Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Askersunds "hjärta" ett ständigt diskussionsämne

Juni 2013Skapad av Ove Danielsson sön, juni 30, 2013 18:57:49

Ett gäng stensättare har den senaste veckan gjort ett ingrepp i Askersunds hjärta-kullerstenstorget. Och flera väntar till hösten. Redan tidigare har det gjorts ett ingrepp med en plattrad.

Askersunds kommun jobbar hårt med tillgänglighet och plattrader över kullerstenstorget är vad jag förstår en del i det. Naturligtvis är det också bra för handeln och kunderna när tunga varuvagnar ska dras ut på torget.

Torget i Askersund har alltid varit och är ett kärt diskussionsämne . Men så ska det väl vara när det gäller en sådan viktigt plats. Efter ombyggnaden för några år sedan så blev askersundarna delade i två läger. Ett gäng tycker det blev snyggt och bra, medan andra tycker det blev sämre än tidigare. Helt enkelt en onödig utgift. Att inte själva kullestenstorget blev riktigt bra är nog alla ense om. Pengarna räckte inte till det man verkligen skulle göra, nämligen att göra torget jämnare. Upphandlingen måste ha klickat ordentligt. Men så fick den också göras två gånger. I övrigt tycker jag det blev bra.

Några har varit inne på att ersätta kullerstenarna med asfalt. Men det är otänkbart. Centrala stan är kulturmärkt och det skulle vara ett helgerån att ta bort alla kullerstenarna. Der räcker nog att göra några plattrader. Men det är inte första gången det varit bråk om torget. Inför Askersunds 300-årsjubileum 1943 uppstod en het politisk strid om en gammal fin torglampa. I folkmunnen var den döpt till ”metkroken”. Lampan hade stått på torget sedan staden fick elljus.

Eftersom det skulle bli jubileumsfest på torget skulle lampan bort ansåg hälften av de aktiva politikerna, medan andra hälften ville ha lampan kvar. Beslutet blev att den skulle bort och placeras i stadsparken. Men när ”metkroken” skulle plockas bort gick allt snett. Stolpen slog i marken och gick i tusen bitar! Den var tillverkad av gjutjärn. Stadens förste pressfotograf Magnus Bromander följde händelserna med sin kamera. Förutom att plåta fick han också lyssna till alla bortförklaringar varför ”metkroken” slog i marken. Det var ingen som ville ta på sig skulden. Och Askersunds stad-som det hette då- blev en lampa fattigare.

1986 grävde en maskinist anställd av televerket upp, Askersunds gamla rådhuset från 1600-talet vid norra delen av torget när nya ledningar skulle läggas. Gamla stockar från rådhuset grävdes fram. Arbetet stoppades omgående och folk från länsmuseet tillkallades för arkeologiska utgrävningar och dokumentation av fyndplatsen. Massor av daglediga askersundare kantade ”rådhusgropen” på torget för att följa utgrävningarna.

1986

Utgrävningarna 1986 på torget var de första som gjorts i centrala Askersund. Det var ganska lät enligt expertisen att se vad som hänt före och efter den stora branden 1776. En svart jordrand cirka 40-50 centimeter ned i marken är rester från branden som ödelade hela staden. Att det var just det gamla rådhuset som televerket grävt fram rådde ingen tvivel om. Gamla kartor visade att rådhuset låg på den plats där fynden gjordes. Stockarna från grunden var märkligt nog fortfarande friska.

Rådstugan –som huset kallades på den tiden-låg avskild ute på torget. Byggnaden var av trä i en våning och försedd med spåntak och ett litet torn. Rådstugan var en mycket liten byggnad. I tornet hängde en klocka. År 1695 offrades gamla rådhusklockan för att man skulle få fram tillräckligt med metall för att gjuta om stadskyrkans lilla klocka. Folket från länsmuseet fotograferade, mätte stockarna och ritade av byggkonstruktionen. Vid det tillfället förklarade också ansvariga för utgrävningen att det förmodligen fanns mycket mer att undersöka utanför själva gropen. ”Men det får väl Askersunds kommun stå för själva när de får gott om pengar” upplyste samma person.

I samband med den pågående plattläggningen har man påträffat trävirke en bit ner i torget under kullerstenarna. Fynden undersöktes och plattläggningen kunde fortsätta. I ett pressmeddelande skulle jobbet vara klart vecka 26, men det var allt för optimistiskt. Det kommer att ta ytterligare några dagar innan den södra delen av torget är klart. De som jobbar med plattläggningen har fått en del påhopp att jobbet görs just nu och att det inte blir färdigt snabbare. Men det är väl bara att ta sådant med ro. De som beställt jobbet måste väl ha haft någon tanke med att det görs just nu…

Bloggen finns också på na.se under Askersund med ytterligare några bilder

Ove Danielsson

  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post893

Utställning i Hembygdsgården

Juni 2013Skapad av Ove Danielsson lör, juni 29, 2013 17:10:10

Farsan Sven har hamnat på sommarutställningen i Askersunds Hembygdsgård. I bild och text förstås. Några prylar som han tillverkat finns också med. Farsan dog för många år sedan men han gjorde mycket jobb åt Hembygdsföreningen. Han skulle säkert ha varit stolt över uppmärksamheten. Det blev inte så mycket av det när han levde. Titeln diversearbetare som fanns i telefonkatalogen passade bra in på honom.

Farsan med Hermans tittskåp som han hade hemma för lagning

Farsan tillverkade små kopior av Tullstugan som skulle användas som sparbössor. Men jag tror aldrig att projektet genomfördes

Under sommaren finns en utställning i Hembygdsgården som berättar om dess historia. Ett gäng medlemmar med Alf Anneborg och Olle Widell i spetsen har plockat ihop utställningen. Det finns inte särskilt mycket skrivit om föreningens historia, men det är på gång. De flesta av bilderna på utställningen kommer från Leif Linus stora bildarkiv.

Bilden är från 1923 när landshövding Hasselrot invigningstalade i Hembygdsgården

Brand på 60-talet i Hembygdsgården. Byggnaden och en del av samlingarna förstördes. I dag finns utställningshallen på samma plats.

På senare år har det hänt massor av positiva saker i Hembygdsgården med ideella krafter. Det är en mycket välskött park. Timmerbygget vid Klockargården är bara det värt ett besök. Och nu finns det också bilväg fram till Klockargården, för den eller de som har besvärligt att ta sig upp för backarna. Det är bara att lyfta på kepsen för ordföranden Lennart Sondér och hans gäng uppe i Hembygdsgården. Ett besök hos Lennart i smedjan är också viktig för den som vill se hur smideskonsten går till på riktigt. Och så är ju Lennart också en mycket trevlig smed och det gör inte saken sämre.

Ordföranden Lennart Sondér kan vara nöjd med sitt jobb för Hembygdsföreningen

Husbygget i Hembygdsgården

För någon vecka sedan skrev jag om vägar och att folk med lite makt kom och klippte blå-gula band. Och sa några välvalda ord. Jag gjorde det utan att raljera Det är väl så det ska vara har jag förstått.Nu har jag själv klippt ett invigningsband hur märkligt det än låter! Kunde aldrig drömma om att det skulle hända. Min makt är också mycket begränsad så jag har inget med bandklippning att göra normalt. Men när jag kom upp till Hembygdsgården för att vara med om invigningen fick jag frågan av Alf. Kunde inte neka. Farsan var med på utställningen och så har jag ändå klippt lite genom åren. Papper.

Fick äran att klippa bandet vid invigningen av sommarutställningen i Hembygdsgården. Det var något nytt för mej.

Bild:Veroníca Svensson

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post892

Gatukontoret är skyldig mej en flaska Salubrin

Juni 2013Skapad av Ove Danielsson fre, juni 28, 2013 15:33:06

Norströmsgatan 28 juni 2013

Gatukontoret i Askersund är skyldig mej en flaska Salubrin. Anledningen till kravet är brännässlor jag trampade in i när jag var ute och gick. På Norströmsgatan utanför gamla Verkstadstomten av alla ställen. Någon kanske undrar om jag inte var riktigt nykter, men det var inte problemet. Det går nästan inte att gå förbi nässlorna och annan växlighet på trottoaren där finns reklam om sjönära attraktiva tomter. Men det här handlar inte sjöväxter utan vanliga brännässlor som svider. Med där vill jag varna för att inte passera med shorts. Alternativ är förstås att gå mitt ute i gatan.

Kan också konstatera att växtligheten har i övrigt varit mycket god i Askersund den här våren. Stadens riktpunkt Samrealskolan på Norra Bergen är snart helt täck av stora träd. Skolan från 1905 syns nästan inte längre ner på Stora Bergsgatan. Lite synd kan jag tycka . Men jag kan berätta att det står 1905 ovanför dörren för den som inte visste det.

Hoppas det inte låter allt för gnälligt, men nässlor svider..

Ove Danielsson

  • Kommentarer(2)//blogg.ovedanielsson.se/#post891

Harrys liv Vätterbåtar

Juni 2013Skapad av Ove Danielsson tor, juni 27, 2013 19:43:15

Askersund hamn hade fint besök för någon vecka sedan. Hjulångaren Erik Nordvall II angjorde hamnen och låg kvar i hamnen något dygn till alla båtälskares och fotografers stora glädje. Själv tog jag en del bilder och några fick jag från Alfred Lundgren i hamnområdet.

Eric Nordevall

Bild:Alfred Lundgren

Anledningen till att jag skriver om Eric Nordevall, är ”Båt-Harry ” Karlsson från Olshammar. Han finns inte längre i livet, men hans stora intresse och kunskap om Vätterbåtar delade han med sig till mej många gånger när jag var på tidningen. Vi talades vid eller träffades någon gång i veckan under många år. Och hans intresse för Eric Nordevall var mycket stort. Tycker det var läge att skriva en blogg med anledning av det. En annan sak som också är värt att nämna i det här sammanhanget är Harrys prylar från båtmuseet. Mycket finns i källaren vid gamla glasbruket i Hammar. Fortfarande verkar inte ansvariga ha hitta någon bra ersättningsplats för hans stor samlingar som en gång donerades till kommunen och fanns i Hamnmagasinet. En tråkig historia som snart borde få sin lösning. Inte minst nu när båtintresset verkar vara på topp. Det är bara att kolla i hamnen och småbåtshamnen. Och lite båthistoria skadar aldrig.

Båt-Harry Karlsson

Bilderna nedan från gamla glasbruket i Hammar där samlingarna finns i dag.

Läs mera på na.se under Askersund. Där finns en fortsättning på den här bloggen.

  • Kommentarer(6)//blogg.ovedanielsson.se/#post890

Läggdags vid en gammal Askersundsgård

Juni 2013Skapad av Ove Danielsson mån, juni 24, 2013 17:13:42

En gammal Askersundsgård

Det är läggdags vid en gammal Askersundsgård. Klockan har blivit strax efter halv tolv. Grannfamiljen har prydligt ställt upp ett gäng ”foppa-tofflorna” mot altanväggen efter dagens aktiviteter. Förr kanske det var träskor, men moderna tider har också letat sig in på de gamla gårdar.

Från grannhuset över gatan ropar en man från sitt fönster på övervåningen efter sin katt. ”Det är dags Hugo”. Och efter en stund kommer också Hugo knallande.

Själv är jag på väg att släcka lampan i trappuppgången och låsa för kvällen. Om en liten stund. Vår katt Alice har tjatat till sig en liten kvällsutflykt innan jag låser. Den stora grinden in till gården är redan stängd. Jag vet att Alice kommer att störa nattsömnen on några timmar igen med sitt tjat om att bli utsläppt. Det är spännande i mörkret. Ska ta upp problemet med henne om att få nattsömnen ständigt rubbad. Men så kommer hon och lägger sig nära, spinner och slickar vänligt på armen och då är allt glömt. Vem faller inte för sådant..

Alice

När det börjar ljusna startar måsar och duvor sina ”serenader” på gårdstaken. Duvorna är ibland också igång med sitt kurrande på nätterna. Sover aldrig duvor?

Hugo på andra sidan gatan har kommit ut och sträcker på sig yrvaket som katter gör. Alice vill också ut för att kolla om det hänt något. ”Foppa-tofflorna” på grannarnas altan är också borta . Det verkar vara en morgonpigg familj med tanke på tofflorna. Folk har börjat jäkta förbi på gatan på väg till sina jobb. Själv brukar jag stiga upp 07.50, för att läsa tidning, ta en kopp kaffe och en limpsmörgås. Så lyxigt kan en pensionär ha det.

En ny dag har börjat på den gamla Askersundsgården…

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post889

Nya vägar i Askersund

Juni 2013Skapad av Ove Danielsson sön, juni 23, 2013 23:31:03

Cykelvägen mellan Askersund och Edö har byggts färdigt. Det är en efterlängtad väg. Åmmebergsvägen är smal och krokig. Cyklisterna får ny en egen skyddad vägsträcka. Så klart är den kopplad till kommunens storsatsningen på Edöområdet. Det finns delade meningar om den satsningen i Askersund, men den nya cykelvägen är nog alla positiva till. Ska själv ta en tur när det passar, när det inte regnar och det är vindstilla. Kanske det dröjer, men det ska bli av. Någon invigning av vägen har väl inte skett ännu vad jag vet. Det kanske inte blir någon…

Ny gång och cykelväg till Edö

Vägar och belysning till Edöområdet etapp 1 är klara. Nu fattas bara husen

Under min tid som journalist var jag med om ett antal väginvigningar, då folk med lite makt kom ut ock klippte band, för att sedan säga några väl valda ord om hur viktigt satsningen var. Skriver inte det för raljera, utan så var det.

Ofta har det funnits delad meningar om ny vägsatsningar. När den nya vägen förbi Åsbro drogs, drabbades mackägaren hårt. Det gällde då att satsa på andra saker, som gatukök och lite andra saker. Invigningen av förbifarten minns jag särskilt. Kände man som var du och tjenis med alla höga potentater. Åtminstone trodde han det själv och jag låtsades inget om. När vägen skulle invigas ringde han mej och vill åka med för att träffa ”kompisen” landshövdingen. Om han sedan fick göra det minns jag inte.

En kompis till mej från idrotten vill också åka med. Vi tre åkte dit och jag gjorde mitt jobb som journalist. Dagen efter ringde mannen med med alla kändisvänner till mej och frågade vad vägmästaren som var med på resan hette. Han kunde aldrig drömma om att jag bara tog med en idrottskompis till en sådan högtid. Och jag spelade med och förklarade att namnet var Olsson. Så viktigt är det för en del att träffa kändisar. Men jag hade överseende med det. Mannen var mycket snäll och det uppväger det mesta. Man ska vara snäll.

För 30 år sedan i oktober invigdes nya förbifarten norr om Askersund. Vem vet det kanske blir en minneshögtid? Riksväg 50 fick en ny sträckning mellan bostadsområdena Närlunda och Lustenrust. Beslutsfattarna ville få bort den tunga trafiken genom stan. Men det var heta diskussioner om hur det skulle ”drabba” handeln i Askersund. Många trodde att ett tungt mörkt täcke skulle läggas över stan med den nya förbifarten. Ingen skulle åka in till centrum längre. Tänk så fel de hade. Det är bara att kolla på torget i slutet på helgerna. Nästan aldrig en plats ledig. Och det mesta av den tunga trafiken har försvunnit.

1983 förbifart Askersund

Själv gjorde jag och kollegan Göran Peterson och en grävande undersökning av vägen innan den invigdes. Vi gjorde det med cyklar och hade matsäck med oss. Både var vi eniga om att det var både första och sista gången några kunde njuta av en fika mitt i vägen helt ostörda av trafik. Och att det också var värt ett reportage.

Planerarna av förbifarten kom fram till att bilisterna skulle tjäna 1 minut och 35 sekunder på att slippa åka igenom stan. Sträckningen av förbifarten är 3,7 kilometer och kostnaden blev 23 miljoner. Till det priset byggdes också fyra broar över vägen. 500 personer kollade på invigningen.

Så var det 1983. Invigningen sköttes av landshövding Elvy Olsson, assisterad av kommunalrådet Karl-Erik Johansson. Så fort invigningen var överstökad började folk köra fram och tillbaka på den nya vägsträckningen. Redan då var det diskussioner om en rondell vid södra infarten. Men den lät vänta på sig i 30 år.

Bloggen finns också på na.se under Askersundsbloggen

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post888

Etiketterna från Askersunds bryggeri hade kunnat bli värdefulla

Juni 2013Skapad av Ove Danielsson tor, juni 20, 2013 23:05:58

I annonser har jag läst att folk efterlyser gamla etiketter som förr fanns på öl-och läskdrycksflaskor. Och det betalar ganska mycket. Som grabb hade jag sommarjobb på Askersunds bryggeri och kunde ha plockat hur många etiketter som helst. Men jag sparade bara några och en träback. Hade jag varit framsynt kunde jag ha gjort mej en liten förmögenhet i dag. Samlare kan betala vad som helst för en pryl de ”måste” ha. Men jag har aldrig varit riktigt alert när det gäller att få in pengar på olika saker. Som Kamprad och Perssons i HM. Vem kunde då tro att de små papperslapparna skulle bli värdefulla för en del samlare. När flaskorna diskades ramlade det bort etiketter i massor och så fanns det förstås nya att tillgå. Och jag sparade bara några få.

Bild från ölstugan i Askersund

Så här års var –och är- det full fart ute på bryggerierna. Alla skall ha något att dricka. Askersunds bryggeri var en ganska stor arbetsplats en gång i tiden med tanke på stadens storlek. I skolåldern jobbade jag några somrar på bryggeriet. Jag fick följa med utkörarna ute på sina dryckesrundor i kommunen för att langa pilsner och dricka. På bryggeriet jobbade många trevliga original. En del prövade också gärna standarden på bryggeriets pilsner under arbetets gång. Många gånger om dagen. På den tiden fick alla jobbare tre dagdricka att hämta vid en disk på kontoret. En jobbarförmån så god som någon. En del utökade dagdrickan med ytterligare lite pilsner. De fans en del som hade höga stövelskaft, som rymde tre –fyra pilsner. De fyllde upp sina stövlar både vid frukost, lunch och efter jobbets slut när de gick hem. Och till de kom de ordinarie tre flaskorna. Minns att ölen ibland blev lite för stark och då blev räddningen stadens ölcafé. Den starka ölen som inte gick att sälja kördes nämligen till ölstugan, där ingen hade något emot några procent starkare drycker. Ägarna vågade inte köra ut för stark öl. Risken att åka fast var stor när oannonserade kontrollanter dök upp.

En 50-talsbild

Volmar Lundkvist med bryggarhästen

En del törstiga män hade problem med ölinköpen. Det blev bråk i familjen. Minns att en man som bara fick köpa sex öl för sin fru, men han löste det elegant. Vi fick order att bära in sex till köket och sex till pannrummet i hemlighet. Det borde ha märkts framåt eftermiddagen, men den dubbla leveransen men det fungerade så länge jag minns. I dag är det väl ingen som smyger med öl. Förr undrade man om vi skulle ta en fika. I dag frågar folk om du ska med ut och ta en öl. Så vanligt har det blivit med öl. Mannen som jag berättat om levde vid fel tid.

På den här tiden ställde kunderna ut tomglas och lade pengar i ett kuvert. Ofta stod tomglasen och pengarna ute vid stora vägen. Undrar om det skulle gå i dag? Kanske riktigt bra. Problemet i dag att det inte finns några bryggerier som kör ut dricka , så det går aldrig att göra en riktigt test på ärligheten när det gäller öl och läsk vid vägkanten.

Minns också att bryggmästaren vid Askersunds bryggeri, Sigge Bergström, var mycket stolt över sin öl och sin yrkesskicklighet. Han sa ofta som ett bevis på det att ”vägarbetarna tycker bäst om min öl”. Det var ett betyg så gott som något. Sigge var morbror till mediaprofilen Lars-Gunnar Björklund. L G bodde många somrar som grabb hemma hos Hulda-och Sigge Bergström strax utanför stan.

För ett antal år sedan fanns det flera brygger inom kommunens gränser. Alla är borta utom Hammars bryggeri som kämpat på i alla år. Tittar man på dryckeshyllorna i butikerna i borde det vara dubbelt så många bryggerier i dag som det var på 40-och 50-talen. Det finns hur många drycker som helst att välja på. Både vad gäller storlek och sorter.

Askersunds bryggeri fanns inne stan. Sedan fanns det Hammars bryggeri och Blomgrens bryggeri i Hammar. Mörtsjöns bryggeri fanns i Lerbäckstrakten. Bryggeriet var känt för sin goda svagdricka. Nästan i alla hem fanns det en svagdrickskagge från Mörtsjöns bryggeri. Och det var inte nog med de lokala bryggerierna. Norlings från Örebro försökte också slå sig in på dryckesmarkanden i Askersund, men det blev inte särskilt lyckat. Hemmabryggerierna van striden om dryckeskunderna.

Askersunds bryggeri var ett mycket gammalt bryggeriföretag från 1840-talet. Bryggeriet lades ner i slutet av 50-talet. Den ståtliga byggnaden, där Galfa finns i dag, dominerade under en lång period stadens västra höjdslutning. Men har det tillkommit hyreshus i närheten. Men visst är bryggeribyggnaden ståtlig.

Bruksinspektor Otto Sundblad startade bryggeriet på 1840-talet, men då på nuvarande Folkets hus gården. Till en början var det endast svensköl som gällde. Men 1848 anställdes bryggare Weiss från Bayern. Då började förstås också tillverkningen av Bayerskt öl. Askersunds bryggeri var ett av det första bayerska bryggerier i landet. Efter Weiss kom en ny bryggmästare, en Dreihall från Wurtemberg. År 1865 flyttade Sundblad bryggeriet till den nuvarande platsen på västra slutningen vid gamla kyrkogården.

De ståtliga bryggeribyggnaderna finns kvar bakom gamla kyrkogården

Leif Linus har hjälpt till med några bilder.

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post887

Torgreklam

Juni 2013Skapad av Ove Danielsson tor, juni 20, 2013 15:55:40

Torget i Askersund har fått en ny ”utsmyckning”. En reklampelare som berättar om vem som bygger nya huset på Ahnérska tomten och vilka underleverantörer som medverkar. Pelaren stod tidigare ute på Sundsbrogatan, som nu har öppnas med full bredd igen. En del är undrande över placeringen med tanke på den övriga torgbilden, men som tur är det bara tillfälligt. Och kommunen har förstås också upplåtet mark till ”utsmyckningen”, så det har inte skett i smyg.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post886
Nästa »