Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Informationsträff i Sjöängen om TV-satsning

Februari 2013Skapad av Ove Danielsson fre, februari 22, 2019 09:10:31
Pontus Gårdinger och Helena Björk, håller i Tv-inspelningen.
Bild: Askersunds kommun


Pressmeddelande från Askersunds kommun

2019-02-22


Meter, SVT och Askersunds kommun informerar om tv-projekt

Onsdagen den 27 februari klockan 19.00 hålls en informationsträff om de tv-inspelningar som kommer att ske i Askersunds kommun våren 2019. Alla kommuninvånare som är intresserade är välkomna till Stora salongen på Sjöängen.

Det är produktionsbolaget Meter Television som kommer till Askersund senare i vår för att spela in en programserie som kommer att sändas på SVT hösten 2019. Inspelningarna kommer att pågå från slutet av april till mitten av maj.

– Vi vill bjuda in askersundarna och informera lite om vad som kommer att hända under perioden när vi spelar in. Vi kommer att berätta lite hur vi kommer att arbeta, för att förbereda folk. Vi vill även presentera Meter Television, så att folk vet vilka vi är och vad vi har gjort tidigare, säger Pontus Gårdinger, producent på Meter.

Sökandet av deltagare till programmet pågår sedan flera veckor och de som söker ska hålla det hemligt. Men Meter och SVT söker även personer som kan tänka sig att vara engagerade i programmet på andra sätt.

– Vi behöver statister och folk som kan hjälpa till på olika sätt, både i och utanför bild. Tycker man att det låter intressant, eller om man bara är lite nyfiken på vad som ska hända är man hjärtligt välkommen till informationsträffen, säger Pontus Gårdinger.

Produktionsbolaget Meter står bland annat bakom produktioner som Allt för Sverige, Mästarnas mästare och Sveriges mästerkock.

Läs mer på www.askersund.se/meter  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1924

Falska rykten i Askersund

Februari 2013Skapad av Ove Danielsson tor, februari 28, 2013 19:49:59

Enligt gamla rykten var det meningen att stadsbanan Stockholm-Göteborg skulle dras över Askersund. Pamparna skulle då ha motsatt sig järnvägsbygget, med motiveringen att de skulle få sin nattro förstörd. Den stora järnvägsknuten blev i istället Hallsberg. Det är en bra historia när man tröttna på alla lokalpolitiker för att det inte händer något. Nog snabbt.

Askersunds station 1916

Men historien är helt enkelt för bra för att vara sann. Hallsberg var helt enkelt ett bättre alternativ som järnvägsknut mellan de båda storstäderna. Att Askersund missade på grund av dålig nattsömn för de styrande, är att ge dåtidens styrande allt för stor betydelse. Besluten om stambanan togs på ett helt annat plan och då hade det ingen betydelse om pamparna kunde sova eller inte.

Askersund har faktiskt haft en egen järnväg när det begav sig. Det var en smalspårig bana mellan Askersund och Lerbäck. 1884 invigdes järnvägen. I slutet på 50-talet revs järnvägsrälsen upp. Busstrafiken hade tagit över och godstrafiken gick med lastbilar. Men visst var det lite synd att ansvariga inte sparade en bit räls och några tågvagnar. Om inte annat för att bevara lite järnvägskultur. Stationshuset finns kvar och är en kulturklenod för kommunen, även om inte stationsuret sköts särskilt väl längre sedan urmakare Bäckström gick ur tiden.

Det enda som vittnar om att Askersund ändå haft en järnväg , är namnet Banvallsvägen som finns i kanten av Stadsparken. Och så finns det en informationstavla vid stationshuset som berättar stadens järnvägshistoria. Järnvägsbolaget fanns kvar många år efter det att järnvägen fanns kvar. Bolagsstyrelsen och dess aktieägare träffades en gång om året för att ta del av den tunna verksamhetsrapporten och äta en god lunch. Det fanns lite pengar att festa för. Men nu har bolaget gått i graven.

Många har skämtat om järnvägsbanan mellan Askersund och Lerbäck. I skämttidningen ”Söndags-Nisse” gjorde tecknaren Oskar Andersson, OA, en vanvördig teckning från stationen i Askersund. Några buspojkar såg till at tåget inte kom någon vart.

”Nä, hö nu pojkar va ä de för sabla skoj! Släpp tåget!” var stinsens kommentar på teckningen.

I väntan på kungen

Det största som förmodligen hänt vid stationshuset i Askersund är konung Oscar II besök 1898. Veckor i förväg hade mottagningskommittén dekorerat staden och stationshuset. Besöket ägde rum den 7 juni och det var en strålande dag. Trots det vackra vädret var kungen på ett uruselt humör. Han förklarade att kyrkan var smutsig och pennan som han skulle skriva sin namnteckning med var den sämsta han skrivit med. Kungen blev dock på lite bättre humör när flickorna vid flickpensionen vinkade från sin balkong. Ett fatalt misstag inträffade också när stadens representant skulle hålla det korta avskedstalet vid hamnkajen. Talet lästes från ett koncept, som var dolt i botten på cylinderhatten. På ett ställe hade han tänkt göra en konstpaus och hade därför i konceptet skrivit: Här göres ett uppehåll”. I ivern och nervositeten lästa han med högtidlig röst även det som inte skulle sägas högt. Enligt Joel Haugard i Askersundia så uppfattade inte kungen turligt nog det pinsamma misstaget.

Senare kungabesök har varit betydligt trevligare. Det har varit snälla och frågvisa kungar som besökt Askersund.

Håkan Persson ansvarade för stationen i Askersund under många år.

En som vet det mesta om järnvägsbanan mellan Skyllberg och Askersund, är tågentusiasten Erick Renstrand i Närkesberg. Han har också startat en förening med namnet Askersund-Skyllberg-Lerbäcks järnväg , ASLJ. Föreningen har en egen hemsida med många gamla fina bilder och massor av information. Gör ett besök får ni vet allt om den gamla järnvägen.

Några av bilderna till bloggen kommer från Leif Linus bildarkiv. Vill också puffa för Kjells bilder på min hemsida.

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post797

Kolla Kjells bilder

Februari 2013Skapad av Ove Danielsson tor, februari 28, 2013 09:46:01

Kjell Johansson har fotograferat det mesta som hänt i Askersund under årtionden. Både miljöer och människor. Ibland brukar jag hälsa på Kjell och Erika och titta på bilder. Och en del av hans stora samling har jag fått möjlighet att använda. Därför har jag gjort en egen rubrik på hemsidan med namnet ”Kjells bilder”. En del av Kjells bilder kommer jag att plocka in allt emellanåt in så det gäller att hålla kollen.

Bilderna är Kjells och kopierning är förbjudet. Han har copyrighten på bilderna.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post796

KLaddet på Stapelängen ska bort

Februari 2013Skapad av Ove Danielsson tis, februari 26, 2013 23:28:33

Stapelängen nedanför Landskyrkan i Askersund brukar bli kladdig och kletig vid regnväder. Och det är inte så konstig. Trafik och parkeringsområdet saknar asfalt. Ibland krävs det stövlar för att ta sig fram på Stapelängen när det regnar. Ändå har det gjorts satsningar med citycamping och en ny sevicebyggnad som lockar mycket folk.

Nu vill socialdemokraternas Solveig Samuelsson få en ändring på det kladdiga området med asfaltbeläggning. Hon vill också att det sätts upp attraktiva försäljningsbodar längst med vattnet vid Stapelängen. På det viset skulle det bli ett levande gångstråk på båda sidor av hamnen anser hon.

En detaljplan för området är på gång och i den kanske sossekvinnan Samuelsson blir bönhörd. Hon vill också att kommunen satsar på en långtidsparkering vid Hagaparkeringen. Det handlar då om platser för båtägare och resenärer som är borta från stan en längre tid. Naturligtvis skulle de få betala en liten avgift för servicen. Tekniska nämnden anser dock att behovet av långtidsparkering är uppfyllt söder om gamla stationshuset. Men skulle det köra ihop sig så kan Hagaparkeringen bli aktuell som långtidsparkering.

Bilder från Stapelängen 1959. Fredriksson, Sigge Karlsson och Julius Andersson.

När det gäller namnet Stapelängen så trodde jag tidigare att det hörde ihop med alla massavedstaplar som låg där en gång i tiden. Men där var jag ute och seglade. Vännen och hembygdskännaren Bengt Willén visste bättre. Han berättade att namnet kommer från en klockstapel som fanns vid den gamla träkyrkan som brann ner på 1600-talet. Tur att det finns folk som är kunniga och kan forska fram fakta.

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post795

När ryssarna kom till Askersund

Februari 2013Skapad av Ove Danielsson sön, februari 24, 2013 18:22:38

På tal om flyktingmottagande i Askersund och landet i övrigt. Klart att det inte går att jämföra det med vad som hände på 1700-talet i Askersund. Allt går ju framåt, men ändå…

Åren 1705 till 1721 fanns ett stort antal krigsfångar inkvarterade i Askersund, som rönte en mycket human behandling. De blev så bra behandlade att till och med kyrkoherden började klaga. Kyrkoherden menade att unga pigor och änkor i staden , var allt för intresserade av fångarna. På våren 1719 inkvarterades inte mindre än 120 ryska krigsfångar i Askersund. Fångarna överfördes till Askersund från Visingsö, där de varit inhysta i Visingsborgs slott och rönt en ganska omild behandling. Vi några tillfällen var fångarna så utsvultna att de började äta gräs på slottsvallarna står att läsa i en uppsats i Karolinska Förbundets årsbok. Men i Askersund blev det bättre. Där väntade både mat, och kärlek. En del kvinnor började nämligen svärma får ryssarna, kan man läsa gamla skrifter. Man kan konstatera att lilla Askersund var ganska ryskt under runt 1720.

Ett flertal fick också jobb hos borgarna i stan. Som betalning fick de mat och kläder. Annars stod staten för invakarteringen, precis som i dag när det kommer människor från andra länder som behöver skydd från krig och elände. Fångarna fick också vara med om en skattgrävning vid Husabergsudde, som numera är en populär campingplats strax söder om Askersund. Tyvärr gjorde inte de sachiska fångarna några fynd i det stora bevarade gravfältet från vikingatiden.

Sommaren 1916 företogs dock en vetenskaplig utgrävning på Husabergsudde under ledning av doktor Erik Lundberg. Utgrävningen resultat blev ett otvivelaktigt vittnesbörd om att det funnits en stor och allmän gravplats på Husabergsudde under vikingatiden. Sammanlagt undersöktes åtta större gravar, belägna i kanten av de höga gruskullarna. Redan vid första spadtagen påträffades en stensatt grav med föremål av brons. De döda brändes på kullens krön. Eldskenet och röken från bålet var en påminnelse om dödlighet, liksom i den kristna tiden kyrkklockornas ringning.

Gravarna vid Husabergsudde låg mycket tätt. De innehöll i regel en lerkruka med benrester efter den döde, samt olika vapen av järn. Det vackraste fyndet av alla var ett svärd av järn. I mars 1880 påträffades en spännbuckla i brons på Husabergsudde i samband med lastning av grus. I maj samma år –också i samband med grustagning-hittades ett bronsspänne. Sommaren 1883 hittade man två ovala spännbucklor i brons, en järnring, ett järnfragment, pärlor av karneol och bergkristall, samt en mängd människoben och skärvor av brända lerkärl.

Själv har jag alltid undrat varför inte kommunen gjort mera av historien på Husabergsudde. I många år har platsen använts till campingplats och blivit mycket populär. En spännande historia skulle säkert locka ännu flera turister ut till kullarna vid Husabergsudde. Naturligtvis skulle det finnas text om vad som hänt och bilder på vikingafynden. Det kanske till och med kunde bli en daglig visning. En lite spännande och spöklik sådan. Många av camparna som kommer till Husabergsudde har förmodligen inte aning om vilken historisk plats de tältar på.

Husabergsuddes camping 2012

Husabergsuddes camping 1961, Bild från Leif Linus arkiv

För några år sedan gjorde en kvällstidning ett uppslag på vilka platser i Sverige det hade spökat på och vilka det kunde spöka på. Husabergsudde fanns med. Jag och en kvinnlig kollega till på tidningen nappade på kvällstidningens uppslag. Vi åkte till grushöjden på Husabergsudde för ett reportage, men spöken var inte alerta den dagen. Kanske det var för varmt?

Det är svårt att hitta några spår av det ryska i dagens Askersund. Kan tycka det är lite synd, särskilt då om man tänker på idrotten. Lite rysk inspiration kanske inte hade skadat på det området, nu när man ser att den ryska flaggan går i topp vid olika idrottsevenemang. Dynamo Askersund hade varit något.

Ove Danielsson

  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post794

Vindkraft-skrivelser och debatt

Februari 2013Skapad av Ove Danielsson lör, februari 23, 2013 13:59:00

Under rubriken Nyheter på hemsidan finns det inlägg om placering av vindkraftverk i kommunen. Ärendet gick på återremiss senast, med en förändring som lyder:

"Askersunds kommun kommer att bevaka att allt för stora ingrepp inte görs i orörd natur på så sätt att det inte går att återställa efter byggtidens slut”.

Det finns synpunkter på den formuleringen. Kritikerna undrar om det finns någon orörd natur i Askersunds kommun, till skillnad från de norländska storskogarna. Det blir en grannlaga uppgift för politikerna när det gäller att ta beslut om Vindbruksplanen. Några politiker vill också flytta gränsen från vindkraftverken till närmaste fastighet från 750 meter till 1000 meter.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post793

Koppartaket har stulits

Februari 2013Skapad av Ove Danielsson fre, februari 22, 2013 12:55:15

Delar av taket på kapellet vid Norra Kyrkogården i Askersund har stulits. Nu är det de bruna plywoodskivorna som syns istället för det vackra koppartaket. Tjuvarna hade kopplat en vajer längst upp på taket och sedan ryckt bort kopparplåten. Innan arbetet började hade de skruvat bort en lampa intill kapellet och stängt grinden mor Gårdsjögatan. Allt för att inte någon skulle komma in snabbt den vägen och överraska.

För ett antal år sedan stals koppar från Sofia Magdalena kyrka. Då var kyrkan nyrestaurerad. Sedan dess har kopparstölderna ökat lavinartat. I området runt kapellet finns det massor av villor. Kanske någon har sett något….

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post792

Kjells bilder

Februari 2013Skapad av Ove Danielsson tor, februari 21, 2013 19:56:40

Kjell Johansson har fotograferat det mesta som hänt i Askersund under årtionden. Både miljöer och människor. Ibland brukar jag hälsa på Kjell och Erika och titta på bilder. Och en del av hans stora samling har jag fått möjlighet att använda. Därför har jag gjort en egen rubrik på hemsidan med namnet ”Kjells bilder”. En del av Kjells bilder kommer jag att plocka in allt emellanåt in så det gäller att hålla kollen.

Bilderna är Kjells och kopierning är förbjudet. Han har copyrighten på bilderna.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post791
Nästa »