Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Privatmuseet som blev chokladfabrik i Askersund

April 2014Skapad av Ove Danielsson mån, april 28, 2014 11:08:15

Chokladfabriken vid södra infarten till Askersund lockar i dag många besökare. God choklad och trevligt bemötande är receptet. Fabriken ligger i ett hus med en mycket udda historia som inte så många kanske vet om. Förr låg där en stor grön byggnad med ett antal lägenheter. När den gamla träbyggnaden revs realiserade bankkamrer Sten Haglind sin dröm att bygga en monumentalbyggnad åt sin församling. Ett hus som inrymde ett privatmuseum. Han kallade sitt hus för Stengården.

OBS! DET FINNS FLERA BILDER OCH MER TEXT PÅ NA.SE UNDER ASKERSUNDSBLOGGEN. KOLLA GÄRNA DÄR

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1071

Ölet lade grunden för musikskolan i Askersund

April 2014Skapad av Ove Danielsson tor, april 24, 2014 16:36:19

Prata inte illa om öl och ”ölgubbar” i Askersund. Ölet lade nämligen grunden för stadens musikskola och en upprustning av rådhuset. Pengarna kom från ”öl-café-fonden”. Ju mera öl ”gubbarna” drack, ju mera pengar fanns det i fonden.

Kommunala kafébolaget i Askersund var en gång i tiden en mycket bra inkomstkälla för staden. Överskottet från ölförsäljningen användes till stadens förskönande. Något att tänka på för de som jobbar i rådhuset i dag och för dagens musikelever. Det var ölet som bidrog till att inte huset förföll och att musiken fick ett uppsving.

Bertil och Ruth Johansson var föreståndare för den kommunala ölstugan i massor av år.
OBS! FLERA BILDER OCH MER TEXT FINNS PÅ NA.SE UNDER ASKERSUNDSBLOGGEN. GÅ GÄRNA DIT OCH KOLLA.


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1070

Praktfull mandarinand

April 2014Skapad av Ove Danielsson ons, april 23, 2014 15:43:27

För några dagar sedan kunde man läsa i NA om att det landat en färggrann mandarinand i Kumlasjön. Många fanns på plats för att fotografera. Stötte på Irène Klèren i Askersund. Hon hade läst och påminde mej en artikel från 2007 som jag hade skrivit. Den handlade just om en mandarinand som landat och stannat i Trysjön , Zinkgruvan, där hon bodde. Den fanns kvar i sjön några månader.


Bild:Ove Danielsson

Mandarinanden var väldigt bestämd när Irène slängde ut bröd från verandan. Lite kung i baren skulle man kunna säga. Det var ingen idé att de mera färglösa änderna stack upp. De blev bortmotade. Minns att den inte var helt lättfotograferad. Men till slut fick jag en bra bild som verkligen beskrev hur vacker anden var. Irène vill att jag skulle visa den igen. Och det är nu gjort.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1069

Fluor i grundvattnet?

April 2014Skapad av Ove Danielsson tis, april 22, 2014 10:28:33


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1068

Lustenrust -Närlunda

April 2014Skapad av Ove Danielsson sön, april 20, 2014 15:30:53

Jordbruksområdena Lustenrust och Närlunda i Askersund har på 40-50 år förvandlats till två stora villaområden. Stig Roos, Nisse Alexandersson, och vilka det nu var som brukade jorden kunde nog inte drömma om dagens villautvecklingen på den bördiga jorden. Men stan köpte in jordarna och började sälja tomter till villabebyggelse. Och det skedde helt utan proteser. Med facit i hand kan man väl konstatera att det var ett riktigt beslut för att kunna utveckla kommunen. Det gjordes ett försöka med villabebyggelse ute på Askersunds by, men efter kraftiga protester från lantbrukare i området hamnade förslaget i papperskorgen. Åkermarken på byn skulle användas till det den var avsedd för. Lantbruk.

Bild från 1947. Bakom husen växte villaområdena Lustenrust och Närlunda upp

Många askersundare har haft funderingar över vad namnet för bostadsområdet Lustenrust kommer ifrån. Det är lite udda och ovanligt. Varken jag eller kompis Leif Linus har löst frågan, men det kanske finns någon som vet. I så fall hör av er så har vi löst upp en knuten på namnproblemet. Leif Linus och jag brukar byta lite erfarenheter när det gäller gamla Askersund. När det gäller Närlunda så var namnet förr Bränniga. Rester från den stora stadsbranden 1776 kördes dit så namnet var logiskt. Uppgifter som Leif Linus hämtat in.

OBS! DET FINNS FLERA BILDER OCH MER TEXT PÅ NA.SE UNDER ASKERSUNDSBLOGGEN.KOLLA GÄRNA DÄR

  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post1067

Tekniska nämnden tas bort

April 2014Skapad av Ove Danielsson fre, april 18, 2014 23:08:43


Askersunds kommun jobbar just nu med en organisationsöversyn. Ett långt ord men så är namnet. Ärendet har varit ute på en remissrunda till de politiska partierna. Det handlar både om de kommunala bolagen och nämndorganisationen.

Det finns förslag på att en ny nämnd bildas som ska heta kultur-och tekniknämnd. Det betyder att tekniska nämnden försvinner. Något som har diskuterats i åratal. Med sammanslagningen blir det en11-mannanämnd med ett eget arbetsutskott. De båda nämnderna som är 9-mannanämnder har inte haft det tidigare. Den nya nämnden tar över delar av nämndernas tidigare ansvar samt uppgifter från kommunstyrelsen. En del ärenden av mera strategisk karaktär övergår till kommunstyrelsen från tekniska nämnden.

Enligt vad jag erfarit innebär inte översynen några större besparingar. Men det var väl inte meningen heller. Det handlar om att jobba effektivare och på sikt göra besparingar. När det gäller att lägga ut kommunal verksamhet på egna bolag som varit mycket populärt är det inte så lätt längre. Ändrad lagstiftningen på flera områden sätter stopp för sådant. Förändringarna måste ske på annat sätt. Men det finns lösningar på sådant också som följer lagen.

Lägger med några bilder i förhoppning om att de också ska gå att läsa. Och så är jag alltid lite undrande över hur stort intresse för ärenden av det här slaget som intresserar den stora allmänheten. Det är lite kommunalt internt. Synpunkterna kommer om allmänheten börjar märka skillnader i verksamheterna. Och till slut handlar ändå allt om skattepengar.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1066

Samling vid pumpen

April 2014Skapad av Ove Danielsson tis, april 15, 2014 17:11:26

Askersundarna hade en gång i tiden minst tre kommunala pumpställen att välja på för att få friskt vatten. Trots närheten till sjön. Några vattenledningar fanns ännu inte i stan. Pumparna var ett pittoreskt inslag i stadsbilden. Men också mötesplaster för stadens ungdomar. Där fanns tillfälle för alla pojkar att visa sina chevalereska anlag genom att hjälpa flickorna med vattenpumpningen. I många fall blev vattenpumpningen helt avgörande för en fortsättning av bekantskapen, som senare ledde till äktenskap. När vattenledningarna kom blev det betydligt svårare för pojkarna i Askersund att imponera. Har inte riktigt kläm på vilka metoder som användes efter pumpepoken….

Jonskällan intill gamla Frälsningsarmén

Det var inte alls som Ulf Peder Olrogs visa ”Samling vid pumpen” från början av 40-talet. I texten står att ”Alfred har di slagit så han ligger å blör”. Och fortsättningen är inte bättre.”Länsman fick på huve, sa jag tror han dör”. Det var betydligt lugnare vid pumparna i Askersund.

På de flesta gårdar fanns källor. Stora pumpar för att få upp sjövatten fanns uppsatta i hamnområdet och öster om hamnområdet. Den flitigaste besökta källan var den så kallade Jonskällan invid kyrkberget vid gamla Förnicklingsverket och Frälsningsarmén. Det var en källa känd för mycket gott vatten. Under torra sommarmånader var det ransonering av vatten från källan. Pumpen hölls då endast öppen på morgonen . Men då stod ofta 20-30 tjänsteflickor i kö för att hämta vatten. Men det blev bara en kruka vatten till alla. Punkt och slut.

När vattenledningarna i stan började komma sinade intresset för pumparna. 1875 tog allmänna rådstugan beslut om att bygga en vattenledning i stan. Men då hade de styrande tjafsat i många år om från vilken sjö vattnet skulle hämtas. Det fanns förslag om vatten från Stora Röllingen och Gårdsjön, men det blev ingen av dessa båda sjöar. Vattnet togs istället från en källa vid Sundsängen, för att sedan passera genom en reningsapparat till en stor cistern på Norra Bergen, för att sedan renas ytterligare och ledas ut i järnrör till brandposter och vattenhämtningsställen.

Redan 1897 dömde vattenledningarna ut av Brandstodsbolaget. Effekten på ledningen var alldeles för dålig. Kasthöjden över marken var bara 4,6 meter. Brandstodsbolaget krävde en kasthöjd på 15 meter , om det skulle börja brinna i stan igen. Det resulterade i ett nytt vattentorn på Norra Bergen. I juli 1907 påbörjades bygget och avslutades i slutet av 1908. Tornet är 31 meter och i dag till salu om någon skulle vara intresserande av ett boende med en enorm vacker utsikt. Det är ett antal år sedan tornet togs ur bruk. Det sista när det gäller det ståtliga tornet är att det ska till belysning, så det kan synas på långt håll

I oktober 1947 försvann den sista pumpen ur stadsbilden. Då flyttades pumpen vid kyrkberget upp till Hembygdsgården, där den fortfarande finns för beskådande. Hur gammal pumpen är svårt att få fram. Men bilder från 1800-talets mitt visar att den fanns på plats vid kyrkberget. Anledningen till att pumpen flyttades var att Förnicklingsverkstaden skull ändras och byggas ut. Pumpen fick helt enkelt inte plats på tomten längre. För ett antal år sedan fanns det personer som ville att pumpen skulle flyttas tillbaka till sin gamla plats. Men jag har inte hört något mera om det på senare år. Pumpen skänktes av staden till hembygdsföreningen.

Som vanligt har vännen Leif Linus plockat fram bilder ur sitt stora arkiv

OBS! Flera bilder finns på na.se –Askersundsbloggen. Kolla gärna där också.

.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1065

Halv femton och halv åtta

April 2014Skapad av Ove Danielsson lör, april 12, 2014 15:09:28

Sundsgatan i hamnområdet har haft en del knepiga gårdsnamn i folkmun. När gårdarna 15 och 8 delades, blev smeknamnen halv femton och halv åtta. Kanske inte helt byråkratiskt, men i mitt tycke mycket roligare än många av dagens namn. Det brukar bli bäst när ”vanligt” folk får säga sitt. I dag används namnen bara av äldre askersundare, men förr var det bara halv femton och halv åtta som gällde.

Det är inte helt lätt att hitta på bra gatu-och gårdsnamn. Just nu funderar ansvariga vid Askersund på ett bra namn till det blivande kultur-och kunskapscentret vid Sjöängsskolan. I det fallet ska askersundarna få säga sitt. När det gäller bostadsområden blir det ofta bara djur-och växtnamn. Inte så roligt tycker jag som dock inte kan skryta med att jag är någon stor naturmänniska. Men jag tycker om djur och många växter och blommor är vackra. Så det så.

Sundsgatan har varit en gata med många olika aktivitet genom åren. Askersunds bryggeri ( i dag GALFA) fanns där, Kraftbolaget med ”Garvis” Gustavsson som kontorist fanns i en egen byggnad strax intill strandkanten och i närheten fanns det kommunala klapphuset. Där rådde full aktivitet så fort isen gått bort på vårarna, fram till den första isläggningen på höstarna. Fortfarande tvättas det trasmattor på en brygga där det gamla klapphuset fanns. De gamla järnstängerna där mattorna skulle hängas upp för tork fanns kvar till för några månader sedan. Askersundstvätten fanns också på Sundsängen. I reklamen var äkta sjövatten en lockvara för tvätten. Att det sedan rann ut ett antal avlopp rakt ut i sjön strax intill var dolt i dunkel. På den tiden var namnet för de ansvariga i den här frågan Hälsovårdsnämnden. Miljönamnet kom med senare och då blev det andra bullar.

Som vanligt har jag haft hjälp med bilder av Leif Linus Larsson.

OBS! DET FINNS MERA TEXT OCH FLERA BILDER NA.SE UNDER ASKERSUNDSBLOGGEN.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1064
Nästa »