Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Tjugofem procent tvillingar i samma årskurs

Maj 2013Skapad av Ove Danielsson tor, maj 30, 2013 12:07:15

Dagens Nyheter visade en bild på ett gäng tvillingar i Ångermanland för en tid sedan. På bilden fanns massor av tvillingpar. Samtidigt frågade DN om det var något slags tvillingrekord. Och svaren lät inte vänta på sig. Läsarna bidrog med ett antal tvillingbilder.

Utr Askersunds-Tidning 1955

Från DN:s kulturbilaga den 26 maj

När jag läste det där kom jag att tänka på de fem tvillingparen som gick i min och i parallellklassen på 50-talet i Askersund. Till min stora överraskning dök en bild upp på alla tvillingparen i min årskurs och med en text från gamla klasskamraten Arne Johansson i DN. Ett trevligt återseende även om det bara var på pappersnivå. Arne har en tvillingbror som heter Göran. När vi gick i skolan bodde de på Stjernsund.

Hasse och Anita Sundkvist (Hellström) på markanden i Askersund

Arne och Göran Johansson när de tog realexamen. Det var Arne som sände in uppgifterna till DN

Det var många år sedan jag träffade Arne och Göran. Den senare brukar ibland kommentera bloggar som jag skriver. Och det är trevligt. Ibland träffar jag någon ur de andra tvillingparen, men det är inte ofta. Anita Hellström (Sundkvist) brukar jag stöta på och har också fått låna några bilder av henne. Hon utbildade sig till damfrisörska och jobbade i Askersund

Anita Hellström som jag lånat bilder av har jobbat som damfrisörska. Bilden är lite äldre, men visst syns det vilket yrke hon har haft.

Någon har jag inte träffat sedan vi slutade skolan. Och det är några år sedan nu. Det var bara ett av paren som var enäggstvillingar, Sven-Olof och Lars-Erik Nydén. För den som inte kände de båda kunde det vara knepigt att skilja på de båda. Minns att lärarna hade det svårt med det.

Askersunds-Tidning gjorde ett reportage om tvillingarna i Askersund i november 1955. Det var stort. Att komma i tidningen på den tiden var något som folk talade om länge. Tidningen skrev att årets sjundeklass var unik genom att tjugofem procent av klassen bestod av tvillingar.

Lärarna Henry Dahlin och Rut Wåckner , skröt lite med att det inte var några problem att skilja tvillingparen åt. Och det kan man förstå eftersom några av paren bestod av en pojke och en flicka. Det hade varit svårt att ta fel. Men de erkände dock att det fanns ett problem med tvillingarna Nydén. Överlärare Dahlin betonade i tidningsartikeln från 1955 att det inte fanns någon fara med att det skulle bli någon orättvisa betyg för de båda. De skulle få samma betyg! Så lätt var det att lösa det problemet. Men jag vet av personliga erfarenheter att Sven-Olof och Lars-Erik, ibland skiftade plats när de var framme och vässade pennan. Utan att bli upptäckta.

Bloggen finns också på na.se under Askersund

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post867

Klart med en tillfällig hamnscen i Askersund

Maj 2013Skapad av Ove Danielsson mån, maj 27, 2013 18:37:19

Den omskrivna och debatterade scenfrågan i Askersund har fått en tillfällig lösning över sommaren. De som finns i Hamnmagasinet är positiva till den tillfälliga scenen. En del har varit positiva hela tiden , medan andra har tänkt om. Ansvariga vid kommunen kan dra en lättnades suck. Hamnscenen betyder mycket för näringsidkarna i området. Olika arrangemang på scenen lockar ofta mycket folk när vädret är bra. Utan en scen skulle arrangemang fått flytta eller ställas in. Och det hade varit trist tycker nog de flesta.

Systrarna K, Åsa och Karin, brukar alltid locka mycket folk till hamnen på Sommarkvällarna.

En 80-talsbild en Trivsekväll i hamnen

Placering kommer inte att bli den samma tidigare. Vad jag erfarit kommer den att placeras ut mot Kinarestaurangen på Hamntorget. Vad det blir för typ av tillfällig scen har jag inget svar på. Men säkert blir det något bra som alla kan vara nöjda med. Åtminstone över sommaren…

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post866

Askersunds vackraste träd

Maj 2013Skapad av Ove Danielsson sön, maj 26, 2013 14:55:18

Askersunds vackraste träd finns utmed Stöökagatan intill parkeringen i "apotekarns trädgård".

Vännen Alva Mogren ringde mej på lördagskvällen när solen lyste upp Askersunds vackraste träd vid Stöökagatan intill parkeringen.” Du måste gå ut och fotografera gråpäronträdet i ”apotekarns ” trädgård. Det är så vackert. Har bett någon tidigare att fotografera trädet men det blev aldrig av. Men fotografera nu när solen ligger på så alla får se hur vackert det är, uppmanade Alva, smått lyrisk.

Alva och hennes syster Alice har utsikt från ett lägenhetsfönster mot päronträdet. Och de bara njuter av den vackra blomningen. Vänner som Alva och Alice sviker man inte. Lämnade min tallrik och vinglaset för att snabbt ge mej ut för att fotografera. Och visst har Alva rätt. Det är Askersunds vackraste träd. Just nu. Min undran är vad man gör av alla gråpäron om det blir frukt av alla blommor. Många päron blir det…

Alva Mogren och systern Alice Andersson har utsikt mot det vackra päronträdet. Alva ringde mej om ett foto och sådant nekar man inte. Och trädet är vackert.

Ove Danielsson

PS! Kommentera gärna.

  • Kommentarer(2)//blogg.ovedanielsson.se/#post865

Jag hade en gång en båt, men jag undrar var är den nu?

Maj 2013Skapad av Ove Danielsson lör, maj 25, 2013 09:37:20

Jag hade en gång en båt, men inte med segel, ruff och köl. Men det var för så länge sen. Svara mig du, var är den nu, jag bara undrar var är den nu, frågade Cornelis Vrerswijk i visan? Någon stal min båt den vid båtplatsen i Strandparken, men mer om det senare. Men visan passade bra in tyckte jag.

Reportaget från 1947. Båtbyggare Isedor Lundfeldt i Hammar.

Intresset för båtar har alltid varit stort i Askersund. Och det är inte så märkligt med närheten till Vätterns klara vatten. Båtlivet är mycket aktiv. Det kommer båtgäster från alla håll. Många askersundare har naturligtvis också egna båtar. Det har också funnits en del båtbyggare i trakten. Och just nu sjuder det av liv i kommunens båthamnar. I en blogg för tre-fyra år sedan skrev jag bland annat om båtbyggare i Hammar. Tycker det är läge att påminna lite om den.

I Hammar fanns båtbyggare Lundfeldt, Båta-Frans och Gunnar Johansson. Läste in en intressant intervju med båtbyggare Isedor Lundfeldt från 1947. Han berättade då att han jobbat 50 år i branschen. 1915 slog han sig ner i Hammar. I intervjun upplyste han om att beställningarna strömmade in, men bristen på arbetskraft gjorde att varvet inte kunna få fram båtar snabbt nog till alla beställare.

Isedor berättade då också att sönerna Åke och Erik, hjälpte till i varvet. 1947 byggdes i huvudsak rodd-och motorbåtar vid Lundfeldts. Den största kuttern som hade byggts vid varvet just vid det tillfället hade en segelyta på 40 kvadratmeter. Längden var 11 meter och enbart blykölen vägde 1 500 kilo.

Bilder från Motala Musei-och Hembygdsförenings skrift.

Vätternsniporna blev lite specialbåtar för sjön. Sniporna svarade för mindre frakter och fiske på Vättern från 1800-talets början fram till 1930-talet. De störe sniporna lastade cirka 1 ton. Båtarna var mellan 5-8 meter långa och bredden var cirka 2 meter. Den spetsiga fören och den lite bulliga aktern gjorde att båtformen lämpade sig mycket väl för den krabba och lättrörliga Vättern. Flatbottande farkoster var inte särskilt lämpliga på Vätterns oroliga vatten. Båtbyggarna i Hammar byggde naturligtvis Vättersnipor. Även Rolf Jakobsson i Tived byggde många snipor.

På 1920-talet kom aktersnurrorna och då var båtbyggarna tvingade att göra en del ändringar på sniporna. Man monterade in en akterspegel med plats för snurran. I en årsskrift för Motala Musei-och Hembygdsförening för ett antal år sedan beskrev Ola Edvinsson ingående Vättersnipornas tillkomst. Båt-Harry Karlsson berättade många gånger för mej också om de speciella båtarna på Vättern.

Skicklige båtbyggaren Gunnar Öhlin, som byggde sin egen Vättersnipa

Gunnar Öhlin var en av Lundfeldts skickliga båtbyggare. Han var med när varvet spottade fram små Vättersnipor på 40-talet. Nästan direkt efter skolan började Gunnar arbeta hos båtbyggare Lundfeldt. Han fick lära sig jobbet från grunden. Läromästare var de äldre båtbyggarna. Gunnar finns inte kvar i livet längre, men jag träffade honom ofta och besökte hon på varvet ett antal gånger. Vi kände varandra väl genom idrotten.

”Man blir aldrig fullärd som båtbyggare. För att bli en bra båtbyggare, fodras stor känsla för trämaterialet. Det fungera inte annars”, förklarade Gunnar många gånger för mej.

Det kanske inte var så konstigt att Gunnar blev båtbyggare. Han växte upp med sjön och sjöfarten. Pappa Helge arbetade som kapten på fraktbåtar i hela sitt liv. I många år drev Gunnar varvet ensam, men då som en liten hobbyverksamhet. För att driva ett varv fodras stor planering. Virket till båtarna måste ligga några år innan det går att använda. Virket till båtarna kom strax före jul. Sedan skulle det plockas upp och torkas.

”En träbåt kan nästan bli hur gammal som helst, om den underhålls på rätt sätt. Till skillnad från plasten, är träet levande material”, betonade Gunnar, när plastbåtarna kom på tal.

När jag besökte hans varv i Hammar i Hammar i mitten på 90-talet, byggde han just en Vättersnipa för eget bruk. Han berättade då att tidigare inte hunnit bygga någon båt åt sig själv. Han hade haft fullt upp med andras båtar.

Till höger på bilden Båt-Harry Karlsson med sin farkost på Vättern

Kan väl avslutningsvis avslöja att jag själv har haft en båt, men det var för länge sedan som jag nämnt. Det var en röd livräddningsbåt som kommunen hade annonserat ut, ihop med ytterligare ett antal livbåt. Jag lämnad ett anbud och tänkte inte mer på det. Några veckor senare ringde en person från kommunen och sa att jag blivit ägare till en båt för 300 kronor. Det stod till med BÅT på sidan för säkerhets skull. Förmodligen hade kommunen sålt tio båtar före min, så därför blev hon –som det heter på båtspråk- billig . Det fanns helt enkelt bara mitt bud kvar.

Anledningen till mitt anbud var att jag året innan skaffat mej en båtplats efter lite tjat från båtuthyrare på kommunen. Antalet outhyra platser var många. Men någon båt hade jag aldrig funderat på innan annonsen kom i tidningen om livbåtar. Det var bara ett infall. Så här med facit i hand var det ganska jobbigt att ha en båtplats utan båt. Intresset för att hyra båtplatser ökade kraftigt och en tom plats var en nagel i ögat på många. Men nu hade jag i alla fall en båt. Men lyckan varade inte länge. Den blev snabbt stulen och det var något jag inte upptäckte förrän en polis slog larm. Han var intresserad av att köpa min farkost och berättade att han skulle kolla över båten. Någon timme senare ringde han upprört och förklarade att jag lurat honom. Jag hade ingen båt på min plats. Det var så det gick till när Länkarna fick ta över min båtplats. Jag betalde och Länkarna stod för båt. Som tack fick jag ett Länkmärke att sätta på kavajslaget. Märket betydde att man hade varit nykter en viss tid. Jag fick det utan några motkrav.

Det var nu inte bara båtstölden som drabbade mej. En person tog fel och byggde en ny fin brygga på min plats. Han ringde och bad om ursäkt, samtidigt som han undrade om vi kunde byta båtplats för att slippa ta bort bryggan. På hans riktiga plats fans en gammal brygga som han fick plocka bort innan jag gick med på bytet. I dag har jag ingen båtplats och det är nog bäst så. Och det säger en person som är uppväxt två meter från stranden vid Gårdsjön med en träbåt förankrad i ett träd strax intill huset…

Bloggen finns också i na.se under Askersundsbloggen

Ove Danielsson

PS1 Kommentera gärna.

  • Kommentarer(2)//blogg.ovedanielsson.se/#post863

Gåva från Zinkgruvan Mining ger aktiviteter för

Maj 2013Skapad av Ove Danielsson fre, maj 24, 2013 16:11:46

Askersunds kommun har mottagit en gåva från gruvföretaget Zinkgruvan Mining.

Företaget vill som en del av samhället ge något tillbaks till bygden genom att skänka

medel till investeringar för invånarnas fysiska hälsa. Läs mer under nyheter på hemsidan :ovedanielsson.se. Det finns också en direktlänk från na.se under Askersundsbloggen.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post862

Börje Nordin pratde friidrott på caféträff i Askersund

Maj 2013Skapad av Ove Danielsson tor, maj 23, 2013 16:40:35

När Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap ordnar aktiviteter kommer det allt mycket folk. Idrottsintresserad tycker om både nostalgi och vad som händer i dag. Och det är det som ÖLIS står för.

Börje Nordin var huvudgäst när Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap höll caféträff i Hamnhuset, Askersund, i veckan. Ett 40-tal medlemmar deltog i träffen i det nyrenoverade gamla skolhuset. De flesta kom med buss från Örebro och Kumla.

Redan som 15-åring fick Börje Nordin ta på sig ledaransvaret för friidrottarna i sin klubb Åsbro GoIF. Det satte så klart spår i hans egna friidrottskarriär. Börje hade kunnat nå långt som tiokampare. Men det var bara att ställa upp, när den ordinarie ledaren skulle in till militärtjänstgöring. Han har tagit igen lite av det han missade som ung friidrottare, genom framgångar i veteranmästerskap.

Bernt Karlsson, en av IFK:s stora friidrottare, lyssnade intresserat på Nordin

Börje har fortsatt sin karriär både som ledare, tränare, aktiv och på senare år som domare på de stora friidrottstävlingarna. Han berättade om friidrottens historia i Askersunds kommun. IFK Askersund höll sin första tävling redan ett år efter bildande 1905. Föreningen hade sin idrottsplats ute på Borgmästareholmen.

-IFK hade många stortävlingar på gamla IP som invigdes 1925. Några av landets stora friidrottsstjärnor fanns alltid på plats i Askersund.

-På den tiden fanns ett antal klubbar i kommunen som hade friidrott på sina program. I dag är det bara Åsbro GoIF kvar när det gäller arenaidrotter. Tyvärr är utvecklingen den samma i hela länet, beklagade Börje.

Åsbro GoIF med Börje som ansvarig arrangerade under många år ett av Mellan-Sveriges största terränglopp , Tisarloppet. Det fanns alltid ett stort prisbord, men deltagarna fick aldrig några gager. De nöjde sig alla med. Någon försökte men det blev nobben från Börje.

Under sina många år inom friidrotten hade Börje naturligtvis många minnen att berätta om. Och han fick också många frågor. Med på träffen var en av IFK:s stora friidrottare, Bernt Karlsson. Under en period abonnerade han på DM-tecken i specialgrenen tresteg. Han verkade trivs bra bland gamla idrottsvänner.

Bandyn har alltid varit stor i Askersund genom sitt allsvenska lag. Nu finns inte bandy längre kvar i föreningen. Men det finns spelare kvar som var med under storhetstiden. Bertil Garvis Gustavsson, fanns på plats i Hamnhuset, liksom landslagsmannen Svante Eriksson. Han upplyste om att han gjorde två mål mot Örebro SK i sin första allsvenska match. IFK vann med 2-1 hemma IP.

-Jag fick spela vänsterytter som alla nya yngre spelare fick göra på den tiden. Ingen tänkte väl på mej, berättade Svante , blygsamt.

Svante Eriksson pratade bandy på caféträffen

Svante blev IFK trogen trots påtryckningar från olika klubbar varje år. Undantaget var tre år då han studerade och spelade för Djurgården. Även en annan IFK-are, Karl-Erik Södergren, spelade under de här åren för stockholmsklubben.

-Tyvärr var det många i Askersund som undvek oss under de här åren. Det var inte populärt att spela för någon annan klubb. Gamla vänner bytte sida när de mötte oss på stan. Men när jag var färdig med studierna flytta jag hem till Askersund och en lärartjänst. ”Söder” gick också tillbaka till IFK för att året efter skriva på för ÖSK, berättade Svante.

Börje Nordin i trevlig cafémiljö

Innan bussen till Örebro återvände berättade Sven Arne Ahlberg lite om vad som kommer att hända inom ÖLIS under

Hösten.

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post861

Medborgarförslag och yttranden

Maj 2013Skapad av Ove Danielsson ons, maj 22, 2013 09:31:07
Under rubriken Nyheter finns en del medborgarförslag och yttranden. ovedanielsson.se. Kolla gärna. Det går också att nå hemsidan från na.se under Askersund via en länk.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post860

Löskefolket och Hamnscenen i Askersund

Maj 2013Skapad av Ove Danielsson tis, maj 21, 2013 19:23:00

Musikgruppen Löskefolket från Askersund återuppstår för en kväll vid ett framträdande i Wievegs folkpark, Åsbro den 25 maj. Vem vet , det kanske blir en fortsättning…

Löskefolket

Löskefolket på hamnscenen på 80-talet. Så såg det ut då.

Gruppen hade sin storhetstid på 80-talet, med en spelningar över hela Sverige. Medlemmarna skingrades sedan och åt olika håll. Privatliv och jobb fick gå före. I stort är det gruppens originaluppsättning som kommer till Åsbro. Undantaget är Uffe Eriksson som numera bor i Australien. Han ersätts av Göran Freddy Fredriksson. Duktige musikern Roffe Larsson kommer också att finnas med.

Som journalist gjorde jag ett jobb när gruppen skulle ut på sina första musikjobb. Vi var i Sjöängsskolans bibliotek. När intervjun var färdig frågade jag efter gruppnamnet, men det fanns inget. Det var något som medlemmarna inte tänkt på. De hade haft fullt med musiken. Goda råd vara dyra, så några medlemmar började slå i uppslagsböcker och hittade namnet Löskefolket, som definieras som löst folk. Konstigare än så är det inte.

En av medlemmarna i Löskefolket , Arne Cederblad, har sänt mej en bild från 80-talet då gruppen gjorde ett framträdande i Askersunds hamn. Det som slår mej när jag ser bilden är den lilla scenen. Just hamnscenen är en fråga som diskuterats flitigt i Askersund för att nu uttrycka det minst sagt lindrigt. Scener har flyttas och det har kommit dit nya. Ärendet har överklagats flera gånger. Läget just nu är att kommunen inte ens får ett tillfälligt bygglov enligt ett beslut i länsstyrelsen. En ny detaljplan är på gång och innan den är godkänd blir det ingen scen.

Bertil Boo på hamnscenen 1988 i samband med en Trivselkväll

Scenen som flyttades bort i hamnen förra året.

Tillfällig scen februari 2013

Förslag till en ny hamnscen. Innan allt är löst måste det finnas en godkänd detaljplan med en inritad scen. kanske den gamla kommer tillbaka...

Frågan är nu hur kultur-och fritidsnämnden löser det hela när det gäller sommarkvällarna i hamnen utan en scen det här året? Kanske de måste flyttas till någon annan plats eller kanske det finns någon lösning som ingen tänkt på?

Med tanke på alla scenförslag verkar det i alla fall inte finnas någon scenskräck i Askersund. Eller är det kanske gör det ändå…

Artikeln finns också på min blogg på na.se under Askersund.

Ove Danielsson

PS! Kommentera gärna

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post859
Nästa »