Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Västra Strandparken vecka 46 2016

November 2012Skapad av Ove Danielsson sön, november 20, 2016 09:35:13


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1569

Askersundsälskaren Lars-Gunnar Björklund har avlidit

November 2012Skapad av Ove Danielsson fre, november 30, 2012 23:39:28

Lars-Gunnar Björklund värd vid en träff på Stockholms Stadion

Radio-och TV-kändisen Lars-Gunnar Björklund har gått bort. Det tråkiga beskedet kom under fredagen. Han var en verklig profil.

Han hade på sätt och vis sina rötter i Askersund. Det tyckte i alla fall hans kära moster Hulda Bergström när vi taldes vid. Hon finns inte kvar i livet, men hon var väldigt stolt över att vara moster åt Lars-Gunnar. Hon pratade om det ofta när vi träffades. Som grabb tillbringade Lars-Gunnar sina sommarlov i Vagersta utanför Askersund hos morfar och mormor och hos moster Hulda och morbror Sigge.

Lars-Gunnar har tillbringat en stor del av sitt liv i rampljuset av de stora idrottstjärnorna. Själv var han varit aktiv handbollsspelare i sin älsklingsklubb Djurgården. Men han började sin karriär genom att springa ikapp med moster Hulda på ladugårdsbacken vid Vagersta. Det har han berättat själv. Hulda finns inte i livet längre, men Lars-Gunnar var noga med att hålla kontakten både med henne och Askersund under alla år.

”Han brukar alltid skicka kort när han är ute och flänger och far i världen. Lars-Gunnar var alltid väldigt framåt som barn. Idrott intresserade honom tidigt. Han lärde sig läsa i en idrottsbok när han var fem år. På den tiden när vi tävlade på ladugårdsbacken tog vi tid med hjälp av en väckarklocka. Det var väl inte så exakt. Han ville alltid vinna och jag brukade säga att, hur jag än springer så är du värre än jag. Förstod att han skulle gå långt”, berättade Hulda, en gång när vi träffades i hennes lägenhet i centrala Askersund.

I Lars-Gunnars Björklunds bok "Minnesluckor" skrev en vänlig hälsning till mej. Jag kände också hans moster.

Hulda och jag hade kontakt med varandra ganska ofta. Hon var en mycket aktiv föreningsmänniska som lämnade referat och förklarade vilka saker som hon tyckte jag skulle skriva om. Hulda tyckte bäst om reportage och artiklar som rörde vanliga enkla människor. Minns att hon var extra stolt över Lars-Gunnar en gång i mitten på 80-talet då han skulle komma till Askersund och ha lottodragning med maskinen Dracula.

”Lars-Gunnar kommer och hämtar mej med sin bil till dragningen. Det ska bli spännande . Jag har aldrig set något sådant i verkligheten. Sen vet jag att han hade stannat lite hos mej, men han har inte tid”, upplyste Hulda mej några dagar före dragningen.

Under gymnasietiden på Norra Latin fick Lars-Gunnar ansvar för de idrottsliga aktiviteterna . Det ledde i sin tur till kontakter med radion. Sedan vet alla hur det gick. Lars-Gunnar blev en av våra allra populäraste idrottsreportrar. Enligt vad jag har hört berättas gjorde han sin första radiointervju med IFK-aren och bandystjärnan Svante Eriksson.

För några år sedan träffade jag Lars-Gunnar på Stockholms Stadion på en resa som länets Idrottshistoriska Sällskap hade ordnat. Vi hade träffas några gånger tidigare i mitt jobb som journlist. Ibland hörde hn sig också för hur det var med moster Hulda. Lars-Gunnar var värd. Han visade oss runt på den gamla olympiastadion. Sedan var det samkväm på Rikshistoriska Idrottsmuseet , då Lars-Gunnar på sitt eget personliga och trevliga sätt berättade idrottsminnen. Han presenterade också sin bok ”Minnesluckor –livsstycken och klacksparkar”. Det var en ”mycket fin dag” som Bo Kaspers brukar sjunga. I Lars-Gunnars boken finns en del att läsa just om sommarloven och släkten i Askersund, för den som är intresserad.

  • Kommentarer(2)//blogg.ovedanielsson.se/#post740

Julgransfrossa

November 2012Skapad av Ove Danielsson fre, november 30, 2012 17:22:00

Carlstens gård.

När jag gick till sängs i går kväll såg allt som vanligt på Carlstensgården vid Stöökagatan i Askersund. I morse när jag drog upp rullgardinen lyste en julgran vackert utanför fönstret. Stefan och Nicklas från Askersundsbostäder hade varit uppe i ottan och fixat granen på den gamla tidningsgården. Det är nästan så man blir lite rörd. Så vackert blev det.

Hur dags jag gick upp? Det hör inte hit, men så mycket kan jag säga att skolbarnen var på väg till och ifrån Torghallen för att köpa frukost. Julmust och lite annat…

Bloggen ska handla lite om julgransfrossa i bilder med hjälp av Linus och Anders Foglander. Någon har jag också plåtat själv. I helgen är det första skyltsöndagen i Askersund och det brukar vara trevligt. Handlarna är väldigt hemlighetsfulla om vad som döljer sig bak de förtäckta fönstren. Bara överraskningar kan man tänka.

2012 torget Askersund.

Bild:Anders Foglander

Julgran vid ett sjukvårdsföretag 2011

Årets lucia i Askersund ska också lottas fram på söndag. Förr var det röstning och ett väldigt pådrag. Tidningen var inblandad. Nu går det lugnare till. Har själv som journalist åkt runt och intervjuat lucior. Det var inget lätt uppdrag att få flickorna att tala. Och det får man förstå. Det är svårt att tala vad man varit med om i 16-17-årsåldern.Men som tur var hade många lucior mammor som kunde berätta. Sådant är helt borta. Och det tycker jag är bra. Lottdragning är ett mera sympatiskt drag som jag ser det.

Förr röstades Lucian fram i Askersund. Så här såg det 1945. Äldre askersundare känner säkert igen flera av kandidaterna. Så mycket vet att nr 4 är min kusin Maj. Nr 1 är fru Klang

Själv ska jag vara med om en tillställning i helgen som går ut på att baka pepparkakor till julen. Bakning har aldrig varit min starka gren, men vad jag hört finns det också god glögg på bakstället.

PS! Kommentera gärna

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post739

Arrendeavtal om Edö i december?

November 2012Skapad av Ove Danielsson tor, november 29, 2012 23:14:39

Avtalsförslaget som arrendatorer på Edö fått av kommunen till ett möte den 5 december finns på hemsidan:ovedanielsson.se, under Kommunala Nyheter. Kommunen är villig att lägga upp 1,5 miljoner kronor för att lösa ut arrendatorer. Alternativet är att få en tomt på Etapp 2 som enligt kommunen är värd 1,2 miljoner. Blir det ingen uppgörelse går arrendatorerna miste om allt enligt avtalsförslaget.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post738

Kommunalt

November 2012Skapad av Ove Danielsson ons, november 28, 2012 10:41:34
På hemsidan:ovedanielsson.se finns en del nytt kommunalt under just Kommunala Nyheter

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post737

Kunskap-och kulturcentrum på gång igen

November 2012Skapad av Ove Danielsson tis, november 27, 2012 19:21:21

Sundsbrogatan ut mot Haga ska öpnnas igen. Så här såg det ut 1946.

Sundsbrogatan till vänster och gamla Folkskolan i bakgrunden

Detaljplanen för nya kunskap-och kulturcentrat i Askersund skall ut på ett nytt varv för synpunkter. Förmodligen är det sista varvet, fast det har man sagt tidigare förstås. Bygget har nu flyttas upp från kanten av Alsens strand upp till gång-och cykelvägen mellan skolbyggnaderna ut mot Haga. Gamla Sundsbrogatan.

Det är inte så mycket som hänt med själva bygganden sedan förra rundan, utan det handlar mest om en annan placering. Många protesterade mot att byggnaden skulle ligga så nära vattnet i Strandparken. Nu blev det inte så heller. Det gäller att göra sina röster hörda.

Förslaget innebär att huvuddelen av nuvarande Strandparken bevaras . Det sammanhängande parkområdet utökas lite mot norr när Hagavägen läggs igen. Askersundarna kan lugnt promenera vidare utmed stranden. Planförslaget ger möjlighet att anlägga bryggor vid stranden som ett led i att göra Strandparken attraktivare.

Bygghöjden blir 12 meter i tre våningar. Inom en mindre del för bygghöjden ökas till 16 meter, för att ge möjlighet till en multisal. Hur det nuvarande skolområdet skall nyttjas bäst är en annan fråga. Som säkert kommer att diskuterats vid andra tillfällen. Kanske sjönära bostäder? För enligt de flesta planerare , politiker och husförsäljare vill folk i dag bo så nära vattnet som möjligt. Personligen tycker jag att hela Askersunds tätort har ett sjönära läge.

Norders villa ut mot Haga. Sundsbrogatan ska öppnas igen nedanför grinden. När bilden togs var det inga problem med trafiken. Folk blev glada om de fick se en bil på gatan.

Skolkontoret (gamla sjukstugan) till höger. Folkskolan har ännu inte byggts.

Själv är jag uppväxt bara ett par meter från Gårdsjön. Med översvärmningar och allt vad det innebar. Och jag tänkte aldrig på att det var sjönära. Ingen annan i huset gjorde det heller. Möjligen när vi skulle bada eller åka skridskor. Och det gjorde vi så ofta det gick. Men det var då det. Jättelänge sedan…

Som vanligt har Leif Linus hjälpt till med bilder.

PS! Kommentera gärna.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post736

Ersättning för ångmaskin

November 2012Skapad av Ove Danielsson mån, november 26, 2012 15:21:43
Askersunds kommun ska betal ut en skälig ersättning för en försvunnen ångmaskin. Läs mer på hemsidan: ovedanielsson.se, under Kommunala Nyheter

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post735

Lerbäckshemmet

November 2012Skapad av Ove Danielsson sön, november 25, 2012 22:54:08

Verksamheten vid Lerbäckshemmet ska upphöra. Inventarierna håller på att flyttas ut. Det har hållits en avskedsfest och måndagen den 26 november klockan 14 blir det tårtkalas på hemmet med ett antal gäster. Läs mer på hemsidan :ovedanielsson.se, under Kommunala Nyheter

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post734
Nästa »