Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Ove och Linus adventskalender lucka 19

November 2013Skapad av Ove Danielsson ons, december 18, 2013 22:57:11
Landskyrkan i vinterprakt. I förgrunden syns stoppen till tåget. Det gick vagnar med gods fram till båtarna. Isen har lagt sig i sundet . På andra sidan syns timmerstaplarna. Delar av broräcket finns nu uppsatt i Hembygdsgården.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1003

Galenskap i Stockholm med Åmmebergsbuss

November 2013Skapad av Ove Danielsson sön, december 01, 2013 19:12:08

Jag har varit i Stockholm och ätit på Hurry Curry. Har aldrig hört talas om stället innan, men den indiska maten var god. Klart jag hade föredragit potatis istället för ris, men man kan inte få allt här i livet. Ris och indisk mat hör ihop har jag hört. Tycker inte det ”tar något” med att äta ris. Men nu var det som serverades.

Utanför fönstret demonstrerade klimatkämpande ungdomar mot julens köpraseri. Min lilla plastkasse med ett linsskydd till kameran kunde jag dölja under jackan. Annars hade man fått skämmas inför ungdomarna.


Nu var jag inte till Stockholm för äta på Hurry Curry. Att jag hamnade där var mera av en tillfällighet. Jag var med på en teaterresa för att se ”Galenskaparnas 30-årsfest på Oscarsteatern.

OBS! Det finns mer att läsa och flera bilder på na.se under Askersundsbloggen. Kolla gärna där

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post975

Ingrid är besviken på bilister

November 2013Skapad av Ove Danielsson ons, november 27, 2013 13:34:16

Fick ett brev från Ingrid Andreasson i Askersund för några dagar sedan. Hon hade läst min krönika i papperstidningen om att torget var viktigt för de flesta. Och har varit så i alla tider. Sedan några år tillbaka är hon rörelsehindrad och använder sig av olika hjälpmedel för att kunna leva som vanligt. Vi träffas ibland när hon är ute och handlar gör sina andra ”måsteärenden”.Så här kan det se ut på torget i Askersund. Ett stort problem för rörelsehindrade att ta sig förbi på de nya plattgångarna

Ingrid har arbetat på kommunen i många år. Känner henne sedan den tiden. När torget i Askersund byggdes hade hon stora förhoppningar om att allt skulle bli bättre. Att det skulle vara lättare att ta sig fram på plattgångarna som lagts över torget. Men nu är hon ganska bedrövad över hur det blev. Det beror inte på gångarna utan på slarviga bilister som parkerar med halva bilen ute på gångarna.

-Jag kan inte ta mej förbi de parkerade bilarna. Det måste till en bättre tillsyn, skriver Ingrid, som också har en lösning på problemet.

Ingrid vill att stigarna med plattraderna skall avgränsas med snygga enkla stolpar med kättingar.

-Ingen bilist vill köra på en kätting. Jag har också skrivit om problemet till kommunen. Det är ju ändå en kommun som fått tillgänglighetspris flera år i rad, framhåller Ingrid.

Det enklaste sättet är ändå att bilisterna på torget ser till att bilarna parkeras inom de angivna rutorna. Då skulle Ingrid och alla andra som har problem att ta sig fram bli nöjda. Och det måste vara ett fall för parkeringsvakterna att rätta till. Det är ju annars aktiva på olika ställen i Askersund. Här verkar man ändå ha en verklig viktigt uppgift att bevaka.

Ove Danielsson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post972

Gamla Sundsbrogatan återuppstår

November 2013Skapad av Ove Danielsson mån, november 25, 2013 22:59:00

Gamla Sundsbrogatan i Askersund håller på att återskapas. Den ska ersätta delar av Hagavägen som nu har raderas bort ur gatubilden. Ett tydligt bevis på det är gatuskyltarna plockats ner. Kommunen förbereder inför det kommande skolbygget, som också ska innehålla lokaler för kulturen.

Sunsbrogatan mot Haga försvann när Sjöängsskolan byggdes. Beslutsfattarna ville inte ha en gata med biltrafik som gick in på skolområdet. Då byggdes den del av Hagavägen som nu plockats bort. Men nu är man tillbaka till det gamla.

Fullmäktige godkände också på måndagskvällen detaljplanen för nybygget. Förhoppningen är att bygget ska vara igång i början på nästa år. Enligt vad politikerna sa i fullmäktige var att det skulle dröja 18 månader innan huset ska var klart för att tas i bruk. Kommunen jobbar också med planer för ett nytt moderna äldreboende. Det finns planer på att det ska byggas på nuvarande skoltomten vid Sjöängsskolan. Men till det bygget är det ännu en bit kvar.

Ett gammalt vykort på hur det såg ut förr. Sundsbrogatan gick rakt ut mot Haga fram till järnvägskorset i närheten av Reningsverket. Till höger syns gamla Folkskolan.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post971

Tomgångskörning i Askersund

November 2013Skapad av Ove Danielsson sön, november 24, 2013 17:25:11

Vid varje större ort av ” lite klass” varnas bilister för att köra bilarna på tomgång mer en 1 minut. Stora skyltar brukar vara placerade vid infarterna. Så även i Askersund. På senare tid har jag lagt märke till att skylten vid södra infarten är borta. Trodde det var en nyordning, men så är det inte. Det finns en skylt vid norra infarten. Anledningen till att den södra skylten är borta för tillfället beror på vägbyggen.


Jag frågade några personer som kom in till Askersund vid den norra infarten om det fanns någon skylt där. Tänkte fotografera en skylt som illustration men tycket det var onödigt att cykla dit om det inte fanns någon skylt. Folk som hade åkt där in till stan från norr i ett tiotal år kunde inte svara på min fråga. Det var ingen skylt man lagt märke till. Bara det. Men det fanns en skylt där.

OBS! Mer text och bilder finns på na.se under Askersundsbloggen. Gå gärna dit och kolla  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post970

Gamla "Ettan" i Askersund

November 2013Skapad av Ove Danielsson tor, november 21, 2013 09:37:28

Minns ni parhuset ”Ettan” i Askersund? Gamla askersundare gör säkert det, men inte yngre personer. Om inte annat kan det vara intressant för alla som bor i Tingshusområdet att påminna om huset. ”Ettan” låg utmed Storgatan vid stadsbacken. Det var en idyll. Strax nedanför ”Ettan” låg Församlingshuset, där skolköket fanns i många i år. Ett tag höll också brottarna i Askersund till där. Klockargården som flyttades upp till hembygdsgården fanns ockå i området utmed gatan. De nu rivna gamla husen låg ungefär där Tingshusområdet med hyreshusen finns i dag.

Inne på gården vid ”Ettan” parkerade askersundarna sina cyklar. På marknadsdagarna var det alldeles fullproppat med tvåhjulingar på gården. För barnen som bodde i området var det extra spännande när det var marknader. När gubbarna kom för att hämta sina cyklar blev det ofta bråk, eftersom de flesta hade tittat för djupt i glasen. Det var den tidens enkla underhållning.

På baksidan av ”Ettan” låg den vackra Tingshusparken, med hög träd och gräsmattor. Under sommarmånaderna var det alltid fullt lekande barn i parken. Nästan allt försvann när hyreshusen byggdes. Bara några av de höga träden finns kvar ner mot Sundsängen och några ut mot Storgatan. Resten har huggits bort för att ge plats för hyreshus.

Ulla Sjösvärd bodde i ”Ettan” från 1928 till 1942. Men då hette hon Karlsson i efternamn. Ulla har berättat för mej hur det var att växa upp i ”Ettan”.


”Det var ett underbart hus att växa up i. Vi barn höll till i Tingshusparken hela somrarna. Högtidsstunderna inträffade på söndagarna. Då tog mamma Maria och pappa Gustav med sig kaffekorgen ut i parken och vi fikade tillsammans. Så gjorde de hela somrarna igenom”, har Ulla berättat för mej.


OBS! MER TEXT OCH FLERA BILDER FINNS PÅ NA.SE UNDER ASKERSUNDSBLOGGEN. GÅ GÄRNA DIT OCH KOLLA.
  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post969

Flera marmorbilder från Leif Linus

November 2013Skapad av Ove Danielsson tis, november 19, 2013 09:24:22

För några dagar sedan skrev jag om några marmorbrott på en blogg. Björn Elmenmo tog mej runt till några brott. Han har ett förflutet i marmorbrotten. Vännen Leif Linus har nu kompletterat bloggen med ett antal äldre bilder ur sin stora bildsamling. Gå gärna in och kolla på bloggen igen om det skulle vara så.


Leif Linus har lämnat gamla bilder om marmorbrytningen. Den 26 november har visning av historiska bilder från Askersund på Folkets hus.


Fick ett erbjudande om skriva bloggar på na.se för snart ett år sedan och nu också krönikor i papperstidningen var fjortonde dag, om någon nu undrar varför jag är tillbaka i spalterna. Jag har hunnit med en krönika hittills. Känns trevligt att vara tillbaka även om det nu sker i en annan miljö , från lägenheten vid Stöökagatan ofta i sällskap av Alice. Vår katt. I källaren under där jag sitter och skriver startade en gång i tiden Askersunds-Tidning år 1856. Bara det. Kanske några tycker det blir i mesta laget från mej lite här och där, men då är rådet att snabbt gå vidare till något annat läsbart. Men visst är det trevligt om någon vill läsa och kommentera.
  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post968

Brevbärare Anna-Lena i Askersund bryr sig inte om almanackan

November 2013Skapad av Ove Danielsson mån, november 18, 2013 19:04:41

När brevbärare Anna-Lena Persson-Fors dragit på sig långbyxorna har vintern kommit på allvar till Askersund. Anna –Lena bryr sig inte om vad almanackan visar när det gäller sommar-och vintertid. Hon sköter det på sitt eget praktiska sätt. När det blir för kallt byter hon från kortbyxor till långbyxor. Och ännu är det en bit kvar innan bytet kommer att ske tror alltid glada och trevliga Anna-Lena. Utan att ha kollat tror jag hon är landets gladaste brevbärare. Det är ett rent nöje att möta henne vid postlådan, även om lådan är full med räkningar.


Folk på stan är förstås på henne och tjatar om att det är för kallt med kortbyxor vid den här tiden. Själv tycker Anna-Lena att det är praktiskt och bra när hon springer runt med brev och blir svett.

-Benen fryser jag aldrig om, men det är klart om det blir för kallt så får jag leta fram långbyxorna, skrattar Anna-Lena.

På mina löprundor kör jag med träningsoverall sedan någon månad tillbaka. Det är inte utan att jag skäms lite när Anna-Lena och jag möts på stan. Jag borde kanske ha väntat lite.

Helt klart kommer jag att kolla noga när det är dags att ta på sig något ännu varmare på benen. Anna-Lena får bli riktmärke när vintertiden har gjort sitt inträde på allvar. Och jag får ta en ny bild på Anna-Lena när det blir aktuellt, så alla vet när det är dags plocka fram varmare benkläder.

OBS! Det går också att hitta de flesta av min bloggar också på na.se under Askersundsbloggen  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post967
Nästa »