Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Kommitté för vedhuggning

Augusti 2013Skapad av Ove Danielsson lör, augusti 31, 2013 23:34:47

För mycket länge sedan, närmare bestämt 1947, bilades en kommitté i Askersund som skulle ordna med frivillig vedhuggning. Det var föreståndaren vid arbetsförmedlingen som organiserade det hela. Bara det. Går man runt i dagens villaområden så sysslar ett stort antal med just frivillig vedhuggning. Ved som ska användas för uppvärmning av villor, eller bara för lite mys pys framför brasan ruskiga höstkvällar.


1947 handlade det hela om samhällsnytta av ett helt annat slag. Det var stor brist på fossila bränslen vid den här tiden, så åtgången av ved mycket stor. Bränslesituationen i landet var mycket allvarlig. För att hålla igång industrin behövdes stora mängder ved. Alla kommunala instanser behövde ved i avsaknad av olja för att värma upp sina lokaler. Samma var det för uppvärmning av bostäder. Så var det över hela Sverige

OBS! Mer text och flera bilder finns på na.se under Askersundsbloggen. Gå gärna dit och kolla.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post926

Barndomskamraterna Ulf och Mats öppnar bowlinghall i Askersund

Augusti 2013Skapad av Ove Danielsson ons, augusti 28, 2013 08:34:00

En simhall och en bowlinghall har stått på askersundarnas önskelista länge. Simhallen lär väl dröja ett tag ännu, men det är nu klart med en bowlinghall i gamla verkstadslokalerna på söder. Arbetet med hallen är i full gång. Det måste till en utbyggnad av lokalen där bowlinghallen ska inrymmas. Namnet på den nya verksamheten är ”Bowlingnöje i Askersund AB”.

Ulf Tångring

Bakom satsningen står storkedjan O´Learys. De lokala entreprenörerna är marknadsföraren, konsulten och företagaren Ulf Tångring och Mats Carlsson (ICA-handlare i Askersund). De flesta känner Mats, men kanske inte så många Ulf. Han har varit borta från kommunen i ett antal år.

OBS! Det finns mer text och bilder på na.se under Askersundsbloggen. Kolla där.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post925

I väntan på höstmarknaden

Augusti 2013Skapad av Ove Danielsson mån, augusti 26, 2013 11:36:09
I väntan på marknaden

På onsdag är det höstmarknad i Askersund. Sedan några marknader tillbaka är det Lions som sköter det hela. Och det fungerar bra. Som en liten kontrast innan försäljarna drog in varubussarna på torget visar jag några bilder från i början av 60-talet. Så gick det till då.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post924

Koloniområdet Oxgropen blomstrar igen

Augusti 2013Skapad av Ove Danielsson sön, augusti 25, 2013 09:41:17

Oxgropens koloniområder i Askersund har legat lite i dvala under några år. Men nu är det gamla klassiska odlarområdet på gång igen. Och det kan kommunen tacka Kerstin Svärd för. Hon sökte projektpengar från EU för att få området att blomstra igen och det gick vägen. En koloniförening med Kerstin som ordförande har också bildats.

Kerstin Svärd fick presenter av Annika Finnström i Oxgropen

Under helgen var det lite som förr i Oxgropen. Mycket folk hade samlats för att få information, fika, grilla korv och trivas i största allmänhet. Det var ”öppet hus”. Kerstin och hennes medhjälpare har tagit hjälp med att plöja upp en bit för att ytterligare ett antal odlar ska få plats. Förhoppningen är det också ska dyka upp ungdom för att odla i Oxgropen.

OBS! Det finns flera bilder och mer text på na.se under Askersundsbloggen

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post923

Drottning på väggen i Askersunds rådsal förskönades

Augusti 2013Skapad av Ove Danielsson fre, augusti 23, 2013 22:50:57

Sedan år 1835 har en oljemålning av drottning Kristina prytt en vägg i rådsalen på Askersunds rådhus. Det är en ung skönlockig kvinna med jätteögon och välvda ögonbryn. Men oljemålningen är falsk. Drottningen har förskönats och det skedde faktiskt genom ett misstag. Tavlan är övermålad. På originalet satt drottningens vänstra ögat för högt, näsan var utan näsborrar, samtidigt som drottningen var harmynt.

Tavlan i rådsalen

Porträttet skänktes till staden 1835 av rådman C.G Kjerrström. Tyvärr blev porträttet övermålat år 1869 av en telegrafkommissarie Appelholm. Tavlan med drottningen sändes senare till en konservator på Nationalmuseum. Konservatorn meddelade att Kristinaporträttet varit ett originalporträtt men blivit felaktigt restaurerat.

Under porträttet fanns nämligen ett äldre, av allt att döma 1600-tals porträtt av en gammal , inte allt för vacker och hålögd Kristina mycket skadad i färgen och av låg kvalitet. Appelholm trodde att han gjort en välgärning när han förändrade drottningen till en ung skönhet. Precis som man i dag gör med olika bildprogram i datorn. Men det var helt fel tänkt då som nu. Istället hade han gjort ett konstmord på drottningens bild.

Det finns intresse för drottning Kristina fortfarande både utomlands och på andra orter i Sverige trots att hon hade ett skamfilat rykte. Hon blev betraktad som en lättning, festprisse och slöserska som snodde statens egendom när hon gav sig iväg till Rom 1654. Men de finns de som är av en helt annan åsikt. Lise-Lotte Lybeck-Erixon, egen företagare i Malmö, bildade för ett antal år sedan en stiftelse till drottning Kristinas minne. Under mina år som journalist var jag i kontakt med henne några gånger. Hon berättade då att stiftelsen bland annat samlat pengar till ett konstverk med drottningens porträtt, som hänger i hennes sista bostad, Palazzo Corsini i Rom. Drottningen avled där 1689.

Tavlan, som nu hänger i Rom, ropades in vid en auktion på Bukowskis i Stockholm. Tavlan är målad av Justus van Egmont på 1650-talet och hängde en gång i tiden på Stjernsunds gods strax söder om Askersund. Lise-Lotte Lybeck –Erixon började intressera sig för drottning Kristina redan som 10-åring, då hennes mor gav henne Py Sörmans bok, ”Wi, Kristina, med Guds nåde”, i julklapp.

Askersund har en del att tacka drottning Kristina för. Den 13 juni 1643 beviljades Askersunds stadsprivilegier av drottningens förmyndarregering. Det är 370 år sedan, men så ojämna tal firas inte vad jag förstår. Förmodligen får dröja till 400 årsjubileet och då kan inte jag vara med och blogga längre. År 1647 konfirmerade drottningen privilegierna. En kopia gjordes av brevet, som sedan drottningen skrev under ensam.

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post922

Ulf och vännen Bluesant

Augusti 2013Skapad av Ove Danielsson ons, augusti 21, 2013 20:55:28
Travhästen Bluesant V.D och Ulf ”Frasse” Johansson har verkligen funnit varandra. Ingen som har besökt Sedströms stall i Vagersta har kunnat undgå att se det. Ulf berättar gärna om det också. Han tycker om alla hästar i stallet men det är något speciellt med Bluesant. De har funnit varandra.

Bluesant är ofta ute och travar i Sverige. Ibland följer ”Frasse” med , men mest är han hemma i stallet och sköter om hästarna. Och så följer han med spänning hur det ska gå för vännen Bluesant.

OBS! Ber om ursäkt för knepiga bilder på hemsidans front. Men jag har fått löfte om att det ska rättas till. Full så lång i ansiktet är jag inte

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post921

Knepig bild på hemsidan

Augusti 2013Skapad av Ove Danielsson tis, augusti 20, 2013 08:42:07
Det har blivit något fel på bilderna på första sidan av min hemsida. Riktigt så där lång i ansiktet är jag inte. Men bloggen går att läsa som vanligt, men det är ju inte trevligt att mötas av en sådan bild. Och då handlar det inte om fåfänga. Ska försöka leta på någon som kan ordna det hela. Säkert är det enkelt för någon som kan det där med hemsidor.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post920

Samma efternamn inom IFK-fotbollen men inte släkt

Augusti 2013Skapad av Ove Danielsson mån, augusti 19, 2013 16:12:58

IFK Askersunds fotbollslag bjuder in till en riktiga toppmatcher på lördag (24/8) hemma på Solberga IP. Då kommer Sportakademin Cantolao FK från Örebro på besök. Och inte nog med det. IFK:s flicklag 14 år, spelar DM mot Kumla. Flicklaget leder sin serie. Där spelar man med nio spelare, men i DM är det elva som gäller. Säkert lite ovant.

IFK:s A-lag ligger på andra plats i södra femman och gästerna från på tredje plats i tabellen. En seger för IFK betyder åtta poängs försprång och väldigt nära en kvalplats till fyran.

Erik Danielsson, försvarsklippa i IFK. Funderar kanske på taktiken...

OBS! Läs mer på na.se under Askersundsbloggen.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post919
Nästa »