Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Ödestimma för Folkets Hus i Askersund

April 2013Skapad av Ove Danielsson sön, maj 26, 2013 10:23:41
Läs mera under Nyheter på hemsidan: ovedanielsson.se. Den går också att nå från na.se under Askersundsbloggen.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post864

Fina bilder

April 2013Skapad av Ove Danielsson tis, april 30, 2013 17:39:35
Det finns ytterligare en del nygammal bilder på hemsidan under rubriken Kjells bilder. Kolla gärna. Nostalgin står som spön i backen på bilderna. Och många gamla askersundare finns med på Kjells bilder. När han var mest aktiv fotograferade han allt från bröllop till körkortsbilder. Men också mycket miljöbilder. Och några finns kvar.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post839

Bastedalen i förvandling

April 2013Skapad av Ove Danielsson mån, april 29, 2013 18:28:44

Sedan Harge Bruk stängde sin verksamhet i Bastedalen i maj 1970 har det hänt mycket i området. Vid den tiden var det Baskarpsand AB i Habo som var säljare. Formella ägare till gamla tegelbruksområdet var dock Rederi AB Vätternfrakt . Hur man klarade ut den juridiska hanteringen med två ägare vid försäljningen känner jag inte till. Köparen fick betala cirka en halv miljon för området.

Bolaget hade köpt verksamheten av Harge Bruk i början på 60-talet. Sandfrakterna till Hammars glasbruk fortsatte dock sedan fram till januari 1988. Tegelbruksbygganderna stod kvar fram till i slutet av 80-talet. Kommunen krävde då att måste göras, då man ansåg att byggnaderna var en fara för allmänheten. Rivning eller upprustning var alternativen. Vid den här tiden hade Baskarpssand AB redan gjort sig av med området. Köparen fick ta på sig ansvaret för de gamla byggnaderna. Bara det blev ett problem. Det gick inte att riva hur som helst.

Rivningsbilder från 1988

Nya hus har nu växt upp lite här och var. Och flera är på gång. Tegelbruksområdet har exploaterats stort med hus och en egen båthamn. En del tycker det är bra, medan andra tycker att det blivit i mesta laget bland annat med söndersprängd berg.

Vägen fram till satsningen i Bastedalen har varit lång och krokig. Som journalist följde jag ärendet, med konkurser, överklagande , miljöfarligt avfall och allt vad det nu kunde vara. De första planerna som presenterades för området på 70-talet var av storformat, med egna båtplatser intill husen. Det skulle ske med hjälp av muddring. Men det kom aldrig så långt. Konkurserna hann före. Ett annat problem har varit att få en bra lösning vatten-och avloppsfrågan.

När bruket var igång var det ganska gles bebyggelse i området. De som orkade med att bygga en egen stuga var i regel folk som tillhörde snickarfamiljer. Det fanns flera båtbyggare som kunde hantera hammare, såg och spik. Bolaget ägde också många byggnader.

Den här bloggen ska inte handla om nysatsningen utan om de stora sandhögarna som låg på tegelbruksområdet. Och vad som hände. Det var en imponerande syn med dessa högar många år. I januari 1988 gick den sista sandlasten från Bastedalen till glasbruket i Hammar. Det var ett litet buffertlager som kördes fram till glasbrukets eget silos.

Sanden pumpades upp vid Röknaöarna i Vättern och fraktades med båtar fram till glasbruket under många år. Från början klarade glasbruket av lagringen själva, men 1969 började ett buffertlager läggas upp på tegelbruksområdet i Bastedalen. När tegelbruket lades ner 1970 fortsatte dock sandlagringen. Men 1988 var det definitivt slut. Då var det sand från Lemunda sandstensbrott som gällde.

Sandhögarna i tegelbruksområdet

Ras på 60-talet när sandmassorna blev för tunga

Anledningen till att sandupptagningen vid Röknaöarna upphörde var att sanden betraktades som oduglig till det vita glaset. Färgen blev för grön. Samma öde hade sanden från Hargebaden drabbats av på 30-talet. Kunderna klagade på föroreningar i glaset. Det var den höga järnhalten som ställde problemet.

När glasbruket startade i mitten på 1850-talet kom inte sanden från Vättern. På Hammars gårds ägor fanns ett sandtag. Senare skrevs ett avtal om ett sandtag vid Lunna. Ägarna till glasbruket började sedan intressera sig för sanden från Vättern och då först från Hargebaden. När inte den sanden dög kom sanden från Harge Bruks sandtag vid Björkholmen intill Stora Röknen. 1939 gjorde glasbruket sitt första köp av Vätternsand från Harge bruk. Sanden kom till Hammar med pråmen Tord, som långt tidigare fraktat sand till tegelbruket. Den byggdes 1905 särskilt för ändamålet. I närheten Björkholmen pumpades sand upp från fem-sex meters djup.

Utvecklingen av glasbruket gjorde att behovet av sand ökade. När Baskarpsand AB köpte Harge Bruk i början av 60-talet fanns fyra sandpråmar. Förutom Tord också Electra, Björn och Sandie. Allt efter behovet minskades antalet pråmar . Sandie såldes 1987. Om någon vill veta mera om pråmarna är rådet att ta kontakt med Anders Engdahl i Forsa. Han vet det mesta om båtar som trafikerat Vättern.

Rolf Johansson med sista lasset sand till Hammars glasbruk. Året var 1988

I områdesplanen för Vätterns stränder i Askersunds kommun antagen 1984, anges området som lämplig för en välutrustad småbåtshamn, med allt vad som hör till. Däremot fanns det ingen möjlighet att utvidga fritidsbebyggelsen i Bastedalen. Men det var en plan från 1984. Sedan dess har det hänt mycket.

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post838

Glöm inte kolla på Kjell och Erics bilder.

April 2013Skapad av Ove Danielsson lör, april 27, 2013 09:50:38
Intresserad av gamla Askersundsbilder? Ta då en titt på hemsidan:ovedanielsson.se, under rubriken Kjells bilder och Bilder. Det finns också en länk från na.se och Askersund till hemsidan.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post837

Björklut, sex och koppartråd

April 2013Skapad av Ove Danielsson fre, april 26, 2013 22:40:51

Bert Karlsson i Skara lanserade sångerskan Carola med buller och bång. Samma sak gjorde Lennart Hyland med bandystjärnan Gösta ”Snoddas” Nordgren en gång i tiden. Själv har jag bidragit till ”Sme-Bertil” Karlsson i Lerbäck. Visserligen lite lokalbetonad, men ändå. Smeden var i många år känd i sin hemby eller åtminstone på sin egen gata som mannen med pendeln koppartråden och björkluten. Men det var ett reportage i Nerikes-Allehanda som gjorde smeden känd för svenska folket. Åtminstone för alla som har TV 3.

Efter ett reportage om ”Sme-Bertil” i NA började telefonerna ringa. Först på tråden var TV 3. Robert Aschberg vill ha med honom i direktsändning. Var fanns smeden? Sedan följde en rad veckotidningar. Ni vet sådana tidningar som berättar om att folk varit hemskt sjuka och att de sedan blivit full friska. Och lyckliga.

Alla ville ha tag på smeden. Bertils telefon höll på att braka ihop. Folk stod på kö för att bli avstrålade med hjälp koppartråd En hälsotråd som blev en bristvara i Lerbäck under en period. Tala om genombrott. I en del fall lyckades Bertil så bra att han fick åka tillbaka och ta bort en del trådar. Folk som hade haft sömnproblem vaknande inte längre på morgonen, med följd att de kommer för sent till sina jobb. Allt enligt smeden själv. Ett problem för Bertil var att få komma till husägare och mäta strålningen. Det trodde att värdet på huset skulle sjunka om Bertil kom fram till att det fanns strålning. Därför släppte jag loss honom hemma i vårt eget hus trots att vi aldrig haft några problem med strålning .Det låg koppartrådar lite här och var.

”Sme-Bertil” är helt övertygad om att jordstrålning påverkar oss människor negativt. Han har nu tagit som sin livsuppgift att hjälpa folk med strålningen på olika sätt. Smeden har nästan en religiös övertygelse i vad han gör. Till och med har det resulterat i en bok.

Vad var det då som fick media att reagera på reportaget om smeden från Lerbäck? Som så många gånger förr var det förmodligen sexinslaget som inspirerade till så kallade uppföljningar. I artikel berättade han om att många äktenskap som knakat i fogarna räddats genom avstrålning med koppartråd. Ett antal trådar placerades under dubbelsängen hos par som tappat gnistan. Äktenskapen slog i många fall ut i full blom. Enlig smeden började det istället att knaka i många dubbelsängar runt om Sydnärke. Allt på grund av små smala koppartrådar.

Aschbergs program skulle sändas den 1 april av alla dagar. Förmodligen var smedens framträdande tänkt som ett 1 april skämt, enligt honom själv. Men därav blev intet. Han tar alltid sin uppgift på fullaste allvar, så även i direktsändning i teve.

B

Bertil fixar till alla koppartrådar under dubbelsängen

Carola och Snoddas turnerade i folkparkerna och tjänade stora pengar. För vår del blev det inte så. Jag har fått nöja mej med en liten oljemålning inbakad i koppar. Vi insåg nämligen ganska snart att det inte skulle komma någon större publik. I så fall skulle det till en dragspelare som komplement, och till en sådan fanns inte ekonomiska utrymmen.

Smeden har dock forstatt sin kamp på egen hand, bland annat genom mängder av insändare. Smeden har dock sin egen förklaring varför han nobbas ibland. Folk som gör det har vet inte sitt eget bästa och har redan drabbats av jordstrålningens negativa följder.

Man får säga vad man vill ”Sme-Bertil”. Ett är dock klart. Ingen tar skada av lite björklut och koppartråd runt huset. Vem vet ,kanske det istället gör nytta?

Det var ett tag sedan jag hade kontakt med Bertil, därför är jag inte riktigt uppdaterad i ämnet. När jag var på NA i Askersund var han inne till mej flera gånger i veckan med nya varningssignaler när det gällde den förhatliga strålningen. Däremot har vi en katt som kommer från Bertil genom Kattakuten i Skyllberg. Om någon är intresserad så heter katten Alice. En fin katt med mänskliga drag om det nu är något positivt…

OVE DANIELSSON

  • Kommentarer(3)//blogg.ovedanielsson.se/#post836

Broddar istället för sand

April 2013Skapad av Ove Danielsson ons, april 24, 2013 15:11:05
Istället för att sanda vissa gångvägar från bostadsområdena in till Askersund vore det bättre och billigare att dela ut broddar till folk. De kostar bara 150 kronor och håller en hel vinter. Med en kommunal upphandling skulle broddarna kunna bli mycket billigare. Det skriver en medborgare i ett förslag till Askersunds kommun. Men i kommunens första svar verkar man inte vara heltänd på medborgarens radikala förslag. Svar och förslag finns på hemsidan under Nyheter. ovedanielsson.se. Det finns också en länk till sidan från na.se och Askersund.

  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post835

Frälsningsarmén och marknaderna i Askersund

April 2013Skapad av Ove Danielsson ons, april 24, 2013 14:31:21

Frälsningsarmén brukar vara ett givet inslag på marknaderna i Askersund. Tidigare fanns den en kår i Askersund med egen möteslokal vid Hospitalsgatan. Kåren är nedlagd och möteslokalen omgjord till lägenheten. Men det finns fortfarande några soldater kvar. Vid marknaderna brukar det komma förstärkningar från andra platser för att upprätthålla traditionen. I dag onsdag ( 24 april) är det vårmarknad i Askersund. Ska gå ut och kolla hur det blir med sången i år. Återkommer med besked senare texten.

Marknad i Askersund med sån från rådhustrappan.60-talsbild.

Bild:Kjell Johanson

Henry Johansson till vänster var arméns strake man i Askersund under många år.

Bild:Kjell Johansson

Askersunds har många gånger kallats för ”Sveriges Jerusalem” eftersom det fanns och finns ett stort antal friförsamlingar. Men Askersund är inte ensam epitelet. Många andra städer i Sverige har kallats för samma namn. Jönköping är en av städerna med samma beteckning. Precis som för många andra föreningar och organisationer är det svårt att behålla medlemmarna och få nya. Men de som finns kvar i Askersund kämpar på med ungdoms-och mötesverksamhet. Frikyrkoförsamlingar har ofta också stora egna lokaler som kräver underhåller och kostar stora pengar. Men det brukar skötas ideellt. Det är bara att lyfta på kepsen för det. Tidigare har det också funnits en stor anslagstavla med församlingarnas utbud, men den är nedplockad. Kanske det bara är tillfälligt. Anslagstavlan var fallfärdig , med en strak lutning sista tiden

I mitt jobb som journalist hade jag ofta kontakt med frikyrkofolket och församlingarnas pastorer. Ofta var det trevliga möten, även om jag själv aldrig varit med i gemenskapen som jag vet finns där. Men det beror inte på frikyrkofolket. Det beror på mej. Men respekten är stor för de som är engagerade inom församlingarna. Precis som för de som vill åka till Ullared eller åka med Ålandsbåtarna, naturligtvis utan alla annan jämförelse. Tycker inte att man ska sätta sig på för höga hästar och döma ut folk för det och det.

En del församlingar har jag haft mer att göra med än andra. Som Jehovas Vittnen och Maranta. Under många år var Jehovas Vittnen de på jakt efter en möteslokal. Församlingen tänkte bygga nytt och jagade tomter. Byggplanerna föll och istället köpte de gamla tvätten vid Solhag väster om Askersund. Medlemmarna gjorde en enorm upprustning bara på några veckor. En imponerade insats av medlemmar från alla Sveriges hörn. En lite udda episod hände när församlingen sökte bygglov på en tomt strax norr om Askersund. Det kom in proteser mot bygget med en något annorlunda motivering. De som protesterade menade att det var ingen idé att ge församlingen bygglov eftersom ”Jehovas Vittnen alltid pratade om att jorden skulle gå under när som helst”. Det skulle vara bortkastat arbete med ett nybygge…

Många julaftnar besökte jag också EFS-församlingen vid Gårdsjögatan i mitt jobb. De bjöd in ensamma och de som inte följt den raka vägen i livet precis. Vem har gjort det förresten…. Församlingen bjöd på julmat och lite julgemanskap. Jag tyckte det var ett mycket äkta och sympatiskt drag som var värt at skriva om. Senare tog RIA över det hela. Nu är också RIA borta. Mannen bakom det hela var Magnus Elf. Visst hade han medhjälpare, men han var den drivande. På senare år hade jag ofta kontakt församlingens präst, Lasse Skogsén, som också jobbade på ett sätt som jag beundrar. Han samlar in julklappar till barn i Öststaterna som i stort saknar nästan allt. Heder åt Lasse som bara fortsätter och fortsätter med sitt jobb. Och han har fått askersundarna att ställa upp. Nu har han lämnat sitt pastorsjobb med fortsätter att jobba för de utsatta.

En person som skrivit om ”Missionshus och kapell i Väckelsens Askersund” är Olle Bergström. Boken kom ut tidigare i år i ArkivCentrums regi. Han beskriver noga väckelserörelsen och dess byggnader i Askersund. Med väckelse menar han i det här sammanhanget ett personligt religiöst uppvaknande hos ett stort antal människor. En mycket intressant bok för alla som vill veta mera om församlingarnas historia i Askersund.

Ove Danielsson

PS! Har nu varit ute en sväng på vårmarknaden i snålblåsten. Men jag såg inte till några sångare från Frälsningsarmén. Men vem vet, de kanske dyker på höstmarknaden i slutet av augusti.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post834

Kulturfestival i Närkesberg till helgen

April 2013Skapad av Ove Danielsson tis, april 23, 2013 17:05:23

I Närkesberg blir det kulturfestival i helgen med massor av aktiviteter. Det är bara att välja och vraka. Och det hela avslutas med en vårbuffe.

Se programmet nedan:

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post833
Nästa »