Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Calill vill göra fullmäktige intressantare.

April 2015Skapad av Ove Danielsson tor, april 30, 2015 15:42:41

Fullmäktiges andre vice ordförande och förra oppositionsrådet i Askersund, Calill Ohlson, m, vill lyfta fullmäktige till en högre dignitet. Hon vill göra den politiks debatt och informationen intressantare.

I ett öppet brev till fullmäktiges ordförande skriver hon följande:  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1286

Oavgjort för IFK i hemmapremiären

April 2015Skapad av Ove Danielsson ons, april 29, 2015 09:19:44

IFK Askersund-Mariebergs IK 1-1 (0-0)

Philip Larsson räddade en poäng åt IFK genom nick i slutminuten.

IFK klarade en poäng i hemmapremiären på Solbergs B-plan på måndagskvällen. Poängen satt dock långt inne. Allt hände i slutminuterna.

Gästerna tog ledningen mitt i lång IFK-press när det var några minuter kvar. Philip Larsson ordnade till kvitteringen när alla trodde det var kört. IFK spelade 1-1 även i premiärmatchen.

IFK borde ha avgjort matchen men missade en rad upplagda chanser. Det fanns ingen riktigt avslutare framåt. Målvakten Gustav Åkesson gjorde en bra match med rejält spel inte minst i luftduellerna. Han har utvecklats sedan förra året.

Erik Danielsson var son vanligt säker längst bak. På mitten jobbade Daniel Nilsson och Philip Larsson hårt, i ett annars jämnt lag.

På lördag möter IFK , Pålsboda borta.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1285

Politik engagerar på stan och på nätet

April 2015Skapad av Ove Danielsson ons, april 29, 2015 09:13:25
Texten i bloggen fanns i NA:s papperstidning söndag. men som jag brukar skriva så kanske inte alla har papperstidningen, så därför får den gå på bloggen också.
_______________________

Försöker hänga med så gott det går trots att jag inte finns med i hetluften längre som journalist. Sport och samhällsintresset har alltid funnits hos mej. Är uppväxt med det utan att låta märkvärdig. Säg inte sedan att inte barn påverkas av sina föräldrar. För mej var det ett bra utgångsläge i mitt jobb som journalist i massor av år.

Samhällsintresset fick jag med hemifrån. Farsan Sven var helt enögd när det gäller politiken och det kanske hade sina randiga rutiga skäl. Minns de politiska radiodebatterna från förr. Farsan lyssnade bara på den partiledare han sympatiserade med. När det de andra pratade gick han ut, för att sedan kom in och fråga om vad de övriga pratade för ”smörja”.

Började skriva fullmäktige när det satt några småpartier i Askersunds fullmäktige. Det var lite show vid varje sammanträde. Men småpartierna var förutsägbara i sitt agerande. Ledamöterna var emot alla nya utgifter. Minns när småbåtshamnen skulle byggas. Förre redaktören Johannes Kjerrström, var grundare av ett av partierna. Han motsatte sig bygget helt. Kjerrström menade att det bara var Hallsbergsbor som skulle ha båtplatser och det kunde gott hålla till hemma i ”puttlabäcken” som tidigare.

Så gick ofta till debatterna förr i tiden, men som inte ledde den kommunala utvecklingen särskilt mycket framåt. Men sammanträdena drog ofta storpublik. Det hände till och med att man voterade om vem som skulle justera protokollet. I dag är det ordning och reda, men kanske inte lika roligt att lyssna på.

Trots att jag inte är aktiv journalist längre följer jag Askersundspolitiken med intresse. Tycker inte rikspolitiken är så kul att följa längre. Det har blivit allt för rörigt, men det kanske ordnar upp sig på något sätt vad det lider när alla kommit till sans. Det är enklare med det kommunala. Nästan varje gång jag går ut på stan är det någon som vill diskutera olika kommunala satsningar. Och vad man borde satsa på istället. Helt klart finns det ett stort intresse för politik, även om inte så många är engagerade.

På nätet –Facebook- har det bildats ett antal grupper som tar heder och ära av politiker med ständiga krav på avgångar. Trist läsning kan jag tycka. På Facebook heter det att man delar sådana inlägg. Men med mej är det onödigt att dela sådant. Någon undrar kanske varför jag läser inläggen. Det är en mycket bra fråga som jag ska fundera över…

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1284

Konstrunda med film på Folkets hus

April 2015Skapad av Ove Danielsson tis, april 28, 2015 09:26:45


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1283

Förslag-flytta brandstationen i Askersund

April 2015Skapad av Ove Danielsson mån, april 27, 2015 16:58:44

Flytta den nuvarande brandstationen till Posten gamla lokaler vid Fredbergavägen/OKQ8. Så lyder ett medborgarförslag från Johan Högberg och Mats Bergman.

De anser att läget av den kommunalägda brandstationen vid Loggatan inte är bra. Den byggdes. Innan hyreshusen vid brandstationsområdet. Förslagsställarna anser att den nuvarande fastigheten bör rustas upp för att motsvara dagens krav på både räddningstjänst och på arbetsmiljö. De menar också att det trånga läget också kan fördröja insatser på grund av övrig trafik och bebyggelse.

Brandstationen vid Loggatan. Byggnaden syns i bakgrunden.

Postens lokaler står nästan tom i dag och skulle passa utmärkt som brandstation anser Högberg och Bergman. Med en flytt skulle man få en egen in-och utfart till Bergslagsvägen.

”Allt finns på plats, garage, förråd, personalrum. En smärre upprustning och det är klart att flytta in. Fördelen blir då att insatsen som kräver transporter på R 50 underlättas. Det blir också smidigare att åka runt mot Åmmeberg och Zinkgruvan”, framhålls i medborgarförslaget.

Den gamla brandstation föreslås bli ungdomslokaler för exempelvis programverksamhet, replokaler för musikgrupper och träffpunkt för ungdomar som inte vill vara allt för långt från centrum. Ett annat alternativ är också att tomten används för bostadsändamål.

Under många år fanns brandstationen på rådhustomten. Utryckningarna skedde ut mot Stora Bergsgatan. Sedan byggdes stationen vid Loggatan.

Brandstationen förr vid rådhustomten. Utfart mot Stora Bergsgatan

Gamla brandstationen. Rådhuset i bakgrunden

Det finns också medborgarförslag om att snygga upp området vid norra infarten till Askersund. Någon har också föreslagit att kommunen ska satsa på ett kallbadhus. Vidare finns det ett förslag införa allmänna frågestunder i politiken för att förstärka demokratin. Ett medborgarförslag om belysning vid återvinningsstationen bakom Coop i Askersund finns också.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1282

Hemmapremiär för IFK:s fotbollslag

April 2015Skapad av Ove Danielsson sön, april 26, 2015 16:57:50

Min gamla blå damcykel av märket Monark är pumpad och klar för en tripp upp till Solberga IP. Måndag kväll (27 april) har klubben jag växt upp med ,IFK Askersund, hemmapremiär mot Mariebergs IK. I bortapremiären blev det 1-1 mot Lillån efter att IFK haft ledning.

Conny Eriksson ny tränare i IFK

Normalt brukar inte IFK vara något bra vårlag. Så var det på min tid och så har det varit. Det har handlat mycket om träningsmöjligheter. Men poäng i första matchen verkar ha ändrat på gammal fakta.

IFK har ett lag som spelat ihop under flera år och varit nära att gå upp i fyran två år i rad, men har fallit i kvalmatcherna. Förhoppningsvis blir det tredje gången gillt den här säsongen. Ny tränare för året är rutinerade Conny Eriksson från Vretstorp. Han är meriterad både som spelare och tränare. Conny skulle säkert kunna hopp in som spelar även i dag om det skulle var så.

I matchen mot Marieberg saknas målfarlige Johan Hailee på grund av skada. Simon Rosén är en annan målspruta och han finns med måndag. Simon gjorde också premiärmålet mot Lillån.

Simon Rosén

Erik Danielsson

Philip Larsson

IFK har följande trupp: Glenn Wennberg, Anton Degerfeldt, Philip Larsson, Erik Eriksson, Erik Danielsson, Alexander Viman, Daniel Nilsson, Viktor Schmidt, Simon Rosén, Pontus Karlsson,Joakim Gustafsson, Henrik Göthe, Adrian Hirvelä, Emanuel Bernström, Sadeq Hussien Mohammed, Robert Lundfeldt och Gustav Åkesson. Lagledare Ann-Sofie Fahlström och materialförvaltare Anders Hansson.

Matchen mot Marieberg börjar kl 18.45.

Lagledaren Ann-Sofie Fahlström är också en flitig fotograf. Det är hon som tagit bilderna till bloggen.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1281

Näringslivsutvecklare anställd i Askersunds kommun

April 2015Skapad av Ove Danielsson lör, april 25, 2015 22:59:51Nu är rekryteringen av ny näringslivsutvecklare i Askersunds kommun klar. Valet har fallit på Sofia Fredriksson, idag företagsrådgivare på bank, och Sofia börjar arbeta i kommunen i mitten av augusti.

Sofia är 31 år, civilekonom och boende i Hammar i den södra delen av kommunen. Många askersundare känner igen henne från föreningsliv och ridsportsammanhang.

Tidigare näringslivschefen Henrik Olofsson finns kvar i organisationen som utvecklingschef med ansvar för avdelningen Näringsliv & utveckling där bland andra näringslivsutvecklaren ingår.

De direkta företagskontakterna och funktionen att lotsa företagare till samarbeten, finansieringslösningar, myndighetskontakter och andra liknande frågor kommer att handhas av Sofia Fredriksson. I tjänsten ingår även ett aktivt deltagande i det regionala samarbetet Business Region

Örebro, engagemang i utvecklingsprojekt som arbetsmarknadskunskap i skolan, nyföretagarrådgivning

i samarbete med Nyföretagarcentrum Sydnärke och många andra uppdrag.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1280

Skolpaviljong ska kanske flyttas-2017.

April 2015Skapad av Ove Danielsson ons, april 22, 2015 23:13:23

Om allt går enligt planerna kommer den gula paviljongen vid Sjöängsskolan att flyttas till Närlundaskolan. I så fall kommer det inte att ske förrän i januari 2017 då nya skolan (KKC) står färdig. Anledningen till flytten är att det behövs ytterligare lokaler (fritidslokaler) för behovsanpassad undervisning vid Närlundaskolan. Det är krav från Skolverket. Initiativtagare till flytten är Annelie Lööv, rektor för Närlundas rektorsområde.

Det har funnits tre olika förslag till placering av paviljongen vid Närlundaskolan. Nu har man fastnat för en tänkt placering på gräsplanen söder om Närlundahallen. Det finns fördelar med det enligt de personer som ingått i processen. Detaljplanen godkänner en placering där. Övriga alternativ har fodrat en detaljplaneändring. Flyttning av paviljongen är kostnadsberäknad till 1,4 miljoner kronor. Det handlar bland annat om markberedning, vattenburen värme, måleri, stängsel och en del annat som måste till. En liten brasklapp också. Det finns inga beslut i ärendet ännu. Bara förslag.Det har funnits flera intressenter till den gula paviljongen vid Sjöngsskolan. IFK hade önskemål att få upp den till Solberga IP, där det saknas lokaler nere vid fotbollsplanen. Idrotten har en gång tidigare tagit hand om en paviljong som stod på rådhustomten. Den flyttades när Rådhuset skulle byggas ut. Flytten gick till gamla IP där den användes till omklädningsrum under många år. Byggare Allan Nordström stod för flytten. Det skedde en natt och det var ganska komplicerat. En del affärsskyltar fick skruvas ner för få utrymme för paviljongen på gatorna ut till IP. Men det gick.

Flytt av barack 1965 från rådhustomten ut till gamla IP

Stöökagatan

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1279
Nästa »