Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Musik i Askersund

Maj 2015Skapad av Ove Danielsson sön, maj 31, 2015 12:32:46
Det kommer att hända mycket på musikfronten i Askersund framöver. Både i Askersund och Lerbäck. Det är bara att boka in tid och platser för att hinna med så mycket som möjligt.


Program som ersätter Tradjazzfestivalen  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1304

IFK på väg mot serietoppen

Maj 2015Skapad av Ove Danielsson fre, maj 29, 2015 09:44:27

IFK Askersund tog sin tredje raka seger på torsdagskvällen hemma mot Frövi. Det blev 5-1 till IFK efter 3-1 i halvtid. IFK gick med den här segern upp på fjärde plats i tabellen.

Gästerna var helt chanslösa. IFK pumpade på matchen igenom och det hade kunnat bli ytterligare några mål. Frövi hade i stort sett bara en chans och den blev det mål på.

I första halvlek sprang tvåmålsskytten Alexander Viman sönder och samman gästernas försvar. God hjälp hade han av Johan Hailee, Henrik Göthe och Patrik Thörnkvist.

IFK gjorde en bra insats mot Frövi. På bilden Alexander Viman, Joakim Gustavsson, Patrik Thörnkvist och Johan Hailee.
Bild:Sossi Fahlström

Försvaret hade en lugn dag och gjorde vad behövdes. Övriga IFK -målskyttar var, Anton Degerfeldt Johan Hailee och Joakim Gustavsson.

Före avspark hedrades nyss avlidne IFK-profilen Bertil ”Garvis” Gustavsson med en tyst minut.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1303

Mathilda har skrivit en mycket intressant C-uppsatas om auktionshandeln i Askersund åren 1865-1869

Maj 2015Skapad av Ove Danielsson ons, maj 27, 2015 09:43:08

Mathilda Lind, Askersund, har skrivit en mycket intressant C-uppstas om auktionshandeln i Askersund åren 1765-1769. Hon har också tagit fram fakta vad gäller kommersen i Askersund under 1700-och 1800-talen.

Syftet med studien är att få en inblick i hur andrahandsmarknaden tecknade sig i landsbygdsorten Askersund under perioden. Det kanske inte är så konstigt att Mathilda valt just det här ämnet. Pappa Erik driver auktionskammaren i Askersund sedan ett antal år tillbaka. Mathilda studerar och har under de senaste fem somrarna guidat vid Stjernsunds slott.

Mathilda har döpt sin uppsats till : Under klubban! -En undersökning av hushåll och konsumtionsmönster utifrån Askersunds Auktionskammares protokoll mellan åren 1765- 1769.

Nedan bara ett lite plock ur Mathildas omfattande uppsats. I den finns tabeller både på köpare och föremål som köpts in. Och hur många gånger folk varit på auktioner. Ett tips är att skaffa sig uppsatsen. Intressant läsning hur folk levde i Askersund på den tiden.

” Till skillnad från tidigare forskning har jag i denna undersökning valt att konkret gå ner på mikronivå och undersöka enskilda individer och deras hushåll. Jag har med denna uppsats också valt att följa föremålen in i hemmet och tillvaron, för att på så sätt öka förståelsen för hur vi konsumerade under tidig modern tid. Att på nära håll följa ett föremål från auktionsplatsen in i hemmet kan förbättra kunskapen om vilka behov och prioriteringar människor hade i olika skeende av livet. Auktionshandeln blir därför en viktigt pusselbit till kunskapen om hur människor fick tag på föremål, hur dem tänkte och vilka val dem gjorde”, skriver Mathilda

”I 1760-talets Askersund levde en gång en handelsman och borgare vid namn Gustaf Sandberg. Tillsammans med sin nyblivna hustru Stina Lundberg var han bosatt ett stenkast från stadens lilla torg. För att möblera upp det gemensamma hushållet och införskaffa föremål gick Gustaf vid ett flertal tillfällen på auktioner som anordnas runtom i trakten. Under våren år 1765, bara några månader efter giftermålet bevistade han en auktion som hölls utanför staden, och ropade där in ett baktråg och en spinnrock. År 1766 fick familjen tillökning när dottern Stina föddes, och i december året därpå kom även dottern Catharina till världen. Den 5 september 1769, alldeles innan nedkomsten anordnades en auktion i stadens rådhus efter den avlidne handelsmannen Peter Carlberg. Vid nämnda auktion ropade Gustaf in en vagga och ett par extra lakan”.

Ett gammalt auktionsprotokoll.

”Trots den här inblicken i handelsmannen Gustaf Sandbergs och hans familjs ekonomiska och sociala tillvaro under några år är dagens kunskap om vardagskonsumtion under tidig modern tid tämligen begränsad. I synnerhet när det kommer till hur människors ekonomiska planering tecknade sig. Dels på grund av bristen på material, men också för att tiden före industrialismens intåg länge har betraktats som homogen och oförändrad när det gäller konsumtion. Perioden har framförallt setts som stillastående för dem mindre bemedlade. En vedertagen tolkning har därför varit att obesuttna till skillnad från högreståndspersoner förmodligen inte konsumerat i någon större utsträckning”.

”Det äldsta kända auktionsprotokollet för auktionskammaren i Askersund härrör från år 1764. Startåret 1765 motiveras med att det empiriska underlaget komparerats med andra källor. Material som visat sig välbevarat och intakt för åren ”1765- 1769”. Enligt de äldsta bevarade auktionsprotokollen från staden Askersund torde den första auktionskammaren ha etablerats år 1764. Den förste auktionsförrättaren uppges ha varit en förmögen rådsman och borgare i staden vid namn Johan Lemon”.

”Näst efter husgeråd och möbler utgjorde kläder och textil dem vanligaste varukategorierna, och alla ropade vid något tillfälle in kläder eller textilföremål. Liksom för möbler och husgeråd indikerar auktionsprotokollen att det kunde finnas flera tänkbara motiv till vilka kläder man köpte och när. Dels kunde det handla om kläder för eget bruk. Ett exempel är stadstjänaren Anders Westerberg som var ogift och levde helt ensam under delar av undersökningsperioden. År 1766 och 1767 fanns en inneboende piga och en dräng i hushållet. Av Anders Westerbergs totalt 25 auktionsinrop utgjorde en tredje del kläder. Han ropade in allt från ”herr skiortor” till en ”blå slag rock” och ” 1 par stöflar”. Även borgmästaränkan Katharina Sundblad ropade vid en auktion den 25 april 1765 en ”Blåvitrandig lång dam skiorta” . Handelsmannen Samuel Röding ropade den 1 augusti 1768. Den auktionen bevistar han enkom för att köpa ”en randig tröja” och ”1 par ul strumpr”.

Erik Lind-Mathildas pappa-driver sedan många år Auktionskammaren i Askersund. Bilden är från boken "Askersund-småstad vid norra Vättern".Fotograf Ulla-Britt Jonsson.

Det var lite ur Mathildas uppsats. Men det finns många fler intressanta uppgifter att hämta där för den som är intresserad av gamla Askersund och hur man levde där en gång i tiden. Mathilda har gjort en värdefull insats.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1302

Frisksportare med swing i Askersund

Maj 2015Skapad av Ove Danielsson mån, maj 25, 2015 23:41:20

Många askersundare sysslade förr med något som kallades ”Frisksport med Swing”. Det kan man läsa i en tidning från 1936 med samma namn. I tidningen finns ett reportage när tidningen besökte frisksportargänget i Askersund.

Klubben hade bildats 1935 av brevbärare John Ericson. Antalet medlemmar vid starten var fem. Men det var inget som bekymrade den utsände skribenten. Han förklarade det enkelt med att ” 5 är 2 mer än 3 och 1 mer än 4 och jämnt hälften av 10.

Lägger med reportaget.Kanske några känns igen?
PS! Kanske är svårt att se texterna? I så fall för jag gör om  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1301

Tacka vet jag Hot Dogs

Maj 2015Skapad av Ove Danielsson sön, maj 24, 2015 14:05:41
Bloggen har gått som krönika i papperstidning söndag 24 maj.Men alla har ju inte papperstidningen därför får den också gå här.
______________________

Grillsäsongen är igång på allvar trots att vädret inte varit det allra bästa den senaste tiden. Inga ljuva försommarkvällar. Men doften av kol och röken från grillarna märks av vid kvällspromenader i Askersund. Många älskar att grilla. En kvällstidning har till och med gett ut en ”grillbibel”. Inte med svart pärm utan lite färggladare. Svart hör inte hemma när det gäller grillning. Har läst att man blir sjuk av för mycket sådant när det gäller grillning.
Själv är jag en dålig grillare. Jag kan tända grillen men inte mycket mera. Som tur är känner jag folk som är mycket duktiga på att grilla. Och ibland när jag har tur blir jag bjuden. För min del är det vanliga enkla korvar med en god pilsner som gäller. Har aldrig tyckt om korvar med alla möjliga konstiga smaker. Och flera blir det för varje år. Hot Dogs är nog för mej.

En gång i tiden arbetade jag vid Slakteriföreningen i Askersund så jag borde vara insatt i grillningens mysterium. Affären låg vid ett hörn av torget. Gamla jobbarkompisen Malte fortsatte i branschen, medan jag gick vidare till glasbruket och journalistiken. Malte var duktigt och blev omtyckt med sitt glada skratt så han valde rätt. Inte för att jag gått och längtat efter att jobba med kött och korv men det var viktigt att försörja sig. Blodmat har alltid varit något av en skräck för mej. Och är det fortfarande. Ingen blodkorv eller lever över mina läppar. Har alltid lidit av att vara kräkmagad så charkjobbet var inte helt lyckat.

På den tiden var det inte aktuellt med grillning. Folk kom in och frågade om det fanns ”något rart fläsk” och om det fanns något gott pålägg att lägga på limpsmörgåsen. Mitt jobb bestod ofta av att ta emot order från handlare ute bygderna. Varorna packades i lådor och kördes med cykel ner till bussarna vid stationen. Några handlare var alltid ute i sista minuten och lade till nya varor hela tiden. ”Kan du lägga till ett halvt kilo köttfärs, jag har haft en kund inne som skulle göra köttbullar till kvällsmat”, var ofta budskapet.

Som styckare var det många som slaktade djur hemma och vill ha hjälp. Även jägare hörde av sig. Precis när jag lämnat yrket hjälpte jag till vid några tillfällen, men det var ofta bökigt och trångt. Minns att jag styckade en stor älg i ett garage. Den var en stor älg så skyttarna fick ge sig iväg till Rönneshytta för att köpa ytterligare en frysbox. Inte fick jag mycket till hjälp heller. Jaktlyckan skulle firas och det gjorde man rejält.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1300

Åmmebergssonen Mikael Mogren vald till biskop

Maj 2015Skapad av Ove Danielsson tis, maj 19, 2015 14:05:38

Åmmebergssonen Mikael Mogren , 45, blir ny biskop i Västerås stift. Han vann tisdagens avgörande omröstning i biskopsvalet med 307 röster mot 218 för Karin Johanesson, 44, skidpräst och forskare från Uppsala.Redan i den första omgången var det nära att Mikael Mogren nådde över hälften av rösterna, 48,5 procent. Karin Johanesson som bara var femma i nomineringsvalet överraskade med att få 30 procent av rösterna.

Mikael Mogren vigs till biskop den 6 september i Uppsala domkyrka. Det är samma dag som han fyller 46.

Faktauppgifter är hämtade från Kyrkans Tidning  • Kommentarer(2)//blogg.ovedanielsson.se/#post1299

IFK på gång. Sköllersta chanslösa

Maj 2015Skapad av Ove Danielsson mån, maj 18, 2015 23:43:39

Äntligen! Efter fyra 1-1-matcher lossande det för IFK Askersunds fotbollslag på måndagskvällen. Det blev vinst med 4-0 (4-0) mot Sköllersta hemma på Solberga.

Det var aldrig något snack om saken. IFK var det klart bättre laget med mersmak på ytterligare några mål.

Johan Hailee är ordentligt på gång igen efter en skada. Han betyder mycket för IFK med sin tyngd, skott och passningar. Johan drar också på sig folk och det skapar utrymme för andra.

Johan Hailee visade bra form
Bild:Ann-Sofie Fahlström

På mittfältet jobbade som vanligt Philip Larsson framgångsrikt. Längst bak lämnande inte Erik Danielsson och Anton Degerfeldt, något åt slumpen. Glenn Wennberg är en bra målvakt men den här kvällen hade han det ganska lugnt.

Målskyttar blev Joakim Gustavsson, Patrik Thörnkvist, Johan Hailee och Alexander Wiman.


Åke Olsson såg som vanligt till att matchklockan kom igång i rätt tid. Även om det är en bit att klättra.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1298

Claes Jansson på Krokodilen i Askersund

Maj 2015Skapad av Ove Danielsson lör, maj 16, 2015 23:46:21

Klubb Krokodilen i Askersund gästades av Claes Jansson och hans ackompanjatör Mikael Skoglund på lördagskvällen. Claes bjöd på ett program med låtar av Cornelis Vreeswijk. Ett mycket uppskattat program av en lika populär sångare. Clas Jansson har varit på Krokodilen några gånger tidigare och dragit fullt hus.

Förmodligen finns det inte särskilt många udda spelställen i landet som liknar Krokodilen. Ägaren Benny Öhrman har skapat ett ställe som borde locka mycket folk varje gång. Tyvärr var det inte fullsatt i lördags, trots Claes Jansson. Men det kanske kommer när stället är inkört.

Göran Grauers njöt av musiken. han var också kvällens presentatör.

Presentatör var Göran Grauers och han vädja till publiken att sprida budskapet om vilket trevligt ställe Krokodilen är. Så det blir fullsatt nästa gång.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1297
Nästa »