Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Medborgarförslag om Båt-Harrys samlingar

Mars 2016Skapad av Ove Danielsson ons, mars 30, 2016 16:09:11
Harrys samlingar i källaren vid PLM i Hammar

OBS! Finns också på Word Press:ovedanielsson.se  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1454

Nytt resecentrum i Askersund

Mars 2016Skapad av Ove Danielsson tis, mars 29, 2016 15:37:53

illustration Carl Dolk

Pressmeddelande från Askersunds kommun

2016-03-29

Nytt resecentrum byggs i Askersund. Tillfälligt resecentrum på torget.

Ett nytt resecentrum för busstrafik byggs i anslutning till vårt nya kunskaps- och kulturcentrum Sjöängen i Askersund. Arbetet startar måndag 4 april och resecentrum kommer att vara klart till skolstarten i höst. Under byggtiden kommer på- och avstigning av bussar att ske med en tillfällig lösning vid Askersunds torg.

I samband med byggnationen av Askersunds nya kunskaps- och kulturcentrum Sjöängen byggs även ett nytt resecentrum för kollektivtrafik med buss och för skolskjutsar, med PEAB som entreprenör. Anläggningen kommer att ha fem bussplatser med väntkur samt en stor parkering. Tillgänglighet har varit ett av ledorden i projekteringen av resecentrum, vilket bland annat har resulterat i taktila stråk i marken för att underlätta för synskadade. Stråken ger ledning ända fram till Sjöängens entré.

Investeringsbeloppet är drygt 8 Mkr varav kommunen får totalt cirka 5 Mkr i bidrag i form av statlig medfinansiering (1 Mkr) och från de så kallade citybanemedlen (4 Mkr) för satsningar på kollektivtrafik.

Ombyggnationen gör att nuvarande resecentrum med tillhörande parkering kommer att stängas av från och med måndag 4 april fram till strax innan skolstarten i augusti. Linjebussar kommer att ha tillfälliga hållplatser på Sundsbrogatan vid Askersunds torg. Mer information för linjetrafiken finns inom kort på Länstrafikens webbplats. Skolskjutsar kommer att ha sin på- och avstigning i anslutning till Sjöängsskolan och berörda elever informeras via skolan. Vi beklagar de olägenheter som kan uppkomma i samband med bygget men ser fram emot ett mycket fint och funktionellt resecentrum.

Kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S):

- Satsningen på nytt resecentrum är en viktig del av den nya stadsdel som växer fram i ett av stadens bästa lägen.


Så här såg området vid stationen i början på 1900-talet. Det har skett en del förändringar. Och mer är på gång.

OBS! Bloggen finns också på Word Press : ovedanielsson.se

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1453

Min tidningskrönika 27 mars

Mars 2016Skapad av Ove Danielsson sön, mars 27, 2016 17:02:56
För någon vecka smet jag in på ett partimöte i Askersunds Rådhus för att lyssna på Marie Reifelton berätta om hur det ska bli på nya Sjöängen. Hon är verksamhetschef i det nya huset. Mitt intresse beror främst på att jag har fotograferat bygget till kommunens hemsida sedan starten 2014. Men jag har aldrig riktigt haft kläm på vad alla lokaler ska användas till. Klart jag har kunnat fråga alla hyggliga byggare, men jag vill inte störa i deras arbete. Pensionärer som springer och tjatar. Men när Maria skulle informera tog jag chansen.

En gång vid ett partimöte när jag jobbade på tidningen, krävde några personer att jag skulle motas ut. Jag hade inte där att göra ansåg några. De som protesterade mot min närvaro krävde omröstning. Började packa ihop mina grejer, då ordföranden grep in. Utan omröstning. Vilket parti det var? Det är glömt.

”Vi kan ju inte mota ut honom. Sitt kvar och följ mötet”, var beskedet. Själv förstod jag aldrig vad som var så hemligt. Men så var det inte på Rådhuset med Marie härom veckan . Kände mej istället mycket välkommen. Blev till och med bjuden på smörgåstårta med påskmust till. Och frågorna var många från den församlade skaran. Det blev inte som vid ett annat tillfälle för länge sedan. När det var öppet för frågor blev det dödstyst. Till slut räckte en man upp handen och undran om inte föredragshållaren hade en kusin i Vingåker. Frågan hörde liksom inte till ämnet om man säger så. Och föredragshållaren hade ingen kusin i Vingåker.

Marie kunde berätta både om det nya huset och om den kommande verksamheten där. Ett tips till alla askersundare är att putsa upp dansskorna till hösten. Det blir lite sådant framöver. Vet att en bra orkester är bokad. I övrigt arbetar Marie och några fler med en ”kommunikationsplan”. Det innebär att de ”riktiga” journalisterna och anställda kommer att få den första officiella informationen om vad som ska hända. Krönikörer och bloggare uppmanas vänta in den informationen. Och vill jag vara tillmötesgående så här påsktider. Är ingen nyhetsjournalist längre. Bara en enkel krönikör och bloggare.

När jag ändå är inne på ämnet möten så är det bara att konstatera att årsmötena avlöser varandra så här års. Jag har varit på några och planerar in ytterligare något. Inte för att jag är aktiv i någon förening, men det är alltid trevligt att träffa folk. Och ofta serveras smörgåstårta. Men det är inte därför jag går, även om det är ett plus.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1452

Fin utsikt från nya Sjöängen

Mars 2016Skapad av Ove Danielsson fre, mars 25, 2016 10:06:06
Utsikten från taket på nya Sjöängen är imponerande . Hygglige platschefen på bygget, Magnus Landin PEAB,, tog med mej upp på taket för några bra bilder. Lägger ut bilderna för alla kommer förmodligen upp på taket. En kranförare satte också på en korg på sin maskin för att jag skulle komma upp en bit i luften för fotograferingen. Närmare bestämt 16 meter. Det är trevligt folk på det där bygget.

OBS! Det finns ytterligare ett antal bilder på Word Press:ovedanielsson.se. Där går det att få bilderna större även för de som tittar i mobilen. Har fått sådana påpekanden. Gå gärna dit och kolla.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1451

Tre nöjda systrar

Mars 2016Skapad av Ove Danielsson mån, mars 21, 2016 16:53:53

Trycket efter lägenheter är stort. Och så har det varit länge. Önskemålet är ofta en hyfsad stor lägenhet i ett bra läge med egna rum åt alla i familjen. Men det är inte gott om sådana lägenheter för en överkomlig hyra eller ett bra pris på en bostadsrätt.

Systrarna Dagmar, Thyra och Ingrid Pettersson i sin nya lägenhet.

Systrarna Thyra, Dagmar och Ingrid Pettersson (Nordman), löste det på sitt eget vis. De flyttade ihop i en tvåa med rum och kök i de då nybyggda bostadsrätterna vid Sundsbrogatan, med en av stans bästa utsikter. Och trivdes utmärkt. Både med lägenheten och att som äldre syskon bo så nära varandra. De såg bara fördelar med det hela. Kanske något att tänka på i dag när det är så ont om lägenheter. Flytta ihop som systrarna Pettersson.

Ingrid visar den fin utsikten mot hamnen och kyrkan.

Som journalist besökte jag systrarna 1987 när de nyss hade flyttat in. En historia som är värd att berätta igen.

Storasyster Dagmar hade ansvar för disken mellansystern Thyra ordnade med maten, medan lillasyster Ingrid hjälpte till med lite av varje. Städningen delade de upp ”systerligt”. Lägenheten var på 84 kvadratmeter och insatsen var 29 000 kronor 1987. Thyra hade varit gift till skillnad från sina båda systrar.

-Jag flyttade till Stockholm som ung. Först arbetade jag som husa i fyra år. Sedan gifte jag mej och fick sonen Per. Jag fortsatte att arbeta som servitris på olika smårestauranger. När min man fick pension flyttade vi till mina systrars hus i Askersund. Maken dog några år senare, berättade Thyra.

Systrarna Dagmar och Ingrid blev hemstaden Askersund trogna. Dagmar stannade hemma och hjälpte sina föräldrar. Medan Ingrid utbildade sig till sömmerska. Det är många askersundare som fått sina kläder uppsydda och ändrade av Ingrid. Familjen bodde i ett hus vid Gårdsjögatan, med en stor tomt. Det blev för jobbigt att klippa gräs och skotta snö. Systrarna satte upp sig i lägenhetskön så fort de fick höra att John Mattsson skulle bygga i centrala Askersund. Det var inte så vanligt på den tiden med nya lägenheter centralt. Det tog tre år innan lägenheten blev en verklighet. Ingrid slutade inte helt med sitt yrke när hon kom till lägenheten . Hon fortsatte med att sy kläder åt sina systrar.

När systrarna blev trötta på att sitta i sin lägenhet, tog Ingrid ut sin lilla bil för en åktur. Hon var den enda av systrarna som hade körkort. När jag hälsade på i den nya lägenheten skulle Thyra bjuda sina systrar på inkokt lax till lunch. Att matlagningen just fallit på hennes lott kanske inte var så konstigt med tanke på hennes bakgrund som servitris. Men det var inget hon hade tänkt på själv. Det hade bara blivit så.

-Det är ingen ide att mina systrar klagar på maten. Jag bestämmer hur matsedeln ska se ut, skojade Thyra.

Huset som systrarna Pettersson bodde i ligger utmed Sundsbrogatan, men märkligt nog är adressen Stöökagatan. Systrarna tyckte det var lite konstigt minns jag. Tydligen var det så att alla i bostadsrättsföreningen skulle ha samma gatuadress. Det skulle bli enklare så, även om man bodde vid Sundsbrogatan. Systrarna förklarade att det var bra om äldre människor bodde centralt. Kommunen sparade pengar på färdtjänst och annan service för äldre. Samma sak gäller väl i dag som för 29 år sedan när jag gjorde reportaget.

1987 Sundsbrogatan med de nybyggda bostadsrätterna.


Sundsbrogatan 50-tal. Husen till höger revs för att ge plats åt bostadsrätterna.

Det finns mycket att lära av systrarna Pettersson i tider av brist på bostäder. En annan viktig sak som gjorde att allt klaffade var också att de trivdes mycket bra ihop. Äkta syskonkärlek.

PS! Bloggen finns också på Word Press. Bilderna går att dra upp på ett annat sätt där.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1450

Hannas fotoalbum

Mars 2016Skapad av Ove Danielsson tor, mars 17, 2016 12:33:04


Genom familjen Jonsson, Bygget, har jag fått tillgång till telegrafkommissarie Hanna Ljungqvist fotoalbum med många Askersundsbilder från början av 1900-talet. En bildskatt. Hanna Ljungqvist avled 1974. Hon var född 1884 i Askersund. Hennes pappa var kyrkoherde. Från 1928 var hon telegrafkommissarie i Askersund och var det fram till pensioneringen. En släkting till fam Jonsson arbetade som hushållerska åt Hanna. Hon kallades allmänt för ”Tant-Lisa”. Det är genom henne och fam Jonsson som albumet räddas till eftervärlden. Visar upp några bilder ur albumet. Den här gången handlar det om den stora utställningen vid gamla Folkskolan 1901.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1449

Ny bok om nationalskalden Heidenstam

Mars 2016Skapad av Ove Danielsson tis, mars 15, 2016 09:23:03

En ny bok om nationalskalden Verner von Heidenstam kommer ut inom kort. Namnet är ”Heidenstam Olshammar och Aspa bruk”. Författare är Håkan Jaldung som tidigare gett ut både böcker och skrifter om sin hembygd Olshammar."Heidenstam, Olshammar och Aspa bruk" kommer att finnas tillgänglig inom kort, preliminärt under vecka 12. Det är en lokalhistorisk bok. Den är inte litteraturhistorisk eller personhistorisk. Boken är heller inte en förmedlare av allmän Heidenstamiana. Man kan säga att boken innehåller resultatet av speciellt avgränsade och unika, lokalhistoriska undersökningar kring Heidenstam, Olshammar och Aspa bruk. Arbetet påbörjades för mer än 10 år sedan.

-Den första uppsatsen i boken rör Heidenstams anknytning till Olshammar och Aspa bruk. Det är en kort sammanfattning av en undersökning som jag hållit på med under många år och som så småningom kanske kommer att tryckas i sin helhet, berättar Håkan Jaldung.

Heidenstams seglingsolycka har uppmärksammats av många författare. I uppsatsen "Heidenstam och seglingsolyckan 1.8.1888" presenteras initierad och värderad information som inte tidigare är känd.

-Under 2016 kommer jag att tillsammans med marin expertis att göra ett allvarligt försök att lokalisera segelbåten på Vätterns botten varför Heidenstam och seglingsolyckan framöver, ånyo, säkert kommer att få en viss massmedial uppmärksamhet. Det är mer än hundra år sedan som massmedia intresserade sig för den. Ett försök kommer också att göras att initiera ett myndighetsbeslut om en bärgning av segelbåten, om segelbåten kan lokaliseras, vilket det finns goda möjligheter att göra med modern teknik. Efter en bärgning finns viss möjlighet att ytterligare klarlägga olycksorsaken, hoppas Jaldung

I uppsatsen om "Heidenstam, Strindberg och bruksarkivet i Aspa" undersöks vilka av Strindbergs manuskript som Heidenstam förvarade en tid i Aspa bruksarkiv inom Aspa bruksområde. Heidenstams och Kate Bangs lämnade uppgifter om manuskripten är inte helt relevanta och kompletteras därför. Den dåvarande förvaringen av arkivalier i Aspa klarläggs i uppsatsen som innehåller spännande uppgifter om manuskripten och kanske något oväntade slutsatser om förvaringslokalen.


Håkan Jaldung

Vad är då syftet med uppsatserna i boken?

- Det huvudsakliga syftet med uppsatserna är att dokumentera, sammanställa och värdera tillgänglig lokal information, som lämnats till mig muntligt, eller finns tillgänglig i lokala, regionala och centrala arkiv eller i andra skriftliga källor och som rör Heidenstam, Olshammar och Aspa bruk. Ett annat syfte med uppsatserna, i all anspråkslöshet, är att befrämja det lokala intresset för Heidenstam och hans tid.

Boken trycks i en liten upplaga, 100 exemplar, och innehåller en kortare introduktion samt tre uppsatser. Den omfattar 171 sidor.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1448

IFK slog målrekord

Mars 2016Skapad av Ove Danielsson sön, mars 13, 2016 23:10:05

IFK Askersunds fotbollslag satte nytt klubbrekord i målskytte när det gäller tävlingssammanhang. Det blev vinst mot FK Silva (Skyllberg-Närkesberg) med 17-0 i Distriktscupen. Matchen spelades i söndags i Hallsberg eftersom det saknas konstgräsplan i hemmakommunen. Men det kanske kommer? Snabbe Andreas Borg har redan hittat målformen, med fem fullträffar. Många andra ville också vara med i ”skyttetävlingen”.

Andreas Borg
Manne FahlströmPhilip Larsson

Bilder: Ann-Sofie Fahlström

Målskyttar: Andreas Borg 5 , Philip Larsson 3 , Daniel Nilsson, Emanuel Fahlström, Patrik Thörnkvist 2 , Linus Tamminen, Robin Gylling, Emanuel Bernström, Johan Hailee och Joakim Gustavsson.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1447
Nästa »