Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Ja se pengar..

Oktober 2012Skapad av Ove Danielsson ons, oktober 31, 2012 11:41:37

Klart man inte skulle säga nej till lite mera pengar i plånboken. Men jag är inte bitter...

Intresset för vad folk tjänar har alltid varit stort. Tidningarna publicerar också ofta vilka som tjänar bäst i kommunerna. Det säljer bra. Jag vet det efter alla mina år på tidningar. Förhoppningsvis är det ett sätt att bry sig om sina medmänniskor. Det handlar om omtanke. Ett fint drag mänskligt drag.

Elaka tungor säger att det bar handlar om nyfikenhet och avundsjuka. Men så illa tror jag inte det är. Det är väl alltid trevligt när grannen köper en ny bil, eller byter kök och blir lyckliga.

Stort intresse är det alltid över hur mycket våra folkvalda tjänar. Direkt kan jag säga att kostnaden för den politiska organisationen har minskat med 350 000 kronor mellan åren 2010 och 2011. Politikerna är på gång att besluta om nya bestämmelser för arvoden och kostnadsersättningar. I dag är utformningen av bestämmelserna lite knepiga att förstå. Men det ska bli ändring på det. Allt ska bli kristallklart. Förslagen innebär dock inga ändringar i sak.

Arvodet för kommunstyrelsens ordförande är beräknat till 85 procent av riksdagsledamotsarvodet för förgående år. Arvodet för övriga förtroendevalda med årsarvoden är det 90 procent av arvodet för kommunstyrelsens ordförande. Förtroendevalda med årsarvoden har inte rätt till andra arvoden. Det hjälper då inte hur många sammanträden de aktuella politikerna deltar i.

Sammanträdsarvodet för övriga politiker är ett belopp per sammanträde. Sedan har det ingen betydelse om man sitter hela natten. Det har heller ingen betydelse om det är flera sammanträden i följd. Det blir bara ett arvode och därmed basta. För den som är intresserad av mera ingående detaljer när det gäller det nya bestämmelserna, finns det handlingar på Rådhuset. Jag har bara tagit upp det viktigaste.

För att följa med i tiden lägger jag ut hela lönelistan, men utan namn. Det får var och en ta reda på, om så önskas.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post711

Friends Arena

Oktober 2012Skapad av Ove Danielsson mån, oktober 29, 2012 16:51:03

Klassiska Råsunda Fotbollsstadion invigds för 75 år sedan , 1937. Jag var inte med då av naturliga skäl. Men jag hade önskat det. Men när den nya Nationalarenan ”Friends Arena” invigdes i lördags missade jag inte tillfället. Var där med hela familjen, stor som liten. Vi tar upp en bänkrad numera. Barnbarnen ska ha något att berätta om för sina barn. Det var det året ”Friends Arena” i Solna invigdes ska det låta…

Invigningen och den nya arenan var en maffig upplevelse. Toppartiser avlöste varandra på de olika scenerna. Och det var en verkligt blandning. Regissören och filmaren Colin Nutley, hade sett till att det fanns något för alla. Det var egentligen bara Carola som fattades av artisteliten. Hon brukar vara med i sådana här sammanhang. Till och med Jussi Björlings paradnummer ”Till havs” fanns med på invigningen i Peter Matteis tolkning. Men det är svårt att nå upp till Jussis höjder.

Många tidningsskrivare var kritiska mot invigningsceremonin. Och särskilt då mot Tv-sändningen. Jag har upplevt bådadera och det är klart att det inte blir samma sak hemma i soffan som att vara på plats. Det är på plats med levande publik det händer saker.

Invigningen var helt befriad från tråkiga pompösa tal. Jag har varit med om många sådana som journalist och det räcker. Det fanns ett tjockt programblad där alla fakta fanns med. Mer behövs inte. Kronprinsessan Victoria höll ett mycket kort och föredömligt tal. I jämförelse med pappa kungens tal vid invigningen av friidrotts-VM i Göteborg för ett antal år sedan var det ändå ett mastodontal. Pappa förklarade kort att ”VM-tävlingarna är härmed invigda”.

Jo det är kronprinsessan Victoria som står där. En bit ifrån där jag satt.

Vid konserter tar den nya arenan 65 000 besökare och vid fotbollsmatcher 50 000. Det finns ett antal kommande stora evenemang i ”Friends Arena”. Bland annat SM-finalen i bandy i mars. Det kan vara skönt att slippa snöoväder som ibland har ställt till det för finallagen i bandy. Det är bara att hålla taket stängt.

Publiksiffran vid invigningen var 46 000. Så stora mängder kunde inte Stockholms kollektivtrafik hantera. Det blev rena trafikkaoset. Ni kan tänka själv hur det såg ut när så många personer skulle lämna arenan samtidigt. Just på den här punkten finns det en del jobb kvar att göra för ägarna av arenan. Det måste gå snabbare att ta sig till och ifrån arenan.

Från början var det meningen att namnet skulle vara Swedbank Arena, men det blev skarpa protester mot att ha ett firmanamn på en Nationalarena. Men i början på året insåg också namnsponsorn Swedbank att det inte skulle bli så bra, därför skänktes rättigheterna till Friends som verkar för att motverka mobbing i skolor och idrottsföreningar.

Det finns inte mycket att klaga på när det gäller den nya arenan , förutom trafikproblemen. Ser fram mot att också följa en fotbollsmatch. Invigningsmatchen spelas den 14 november mellan Sverige och England.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(2)//blogg.ovedanielsson.se/#post710

Söklista för bloggar

Oktober 2012Skapad av Ove Danielsson fre, oktober 26, 2012 09:50:11

Det saknas sökfunktion till mina bloggar. Vet inte hur man gör för att ordna det? Kanske någon datatintresserad kan hjälpa till. Naturligtvis mot ersättning. Ni ser att jag är ute och fiskar lite efter hjälp. I väntan på det finns det en söklista på min hemsida:ovedanielsson.se, över de bloggar jag skrivit. Det kanske underlättar lite….

  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post709

Fotohörnan tillbaka igen

Oktober 2012Skapad av Ove Danielsson tor, oktober 25, 2012 23:29:54

Jajja Deboussard

Jajja finns i gamla Fryxells i hörnet Stora Bergsgatan -Sundsbrogatan

Gamla klassiska fotobutiken i vid Sundsbrogatan 18 i Askersund har återuppstått igen. Mannen bakom nysatsningen är rutinerade fotografen Jajja Deboussard. Jajja är en fotograf med stor bredd, som jobbat både mot dagspress, facktidningar, industrier för att nu nämna något.

-Vi kom till Askersund för två år sedan. Men vi köpte inte huset för att det tidigare hade funnits en fotoaffär där. Vi ville flytta till Askersund och jag fick berättat för mej om de tidigare verksamheterna, säger han.

Jajja börjad fotografera redan som ung grabb. Pappa Stig-Arne Öström , var också en skicklig bildjournalist med reportage och bilder i de flesta tidningar. Ofta förekom hans bilder i Sveriges stora bildtidning på den tiden, bland annat tidningen SE. Grabben gick i pappas fotspår.

Senare startade pappa Stig-Arne en bildbyrå, Dagens Bild.

-Jag jobbade också med film och ljussättning under en del år. Pappa dog 1981 bara 63 år gammal. Jag fick då ta hand om det stora bildarkivet, berättar Jajja.

En bild ur Jajjas imponerande bildarkiv. Här har han fångat Kjerstin Dellert, Lena Nyman och Elisabeth Söderström på en bild.

I Jajjas stora bildarkiv finns en imponerande fotoskatt av både gammalt och nytt. Jajja driver i dag en bildbyrå vid sidan om sitt fotograferande. Bilderna finns på hans hemsida, för den som är intresserad av köp. www.timeimages.se är adressen

-Jag tar också körkortsbilder om det skulle vara så, upplyser Jajja.

Jajja hänger med i vad som händer i Askersund. Han har dokumenterat det mesta i Askersund som varit fotomässigt och intressant sedan han kom till stan. Och det har hänt en del på sista tiden, med rivning av byggnader.

Förr fanns det en del fotoateljér i Askersund. Fryxells är den mesta kända och han fanns i lokalen där Jajja finns i dag. Från att ha varit en renodlad ateljéfotograf breddade Elof Fryxells sitt fotograferande. Han tog också en del reportagebilder för Askersunds-Tidning . Elof var Askersunds fotograf i många år.

Han tog en verklig udda bild på IFK Askersunds bandylag på 30 –talet. Laget skulle samlas för en bild på sjön men isen var svag för en lagbild. Elof fann dock på råd. Han plåtade laget i ateljén med full utrustning. Isen fick ersättas med en tjock matta. Lite roligt ser det. Han tog också en bild på bandylaget till populära Rekord-Magasinet. Det var en färgbild där färgerna stämmer mycket dåligt. Färgläggningen hade skett för hand. IFK-målvakten Revény fick helt plötsligt en gul tröja istället för sin vanliga grå. Gult gjorde sig förmodligen bättre mot övriga spelares blå tröjor. Där kan man tala om konstnärlig frihet.

Elof Fryxell med sin kamera. Bild från Leif Linus arkiv

Sigge Eklund tog över efter Fryxell. Han kom från tidningsvärlden, men hade också ägnat sig mycket åt industrifotografering. När Eklund slutade drevs butiken en kort period av en ny ägare.

Under en period fanns Apoteket i huset som Jajja har sin verksamhet i dag

Fotohörnan blev sedan kontoriserad. Men nu är det som det ska var igen med Jajjas verksamhet. Det känns tryggt.

PS! Kommentera gärna. Det skulle var trevligt

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post708

Körigt för daglediga askersundare

Oktober 2012Skapad av Ove Danielsson ons, oktober 24, 2012 23:15:54

En stor björk sågades ner strax ovanför taket där jag bor vid Stöökagatan. Kunde följa arbetet från takfönstret. En ovanlig utsikt.

Daglediga askersundare har fullt upp nu. Under onsdagen var det extra körigt. Då sågades en jättebjörk ner på en gård vid Lilla Bergsgatan. Samtidigt började rivningen av Ahnérska huset i korsningen Sundsbrogatan –Stora Bergsgatan på allvar. Det filmades och fotograferades så det stod härliga till. Turligt nog är det bara 100 meter mellan de båda platserna.

Rivningen av Ahnérska har pågått lite smått några veckor. Det finns intressenter av fönster och lite annat som påbörjade rivningen. Men under onsdagen rullade den stora skopan in för att ta hand om det gamla huset från 1920-talet. Huset ska ersättas med moderna bostäder. Det har varit lite strid om det. Några ville behålla och rusta huset, medan majoriteten av politiker menade att det var mest ekonomiskt att riva allt.

Björken är fälld. I huset till vänster bor jag. Men det är vackrare från andra sidan, Carlstens gård.

Gården där den gamla björken fanns syns till höger. Gård 153

Den stora björken på gården vid Lilla Bergsgatan har jag haft koll på bland annat genom ett av våra takfönster i lägenheten. Den var mycket gammal och mycket hög. Husägaren och Askersundsbostäder var eniga om såga ned trädet. Det fanns annars risk för att den gamla björken skulle läggas över något hustak. Inget att säga om det även om man ska vara rädd om gamla träd. När planteringen skedde för mycket länge sedan var det nog ingen som tänkte på kommande problem.

Gården där den stora björken fanns kallades förr för Romanoffgården. Ägare 1945 var Anna Cecilia Romanoff och hon bodde i Stockholm. Varför är oklart. Hon kanske flyttade dit sedan hon blev änka. Det finns också en uppgift från 1783 om tomtägarens namn till gård 153 vid Lilla Bergsgatan. Namnet är Olof Stroberg.

Rivning av Ahnérska

De närmaste dagarna blir tuffa för alla som ska dokumentera det som händer i stan. Det är därför bästa att sluta för att gå till sängs. Det gäller att vara utvilad.

En ny intressant dag väntar i morgon

Som vanligt har Leif Linus hjälpt till med bild och annan information.

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post707

Edö skola

Oktober 2012Skapad av Ove Danielsson tis, oktober 23, 2012 14:45:40

Läraryrket har aldrig varit särskilt lätt. Det fodras talang att lära ut, mod , kunskap och vänlighet som ger förtroende. Mycket på en gång. Som tur har det skett stora förändringar genom åren. Som inom alla andra yrken.

Skrev för några bloggar sedan om Edö. Tänkte fortsätta med området och Edö skola som lades ner 1940. Då fanns det sju elever i skolan. Som mest fanns det 45 elever. Jag har läst en gammal dagbok som skrivits av en lärarinna , Anna Aldén. Hon kom till skolan som lärare 1886 och var kvar till 1897. Då hade den stora kärleken kommit in i hennes liv. På den tiden fick inte lärarinnor var gifta. Helst skulle de förbli ungmör. Hon fick helt enkelt sluta.

Dagboken är en mycket intressant läsning. Den är skriven på ett utförligt sätt och beskriver alla problem som fanns på den tiden. Med en handstil som är enorm vacker. Glädjestunderna verkar inte så många. Som tur var förlitade sig Anna helt på sin Gud. Det var en trygghet.

1887

Anna bodde i skolan, precis som många andra lärare gjorde på den tiden. Årslönen var 200 kronor. Lönen fick hon cykla ut till kyrkoherde Södersteen på Lind för att hämta. En lång cykelväg. Ibland fanns det inte några pengar att hämta och då var det bara att vända hem igen, för att ta en ny cykeltur en annan dag. Fackföreningsrörelsen hade ännu inte fått sitt genombrott, för då hade det nog blivit andra bullar av för kyrkoherden.

Träffade många gånger Einar Karlsson när han hade flyttat in till Askersund. Han hade gått i Edö skola 1912 till 1917. Efter skolan fick han jobb vid herrgården på Edö. Först som hantlangare för att sedan avancera till snickare och smed. Han berättad ibland om åren på Edö.

Einar Karlsson

-Jag är född och uppväxt vid Bengtstorp, som ligger tre-fyra kilometer från skolan. Vi var sju syskon och pappa arbetade vid herrgården. Jag minns åren i Edö skola mycket väl. Det fanns bara ett stort klasrum i skolan där alla fick samsas, berättade Einar.

-Räkning och lära sig katekesen utantill var det viktigaste i skolan på den tiden. Det fanns tre utedass. Ett för oss pojkar och ett för flickorna. Lärarna hade ett eget dass mellan våra.

I mitten på 80-talet höll eleverna i klass sju vid Sjöängsskolan på med ett vildmarksprojekt på Edö. Samtidigt höll en del på med att rusta skolan. Då användes halva skolan till sommarbostad, medan eleverna tog hand om andra halvan. Minns att jag var där och gjorde reportage om det hela. Nu är skolan riven.

Faktum är att det också hade bott en riktig operakändis i Edö skolan. Operasångare Ivar Andrésen bodde där några år. Han var gift med en Askersundsflicka. Många av de gamla skolorna ute på landsbygden finns kvar men används ofta som bostäder eller sommarbostäder. Men Edö skola är borta.

Som vanligt har Leif Linus hjälpt till med bilder

Ivar Andrésen bodde med hustru i Edö skola några år.

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara trevligt

  • Kommentarer(6)//blogg.ovedanielsson.se/#post706

Jag kan inte längre höra syrsor

Oktober 2012Skapad av Ove Danielsson sön, oktober 21, 2012 12:05:04

Berit Wren var en av de som skötte hörseltesterna på biblioteket

Hör du inte! Något som jag fått höra ibland från mina närmaste. Själv har allt tyckt att hörseln varit perfekt. Hör det jag vill.

För att riktigt få bevis på min utmärkta hörselförmåga besökte jag i helgen biblioteket där Askersundsavdelningen av Hörselskadades Riksförbund testade gratis.

Det var en hörseltest med hjälp av en dator och hörlurar. Någon kvinna räknade upp ord i hörlurarna. Bakgrundsljudet bestod av brus. Bruset varierade i styrka för att det skulle bli knepigare att höra.

En del ord hörde jag, medan andra var omöjliga att uppfatta. Men det berodde på bruset. Kvinnan som testade mej förklarade att jag fick dra mina egna slutsatser av testen. Om jag hörde rätt…

Rusningen till testapparaterna var stor. Många vill få bekräftat-precis som jag- om de hörde dåligt, eller om folk bara mumlade eller pratade otydligt. Kanske det är en kombination. Man kan ju alltid hoppas. Frågade någon vid tillfälle någon som inte hörde så bra vad en hörapparat kostade. Svaret blev:Konsum. Så långt vill inte jag att det ska gå.

Spännande hörseltest i biblioteket. Det var svårt att höra vad som sas i lurarna på grund av bruset. Men det var själva vitsen med det hela.

Redan nu har jag problem med att höra ljudet från syrsorna. Men det är naturligt när man blir äldre sägs det. Alltid en tröst och ljudet från syrsorna ändå inte är så fint. Säger de som hör. Och vad jag fått höra hade syrsorna bättre ljud förr i tiden. För så där en 20 år sedan. Håller helt med Zarah Leander när hon sjunger;

Jag kan inte längre höra syrsor - det är trist
men det är en överkomlig brist
syrsans sång är inte någon oersättlig sång
men ändå, jag minns en gång .

PS! Kommentera gärna

  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post705

Arkeologiska utgrävningar för riksväg 49

Oktober 2012Skapad av Ove Danielsson lör, oktober 20, 2012 13:19:16

Byggstarten för etapp två av riksväg 49 mellan Gustavstorp och Rude är planerad till nästa år. Det är en sträcka på knappt tre kilometer.

Den första etappen mellan Stubbetorp och Gustavstorp på 7,5 kilometer stod färdigt 2010. Länsstyrelsen har nu också sagt ja till att plocka bort delar fornlämningar vid Öna 1:4. Men först måste det till en arkeologisk utgrävning innan Trafikverket kan sätta sina planer i verket. Det är en kostnad på cirka nästan 800 000 kronor som Trafikverket få stå för.

En stor arkeologisk utredning gjordes redan vid den första etappen. Men då var det meningen att nybygget ske i anslutning till riksväg 50 vid Stjernsund. Av trafikskäl flyttades anslutningen 350 meter norr ut. Förändringen innebär att en sträcka på 1 800 meter inte varit föremål för några utgrävningar. Det är det som måste göras nu innan vägbyggarna sätter igång med sitt arbete.

Vid den arkeologiska utredningen har ett stort antal tidigare okända fornlämningar registrerats längs den nya vägsträckningen. Lämningarna härrör i stor utsträckning från olika typer av utmarksaktiviteter, som kolning , järn-och tjärframställning. Vid utredningen påträffades också boplatslämningar från såväl förhistorisk som historisk tid. Bland annat påträffades rester av boplatser som härstammar från äldre stenåldern.

Länsstyrelsen beräknar tidsåtgången för den arkeologiska till fyra veckor för tre personer, ungefär 60 arbetsdagar.

När första spadtaget för riksväg 49 togs 2007 blev det rena tumultet. Slagsmål bröt ut på scenen mellan poliser och en som protesterade mot vägbygget. Sedan dess har det varit betydligt lugnare. Och det lär inte bli några likande problem när slutfasen mot Rudekorset byggs färdigt. Det är väl något som alla väntar på. Precis som de flesta gjorde vid efter det första spadtaget för fem år sedan.

Från 2007

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara trevligt.

  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post704
Nästa »