Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

IFK vinst med 4-0

September 2012Skapad av Ove Danielsson sön, september 20, 2015 18:32:31

Det tog en halvlek innan IFK Askersunds fotbollslag fick igång målskyttet mot Glanshammars IF på söndagseftermiddagen. När det väl släppte kunde det blivit tvåsiffrigt. Nu blev det 4-0 till IFK, efter 0-0 i halvlek.

Första halvlek var jämn, sedan tog IFK över helt. Det verkade som gästerna sprungit sig trötta. Efter Philip Larsson ledningsmål tio minuter in på andra halvlek rullade det på för hemmalaget. Tränaren gjorde också några byten och fick på det viset in ett antal pigga ben. Inbytte Emanuel Fahlström, snurrade runt ordentligt med Glanshammarsförsvaret. Han gjorde också ett snyggt mål som satt i nättaket.

Emanuell Fahlström gjorde att bra inhopp. Han gjorde också ett snyggt mål.

Philip Larsson gjorde som vanligt en stark match på mittfältet. Inte blev det sämre av att han blev tvåmålsskytt. Det fjärde målet slog Johan Hailee in på straff. Johan är en säker straffskytt.

IFK har två matcher kvar i serien, Hidingsta borta och Eker Örebro hemma. Det lutar åt kvalspel till fyran för IFK.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1362

Bloggsök

September 2012Skapad av Ove Danielsson lör, september 29, 2012 14:30:08

Det saknas sökfunktion till mina bloggar. Vet inte hur man gör för att ordna det? Kanske någon datatintresserad kan hjälpa till. Ni ser att jag är ute och fiskar lite efter hjälp. I väntan på det finns det en söklista på min hemsida:ovedanielsson.se, över de bloggar jag skrivit. Det kanske underlättar lite….

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post685

Var finns Boijes unika ångmaskin?

September 2012Skapad av Ove Danielsson lör, september 29, 2012 08:45:01

Båt-Harry med den försvunna ångmaskinen. Vem tog hand om den?

Var finns vännen Boije Lundqvists ångmaskin? Det är en fråga som han och många andra ställer sig. Någon har tagit hand om ångmaskinen och gjort den till sin. Men vem?

1992 lånade Boije ut sin värdefulla maskin till Askersunds båtmuseum, som hade skapats av Båt-Harry Karlsson. Det skrevs kontrakt på utlåningen. Ångmaskinen var unik och tillverkad vid Harge tegelbruk på 1920-talet. Värdet på maskinen ligger runt 50 000 kronor.

I dag finns museets föremål nerpackade i ett källarutrymme vid gamla Hammars glasbruk När Harry avled blev det ingen ordning på utställningsföremålen.

Ett antal föremål lånades ut till en utställning i Motala 2007 . Men det var bara ett lån och av någon anledning lånades också ångmaskinen ut. Det var ett misstag eftersom ångmaskinen inte tillhörde museet i Askersund.

När föremålen skulle hämtas tillbaka några år senare saknades ångmaskinen! Massor av efterforskningar har gjorts men ingen ångmaskin har hittats. Ingen vet var den har tagit i vägen. Polisanmälan har gjorts men någon förundersökning har inte gjorts. Polisen menar att det inte är möjligt så länge det inte går att bevisa något brott. Det finns inga spaningsuppgifter att gå på. Ångmaskinen verkar ha gått upp i rök. Men den finns naturligtvis någonstans. Om den inte har skrotas. Sådana uppgifter finns också. Hur som helst blev det ett herrans liv när prylarna skulle tas hem till Askersund igen. Det har jag hörts berättas.

Nu har Bojie lämnat in ett skadeståndsanspråk på 50 000 kronor till kommunen för sin unika maskin som bara finns i ett exemplar. Vi får se hur det går? Men visst måste han ersättning, om inte den som tagit hand om maskinen lämnar tillbaka den. Det kan också vara så att någon tog hand och ångmaskinen och sålde den vidare. Hela utlåningshistorian är minst sagt märklig. Undrar vad min gamle gode vän Båt-Harry skulle sagt om han levat. Hans liv var båtar och motorer till båtar. För att inta tala om ångmaskiner.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post684

Allt gick snett vid prästgården i Hammar

September 2012Skapad av Ove Danielsson tor, september 27, 2012 19:54:49

Närkes Brandkår är en modern kår där det sällan händer några fadäser vid utryckningar. Har på ganska nära håll genom mitt gamla jobb som journalist kunde jag konstatera att manskapet blev proffsigare för varje år som gick. Informationen blev också proffsig ute på olyckor och bränder. När jag började som journalist fick man gå runt och fråga brandkillarna-och tjejerna om orsak och verkan. Ibland blev det olika bud. Bättringen har väl med utbildning att göra kan jag förstå. Och att det finns sedan många år tillbaka också heltidsanställd räddningspersonal.

Minns när de första heltidarna vid brandstationen i Askersund skulle anställas i Askersund. En del politiker tyckte det var helt onödigt. Varför skulle det inte gå med bara deltidsanställda som förr…

Klart att jag varit med om en del knepiga saker där brandkåren har varit inblandad. Det mest udda var nog vid en brand i Olshammar där brandbilen var borta när personalen kom för att släcka en brand. Det visade sig då att brandbilen var stulen och det var den som låg och brann i ett dike.

En annan märklig händelse var vid en övning som skulle hållas vid Igelbäckens brygga. Då överträffade verkligen fantasin. Det var meningen att det skulle komma räddningsfordon både från Askersund och Motala, men det kom inga. Ansvariga chefen Anna och jag väntade och väntade på bryggan. Manskapen var helt enkelt upptagna med riktiga händelser som en brand i Askersund och en bilolycka på riksväg 50. Sjukvårdspersonal med en doktor i täten dök i alla fall upp.

Tänkte dock berätta om en brand i Hammar som slår alla rekord när det gäller missar. Det måste ha varit rena mardrömmen för ansvariga brandchefer. Allt gick snett. Det hela utspelades i slutet på 30-talet. Magasinsbyggnaden vid prästgården i Hammar hade fattat eld. Brandchefen , hyttmästare Eklund, larmade då via glasbrukets siren. Så långt allt gott och väl.

Hammars brandkår anlände snabbt till platsen med sin motorspruta, men det dröjde olyckligtvis länge innan den gick igång. Allt medan huset stod i ljusan låga. Brandplatsen var bara 75 meter från stranden av Vättern, så det fanns inga problem med slangdragningen. Stranden är långgrund och dyig, så därför försökte man dra upp sprutan på en brygga. Det ledde till att vackumledningen på sprutan blev skadad. Och det tog tid att få igång sprutan. Under tiden fortsatte branden att rasa i magasinsbyggnaden. Närliggande byggnader hotades dock aldrig. Som tur var hade brandkåren från Medevi dykt upp för att hjälpa till. Några i kåren hade sett eldskenet på himlavalvet från Medevi.

Brandchef Andersson i Askersund

Brandkåren i Askersund lättade upp stämningen på 20-talet med en egen orkester. Det är aldrig fel med musik i jobbet.

Eklund kallade på förstärkning från Askersunds brandkår, som också anlände till platsen. Men bara med en bil utan spruta! I en kurva mellan Grindtorpet och Stensäng kom brandbilen för långt ut på vägrenen, som i sin tur ledde till att motorsprutan slängdes i diket. Dragjärnet gick av och sprutan blev kvar i diket. Ett av hjulen blev fullständigt spolierat. Däcket och fälgen hittades senare långt ut på ett gärde. Med brandbilen följde ett 10-tal man. Som tur var hamnade inte hela gänget i diket.

Snabbt spreds ryktet om att både bil, manskap och motorspruta låg i diket. Och det var långt före tillgången till Facebook och Internet. Men så var inte fallet. Det var bara den viktiga sprutan som hamnat i diket. Orsaken till dikeskörningen var enligt brandchefen i Askersund att ett av däcken var för löst pumpat. Det skulle vara 2,2, men det var bara 1,9, enligt brandchefen som var noga med detaljer.

Motorsprutan sändes till Kristinehamn för lagning och under några dagar stod Askersund utan sin spruta. Men det hände inte något. Brandskyddsföreningen beslutade då också att det måste till en belysningsanordning på sprutan. Det gick inte att jobba i mörker och bara lita på eldskenet.

Församlingen i Hammar hade försäkrat ladan för 3 200 kronor och det visade sig vara i snålaste laget. Arrendatorn hade 100 säckar vete i magasinet samt en del inventarier. Men där fanns en helförsäkring.

Så här såg det ut i Askersund under många år när brandkåren ryckte ut. Stationen fanns på rådhustomten. I bakgrunden Ahnérska som ska rivas.

Som vanligt har kompisen Leif Linus bidragit med en del bilder.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(2)//blogg.ovedanielsson.se/#post683

Kasper river för nya hus på verkstadstomten

September 2012Skapad av Ove Danielsson tis, september 25, 2012 17:31:28

Kasper Gustavsson från Jönköping har med hjälp av sin maskin rivit delar av gamla Askersundsverken. Helt själv

”Det var vanliga , seniga, beniga labbar

På valkiga, seniga, beniga grabbar.

Tåligt gnagde hål på sitt fosterlands skal

De händer som grävde för Göta Kanal.”

Så diktade namnen Tage Danielsson en gång så fyndigt. Kasper Gustavsson från Jönköping kommer förmodligen inte att få någon dikt efter sig, men så använder han också grävskopa. Och då gäller det rivningen av Askersundsverken som nu pågått någon månad. Jämförelsen kanske är långsökt, men håll med om att Tages dikt är bra. Och det handlar ändå om grävning, rivning och framtidsatsningar. Både förr och nu. Kasper gör enligt reklamskyltarna ”plats för centrala lägenheter med svårslagen utsikt.”

Kasper har med sin maskin jämnat hälften av verkstadslokalerna med marken. Ensam. Nu väntar lite stillestånd i rivningen i väntan på vad de ansvariga för rivningen säger. Kommunen har anlitat en konsult för rivningsarbetet, som i sin tur får sina order från ansvariga politiker i Askersund.

-En del ska sparas, vi får se hur det blir framöver, säger Kasper.

Rivningsmassorna körs till Nässjö, men då har Kasper redan delat upp det hela i olika fraktioner. Är det inte lång väg till Nässjö bara för rivningsmassor? Under rivningen har Kasper haft ganska stor publik. Något som han inte störs av.

-Så är det nästan alltid när jag river stora byggnader. Ska nu fortsätta till Växjö och riva en stor byggnad, berättar Kasper, som bor på rivningsområdet i sin husvagn under veckorna.

-Vackrare arbetsplats med utsikt mot vattnet får man leta efter, tycker Kasper, som inte ha några problem att få kvällarna att gå.

-Jag jobbar länge. Det blir inte så många timmar över innan det är dags för vila. Kör hårt så jag kan ta ledigt fredagar för att åka hem till sambon i Jönköping, förklarar Kasper, innan han fortsätter med sortering och lastning.

Alla väntar nu med spänning på en detaljplan för området. Vad kommer att byggas på den attraktiva tomten? Blir det villor, hyreshus eller bostadsrätter? Kanske det blir lite av varje? Delar av gamla Askersundsverken kommer att finnas kvar. Frågan är vad som kommer att hända med det gamla garaget framför gamla entrén? Minns att den tidigare ägaren Johan-Axel Franzén var lite orolig för det. Han tyckte det fanns kultur i det gamla 20-talsgaraget. Vi får se?

När jag ändå är inne på rivningar så är det klart med att gamla Ahnérska på Rådhustomten ska rivas för att ge plats nya lägenheter. Vem vet, kanske Kasper får återvända med sin rivningsskopa? Säkert kommer lika många att följa den rivningen i centrala stan. Man kanske skulle satsa på en rullande korvvagn i samband med rivningen? Det kunde ge lite extrapengar, men tyvärr är jag ingen affärsman. Och så är det inte särskilt långt till grillen, så det hela får nog bero.

Förre ägaren Franzén önskade att det gamla garaget från 20-talet skulle räddas. Ännu står det kvar på sin gamla plats.

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post682

Mjölnare Wallin i Ängatorp

September 2012Skapad av Ove Danielsson sön, september 23, 2012 14:20:17

Trafvenfelts konstverk på kvarnbyggnaden

Askersundskonstnären Hjalmar Trafvenfelt målade tidigt i sin karriär en tavla på en kvarnbyggnad. Problemet var att det inte fanns några uppgifter om vilken kvarn det var. Vännen Eric Englund kollade bilder och kom fram till att det troligen var kvarnen i Ängatorp. Ska informera ägaren till tavlan så fort jag träffar honom. Han vill inte ha tavlan på väggen innan han fick fram platsen på tavlan. För tillfället finns tavlan i ett källarutrymme.

För en tid sedan hittade jag en artikel i en gammal hembygdsskrift om mannen som var med och färdigställde just Ängatorps kvarn, Per Johan Wallin. Bara det gör att tavlan snabbt borde komma upp på väggen. Wallin hade sedan 1876 haft anställning i en byggnadsfirma som bland annat uppförde vattenkvarnar. Wallin var från Örebrotrakten. År 1891 gifte han sig med Viktoria Holmqvist, från Uppsala. De träffades i Lindesberg där hon hade anställning hos en familj. Men mer om Viktoria senare.

Per Johan önskade sluta sitt kringflackande liv och tog därför anställning som mjölnare vid kvarnen som han varit med och byggt upp. Paret trivdes bra vid Ängatorp om det inte hade varit det där med vattnet. Flera år i rad var det vattenbrist med stora ekonomiska bekymmer som följd. I den gamla skriften jag läst står att ”förtröstan på Gud” löste det hela. Och det är inte Bibeln jag läst. Efter nio år vid Ängatorp flyttade familjen till Vallby i Närkes-Kil , där de tog över en lanthandel.

Senare kom familjen till Åmmeberg, där Per Johan tog upp sitt jobb som mjölnare igen. Kvarnen i Åmmeberg ägdes av gruvbolaget. Där utvecklades också Viktoria stora andliga aktiviteter. Mjölnaren Wallin stod troget vid hustruns sida i hennes nit för Guds rike. Kristen tro gick igenom hennes liv som varp i en väv. En tid i sin ungdom var hon förlovad med en man som hade akademisk utbildning, men som inte var så värst religiös. Viktoria svek dock inte sina ideal för honom. Den var viktigare för henne än kärleken. Vid den tiden.

Per-Johans anställning vid kvarnen i Åmmeberg tog slut 1926. Då flyttade paret in till Askersund för att bosätta sig i en röd liten stuga ute på Södra Udden. Stugan finns inte kvar längre, men området intill är mycket aktuellt i dag. Det handlar om rivningen av Askersundsverken. I slutet på 30-talet flyttade paret Wallin till Motala där sönerna bodde. Per-Johan avled 1940, 87 år gammal. Två år senare avled Viktoria.

Huset är borta på Södra Udden ,men här bodde paret Wallin.

Södra Udden med Askersundsverken ibakgrunden. En 50-talsbild.

En helt ny vy från Sjötullsgatan sedan delar av Askersundsverken rivits. Nu syns vattnet över huskanten.

Viktoria- eller Tora som hon också kallades- var äldst i en stor barnaskara. Trots knepiga ekonomiska förhållanden sattes hon i en privat flickskola i Uppsala. Det blev dock ingen längre vistelse i skolan. Familjens ekonomi tillät inte det. Senare fick hon anställning som protokollsekreterare i Justitierevisionen, hos häradshövding J.C.M Matthiesen, för att sedan få jobb hos justitie-statsministern Axel Gustaf Adlercreutz. Enligt skriften så lärde sig Viktoria konsten till självbehärskning där. Tydligen var det mycket viktigt på den tiden.

1877 flyttade hon till Lindesberg och började arbete hos änkefru Augusta Rathsman. Den senares man hade varit skeppspräst på fregatten Eugenie, bland annat med kung Oscar II ombord. Hon fick också hjälp med försörjningen av Kungl.Majestät. Hon träffade också kungen för att berätta om hur hon hade det och att hon tänkte flytta till Uppsala.

”Ja dit ska då alla prästänkor” blev kungens svar.

Augusta Rathsman öppnade senare modeaffär i Lindesberg och den gick bra. Mycket tack vare Viktoria. Hon var duktigt och stannade 14 år på platsen. Det var där hon träffade sin Per-Johan och sedan vet ni resten.

PS! Kommentera gärna. Det skulle var trevligt

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post681

Rädda Vättern

September 2012Skapad av Ove Danielsson fre, september 21, 2012 17:17:02
  • Kommentarer(3)//blogg.ovedanielsson.se/#post680

Begravningsbyrå med kultur i skyltfönstren

September 2012Skapad av Ove Danielsson tor, september 20, 2012 16:04:51

Förr i tiden skyltade begravningsarrangörerna med likkistor. Lite makabert , men det var ju ändå deras bransch. Minns att Sam i sin begravningsbyrå i Borgmästarhuset för länge sedan hade sådan skyltning. Ingen tänkte på det. Vi ska ju alla den vägen vandra, så att säga. Den enes bröd den andres död…

Dagens begravningsarrangörer har en helt annan syn på skyltning, som Jan-Åke och Gun Looström , vid Storgatan i Askersund. Under hela året har de haft olika skyltningar med lokal anknytning och kultur i sina skyltfönster. Något som varit uppskattat.

-Folk har varit inne och berömt skyltningen. Vi lovar att fortsätta, förklarar Jan-Åke.

Naturligtvis finns det som en begravningsarrangör ska tillhandahålla inne i byrån, men då på ett lite mera elegant sätt än på Sams tid. I lokalerna finns det också en del konst. Och så Jan-Åkes dragspel förstås. Han är musikalisk.

Just nu finns en intressant utställning i ett fönster om Hammars glasbruk, med bilder , flaskor , formar och information . Många ortsbor har som bekant jobbat på glasbruket. Paret Loooström har nyligen plockat ner en utställning om konstnären Folke Dahlberg. Tidigare fanns också en utställning om sångaren Bertil Boo.

Utställningen om glastillverkningen finns normalt i Sockenstugan, Hammar.

-Funderar lite på en utställning om Askersunds historia. Har en del andra idéer också. Vi får se vad det blir, säger Jan-Åke, som tycker det är trevligt om folk kollar utställningarna både från gatan och inne i byrån.

Paret Looström har haft begravingsbyrån i Askersund i fem år. De är bosatta i Hallsberg, men visst finns det funderingar på att flytta några mil söder ut.

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara intressant.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post679
Nästa »