Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Kunskaps-och kulturcentrum

December 2013Skapad av Ove Danielsson ons, januari 15, 2014 10:18:15

OBS! Pressmeddelande från Askersunds kommun:

Kunskaps- och kulturcentrum är Askersunds kommuns största satsning någonsin. Här kommer kultur, skola och förenings-verksamhet samverka i nya och mycket fina lokaler.

Det är egentligen fel att tala om Kunskaps- och kulturcentrum som ett hus. Det är ett helt kvarter! Ytan är cirka 12 000 kvm fördelat på tre plan och ett källarplan med teknikytor. I kvarteret kommer upp till 500 skolelever och mellan 80 och 90 anställda att ha sin arbetsplats. Alla funktioner som skall flytta in i kvarteret finns idag på olika platser i Askersund. Nu kommer de att samsas under samma tak och samnyttja många av ytorna, vilket ger ett effektivt lokalnyttjande i en modern och rationell byggnad. Hela byggnaden är givetvis tillgänglighetsanpassad.

Kvarteret kommer att innehålla många funktioner:

 • Skola för hela kommunens elever i årskurs 6-9
 • Särskola
 • Bibliotek och skolbibliotek
 • Elevcafé/fritidsgård
 • Storkök som förser hela Askersunds stads skolor, förskolor och äldreboenden med mat. Storköket kommer även vara öppet för entreprenörer för servering i samband med evenemang i multisalen.
 • Musikskola med ensemblerum, övningsrum och danssal
 • Miniaula
 • Hantverkssalar som kan användas av föreningslivet efter skoltid
 • Flexibel multisal med stor scen och plats för cirka 300, 350, 450 eller 500 sittande personer beroende på hur den disponeras. I multisalen finns även digitalbio.


Fasad söderFasad nordvästEntréSkolmiljö

Gamla bilder från skolområdet:

 • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1018

Nya tider i Bastedalen

December 2013Skapad av Ove Danielsson sön, december 29, 2013 22:38:10

För i tiden kretsade det mesta i Bastedalen, kring tegelbruket, sjöfarten, fisket och det stolta bandylaget. Barnkolonin Villa Vättra får heller inte glömmas. På 60-talet lades bruket ned. Efterfrågan på ”riktigt” tegel hade minskat kraftigt. Hargeteglet ersattes på många håll av den då moderna mexistenen. Det var ett hårt slag får Bastedalen.

Bilden från 2011

Tegelbruksarbetarna fick jobb på Hammars glasbruk. Tyvärr blev många arbetslösa på nytt när PLM stängde glasbruket i början på 90-talet. Bastedalen har förvandlats helt. Dagens sjöfart handlar mest om fritidsbåtar. Spåren efter bygdens hjärta, tegelbruket, är nästan helt borta. Personligen tycker jag det var synd att man inte sparade lite av den gamla tegelbruksbyggnaden. Om inte annat för att påminna dagens generation om vad de som bodde i Bastedalen levde och försörjde sig av. I stort sett jobbade alla som bodde på orten vid tegelbruket. Industriminnesmärken av det här slaget kan aldrig vara fel att visa upp.

I dag kretsar det mesta i Bastedalen kring Pia Stenströmmers Kinapark med dess konferenshotell, och bostadsbyggandet på tegelbrukstomten vid sjön. Under mycket lång tid har det funnits planer på att bygga på tegelbruksområdet, men överklaganden, konkurser och problem med vatten-och avlopp har satt käppar i hjulet för de som ägt området genom åren. Tidigare fanns det planer på ett stort antal fritidshus. Nu är det permanent boende som gäller. Det har växt upp ett antal nya hus på senare år. Det har funnits och finns hård kritik mot sprängningar i berget strax intill det gamla tegelbruksområdet. Många kan inte förstå att man fått tillstånd att spränga bort berg för att ge plats för hustomter. Men det har man fått. Framtiden får utvisa om det blev lyckat eller inte.
Äldre bild från tegelbruksområdet

OBS! Det finns flera bilder och mer att läsa på na.se under Askersundsbloggen. Går gärna dit och kolla. • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1012

På strövtåg med Anna i Askersund

December 2013Skapad av Ove Danielsson tor, december 26, 2013 14:01:58Konstnär Anna Ruuska vill ta med er på ett ”Strövtåg i Askersund” i början av nästa år. Det kommer att ske genom en utställning hos tandläkarna i Centrumhuset i januari. Anna från Mariedamm är en trogen utställare vid mottagningen, men inte bara där. Hon brukar finns med lite var stans med sina konstverk.

Anna är en konstnär som inte framhäver sig själv. Hon nöjer sig med att visa upp sin konst. Sedan får folk titta, tänka och tycka. Ett sympatiskt drag. Har träffat Anna många gånger på utställningar, men har aldrig riktigt frågat hur hon kom in på sitt konstnärskap.

-Jag kan nog säga att jag växte upp med många duktiga och kreativa människor runt omkring mig. Det blev att man snappade upp lite här och lite där och värdesatte de stunderna. Som exempel så kunde vi åka till morfar och mormor för att plocka sten eller flyghavre på hans åker. Det hörde väl inte till favoriterna utan det var desto roligare nere i källaren i hans snickerihörna, eller på övervåningen där man kunde dunka in några färgglada remsor i vävstolen, berättar Anna.

-Rita och måla gör väl de flesta barn och pappa gillade att skissa och måla så han lärde mig lite grunder. I åttonde klass så fick jag prova på att dreja. Keramiker Karlherbert som jobbade på Sjöängsskolan. Jag var en av de lyckliga eleverna som fick keramik som fria aktiviteter. Jag tyckte det var jättekul. Kommer än i dag ihåg hur han nästan magiskt kunde pressa fram en fin ljusstake på ett kick ur lerklumpen. Jag minns hur jag tänkte. Det här skulle jag vilja jobba med, men så roligt kan man väl inte ha på ett jobb.

-När jag var sjutton gick jag en kvällskurs i akvarell, för Liselotte Ström. Egen lägenhet i Askersund och under arton. Man fick leva knapert. Det var då jag sålde min första tavla så jag kunde köpa ett par nya skor. Under första året jag gick på Kävesta folkhögskola var det bara jag och en elev till som fick möjlighet att gå de kombinerade studierna för högskolekompetens med konsthantverkfördjupning.

- Trycket var så stort på den kombinationen så året därpå blev vi en hel klass som fick läsa de ämnena. Jag har haft mycket nytta av bredden som de studierna innefattade. När de gällde konststudierna så var det mest bara glas och keramik som inte ingick, upplyser Anna.

-Trots att jag har jobbat med annat så har jag har aldrig släppt målandet utan det har blivit en del utställningar genom åren. Jag själv är inte berest så det är desto roligare när någon tavla landar i Los Angeles, Spanien eller liknande. Vi får väl se om jag följer med tavlorna på någon längre tur, för jag saknar inte utställningserbjudanden utomlands. De verkar gilla det ljusa svenska som ofta syns i mina tavlor.-Under de senaste åren fick jag äntligen möjlighet att lära mig lite mer om keramik. Vi röjde ur garaget och köpte en helrostig keramikugn och drejskiva med tillhörande attiraljer begagnat. Jag hade inte hunnit prova den gamla klenoden till ugn innan jag fick en beställning på nattvardsservis till Mariedamms kapell. Jag talade om min okunskap, då jag inte ens hade blandat till en egen glasyr än, och än mindre visste om ugnen skulle klara av de bränningar upp till 1260 grader som krävs för stengods. Jag kom inte undan, utan det slutade med att jag kavlade upp ärmarna och började dreja. Det lyckades och nu är det oerhört svårt låta bli. Kreativiteten liksom rinner över där ute i ateljén.

-Som du märker så varvar jag lite olika tekniker som keramik, foto och textil men det är akvarellerna som har följt med längst. Jag har under flera år fått hänga mina tavlor hos Tandläkargruppen i Askersund. Att hitta motiv i Askersund är inte svårt. Jag gillar atmosfären av småstadsidyll som svävar i runt gathörnen. Årstiderna lämnar en ojämn puls. Tystnad under gatlyktans sken och med sommarens ljus kommer ljuden, färgerna, alla båtar, motorcyklar och människor. Askersund var ju även under många år ”hemma” för mig.

-Jag hoppas att många kommer att gilla de nya tavlorna med Askersund som inspirationskälla. Utställningen heter ” Strövtåg i Askersund ” och finns för alla att titta på från och med den 10 januari i Tandläkargruppens lokaler ovanför fontänen i Askersund. Man är varmt välkommen in, även utan att boka tandläkartid.

-Sedan är alla även hjärtligt välkomna hem till min ateljé i Mariedamm under konstrundan i maj, tillägger Anna. • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1011

Ove och Linus adventskalender lucka 24

December 2013Skapad av Ove Danielsson tis, december 24, 2013 00:26:42

Sista luckan får bli en bild från 1909 och julafton vid Askersunds sjukstuga. Mannen med barnet är doktor Bernhard Andersson. Härmed får Leif Linus och jag tacka för oss den här gången. Vem vet vi kanske kommer tillbaka vid något annat tillfälle med en kalender. Vi får önska alla som kollat på bilder en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Leif Linus och jag på en målning av konstnär Anna Ruska. Som sagt, vi får tacka för visat intresse.

 • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1010

Klart för skolbygge

December 2013Skapad av Ove Danielsson mån, december 23, 2013 10:17:14

2013-12-23

Pressmeddelande från Askersunds kommun

Detaljplanen för Kunskaps- och kulturcentrum är klar

Planen fastställdes i kommunfullmäktige 25 november och har nu vunnit laga kraft, då inga överklaganden har inkommit.

Kunskaps- och kulturcentrum omfattar ett helt kvarter och kommer att byggas i Strandparken i Askersunds centrala delar. Skola med årskurserna 6-9, särskola, fritidsgård, musikskola,storkök och skolrestaurang, bibliotek med skolbibliotek, café, multisal för 500 sittande med digitalbio och möjlighet till teater- och musikföreställningar samt lokaler som föreningslivet kan nyttja utanför skoltid är de främsta funktionerna som kommer att inrymmas i kvarteret.

I och med att vi nu har en gällande detaljplan kan arbetet med byggnationen av Kunskapsoch kulturcentrum starta.

Projektering av byggnaden har skett parallellt med planarbetet för att spara tid. Nästa steg är att upphandla själva byggentreprenaden. Bygglov söks i början av 2014 och byggstart är planerad till våren samma år.

Per Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande:

- Efter många års arbete med detta projekt känns det fantastiskt bra att vi har en laga kraftvunnen detaljplan som möjliggör bygget. Kvarteret kommer att innehålla många funktioner som våra invånare och besökare har nytta av. Det känns också bra att äntligen få erbjuda elever och personal i skolan nya lokaler.

Madeleine Andersson, kommunchef:

- Nu startar arbetet med upphandling av byggnationen och vi planerar för byggstart innan sommaren 2014. En detaljprojektering av inventarier kommer också att inledas när vi har den slutgiltiga tidplanen klar. Vi ser även fram emot att kunna publicera illustrationer av byggnaden i samband med att ansökan om bygglov lämnas in. • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post1009

Ove och Linus adventskalender lucka 23

December 2013Skapad av Ove Danielsson sön, december 22, 2013 22:31:00
Bara en liten påminnelse om att det är dags att kolla över hästar och slädar inför den stundande julottan. Så här kunde det se ut förr. Det var på den tiden det fanns snö och ogrusade vägar. Det är lite svårare att genomföra en slädtur till kyrkan i dag.

 • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1008

Ove och Linus adventskalender lucka 22

December 2013Skapad av Ove Danielsson lör, december 21, 2013 23:12:57
Travtävling på Alsen vid Borgmästareholmen. Det är Ernst Skoog som är i farten. Bilden är från 1950. Travtävlingarna lockade alltid mycket folk. Telefon-Johan var speaker. Ibland glömde han att stänga av mikrofonen när han pratade privat om kuskar och dåliga hästar. Det var inte alltid så lyckat.

 • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1007

Cool Candys lade grunden till hemvärnets studiefond i Askersund

December 2013Skapad av Ove Danielsson lör, december 21, 2013 09:53:30

Askersunds hemvärn hålls levande trots att det inte finns någon verksamhet längre. Namnet lever vidare genom en studiefond. Hemvärn hade en egen gård vid Solberga Bro öster om stan som drevs i stiftelseform. Hemvärnsgårdsstiftelsen bildades 1955, med pengar från de stora midsommarfesterna på Stjernsund.

Det fodras mat för att övningarna skulle bli bra. Det insåg Kalle" Bock" Pettersson tidigt.OBS! Mer text och flera bilder finns på na.se under Askersundsbloggen. Gå gärna dit och kolla. • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post1006
Nästa »