Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Städveckan blev ingen succe

September 2014Skapad av Ove Danielsson mån, september 29, 2014 19:16:27

Den här texten gick i NA:s papperstidning måndag, men utan bilder.

----------------------------------------------

Föreningar och organisationer bjuder ibland in till städdagar. Ofta handlar det om att städa upp diken utmed våra stora vägar. Det handlar om miljövård i vardagen. Nu gäller det bland annat att städa upp efter valet och all dess reklam. Ofta kommer folk och ställer upp. Annat var det förr innan miljöfrågorna hade hamnat i blickfånget på allvar.

I början på 70-talet ordnade Askersunds kommun städveckor. Höjdpunkten på det hela var avslutningen på veckan med samling på torget för alla intresserade av miljövård. Städveckorna blev inte den succé som dåvarande hälsovårdsnämnden hade räknat. Man skulle istället kunna tala om ett fullständigt fiasko.

Vid stora finalen med samling på torget kom endast fem personer. Och samma skrala resultat var det året innan. Hälsovårdsnämnden hade begärt städ hos 45 föreningar. Endast två anmälde sitt intresse. En av dessa fick dock förhinder i sista minuten.

Hälsovårdsinspektör Svarc var mycket besviken. Han menade att askersundarna inte verkade ha det minsta intresse för miljövård. Och det ändå med tanke på att nedskräpningen hade ökat stort. Det dåliga intresset från askersundarna blev också slutet på städveckorna. Enligt hälsovårdsmyndigheten i Askersund fanns det ingen mening med speciella veckor för städning längre. Ingen brydde sig.

I ytterområdena var dock intresset större på den här tiden. I Olshammar hade en person på eget initiativ startat en städkampanj med ett strålande resultat. I Hammar, Åmmeberg och Zinkgruvan, gick också insamlingen mycket bra. I Åmmeberg fick man ihop 318 säckar med skräp år 1970. Det ska jämföras med 53 i Askersund. Vet inte hur stora säckarna var, det står inte något om det i protokoll.

Lasse Pettersson

Lasse och jag löste många frågor och problem vid våra samtal på i torgparken.

Tänk vad synen på miljö ändå har förändrats. Kanske det är dags att ordna städveckor igen. Och jag tror att det kommer flera än fem personer. I centrala Askersund är Lasse Pettersson intimt förknippad med sophanteringen. Han är pensionär sedan något år tillbaka. När han jobbade fanns han ständigt i farten i centrala Askersund med sin kärra och klyka att plocka papper med. Andra har tagit över och sköter renhållningen på sitt sätt. Lasse fanns bland folk hela tiden. En trevlig man med ett gott humör. I sommar har han gjort comeback under några semesterveckor. Allt var då sig likt. Det tyckte askersundarna var trevligt, därmed inget ont sagt om de som jobbar i dag, men Lasse var och är en profil.  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post1155

Kondomerna låg under disken

September 2014Skapad av Ove Danielsson tor, september 25, 2014 19:15:54Strandmans affärsskylt syns längst upp bilden.

Strandmans färghandel vid Storgatan 26 i Askersund var ett populärt ställe under många år. Och då handlade det inte bara om färg , utan också om sjukvårdsartiklar av alla de slag. En del var så hemliga att de fick placeras under disken. Apotekare Strandman som startade rörelsen hade ett mycket gott rykte. Det var status att bära titeln apotekare på den tiden. Det kanske det är nu också, vad vet jag.
Under många drev sedan makarna Alice och Robert Andersson, färghandeln. Mer om det finns på na.se under Askersundsbloggen. Det finns också flera bilder där. Kolla gärna.


Alice Andersson

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1154

Erling kryssades in i fullmäktige

September 2014Skapad av Ove Danielsson tis, september 23, 2014 09:17:03
Skrev för några bloggar sedan om att det inte hände mycket vad gäller personröstningen till Askersunds fullmäktige. De flesta som var kryssade stod redan högt upp på sina listor, men det finns ett undantag när den slutliga räkningen är klar. Den var inte riktig klar när jag skrev första bloggen. Erling Johansson, kd, kryssades in. Partiet fick två mandat och Erling, som är en av de mest rutinerade politikerna i fullmäktige, stod som nummer tre. Men med kryssens hjälp sitter han kvar i fullmäktige. Det blir Erling och Klas Folenius, som kommer att representera partiet den kommande mandatperioden.
Populär kristdemokrat i Askersund, Erling Johansson.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1153

IFK vinst i fotbollsfemman

September 2014Skapad av Ove Danielsson sön, september 21, 2014 22:52:29

IFK Askersund –Hidingsta IK 3-0 (2-0)

Philip Larsson blev matchvinnare med två mål när IFK lätt slog Hidingsta hemma på Solberga i söndags. Det första målet kom redan efter någon minut.

Efter ledningsmålet spelade IFK ”bara” hem matchen utan några större ansträngningar. Gästernas målchanser var lätträknade. IFK malde på framåt och det hade kunnat bli ytterligare några mål.

Philip Larsson
Bild:Ann-Sofie Fahlström

Priset till bäste hemmaspelare gick också till nämnde Philip. IFK:s tredje mål gjordes av Andreas Borg. IFK har fortfarande chans på en kvalplats, när två matcher återstår. Östansjö borta och Frövi hemma.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1152

Eldsjälar i Askersund

September 2014Skapad av Ove Danielsson lör, september 20, 2014 16:07:14

För första gången delades priset till ”Årets eldsjäl” i Askersund. Priset som delades ut i torgparken på lördagsförmiddagen gick till IFK-paret Petra Gustavsson och Anders ”Sillen” Hansson. Prisutdelare var Vivi-Anne Wellermo och Calill Ohlson. Förutom ett fint diplom blev de båda bjudna på en avkopplingshelg vid Loka brunn.Båda har gjort och gör ett stort arbete inom IFK, inte minst med ungdomsfotbollen. Petra är ordförande sedan några år tillbaka. Sambon Anders ”Sillen” har haft de flesta uppdrag som går att ha i en förening. Och han bara fortsätter. I dag finns med i ledarstaben kring A-laget, plus att han kritar fotbollsplaner. Och det är många planer han ska krita. IFK har många ungdomslag där planerna har olika mått.Bakom priset står föreningen ”Vi som vill förändra Askersund”. En förening som startade på Facebook. Det finns planer på att byta namn på föreningen till ”Vi som vill förbättra Askersund”. Allt för att få bort åsikter som inte föreningen står för. Plumpa inlägg och personangrepp hör inte hemma på sida upplyser ansvariga i föreningen.

Samtidigt med prisutdelningen var det också en ”Garderobrensningsdag”. Allt insamlat skickas till biståndsorganisationer med hjälp av EFS-kyrkan. Och så bjöd föreningen på våfflor i torgparken. Bara det…  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post1151

Dåligt med personröster i Askersund

September 2014Skapad av Ove Danielsson lör, september 20, 2014 09:29:07Personröstning är ingen höjdare i Askersund. Väljarna verkar lita på den ordning som finns på valsedlarna och som partierna satt upp. I kommunalvalet var det bara 219 som personröstade i Askersund. Men det har heller inte bedrivits några personvalskampanjer.

Det mest intressanta var om Sverigedemokraterna hade fått in något fjärde namn. På valsedlarna fanns det bara tre namn, men partiet fick fyra mandat. Men det fanns ett namn påskrivet, Jerry Granberg, så nu är alla stolar fyllda.

Flest personröster fick socialdemokraten , kommunalrådet Per Eriksson, Åmmeberg. 64 personer hade kryssat i hans namn. Andra namnet på Sverigedemokraternas lista , Leif Aronsson, också han från Åmmeberg, fick 23 kryss. I övrigt var den ingen som stack ut. Visst fanns det några kryss på personer långt bak på listorna, som socialdemokraten Johanna Dohn. Hon stod som nummer 36 av de 45 anmälda. Landsbygdspartiet ( LBPO) fick 11 röster. Ulla-Carin Grafström , som fanns på valsedeln fick sex personröster.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1150

Stiftpengar till Sofia Magdalena kyrka i Askersund

September 2014Skapad av Ove Danielsson fre, september 19, 2014 09:59:32

Askersunds församling kan få pengar till en upprustning av Sofia Magdalena kyrka om allt går vägen. Det hänger på om riksdagen beviljar kyrkoantikvarisk ersättning i förväntad omfattning.

I ett pressmeddelande skriver Strängnäs stift följande:

”Reparation av koppartak, putsarbete på kyrktorn och konservering av altarskåp – det är några av de arbeten som behöver utföras på och vid kyrkomiljöer i Strängnäs stift. Sammanlagt delas 37 924 000 kronor ut i kyrkoantikvarisk ersättning för 2015 till projekt i Sörmland, Närke och Stockholms län enligt beslut i stiftsstyrelsen. Detta under förutsättning att riksdagen beviljar kyrkoantikvarisk ersättning i förväntad omfattning.

Kyrkoantikvarisk ersättning, KAE, är pengar som staten ger till Svenska kyrkan för att underhålla och bevara de kulturvärden som kyrkan förfogar över och som räknas som en angelägenhet för hela svenska folket att bidra med. Syftet med den kyrkoantikvariska ersättningen är att upprätthålla det kyrkliga kulturvärdet och nå ”största kulturmiljönytta på ett rättvist sätt”. I år infaller en så kallad kontrollstation, vilket innebär att staten ser över överenskommelsen om kyrkoantikvarisk ersättning.

Kyrkostyrelsens beslut om den ekonomiska ramen för varje stift är därför fattat under förutsättning att riksdagen inte sänker ersättningsnivån för KAE. Strängnäs stift fick 38 000 000 kronor fick att fördela för 2015.

Ansökningar från församlingarna uppgår sammantaget till 47,5 miljoner. Det innebär att det i ramanslaget finns ett underskott på cirka 9,5 miljoner kronor.

- Helt klart är att stiftets tilldelning inte täcker behoven. Av de projekt som församlingar och samfälligheter sökt ersättning för, har vi varit tvungna att prioritera de som ur antikvarisk synvinkel är mest angelägna, säger Maria Lantto, stiftsantikvarie.”Även Askersunds församling har drabbats av kopparstölder. Som vid Sofia Magdalena kyrka.
Bild:Ove Danielsson

Askersunds församling har sökt bidrag för följande åtgärder. Inom parentes stiftsstyrelsens förslag på bidrag:

.Askersunds gamla kyrkogård, renovering av gravsten.

.Askersunds landskyrka, åtgärder sjunkande golv i främre delen av kyrkans mittgång. ( 41 000 kronor)

.Gamla kyrkogården, restaurering av gravsten på kulturgrav.

.Sofia Magdalena kyrka , åtgärder på nedre trappsteget till entrétrappan. (16 000 kronor)

.Sofia Magdalena kyrka, plåtarbeten på kyrkans torn . (185 000 kronor)

.Sofia Magdalena kyrka, projekt som avser orsaken till att det blir fukt i golvet, att putsen ramlar av fasaden och skador på trappan. Åtgärdsförslag och upphandlingsunderlag. (45 000 kronor)

.Sofia Magdalena kyrka, projekt som avser putsarbeten på kyrktornet och utredning av orsaker.(223 000 kronor).

Askersunds församling hade sökt bidrag på 587 000 kronor. Stiftets förslag landar på 410 000 kronor. De sökte bidragen renovering av gravstenar har plockats bort.

Nu går allt lugnt och stilla till vid renoveringar och ombyggnader av församlingens lokaler. Men det har varit stormigare. När norra kyrkflygeln vid Sofia Magdalena kyrka byggdes om invändigt 1971 var det andra tongångar. Dåvarande landsantikvarie Gunnel Sulvan-Larsson, reagerade mycket starkt. I skarpa ordalag skrev hon till församlingen om att lagen inte hade följts. Ombyggnader av kyrkobyggnader ska underställas riksantikvarieämbetet och det hade man inte gjort. Endast vanligt underhållsarbete får utföras utan tillstånd.

Byggnaden hade en gång i tiden använts som skolbyggnad, i vilken skolmästaren hade sin bostad och kontor. Landsantikvarien menade att den tidigare epoken skulle ha dokumenterats, men med ombyggnaden blev det omöjligt.

Flygeln byggdes om för att inrymma pastorsexpedition och arkiv. Linds prästgård hade sålts och anledningarna till det var att stads-och landsförsamlingarna hade slagits ihop. Det behövdes ett samordnat arkiv. Men det var inget som bet på landsantikvarien. Väggar hade rivits och nya satts upp. Ny moderna dörr hade satts in och det fanns plastmattor på golven. Belysningen ansågs också vara under all kritik med tanke på den kulturhistoriska miljön. Fasadbelysning och grova synliga ledningar fanns. De skulle ner under jorden menade landsantikvarien. Östra fasaden skulle också sprutas med något som heter serponit (härdputs). Men det var också fel ur antikvarisk synpunkt. Det var bättre att vänta med sprutningen till man hade råd att göra det ordentligt och låta bli att komplettera putsen.

Norra kyrkflygeln med pastorsexpeditionen

Ansvariga inom kyrkorådet tog kritiken mycket hårt. De hade varit i kontakt med riksarkivarien om utformningen av norra flygeln och fått det godkänt. När det gällde kritiken mot belysning ansåg kyrkofolket att landsantikvarien var helt ute och seglade. Belysningen hörde samman med Askersunds elnät. Kyrkorådet hade påtalat det hela för kommunen.

Men som nämnts, nu följs alla lagar och regler. Allt är sin ordning. Det mesta av det som hände 1971 gjordes i god tro för att tala kyrkospråk. Och pastorsexpeditionen blev bra och ändamålsenligt trots landsantikvariens kritik.

Slutligen kan jag notera att bloggen har haft drygt 30 000 besök sedan starten. Det är bara att lyfta på kepsen för det och tacka. Trodde bara att de var de närmaste som ville läsa. Skriver väl på ett tag till. När ingen vill läsa längre får jag lägga av.

  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post1149

De kommer att sitta i Askersunds fullmäktige

September 2014Skapad av Ove Danielsson mån, september 15, 2014 19:49:26

Den preliminära mandatfördelningen till Askersunds fullmäktige är klart. På onsdag kommer det slutliga beskedet. Vilka personer kommer då att ta det politiska ansvaret i kommunen? Vad jag förstår kommer socialdemokrater, miljöpartiet och vänstern att regera vidare som förut. Sossarna backade ett mandat, medan miljöpartiet tog ett nytt. Sverigedemokraterna fick fyra mandat, men det fanns bara tre namn på valsedeln. Noterbart är att en av fullmäktiges mest rutinerade politiker, Erling Johansson, kd, inte finns med i församlingen längre. Han stod som tredje namn på partiets valsedel. Billy Ludvigsson, centern, är en annan politiker som funnits med länge. Han finns kvar i fullmäktige.

Här kommer namnen och jag har plockat med några bilder från valmaterialet.

Socialdemokraterna:13 (-1)

Per Eriksson, Åmmeberg

Inger Trodell Åmmeberg

Ronny Larsson, Rönneshytta

Siv Ahlstrand, Askersund

Rolf Karlsson, Rönneshytta

Inger Larsson, Åmmeberg

Bo Pettersson, Askersund

Solveig Samuelsson, Askersund

Johan Calais, Askersund

Lotta Dohn, Askersund

Kenneth Johansson, Skyllberg

Lotta Norling-Larsson, Rönneshytta

Peter Thuresson, Mariedamm

Per Eriksson, socialdemokraterna

Moderaterna:6 (på valsedeln stod inte boendeorten)(-1)

Per-Olof Thulin

Caroline Dieker

Rene Francis

Linus Thomas

Mikael Johansson

Calill Ohlson

Per-Olof Thulin, moderaterna

Sverigedemokraterna:1 (+3)

Jonas Bygdèn, Åsbro

Leif Aronsson, Åmmeberg

Alexander Alexandersson, Närkesberg

Centerpartiet:3 (+-0)

Billy Ludvigsson, Askersund

Kerstin Svärd, Åmmeberg

Kjell Johansson, Aspa bruk

Vänsterpartiet: 2(+-0)

Katarina Raneborn, Askersund

Rune Karlsson, Askersund

Tord Helgesson, miljöpartiet

Miljöpartiet: 2(+1)

Tord Helgesson, Åsbro

Åsa Wistrand, Askersund

Klas Folenius och Kristina Gustafsson, kd

Kristdemokraterna:2 (-1)

Klas Folenius, Åsbro

Kristina Gustafsson, Åsbro

Folkpartiet: 2 (-1)

Staffan Korsgren, Åsbro  • Kommentarer(2)//blogg.ovedanielsson.se/#post1148
Nästa »