Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Glada spexare från Mörtsjön

September 2013Skapad av Ove Danielsson mån, september 30, 2013 18:56:23

Frågan är vilket som gjorde Lerbäcksorten Mörtsjön mest känt under 50-talet, svagdricka i kagge till jul eller gruppen ”Glada spexare”. Det var nog hugget som stucket. Och det fanns också en nära koppling mellan ”Glada spexare” och bryggeriet. Gruppen gjorde verkligen skäl för namnet.Alla lite äldre som läser det här minns säkert show-och musikgruppen ”Glada spexare”. Mannen bakom gruppen var Axel Karlsson i Mörtsjön, till vardags drickesutkörare vid Mörtsjöns bryggeri . Men för lite yngre kan jag berätta att Axel och hans gäng under ett 25-tal år var Sydnärkes stora underhållare. Det är bara att kolla gamla nöjesannonser i tidningarna från den tiden. Brukar roa mej med att läsa gamla tidningar och annonser. Och minnas. Ibland blir det också en blogg. Lite nostalgi kan aldrig skada, bara det inte blir för mycket av det hela. ”Glada spexare” lockade storpublik till festplatserna under många år. De första tio åren höll spexarna mest till i länet. Sedan blev det folkparksturnéer under ett antal år.

”Glada spexare” ställde upp på artistforum i Örebro 1954. Det gick bra och gruppen fick engagemang i parkerna. Eftersom alla hade jobb vid sidan om revyandet, så fick inte parkjobben vara allt för långt bort.

OBS! MER TEXT OCH FLER BILDER FINNS PÅ NA.SE UNDER ASKERSUNDSBLOGGEN. KOLLA GÄRNA DÄR.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post941

IFK:s fotbollshistoria

September 2013Skapad av Ove Danielsson fre, september 27, 2013 17:01:16

IFK Askersunds fotbollslag är klara för kval till fyran mot Pars FC från Örebro på lördag eftermiddag (28 sep). Ännu är det inte klart vilken det tredje laget i kvalserien blir. Det står mellan Öfvre Adolfsberg och IFK Örebro i division fyra. Intresset för kvalmatcherna är stort. IFK väntar storpublik till lördagsmatchen.

En fråga som ofta dyker upp är om IFK spelat i fyran tidigare. Jag har varit osäker men tagit reda på det nu. Har grävt djup i myllan. IFK spelade i fyran i slutet på 30-talet. Då var namnet Närke-Bergslagsserien. 1941 lades fotbollen ner. Anledningen till det var brist på spelare. Halva laget låg inkallade till militärtjänstgöring. Det var krig i världen. 1944 enades man om återuppta fotboll på programmet. Flera av spelarna representerade Åmmeberg under åren då inte IFK hade något lag.


Stående fr.v: Sixten Gefvert, Gunnar Carlsson,Lennart Andersson, Arne Mogren, Helge Lindh och Per Nyqvist. Knästående fr.v: Karl-Erik Södergren, Bengt Härdner, Per Johansson, Arne Karlsen och Harry Wallin

Laget i mitten på 40-talet var kanske det starkaste IFK haft. Fram till nu kanske… Två gånger vann IFK fyran med kval mot lag som Forward och Wedevåg. Det blev knappa förluster. Efter det har IFK återfunnits i femman och sexan.

Tränare Mikael Åkesson och hans lag har nu chansen att bli historiska i nutid. Under 30-och 40-talen var seriesystem annorlunda, så det är svårt att jämföra. Och så var det så länge sedan. Går IFK upp kommer det finnas spelare att fylla på med. Flera av alla ungdomslag är med i toppen på sina serier. Något lag har också vunnit sin serie. På damsidan är 14-årslaget redan klara seriesegrare.

Mikael Åkesson har varit framgångsrik tränare för IFK de senaste åren.

IFK:s ordföranden Petra Gustavsson, hennes medarbetare och ledarna kan sträcka på sig. Nu är det bara en uppvärmd konstgräsplan och omklädningsrum vid fotbollsplanen som fattas. Men det kommer säkert om någon på kommunen läser det här. Det är inte många anläggningar som saknar omklädning i direkt anslutning till planen ni dag. Så kunde det var förr när jag spelade, men inte 2013.Petra Gustavsson nöjd ordförande i IFK


Ungdomarna kommer att bjudas på avslutningsfest. Det blir på hotellet och med tackosbuffé. IFK har delat upp festen i två avdelningar för att alla ungdomar ska få plats. Bara det… Tänk om man hade blivit bjuden på en sådan buffè när man spelade i pojklaget? En tröst är väl att det inte fanns tackobuffé på den tiden, så det är inget att vara avundsjuk över.

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post940

Askersundskonstnärer

September 2013Skapad av Ove Danielsson tor, september 26, 2013 17:45:25

De senaste sommarutställningarna i Askersunds konsthall har visat verk av konstnärer från orten. Först Folke Dahlberg och nu i år Hjalmar Trafvenfelt. Och båda utställningarna har blivit publiksuccéer med ett par tusen besökare.

Vet inte hur konstföreningen tänker inför nästa år, men det finns ytterligare ett antal konstnärer med anknytning från trakten att presentera om det skulle vara så. Nämner bara några som kunde vara aktuella om föreningen fortsätter på den inslagna vägen. Som Börje Sandelin, Erhard Johansson och Gustav-Adolf Johansson. Det finns ytterligare konstnärer som kunde vara aktuella.
Men i en blogg gäller det att begränsa sig om det ska vara läsbart. Av erfarenhet vet jag att det är tufft att få till utställningar som blir bra och intressanta. Har varit lite inblandad på ett hörn vid några av de nämnda utställningarna. Men det var värt jobbet. Det framgår tydligen i gästböckerna.

Erhard Johansson
Börje Sandelin

Gustav-Adolf Johansson


OBS! YTTERLIGARE TEXT OV BILDER FINNS PÅ NA.SE UNDER ASKERSUNDSBLOGGEN.GÅ GÄRNA DIT OCH KOLLA.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post939

Askersunds kommun går med i L&SEK

September 2013Skapad av Ove Danielsson tis, september 24, 2013 08:36:16

Askersunds kommun kommer att gå med i föreningen L&SEK. Medlemsavgiften är 5 000 kronor. Jag och många med mej undrar förstås vad det är för typ av förening. Och varför ska man vara med där. Beslutade mej för att ta reda på det. Grävarbetet var enkelt. Det var bara att läsa det kommunala handlingarna, men det kanske inte är så många som gör det.

Förmodligen är det en störning från tiden som journalist och kommunalbevakningen. Kommunalsekreterare Johan Utter och hans trevliga gäng har vänligheten att fortfarande sända över handlingar till mej. Och den läsningen är så god som någon.

I handlingarna till kommande fullmäktigesammanträdet i Hammar, finns också ett ärende som har titeln ”programbeskrivning för nytt vård-och omsorgsboende”. Det har väckt många funderingar. Flera har talat med mej om det trots att jag bara är en enkel bloggare. Informationen verkar inte ha nått alla berörda. Där har ansvariga för socialkontor och nämnd tydligen lite att förklara.

Men det jag skulle skriva om var föreningen L&SEK. Förkortningen står för ”Lokal Utveckling&Social Ekonomi” i Örebro län. Det är en ideell förening som samlar intressenter och aktörer för att stärka villkoren för lokal utveckling. Och social ekonomi vad det nu innebär i praktiken. Är inte så insatt i det. Det handlar också om upplysningsverksamhet, när det gäller EU:s fonder och andra projekt. Föreningen har ett samarbetsavtal med Regionförbundet i Örebro län.

Askersunds kommun ska ta medlemsavgiften ur anslaget för glesbygdsstöd.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post938

IFK Askersunds fotbollslag till kval

September 2013Skapad av Ove Danielsson sön, september 22, 2013 14:31:10

IFK Askersunds fotbollslag är klara för kval till fyran. Kvalplatsen säkrades i lördags genom vinst mot Eker Örebro med 2-1, samtidigt som värsta hotet om platsen , Sportak.Cantolao förlorade mot serieledande Real Örebro.

IFK möter i första kvalmatchen hemma på Solberga IP, Pars FC från Örebro som blev tvåa i den norra gruppen. Ännu är det inte klart vilken det tredje laget blir. Det står mellan Öfvre Adolfsberg och IFK Örebro i division fyra.

Askersund har ett ungt bra lag som spelat ihop under några år. Det var nära till en kvalplats även förra säsongen. Själv har jag kollat på de flesta hemmamatcher den här säsongen. Stundtals har IFK spelat riktigt bra, även det har brustit i målskyttet. Men skapar man chanser blir det mål till slut. Och så har det varit. Framåt har IFK några spelare med expressfart. Sådana spelare hinner inte alltid att titta upp när de kommer fria. Däremot springer man sönder motståndarförsvaren.

Pars FC har fajtas om seriesegern med Marieberg i den norra gruppen, men föll på sämre målskillnad, så det blir en tuff match. Men hemma på Solberga brukar det gå vägen. Stöttspelare som Erik Danielsson och Philip Larsson, får se till att kvalpubliken blir nöjda.

Redan på onsdag kväll (25 sep kl 19) spelar IFK:s flicklag 14 år, en viktigt match på Solberga. Vinst mot Yxhult är seriesegern klar. Brukar aldrig missa lagets matcher, som stolt morfar till Ebba. På söndagsmorgonen stod jag också i regnet och kollad på de minde tjejerna som slog Nora med 6-1 i säsongens sista seriematch. Även där finns två barnbarn med, Inez och Edit. Klart att en gammal spelare och sportreporter tycker det är kul att barnbarnen också tycker det är roligt med fotboll.

Philip Larsson är IFK:s mittfältsmotor


När vi är inne på viktiga kvalmatcher, måste jag ändå nämna att mitt bittraste minne är just från en avslutningsmatch där en uppflyttning var i det närmaste klar. Vi skulle bara åka ner och hämta hem poängen mot Finnerödja som inte hade vunnit en match det året. Vi var tvungna att vinna annars skulle Östansjö flyttas upp. På hemmaplan var det uppdukat till uppflyttningsfest, men det blev annat av. Vi förlorade och den bussresan hem var inte rolig.

Men det här kommer naturligtvis inte att hända dagens IFK-lag. Med hjälp av storpublik är jag säker på att det kommer att gå vägen. Ett råd är väl bara att inte duka upp några segermåltider innan allt är klart. En korv med bröd i kiosken räcker bra till att börja med.

På Askersundsbloggen på na.se finns en direktlänk till IFK Askersunds hemsida. Där brukar ansvariga skriva matchreferat och allt annat som händer min gamla förening.

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post937

Råraka och fläsk på Klysnagärdet i Skyllberg

September 2013Skapad av Ove Danielsson lör, september 21, 2013 16:44:03

Lerbäcks hembygdsförening och ägarna till Lerbäcks Gård hade bjudit in till plöjningsdag, med en rad sidoarrangemang på det stora gärdet. Det var plöjning både med häst och traktor. Och det kom massor av folk till gärdet i det vackra vädret. En gammal skördetröska från Vretstorp kördes för fullt. Och den fungerade fortfarande utmärkt.OBS! DET FINNS MÅNGA BILDER OCH MER TEXT PÅ NA.SE UNDER ASKERSUNDSBLOGGEN. KOLLA GÄRNA DÄR.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post936

Protester mot återvinningscentralen på Ullavi

September 2013Skapad av Ove Danielsson ons, september 18, 2013 23:21:16


Lindbomossen vid den södra infarten till är ett bättre alternativ för placering av en ny Återvinngscentral tycker de som bor ute på Askersunds by.


Skrivelsen ovan kommer från ett antal personer som bor i Askersunds by och kan bli grannar med den planerade Återvinngscentralen på Ullavi. De vill att kommunen följer Sydnärkes byggförvaltings råd om en placering istället på Lindbomossen. Skrivelsen överlämnades till kommunen med en muntlig information om att ärendet skulle överklagas. Kommunen har lämnat ärendet vidare och betraktar skrivelserna som en överklagan.
PS! Hoppas den scannade texten går att läsa annars får jag göra om det hela.


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post935

Gösta och "Bostonkungen" Pinet populära musikledare från Askersund

September 2013Skapad av Ove Danielsson tis, september 17, 2013 23:44:11

Ledaren för Skyllbergs musikkår, Gösta Svensson, och hela Sveriges ”Bostkung”, Theodor Pinet, har säkert flera saker gemensamt, men det jag känner till är att båda kommer från Askersunds kommun. Och att de är och var stora populära musikledare. När de båda musikerna föddes fanns förstås inte Askersunds kommun, utan vi får köra på det som gäller i dag. Gösta är uppväxt i Kårberg och Theodor i Åmmeberg.OBS! DET FINNS MER TEXT OCH BILDER PÅ NA.SE UNDER ASKERSUNDSBLOGGEN. GÅ GÄRNA DIT OCH LÄS

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post934
Nästa »