Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Gravsmyckningsdag

Oktober 2013Skapad av Ove Danielsson tor, oktober 31, 2013 17:05:56

Allhelgona har länge varit en stor gravsmyckningsdag i Sverige. Anhöriga hedrar sina nära och kära som dött med kransar och blomsterdekorationer. De flesta tänder också ljus.

På kyrkogårdarna inne i Askersund ser det lite annorlunda ut i år. Massor av gravstenar har ”säkrats” med ett band och några stolpar. Det finns en lag som säger att gravstenarna ska stoppa för ett tryck av 35 kilo. Alla stenarna är testade och då visade det sig att väldigt många inte klarade säkerhetsdragningen. Stenar som inte är högre än 30 centimeter undantas.Lagen kom till efter en tragisk dödsolycka där ett barn hamnade under en sten som ramlade omkull. Församlingarna i kommunen hanterar det hela lite olika. Det finns lite olika regler. Sköter en grav på södra kyrkgården som skulle åtgärdas. Och det är gjort. Mitt förslag var att lägga omkull stenen, men så kunde man inte göra i det kvarteret. På kyrkogården i Hammar går det däremot utmärkt. Är inte säker på att om man börjat med dragarbetet i Lerbäck ännu. Om inte så kommer det.

Det är kyrkopolitiska beslut som avgör hur gravvarna ska hanteras och hur det ska se ut på kyrkogårdarna. Även om det är mycket gamla beslut så kan förstås dagens politiker ändra på det. Precis som tiderna förändras.

Det kostar en del att justera gravstenarna och det finns ensamma personer som har många gravar att sköta. Ekonomiskt går det inte att klara utgifterna med en liten pension. I många falla kommer det att leda till att gravrätterna sägs upp och då kommer det se lite knepigt ut på kyrkogårdarna med ett stort antal tomma platser.

Församlingarna i landet hanterar säkerhetslagen lite olika. En del församlingar som är stadda i kassan står till och med för justeringskostnaderna. I dag har vaktmästarna fullt upp med att förklara läget för kyrkogårdsbesökarna. Och frågorna är många och det är inte vaktmästarna som hittat på det hela.

Säkert blir det stämningsfull på kyrkogårdarna i Askersund även i år, trots alla pinnar och band. När det mörknar syns bara gravljusen.

  • Kommentarer(3)//blogg.ovedanielsson.se/#post958

Lite kommunalt

Oktober 2013Skapad av Ove Danielsson tis, oktober 29, 2013 23:05:53

Lite kommunalt

Bertil Boo

I Askersund måste det finnas ett minnesmärke över bygdens egen storsångare Bertil Boo. Initiativtagare till en staty är Björn Palmqvist och Christer Folkesson. Den 16 januari ska 100-årsminnet av Bertil Boo hållas i Askersunds Folkets hus.

Det fodras en del pengar för kunna beställa en staty. Förhoppningen är att så många som möjligt ställer upp och jobbar för ett Bertil Boo-minne. I dagarna har Björn och Christer skrivit till Askersunds kommun om en medverkan. Eller mera formellt, man har gjort en hemställan. Inledningsvis kanske kommunen kan döpa en gata, väg eller en plats på ett torg eller annan yta efter Bertil Boo. Det är i alla fall vad Björn och Christer vill till att börja med.

Namnförslag till KKC

Kommunen har efterlyst namnförslag till den nya Kultur-och Kunskapscentret. Margareta Englund har lämnat in förslaget Askersunds skola och kulturhus (ASK). Enkelt och lättförståligt. Förkortningen ASK anspelar också på bygdens träd.

På na.se under Askersundsbloggen finns ytterligare artiklar. Kolla gärna där. Också.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post957

Snabbare än väntat

Oktober 2013Skapad av Ove Danielsson mån, oktober 28, 2013 12:04:06

2013-10-28

Pressmeddelande från Askersunds kommun

Askersunds turistwebb rekonstrueras

mycket snabbare än väntat

I förra veckan drabbades Askersunds kommuns turistwebb www.visitaskersund.se av ett

stort tekniskt fel, som resulterade i att hela webbplatsen enligt uppgift var försvunnen.

Nu visar det sig att rekonstruktionen kommer att gå snabbare än väntat.

Det första budskapet från våra konsulter var att inget material fanns kvar och att

informationen på webbplatsen måste byggas upp igen från grunden. Glädjande nog har deras

fortsatta efterforskningar gjort att olika fragment av informationen har kunnat sammanfogas

till en helhet som nästan helt motsvarar det tidigare innehållet. Webbplatsens interlänkar

måste dock byggas upp på nytt, vilket just nu pågår för fullt.

Vi är mycket lättade över denna utveckling och ser fram emot att snabbare än väntat kunna

återlansera vår turistwebb. Vi vet ännu inte när arbetet är färdigt, men siktar på att ha det

mesta klart under den närmaste månaden.

Turist- och evenemangsbyrån svarar förstås som vanligt på frågor och skickar material till

våra besökare för att minimera problemen på webben.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post956

I Askersund väntar Märta

Oktober 2013Skapad av Ove Danielsson lör, oktober 26, 2013 15:14:59

I trappan upp till konsthallen i Askersund står ”väntade Märta” och väntar. Många kanske undrar vem konstnären bakom skapelsen är. Den märkliga träskulpturen har skapats av Sonja Öhrman-Eriksson i Lerbäck och har en gång i tiden ingått i båtmuseets samlingar.

Sonja Öhrman-Eriksson

Konstverket som står i trappan är udda och föreställer en väntande sjömanshustru. Faktum är dock att ”den väntande Märta” själv varit ute på en världsomsegling i slutet på 1800-talet. Trästocken son Sonja gjort den fina skulpturen av har tagits från den berömda ångfregatten Vanadis. Båten byggdes 1862 och var det sista örlogsfartyget i trä. Hon var ute på en världsomsegling åren 1883 och 1885.

Men hur har då en stock efter Vanadis hamnat hos Sonja i Lerbäck? Själv tycker hon att det är en smått otrolig historia och det är bara at hålla med om det.

-I början på 1950-talet gick jag på konstfack i Stockholm. En morbror som byggde inredningar till ubåtar gav mej ett tips om att det fanns fina stockar att göra skulpturer av i en källare på Kungsholmen, berättar Sonja.

-Jag hittade en stock, som senare visade sig vara just från ånfregatten Vanadis. Båten hade huggets upp till ved i slutet av 1940-talet. Det var dåligt med bränsle under kriget. Fastighetsägaren på Kungsholmen hade helt enkelt köpt upp stockarna från Vanadis för at värma upp lägenheter med. Av min morbror fick jag också två kopparbultar som hörde till båten.

-Mina kurskamrater på konstfacket blev väldigt avundsjuka när de fick se stockarna. Då var de svartmålade och inte särskilt vackra. När jag gjorde skulpturen ”väntande Märta” så beslutade jag mej för att spara en del av ursprungsformen på stocken, förklarar Sonja.

Askersunds egen båtexpert, Båt-Harry Karlsson, hjälpte mej en gång att ta fram bilder på ångfregatten Vanadis. Harry finns inte i livet längre, men jag minns att han berättade för mej att Vanadis byggdes under övergångsperioden mellan trä och järnfartyg. År 1893 togs båten ur aktiv tjänst. Hon blev då ombyggd till logementsfartyg och blev liggande vid Skeppsholmen i Stockholm. Fram till 1940 användes båten, Sedan låg hon och förföll. Senare sjönk hon också. År 1944 bärgades båten, för att efter några månader huggas upp till bränsle. Harry tyckte det var helt otroligt att en stock från Vanadis hamnat i Lerbäck hos Sonja.

Vanadis

Väntande Märta

Sonja bor kvar i sitt hus i Lerbäck. Har haft mycket kontakt med henne genom åren. Sedan jag slutade på tidningen har det blivit glesare med besöken hos henne. Sonja är en känslig konstnärssjäl som har levt för sin konst. Ibland har hon haft svårt för att skiljas från sina skapelser. Hon har alltid varit noga med att hennes konst har kommit i rätta händer och inte bara köpts i spekulationssyfte.


Ove Danielsson

OBS! Bloggen finns också på na.se under Askersundbloggen

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post955

Loongs dansorkester med refrängsångare Bertil Boo

Oktober 2013Skapad av Ove Danielsson ons, oktober 23, 2013 18:06:14

”Den sjungande bonden” från Askersund, Bertil Boo, har hamnat i blickfånget igen på hemmaplan. Christer Folkesson och förre NA-medarbetaren Björn Palmqvist, jobbar hårt får att bilda ett ”Bertil Boo-sällskap”, som i sin tur ska leda till en staty någonstans i Askersund av den populäre sångaren. Vid det första mötet kom inte så många, men en tillställning i Askesunds Folkets hus är planerat till nästa år. Bertil skulle ha fyllt 100 år i januari nästa år. Förhoppningen är att lokalen ska fyllas med intresserade som vill vara med i sällskapet. För några år sedan gav vännen Ingemar Norlén ut en bok om Bertil Boo. Norlén medverkar bland annat i tidningen Land och i deras Minnes-Journal. Så det finns redan lite fakta samlat om bondsonen från Bohult att bygga vidare på för det blivande sällskapet. Men det jag skulle komma till var att det i Loongs dansorkester Bertil lade grunden till sin karriär.

Hade ”Dansbandskampen” funnits på 1930-talet skulle Loongs dansorkester från Askersund varit givna. Tyvärr var fanns varken TV eller någon ”Dansbandskamp” på den tiden. Och det var synd. Loongs fick istället utkämpa sin kamp mot andra dansband. Konkurrensen mellan dansorkestrarna var stenhård, så det gällde att vara bäst även då.

Bertil Boo med banjo och Georg Pettersson med dragspel. Privatbild med copyright.

Orkestern bildades 1927 och höll igång utan avbrott till 1942. Storhetstiden inföll på 30-talet. Tio somrar i följd svarade Loongs för dansmusiken vid IFK:s fester ute på Borgmästareholmen, dåtidens nöjescentrum i stan. Men det gällde att saluföra sig , om man ville ha engagemang. Inför sommarsäsongen 1934 stegade medlemmarna i Looongs iväg till fotografen iförda enhetlig scenkostym, ljusa långbrallor, sticktröja, fluga under hakan och som kronan på verket , baskermössa. En välsjungande yngling med namn, Bertil Boo, fanns med i gänget. Han skulle senare bli Bertil med hela svenska folket. Men i Loongs var han som det hette i reklamen ”refrängsångare och trummis”.

OBS! MER TEXT OC FLERA BILDER FINNS PÅ NA.SE UNDER ASKERSUNDSBLOGGEN.KOLLA GÄRNA DÄR.

  • Kommentarer(2)//blogg.ovedanielsson.se/#post954

Webbproblem i Askersund

Oktober 2013Skapad av Ove Danielsson mån, oktober 21, 2013 23:26:53

2013-10-21

Pressmeddelande

Askersunds turistwebb drabbad

av allvarligt tekniskt problem

I våras lanserades Askersunds nya turistwebb, www.visitaskersund.se

Vi har fått mycket god respons från besökare och företag. Nu har sidan drabbats av stora tekniska problem.

Problemet bottnar i två av varandra oberoende händelser. Hela webbplatsen har raderats och vid samma tidsperiod har backupfunktionen inte fungerat. Detta innebär att hela webbplatsen

kommer att behöva fyllas med material igen från grunden.

Nybyggnationen av sidan kommer att inledas så snabbt som möjligt och materialet kommer att lanseras successivt, i takt med att det produceras. Kontaktsidor till turismföretag som boende och restauranger kommer att prioriteras. Därefter följer evenemangskalender och uppgifter om besöksmål, trycksaker och liknande. Det är idag omöjligt att säga när den nya

webben är helt lanserad men ambitionen är att jobba med en väl avvägd kombination av hastighet och kvalitet.

Turist- och evenemangsbyrån svarar förstås som vanligt på frågor och skickar material till våra besökare för att minimera problemen på webben.

Näringslivschef Henrik Olofsson:

- Detta är ett mardrömsscenario. Två av varandra oberoende fel sammanfaller så att hela webbplatsen raderas och arbetet måste göras om. Vi är just nu väldigt bedrövade! Efter att ha konstaterat faktum är vi dock inställda på att snabbt bygga upp webbplatsen igen och göra den ännu bättre än den var innan ”kraschen”. Det

känns som en tröst i bedrövelsen att problemen inträffar under lågsäsong så attturistwebben kan vara i full drift igen i god tid innan sommaren.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post953

Herman med tittskåpet

Oktober 2013Skapad av Ove Danielsson mån, oktober 21, 2013 19:36:45

Utbudet av TV-kanaler ökar hela tiden. Själv har jag svårt att hinna med alla intressanta program i SVT som jag vill se. Tycker också det är jobbigt att titta på alla reklaminslag i de kommersiella kanalerna. Men när det är sport får man offra sig ibland. Brukar tänka på den enorma utveckling som skett på området vid mina besök i Askersunds vackra hembygdsgård, där Herman Anderssons tittskåp finns. Det är ett unikt föremål . På hans tid räckte det med att veva fram stillbilder. Folk köade för att få se Hermans visningar. Och prata för sin sak kunde han. Precis som personerna i TV-reklamen.

Anledningen till att jag själv just nu skriver om ”Herman med tittskåpet” är att jag på nära håll som ung konfronterades med det unika tittskåpet. Farsan Sven som var en mångsysslare fick nämligen uppdrag att laga upp skåpet och fixa till trasiga bildrullar. Tror det var på 50-talet. Vi hade skåpet hemma i huset vid Gårdsjön. Men vad som var på rullarna brydde jag mej inte så mycket om. Jag hade andra intressen, som att spela bandy på sjön, eller ligga i vattnet och blaska under sommarmånaderna

Herman med tittskåpet reste runt i Sverige med sitt skåp. I sitt unika tittskåp visade han unika händelser från stora världen. Enligt kännare var Herman från torpet Skogsbrynet i Aspa en orolig själ, ja en tragisk produkt av Fattigsverige. Många ansåg att han var en latmask som inget vill göra. Tusentals människor har lyssnat och gjort spe av hans föredrag till bilderna. Men många har också med spänning tagit del av hans bilder.

OBS! MER TEXT OCH NÅGON MER BILD FINNS PÅ NA.SE UNDER ASKERSUNDSBLOGGEN. GÅ GÄRNA DIT.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post952

När brandchefen missade kungamiddagen på hotellet

Oktober 2013Skapad av Ove Danielsson tor, oktober 17, 2013 19:46:41

När kungen kommer på sina besök blir det en del uppståndelse. De styrande i kommunerna vill förstås visa upp allt det fina som finns just. Har sett massor av sådana händelser på TV under kungens Eriksgata. Men dagens uppståndelse är inget emot hur det var förr. Här kommer berättelsen om när kung Oskar II besökte Askersund i slutet av 1800-talet. Det var grejer det. Bara som en liten jämförelse hur det var förr och nu.

Kungabesök på Stjernsund för några år sedan. Allt gick lugnt och stilla till.

Bloggen handlar om när konung Oskar I I gästade Askersund 1898. Fabrikör Bergqvist ägare till Askersunds yllefabrik i hamnområdet, var en mäktig man i staden. Han var rådman och med i kyrkorådet. Och dessvärre var han också brandchef. Det fick han lida för.

OBS! MER TEXT OCH FLERA BILDER FINNS PÅ NA.SE UNDER ASKERSUNDSBLOGGEN.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post951
Nästa »