.

Anledningen till att fastighetsbolaget vill använda namnet Sjöparken i marknadsföreningen är att området knyter an till Strandparken och Vättern. Personligen tycker jag att man ska vara rädd om gamla namn, som satt sin prägel på stan. Området har en långa verkstadstradition, där massor av askersundare jobbat under årens lopp. Det var stans ledande industri i ett antal år. Tydligen har nu kommunstyrelsens arbetsutskott samma inställning.

När det var full fart vid Askersundsverken

Upplåtelseformen på det nya bostadsområdet kan bli vara eget ägande, bostadsrätter eller hyresrätter. Det återstår att se. Rivningen är i full gång och det verkar vara ett tufft arbete. Verkstadshusen är stora och bastanta. Många följer rivningen med stort intresse. Själv brukar jag också ta en sväng runt Strandparken när det passar.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(4)//blogg.ovedanielsson.se/#post664

Mera Allsång

Augusti 2012Skapad av Ove Danielsson mån, augusti 27, 2012 19:23:54

Strandparken i början av 1970-talet

Hembygdsgården

NA:as Trivselkväll i Torgparken

Ur IFK:s sånghäfte från 50-talet. Det framgår inte vilken melodi som var till texten.

Skrev för några dagar sedan om Allsång. Efter det har jag fått mej tillsänt både bilder och allsånger. Och det är ju trevligt att många läser och hör av sig. Nu en bit över 18000 läsare. Det vore tråkigt att bara skriva för sig själv.

Bland annat har jag fått en allsång som IFK Askersund sjöng på sina fester. Trivselkvällarna i Strandparken, i Torgparken och sedan i Hembygdsgården, lockade ofta storpublik. Programledare Torsten Lundberg var mycket populär.

Till Trivselkvällarna i Hebygdsgården vallfärdade folk bärande på turiststolar. En lite udda och ovanlig syn. Det var ofta långa program och då behövdes det något att sitta på för trötta ben.

Plockar med några bilder som Leif Linus bidragit med.

PS! Kommentera gärna. Det kanske finns någon som vill höja rösten..

  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post663

Allsång i Askersund

Augusti 2012Skapad av Ove Danielsson sön, augusti 26, 2012 23:01:10

Allsång är det som gäller! Både i verkligheten och på TV. Och det är populärt. Sämst tycker jag det är när allsångsledaren uppmanar till armkrok och gunga fram och tillbaka för att bli som en stor familj. Det har aldrig legat för mej. Tycker det räcker med att sjunga. För den som nu kan sjunga. Men när det gäller allsång har det inte så stor betydelse hur det låter. Huvudsaken är att alla är med och har trevligt.

Någon programledare på TV, utan att nämna något namn är också fruktansvärd skrikig vid presentationerna av artisterna. För att inte tala om alla knepiga intervjuer. Nej förr gällde det bara allsång och inget annat, men nu för tiden måste det till något mera. Måste i ärlighetens namn erkänna att jag inte är någon flitig allsångsbesökare, så mina omdömen kanske inte är så mycket att bry sig om.

I Askersund var man ganska tidiga med att satsa på allsång. Hittade ett gammalt allsångsprogram från 1936 upptryckt av Norra Vätterbygdens Hembygdsförening. En av toppsångerna var ” Vi gå över daggstänkta berg, fallera”. En annan var ”Där gingo tre jäntor i solen”.

I sånghäftet från 1936 fanns många lokala annonsörer med.

Lite uppseendeväckande med programmet var att föreningen lockat så många annonsörer. De flesta av stadens handlare var med, för att inte tala om alla med serveringar. Hamnkaféet lockade med ”Håll åt styrbord Kalle! Vi måste in och få oss lite gott kaffe med dopp på Hamnkaféet”. En annons lika slagkraftig som dagens annonser i alla olika utskick. En enklare annons var den från Smålands Bank. Det stod bara banknamnet med ett telefonnummer (44) rätt och slätt. Konstigare än så behöver det inte vara.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post662

Brännvinsbränneriet som blev bönhus och bygglager

Augusti 2012Skapad av Ove Danielsson fre, augusti 24, 2012 13:47:36

Ett gammalt vykort med missionslokalen till höger.

Hus för tillverkning av brännvin är inte bara av ondo. Det kan om inte annat medlemmarna i Lutherska Missionsföreningen intyga. Då handlar det naturligtvis inte om drycken utan om själva huset. Föreningen saknade möteslokal i Askersund, men ute vid Lind stod ett brännvinsbränneri tomt. Föreningen köpte huset för en billig penning. Året var 1867. Samma år hade föreningen köpt in en del av tomten nr 79-80 i Askersund( Stora Bergsgatan 33).

Missionsvänner som ägde hästar fraktade in virket från det nedrivna bränneriet. Rådman Beckman bidrog med timmer. Grunden till missionshuset grävdes av missionsvännerna. Utan ersättning naturligtvis. I april 1867 började man gräva grunden och i augusti samma år var missionshuset färdigt för att tas i bruk. Brännvinsbränneriet hade blivit Herrens tempel.

Vid invigningshögtiden förklarade brukspatron Hedengren från Risberga att det var viktigt med ett eget hus, eftersom man hade blivit nekade att ha möten i samlingslokaler, skolor och kyrkor. Brukspatronen betonade också att ingen fick predika något falskt evangelium i huset.

Kostnaden för missionshuset uppgick till 5 000 kronor. När bygget startade fanns 900 kronor i den magra kassan. Samma summa fanns kvar när bygget var slutfört. 1886 uppfördes andra delen av fastigheten, nämligen den lilla salen och bostaden på andra planet. Under åren som gick gjordes sedan ett antal reparationer och ombyggnader. I början av 1960-talet diskuterades planerna för en ny kyrka ute vid Gårdsjögatan. Så blev det också . 1968 skedde invigningen av den nya kyrkan.

Gamla möteslokalen vid Stora Bergsgatan. I dag är lokalen fylld virke och skivor.

Missionshuset från gården

För att nu återgå till Missionshuset vid Stora Bergsgatan, har det hänt mycket där. Huset finns kvar, men invändigt finns inget som vittnar om att det varit ett bönhus. När EFS-församlingen lämnade backen upp mot gamla Realskolan på Norra Bergen, köpte järnhandlare Edlund byggnaden. Han gjorde om huset invändigt till ett byggvarulager. Det gamla missionshuset fylldes med bräder och skivor av alla slag. Ett ovärderligt lager för järnhandeln. Själv bosatte sig Edlund på övervåningen i missionshuset. När Edlunds avled köpte en privatperson med koppling till järnhandeln över. Och så är det i dag och lagerutrymmena finns kvar.

Kent Wallin började som ung vid Edlunds järnhandel. Sedan blev han ägare till affären ihop med Göran Larsson. För några år sedan lämnade Kent över helt till Göran.

Tänk vad det kan bli av ett gammalt brännvinsbränneri. Något att tänka på för alla som köper virke av de trevliga grabbarna vid Edlunds. Det finns både brännvins-och missionshistoria i väggarna…

Som vanligt har Leif Linus hjälpt till med bilder

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post661

Glass och fisk i hamnen

Augusti 2012Skapad av Ove Danielsson ons, augusti 22, 2012 13:53:06

Det finns många glasskiosker i Askersunds hamn. Tidigare fanns också fiskförsäljning. Många saknar en sådan kiosk.

Det är för lite fisk och för mycket glass i Askersunds hamnområdet. Det anser en askersundare i ett brev till kommunen, som vill ha fortsatt möjlighet att köpa rökt fisk och kräftor i hamnen. Askersundaren menar att det nästan inte går att ta sig fram i hamnen för glasskiosker. Det står tre stycken i rad.

Tidigare har det funnits en fiskkiosk, men den försvann inför årets säsongen. Ägarna tyckte att markhyran blev alldeles för dyr på grund av en prishöjning inför årets säsong.

-I dag är vi hänvisade att köpa fisken i butiker till högre priser. Vi är många som är besvikna, skriver askersundaren, som tycker det är självklart med en fiskkiosk eftersom Askersund vill hävda varumärket Skärgårdsidyllen.

Askersundaren menar i brevet att fiskförsäljningen måste tillbaka till hamnen till nästa år. Hur det ska gå till i praktiken har inte jag något svar på. Det handlar väl om billigare hyra kan jag förstå. Kanske det också finns andra skäl som jag inte riktigt känner till, som att samma fisksortiment säljs på två ställen i Askersund för olika priser. Inte vet jag. Jag är ingen affärsman. Men det är gott med rökt fisk och kanske en glass vid något enstaka tillfälle.

Äldre askersundare minns säkert Arvidssons fiskbil, med Axel Rosengren som försäljare. Kanske något att ta upp igen och placera i hamnen...

Askersunds hamn 1934

Hamnmagsinet

Fiskbilen har stannat till hos Englund i Ängen. Bilderna är från början av 60-talet

När jag är ändå är inne på vad medborgarna tycker så lägger jag med ett förslag om avsaknad av en tvättanläggning för bilar.Antalet bensinmackar har minskat i Askersund och därmed också möjligheten till manuell tvätt. I dag tvättar många sina bilar hemma på garageuppfarterna och det tycker inte medborgaren är särsklit bra. Det mesta hamnar då i dagvattenledningarna. "Snabbtvättarna" är inget alternativ tycker medborgaren. I Hallsberg och Kumla finns miljövänliga tvättanläggningar. En sådan önskar medborgaren också i Askersund. Att kunna tvätta sin bil för en rimlig kostnad.

Leif Linus har hjälpt till med én del bilder

PS! Kommentera gärna.

  • Kommentarer(3)//blogg.ovedanielsson.se/#post660

Skathöjden på Edö

Augusti 2012Skapad av Ove Danielsson mån, augusti 20, 2012 09:44:31

Första etappen för villabebyggelse på Edö är ute på försäljning. Tomaterna kostar från 400 000 kronor till en bit över 1 miljon. Den första etappen handlar om Skathöjden ut mot Åmmebergsvägen. Själv har jag besökt höjden några gånger med politiker och tjänstemän. Men vid de tillfällen fick jag ingen riktigt bild över hur det kommer att se ut, men nu finns det en detaljerad karta som mäklare har gått ut med. Nu kan alla se hur det är tänkt.

Vägen fram till kartan och försäljning av tomter på Edö har minst sagt varit bergig och krokig. Naturvårdsmyndigheterna menade att en del av de planerade tomerna på etapp den etapp kommunen hade tänkt börja med stred mot strandskyddet. Djur och växtliv skulle också påverkas. Arrendatorerna av stugor på Edö protesterade också. Därför kastades de första planerna om. Det var lättare att börja på Skathöjden. När det gäller just Skathöjden fick kommunen punga ut med 300 000 kronor till arrendatorn hösten 2007, för att komma igång snabbare.

Bild från 2007

Bild från 2007 . I dag är träden i förgrunden borta. De gamla husen på Skathöjden skymtar. Bilden är från ett besök med förre kommunalrådet Trygg

När husen var tomma följde jag med dåvarande kommunalrådet Bo Trygg och kollade hur det såg ut. Minns också att han var en smula uppgiven när han talade om Naturvårdsverkets agerande i Edöfrågan. Ett besök i Stockholm hos myndigheten hade inte hjälpt

När det gäller Skathöjden så hände där en märklig olycka för drygt 60 år sedan. Det jag tänkte berätta om i den här bloggen när vi ändå är inne på platsen. Det gör jag med hjälp av vännen Leif Linus. Olyckan ledde till ett är ett tragiskt dödsfall. Två äldre systrar bodde på höjden där det nu ska byggas. En dag i början på december 1951, råkade en av systrarna ramla och bryta benet.

Skathöjden i början på 1900-talet. Då var namnet Lilla Djupviken på hela området. På bilden personer i familjen Nyman.

Djupviken 1930. Till höger upp bland träden ligger Skathöjden

Hon fick sedan ligga utan hjälp i två dygn i den lilla stugan. Det var då en bra bit till närmaste grannar och hennes eventuella rop hjälp kunde inte höras. Systern var på grund av sjukdom helt oförmögen att ta hand om systern eller hjälpa henne.

Först efter två dagar kom en person till stugan för att gratulera en av systrarna på hennes namnsdag. Det var en dag för sent, men det dåliga vädret hade hindrat ett besök på ”rätt” dag.

Den olycksdrabbade systern hittades svårt medtagen liggande på golvet, medan den sjuka systern satt i en stol helt ur stånd att ta vård om sig själv och systern. Den skadade fördes omedelbart till Sjukstugan i Askersund, för vidare transport lasarettet i Örebro där hon avled senare. Den andra systern fördes till äldreboende i Askersund.

Det var den tråkiga berättelsen om Skathöjden, men trevligare berättelse från höjden är att vänta. Som när alla tomerna är sålda. För de blir de väl…

PS! Kommentera gärna.

  • Kommentarer(3)//blogg.ovedanielsson.se/#post659
Nästa »