Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Öppet hus i Oxgropen

Augusti 2014Skapad av Ove Danielsson lör, augusti 30, 2014 14:21:35

Sammy är en flitig odlare

Koloniföreningen Oxgropen hade ”öppet hus” i lördags. Föreningen presenterade sin verksamhet, och hade också lite försäljning av grönsaker. Inte blev det sämre av att besökarna bjöds på fika och grillkorv. Ordföranden Kerstin Svärd svarade också på odlarfrågor. Hon och styrelsen har verkligen gjort koloniområdet attraktivt igen. Under en ganska lång period såg det tråkigt ut.

Föreningen har också skaffat sig en liten fin rödmålad redskapsbod. I lördags såldes grönsaker. Pengarna skulle gå till papprullar till taket på boden. Finns det ingen byggfirma i stan som kan skänka en papprulle?

En ovälkomna gäster i Oxgropen. Kolmaskar.

En förhoppning är nu att kunna få sätta upp några kolonistugor i området. Kommunen säger inte nej, men det fodras bygglov och planändringar. Och då tar det tid och det är lite synd. Mitt råd är att begära ett tillfälligt bygglov. Så brukar andra göra när det är knepigt att få till det.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1137

På en rådmansgrav växer blommor

Augusti 2014Skapad av Ove Danielsson fre, augusti 29, 2014 23:42:52

Rådman Carl Gustav Kjerrström Askersund avled för 157 år sedan. Han var då 67 år gammal. Graven finns på gamla kyrkogården i Askersund och pryds fortfarande av färska blommor. Och det är rådmannen och hans maka som sett till att blomsättningen fortfarande fungerar. Ett förutseende par, när många andra gamla gravar faller i glömska av släkten. Paret tog inga risker.


2014 gamla kyrkogården

Rådman Kjerrström donerade 2.000 riksdaler riksmynt till Askersunds stad i ett testamente år 1856. Året innan han dog. Beloppets ränteavkastning skulle under de första tio åren användas till en predikstol. Även en altartavla om det skulle vara så.

När det gått tio år skulle räntan oavbrutet följd under 90 år läggas till kapitalet. Det skulle inte få minskas. Därefter skulle på ”fattighustomten” uppföras ett hus av sten med tre rum och kök, samt två gavelrum. Vilken fattig som helst skulle kunna bo där.

Nu blev det inte riktigt som rådman Kjerrström hade tänkt sig. Pengarna blev istället en grundplåt till Kjerrströmska pensionärshemmet som invigdes hösten 1959 med plats för 16 hyresgäster. Många har säkert undrat över namnet, men det hade varit märkligt om inte donatorn fått med sig sitt namn på något vis.
1959


2014

Vem är det då som ser till att rådmannens grav vårdas och att blommor planteras? Det är vaktmästare vid Askersundsbostäder som står för det. När Kjerrströmska byggdes ägde staden huset och graven sköttes av någon kommunalanställd. När sedan bostadsbolaget fick ta över följde skötseln av graven med helt enligt det gamla testamentet.

Kjerrström ville också i sitt testamente att ansvariga köpte in fyra silverskedar för räntepengarna. Skedarna skulle delas ut årligen till två brudar som tillhörde arbetarklassen. Men det förutsatte också att brudarna var noga med dygden och ärbarheten. Kjerrström ville att skedarna skulle delas ut den 25 september varje år inför kyrkorådet. Den 25 september skrevs nämligen donationsbrevet. Brudarna fick anmäla sig själva och sedan skulle kyrkorådet välja de mest kvalificerade.

Vet faktiskt inte om det fungerar så fortfarande? Jag har aldrig hört att någon brud fått silversked under mina år som journalist. Kanske ingen uppfyllde kraven. Men jag kan ha missat skedutdelningen.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1136

IFK i toppmöte på lördag

Augusti 2014Skapad av Ove Danielsson tor, augusti 28, 2014 23:19:48

IFK Askersunds fotbollslag spelar en av sina viktigaste matcher i årets serie hemma på Solberga IP på lördag mot serieledande Hampetorp/Odensbacken, HOIF. IFK ligger i dag fyra i division 5, tre poäng efter serieledarna. Vid en vinst är de blå/vita uppe på samma poäng. Grythyttan och Delta,Örebro, är också inblandade i serietoppen.

IFK har gjort 52 mål och släppt in 19. Gästerna har också gjort 52 mål, men släppt in 25 mål. I våras vann HOIF med 2-1 hemma. Det återstår att se om nu IFK kan ta revansch. Matchen börjar kl 15. Storpublik väntas.

Björn Ogenklev,47, vaktar IFK:s fotbollsmål. Och det har han gjort bra den här säsongen.

Själv var jag inblandad i en liten udda händelse som spelare just mot Hampetorp. Det var en DM-match där det gällde att få fram en vinnare. Straffavgörande fanns inte på kartan vid den tiden. Det kom inget avgörande och mörkret föll. Till slut såg vi inte varandra i mörkret. Flera gånger uppmanade vi domaren att blåsa av matchen, men han dröjde och dröjde. Till slut var det nödvändigt. Det blev omspel hemma på gamla IP i Askersund. Minns jag rätt vann vi och gick vidare. Vad jag har hört är planen vi spelade på den uppgrävd av vildsvin.

Men det var det, nu gäller det vinst på lördag för IFK om det ska bli en riktig toppkänning.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1135

Medborgarförslag

Augusti 2014Skapad av Ove Danielsson ons, augusti 27, 2014 14:56:43

Sätt ditt en kran för dricksvatten i Torgparken till nästa sommar. Det skriver en askersundare i ett medborgarförslag till kommunen. Folk skulle kunna fylla på sina vattenflaskor vid kranen, men också hämta vatten till sina djur. Det behövs i värmen anser medborgaren. Ett enkelt förslag som borde kunna gå att genomföra.

Förr i tiden fanns det en vattenkran att dricka ur på torget och en pump inne på rådhusgården. Det var bara att ta för sig

Torget i Askersund på 50-talet

Inne på rådhusgården fanns en pump. Den syns strax intill trädet på bilden. Senare byggdes Rådhuset och på tomten i förgrunden finns i dag Torghallen.Gamla brandstationens syns också i bakgrunden,
Bild:Kjell Johansson


Ett annat förslag som kommit in till kommunen är en satsning på en utehinderbana och gym. Det ultimata platsen för en sådan bana skulle vara vid Edvalla (efter Åmmebergsvägen) anser förslagsställarna.. Närheten till elljusspåret och Solberga IP skulle göra det hela perfekt. Utsikten över sjö och skog skulle också locka folk att träna. Och det skulle vara gratis.

Det finns liknande hinderbanor på andra platser i Sverige, bland annat utanför Borås.

Vi får se vad som händer med förslagen? Men nu är frågorna väckta av några askersundare och ska behandlas i vanlig ordning  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1134

Oxgropen

Augusti 2014Skapad av Ove Danielsson tis, augusti 26, 2014 10:12:08


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1133

Tingshuset räddades från rivning

Augusti 2014Skapad av Ove Danielsson mån, augusti 25, 2014 16:42:08I krönet på Stadsbacken finns den ståtliga tegelbyggnaden som en gång i tiden användes som Tingshus. Huset byggdes som privatbostad, men användes senare till flickpensionen Fleur. När Tingshusperioden var över byggde Askersudsbostäder (Stiftelsen Askersundsbostäder) om tegelbyggnaden till hyresbostäder. Men det var inte självklart.I början på 70-talet var det aktuellt att riva den gamla fina byggnaden, som i dag är en prydnad för hela området. Som tur var stoppades rivningsplanerna. Hyreshusen på kvarteret Prästgården skulle byggas. I dag allmänt kallat för Tingshusområdet. Planen medgav en rivning av Tingshuset för att ge plats åt en hyresfastighet med 12 lägenheter.

Att huset står kvar kan nog askersundarna tacka dåvarande länsbostadsdirektören Eric Samuelsson för. Han menade att huset skulle kunna bli ett trevligt inslag i den nya miljön med hyreshus. Direktören vill också att det röda teglet på huset pustats över till en ljusare färg. På den tiden vägde direktörers ord mycket tungt.

Tingshuset var mycket nedslitet i början av 70-talet. Ansvariga inom Stiftelsen menade att en ombyggnad skulle bli allt för dyr i förhållande till antal lägenheter. Det hela ledde till som det brukar göra i sådana här sammanhang till en utredning. Som i sin tur ledde till att tegelhuset blev kvar.

Kände stadsplaneraren och fastighetsdirektören Axel Dahlberg hade åsikter om planeringen. Inom branschen var han en verklig höjdare. En verklig tung röst i debatten. Han hade arbetade för Stockholms stad. Där hade han gjort betydande insatser för småhusbebyggelse. Dahlbergs verksamhet var helt knuten till trädgårdsstäderna i Bromma och Brännkyrka, där han skötte stadsplaneringen.

Axel Dahlberg

Norströmsgatan 1860-talet.Till höger på bilden där IOGT finns i dag arbetade Dahlbergs morfar som apotekare

Dahlberg bodde i Askersund på ålderns höst. Han hade anknytning till Askersund genom sin morfar som hade varit apotekare i staden. Hustruns far hade vidare varit komminister i landsförsamlingen.

Dahlberg ville att Tingshusområdet skulle bebyggas med radhus. Han menade att höghus var en styggelse. I höghus skapas lägenheter men inte hem. Dahlberg menade att höghus var en arkitektonisk avart som senare tids barn kommer att skämmas för. Nu blev inte husen i Tingshusområdet så höga. Något som säkert skulle ha glatt radhusälskaren Dahlberg.

Bilden från 1969 då Tingshusområdet skulle bebyggas

I Bevarandeplanen för Askersund stad som kom ut 1993 kan man läsa att Tingshuset uppfördes 1908. Men jag har ett vykort med huset stämplat 1901. Något att grunna på för forskare och intresserade. Någon kanske sitter inne med svaret..  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1132

IFK lekte med Santos 10-0

Augusti 2014Skapad av Ove Danielsson fre, augusti 22, 2014 19:08:12

IFK Askersunds fotbollslag körde fullständigt över bottenlaget Santos i regnrusket på torsdagskvällen. Det blev seger med 10-0 efter 4-0 i halvtid. Något som kan betraktas som kattens lek med råttan.

Första målet kom redan i första minuten genom Johan Hailee och sedan rullade målskyttet på. IFK spelade bra och gjorde många riktigt snygga mål.

Motorn framåt var Johan Hailee, med sin tyngd och fina passningsspel. Att han också är målfarlig gör inte saken sämre. Runt sig har han ett antal snabba spelare som är tacksamma att spela till. Johan gjorde också två mål.

Bakåt höll Erik Danielsson tät som vanligt. Han är oerhört svårpasserad med sin snabbhet och placeringsförmåga. Målvakten Björn Ogenklev hade en av sina lugnaste kvällar. Tror att han hunnit med att köpa en korv under matchen om det varit så.

Erik Danielsson
Bild:Ann-Sofie Fahlström

Övriga målskyttar var Viktor Schmidt 2, Jonas Kinell 2, Simon Rosèn 2, Henrik Göthe, Patrik Thörnkvist.

IFK ligger nu på fjärde plats med fyra poäng upp till ledarlaget Delta , Örebro.

Tyvärr är IFK ganska ensamma om att sakna omklädningsrum vid sin plan. När det regnar som i torsdags behövs något att gå in i under halvtidsvilan. Det är en kommunalägd plan, så det kanske kommer…  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1131

Zinkgruvedagen

Augusti 2014Skapad av Ove Danielsson fre, augusti 22, 2014 10:25:41
Pressmeddelande från Zinkgruvan som jag fått:

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1130
Nästa »