Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Sågverk i Strandparken

Juli 2015Skapad av Ove Danielsson tor, juli 30, 2015 18:52:10Bilden är på sågverket som låg vid Alsens strand vid nuvarande Strandparken. Gamla skolan till höger.Vattentornet skymtar i bakgrunden. Bilden kan vara från 20-30-talet. En bild som jag fått från ett dödsbo och som jag aldrig sett tidigare. Leif Linus har också bidragit med bilder och Eric Englund med en karta. Bloggen har också gått på Facebook och Wordpress:ovedanielsson.se. Men alla är ju inte med på alla sociala medier, därför får det också gå på min blogg. På Wordpress går det att få upp bilder och text lite större.

Karta från Eric Englund.Sågverket låg innanför de blåa linjerna

Från Leif Linus bildarkiv
Bild från Leif Linus bildarkiv  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1337

Lägenheter i gamla Askersunds bryggeri

Juli 2015Skapad av Ove Danielsson tis, juli 28, 2015 17:17:47

Delar av gamla bryggeriet i Askersund ska förvandlas till lägenheter. Utvändigt är arbetet i full gång. Ägaren Klas Stjernström har också den goda smaken att återställa skylten” Askersunds bryggeri” på väggen. I en av byggnaderna finns Klas ytbehandlingsföretag Galfa. Vidare har han byggt upp en nostalgimack i källaren, men har också en biosalong på gång. I första skedet räknar Klas med att bygga sex lägenheter i olika storlekar och behålla så mycket som möjligt av det gamla. Utsikten mot hamnen och vattnet kommer att bli en höjdare. I delar av lokalerna som nu ska bli lägenheter bryggdes förr öl. Enligt bryggmästare Bergström så var det av landets godaste öl. Han byggde sitt påstående på att vägarbetarna berömde hans öl. De var experterna.


Juli 2015Äldre bild från Leif Linus arkiv


På grund av den planerade ombyggnaden har det gjorts arkeologisk förundersökning mellan gamla kyrkogården och bryggeriet. Det fanns misstankar om att kyrkogårdens gräns gått längre väster ut i gamla tider innan bryggeriet uppfördes i början på 1800-talet. Man trodde att den sista raden av gravar fanns bevarad mellan kyrkogården och bryggeribyggnaden. Kyrkogården anlades i enlighet med den plan som upprättades inför bygget av Askersund stad i mitten av 1600-talet. Gravplatsen var också i bruk fram till 1800-talet då den flyttades utanför staden. Undersökningarna som gjorts nu visar att kyrkogården aldrig sträckt sig längre västerut ut än vad den gör i dag. Inga benrester, med undantag från ett överarmsben som hamnat i slänten mot bryggeriet vid omgrävningar av äldre gravar. Inga gravar har hittats från äldre tider konstaterar Arkeologgruppen AB.

Syftet med förundersökningen var att skapa ett bra underlag för Länsstyrelsens bedömning av ärendet för vidare bedömningar. Om det funnits fornlämningar ska det behandlas på ett visst sätt.


Lasse Pettersson ordnade tillbaka texten på Varmbadhuset.

Gamla väggskyltar är viktiga för att påminna om vad byggnaderna användes till en gång i tiden. Det har Klas gjort och det gjorde kommunen också när det gällde gamla Varmbadhuset. Bokstäverna synts svagt, och efter tjat från mej i krönikor såg byggnadsansvarige Andersson till att bokstäverna målades fram igen. Kanske det var för att slippa tjatet. Tycket det var viktig. Nästan alla skolbarn i Askersunds tätort fick besöka Varmbadhuset en gång i veckan. På den tiden var det inte så vanligt med badkar och duschar i lägenheterna. Men en gång i veckan såg skolan till att ungarna blev riktigt rena. Själv tillhörde jag en av många som fick vandra från gamla Kyrkskolan över Sundsbron till tvagning i Varmbadhuset.

Bloggen finns också på :ovedanielsson.se. Där går det att få bilder och text större om det skulle vara så. Även na.se har bloggarna.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1336

Husen i Askersund rustas och målas om

Juli 2015Skapad av Ove Danielsson fre, juli 24, 2015 10:09:50

Emanuel Bernström och Mikael Rehnberg, målar om huset på Lilla Bergsgatan 29.

Många äldre hus i Askersund rustas och målas om. En del byter också tegel på taken. Ägarna är rädda om sina gamla trähus. Som vid Lilla Bergsgatan 29. En gård som förr kallades Romanoff –gården. Många har funderat över namnet, men enligt uppgifter jag fått var ägaren från Snavlunda och bar namnet Karlsson. Han var ryssvänlig och besökte landet en längre period. När han kom tillbaka bytte han namn till Romanoff. Kan inte garantera sanningshalten i det hela, men äldre människor har berättat.
Nuvarande husnummer stämmer inte med dagens. Annonsen är från 1924  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1335

Ströms hörna i Askersund

Juli 2015Skapad av Ove Danielsson ons, juli 22, 2015 14:06:46Ströms hörna

Skolbygget i kanten av Strandparken i Askersund flyter på som beräknat. En del tycker det är en riktig satsning, medan andra tycker att bygget är alldeles för stort för Askersund. Det hör inte hemma i småstaden. Politikerna har varit eniga om tagen och då är saken klar. Demokratin har segrat. Höstterminen 2016 skall bygget tas i bruk. Jag har lovat att ta två bilder i veckan från samma utgångspunkter. De finns på kommunens hemsida. När jag tar bilderna får jag ofta frågor om hur trafiken i området ska hanteras. Tog kontakt med kommunen för att få det hela förklarat. I planeringen så måste politiker och ansvariga också tagit med trafikfrågan. Och så är det naturligtvis även om planerna för trafiken kommit lite i skymundan för skolbygget.

Kommunens projektansvarige, sympatiske Rasmus Torngard, har svarat trots att han inte är trafikansvarig. Men han har tagit reda på fakta. Service. Sundsbrogatans förlängning ut mot Haga blir en dubbelriktad lågtrafikgata med räcke mot skolgården. Ingen hastighetsgräns är satt i dagsläget. I Korsningen Sundsbrogatan-Drottning Kristinas väg (i folkmun Ströms hörna) blir vägen till och från busstorget dubbelriktad, dock utan tung trafik. Bussarna blir väl ett undantag. Det blir en fyrvägkorsning precis som förr innan Sjöängsskolan byggdes.

Esther Ström

Någon kanske undrar över namnet Ströms hörna. Namnet är hämtat från en bankamrer. Det tråkiga för kamreren att han bara blev en parentes i husets historia. Men efternamnet levde vidare genom hustrun Esther. Hon var född Schermanson och en av landets första kvinnliga gymnastikdirektörer. I många år jobbade hon som guvernant på ett engelskt college. Hon återvände till Sverige och gifte sig med bankamrer Ström. Ett äktenskap som varade en vecka. Enligt henne själv var kamreren allt för erotisk. Hon levde sedan själv i villan och där har det hänt mycket genom åren. För säkerhets skull hade hon köpt villan intill. Där lät hon systern och systerdottern bo.

I det stora hörnhuset har också en av stadens stora konstnärer, Karl Enoch Rignér, bott fastigheten. Familjen Rignér hade ägt den fastigheten under en period. Kulturförvaltningen köpte in en tavla av Rignèr på 80-talet som är målad 1891. Men det finns också privatpersoner i Askersund som har flera verk av Rignèr. Karl Enoch föddes i Askersund 1870 och avled i Stockholm 1967. Pappan var målarmästare i Askersund. Konstnärens mamma var född Åberg. Efter studier i tekniska skolan i Stockholm 1890, blev Rignér elev vid Konstnärsförbundets målarskola i Stockholm, där han hade Anders Zorn, Rickard Berg, Per Hasselberg och Carl Larsson som lärare. Främst gjorde han sig känd som landskapsmålare. Vid sidan av måleriet var Rignér under många år illustratör i dagspressen, och i den populära skämttidningen ”Söndagsnisse-Strix”, som gavs ut av Albert Engström och Hasse Z. Även om Rignér är okänd för de flesta av dagens askersundare, så är han ändå väl representerad vid landets museer, bland annat på Nationalmuseum i Stockholm, i Göteborgs Konstmuseum med Höstkväll och i Zornmuseet i Mora. Men också i Askersund, även om jag inte har klart för mej var Karl Enochs tavla hänger i Askersund.

Sundsbrogatan är annars ingen gata som folk går och funderar så mycket över. Den finns ju där. Själv brukar jag fundera på gatan lite extra i midsommartid. Och det som hände midsommardagen 1955. Inte för att det var något firande på gatan, utan jag blev nära vittne till kraftig kollison mellan en buss och en personbil i Ströms hörna, som finns i korsningen Sundsbrogatan - Drottning Kristinas väg. Föraren i personbilen blev illa tilltygad men klarade livhanken. Jag satt längst fram i bussen på en snedsoffa strax intill chauffören. I dag finns det inte några sådana säten i bussarna.

1955

En svår kurva innan förbifarten byggdes. Kurvan finns kvar men de största bilarna går nu vid sidan om stan.

Bilföraren kom på Sundsbrogatan från Hagahållet och smällde rakt in i bussen. Det var på förmiddagen och snabbt blev den en stor folksamling. Lekparken låg strax intill och folk kom rusande därifrån. Bilkrockar hörde inte till vanligheterna på den tiden. Polisen var snabbt på plats för att få en uppfattning hur kollisionen gått till. Och jag tror jag var ensam i bussen med chauffören. Problemet för rättvisan var att jag inte hade åldern inne för att få vittna. Minns att de hörde av sig från domstolen senare. Jag kunde få vittna om jag hade lust. Men det fanns inget tvång. Mina föräldrar tyckte att jag skulle strunta i det hela och så blev det också. Rättvisan hade ändå sin gång. Busschauffören friades helt och bilisten fick ta på sig hela skulden. Händelsen från midsommardagen 1955 får inte upprepas nu när gatan får sin rätta status igen. Sundsbrogatan gick förr ut till järnvägskorsningen i närheten av nuvarande reningsverket.

Förutom det jag själv har läst på om Ströms hörna, har vännen Leif Linus bidragit med uppgifter. Esthers släkting Olle Wijkström har också skrivit en bok, ”Och fort gick det” där det finns uppgifter om de boende i huset vid Ströms hörna.

.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1334

Min krönika i NA söndag

Juli 2015Skapad av Ove Danielsson sön, juli 19, 2015 17:46:36Sommarpratarna på radio och samtidig lunch. Det har blivit min melodi den senaste månaden. Som pensionär är det bra att strukturera upp sin tillvaro som det så fint heter och det har inte varit min starka sida tidigare. Annars skulle dagarna flyta ihop som en grå massa. Tror inte ens att jag hade en almanacka när jag jobbade, men jag har bättrat mej. Trots avsaknaden av almanacka missade jag sällan något. Det är nonchalant att inte komma i tid när folk står och väntar. Och hände det vid något tillfälle kunde jag skylla på problem vid trafikljusen. Askersund hade vid den här tiden nämligen begåvats med två trafikljus.

Nu är det inte så att jag prickar in varje minut, utan det får bli uppstigning 07.45, om det inte varit sena sportprogram på TV. Då kan det dra över några minuter. Katten Alice har tyvärr inte samma tid. Hon vill ha frukost några timmar tidigare. Sedan jag hämtat tidningen hinner jag in och lyssna på nyheterna. Och då kokar redan äggvattnet och kaffet. Perkolatorn har jag laddat kvällen före. Halv nio är allt överstökat. Vad jag gör sedan? Det har jag inga planer för. Dagen står öppen, förutom lunchen klockan ett och sommarpratarna. Under semestertiden har jag också några katter att mata åt folk som rest bort. Mer strukturerad är jag inte. Ännu. Någon undrar om det inte blir lite tråkigt och det kan jag väl hålla med om. Men man får som alltid väga det goda mot det onda och det rör sig ändå bara om 45 minuter på en dag.

Har alltid försökt undvika mitt privatliv i skrivandet. Har insett att mitt privatliv är ganska ointressant för de flesta. Det här får bli ett undantag och det gäller ju bara 45 minuter. Någon har sagt att det är viktigt att bjuda på sig själv. Det finns Facebook för sådant. Min familj kan ju inte hjälpa att jag råkar skriva. När jag lyssnar på sommarpratarna blir jag alltid imponerad över deras starka minnen från tidiga barndomen. De kan berätta ingående från att de var riktig små. Själv minns jag väldigt lite från uppväxten vid stranden av Gårdsjön. Vet inte vad det beror på. Kanske dåligt minne eller också finns det inga stora saker att minnas. Det rullade väl på utan större överraskningar. Önskade att mitt minne varit bättre när barnbarnen frågar.

Några av sommarpratarna har jag lyssnat på med glädje och stort intresse. Som dokumentärfilmaren Tom Alandh. I hans sällskap smakade lunchen väldigt bra. Andra har passerat obemärkt förbi. Det är väl det ska vara med sådana program. Något för alla.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1333

Musikfestivalen i Askersund

Juli 2015Skapad av Ove Danielsson lör, juli 18, 2015 16:38:34
Några bilder från Musikfestivalen i Askersund. Håll till godo.

Löskefolket med Göran Ringbom i Askersunds hamn.

Alldans inne på Rådhusgården. Varför inte låta dansbanan ligga kvar? Lite dans och musik skulle pigga upp alla tunga beslut.

Mycket folk hade samlats i hamnen på lördagseftermiddagen. Några cyklade dit.
Jessica Falk uppträdde på Krokodilen.


Det fanns också möjlighet till lite avkoppling vid festivalen. Som i den nya serveringen i Torgparken.

Torgparken juli 2015Torgparken i början på 60-talet. Parksoffan fanns på plats redan då.
Bild:Kjell Johansson


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1332

Invigning av nya Torgparken

Juli 2015Skapad av Ove Danielsson fre, juli 17, 2015 15:26:21

Den nya trappan kan användas till mycket. Det är lite av scen för tal och musik.


Det blev mycket på en gång när Torgparken i Askersund skulle återinvigas på fredagsmiddagen. Samtidigt skedde också invigningen av festivalen ”Folk,Blues och Jazz i Askersund”. Och inte nog med det. Bostadsrättsföreningen som har sina hus i kanten av Torgparken tilldelades ett tillgänglighetspris. Nu kan alla ta sig in i butikerna i anslutning till parken utan problem. Kommunen fick också ta emot tillgänglighetsflagga av en organisation som jobbar med sådana frågor. De senaste åren har Askersunds kommun abonnerat på en sådan flagga. Något som visar att man jobbar med frågor som gör det lättare för alla att komma till platser, dit alla andra kan komma.

Kommunalrådet Eriksson delade ut ett tillgänglighetspris till ordföranden Benny i bostadsrättsföreningen som äger husen intill Torgparken.

Och så skedde förstås den sedvanliga avprickningen med en röd bock. Det skedde som sig bör uppe på krönet av den stora trappan. En trappa som också kan användas till scenframträdanden och tal. Och strax intill var den nystartade uteserveringen fylld till sista plats i det vackra vädret.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1331

Förslag på utsmyckning vid södra infarten

Juli 2015Skapad av Ove Danielsson tor, juli 16, 2015 19:35:38
Jan-Åke Looström, ska lämna in ett förslag om utsmyckning vid södra infarten till Askersund. Inte i själva rondellen utan på gräsmattorna söder och norr om infarten. Looström vill se två båtankare i trä där. Han vill att bilisterna ska uppmärksammas på Askersund som sjöfartsstad.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1330
Nästa »