Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Skyllbergs damer vann premiären

April 2016Skapad av Ove Danielsson lör, april 30, 2016 17:40:36


Skyllbergs damlag i trean öppnade serien med en hemmaseger mot Sköllersta. Det blev vinst med 1-0 efter mål av Emma Skålberg, fint framspelad av Ida Sjöholm. Målet kom strax före halvtidsvilan.

Det var en jämn match som svängde. Hemmalaget hade lite mer tyngd framåt och det avgjorde. Det tog lång tid innan de båda målvakterna sattes på prov. Det var mest kamp mellan de båda straffområdena. Något skönspel är svårt att begära så här i seriestarten. Nu väntar ytterligare två hemmamatcher för Skyllberg. Det måste kännas lugnt och tryggt för spelare och tränare. Hemmaplan är viktig i början av seriespelet.

Det mest dramatiska vid den här matchen hände faktiskt utanför planen vid parkeringen. Under första halvlek gjordes inbrott i en bil. Någon slog sönder en sidoruta på en bil för att stjäla värdesaker. Har inga uppgifter om vad som stals. Nästa hemmamatch blir söndagen den 8 maj mot Nora.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1469

IFK öser in mål i femman

April 2016Skapad av Ove Danielsson tor, april 28, 2016 23:30:11

IFK:s Daniel Nilsson i luften mot Frövi
Bild :Ann-Sofie Fahlström

IFK Askersunds fotbollslag fortsätter att ösa in mål i femman. I hemmapremiären mot Frövi blev det vinst med 7-1 efter 5-0 i halvtid. IFK har nu gjort 19 mål på två matcher. Inte undra på att tränaren Conny Eriksson såg nöjd ut i regnet under sin nerdragna luva.

IFK var helt överlägsna. Frövi hade inte ett skott på mål i första halvlek. IFK ser mycket starka ut i år och har många bra spelare att välja på. Mot Frövi rullade hemmalaget boll från målvakt till anfall precis som fotboll ska spelas. Alla fick vara med. Anfallsparet Borg och Hailee, ger också extra krydda åt det hela. Den senare fick också priset som bäste hemmaspelare, men det fanns många om budet. Säkert var det inget lätt jobb för juryn. Hailee gjorde 3 mål och Borg 2 mål den här blöta kvällen. Anton Degerfeldt gjort ett mål och så blev det ett självmål från gästerna. Målskytt för Frövi blev Patrik Eriksson.

Ett beröm också till speakern Danny Stafström som gjorde allt för att höja stämningen i kylan.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1468

Kiosk i Askersunds torgpark

April 2016Skapad av Ove Danielsson tor, april 28, 2016 17:26:03

Fram till i början av 70-talet fanns det glass-och korvkiosk på torget i Askersund. Underhållet var dåligt och de som drev verksamheten orkade inte fortsätta. Kiosken på torget var förr en samlingsplats för stadens ungdomar. En träffpunkt. Har skrivit i bloggar flera gånger att det saknas en kiosk på torget. I dag är det bara hamnen som gäller. Men nu har en affärsman i Centrumhuset skaffat en kiosk till Torgparken. Där ska säljas glass och olika varianter av våfflor. Kiosken har i dag mörk färg, men den ska målas gul med vita knutar. Kunderna får stå ut med placeringen i Torgparken, det är ändå nästgårds till torget.

Nya kiosken i Torgparken

I början på 50-talet var kioskfrågan på torget en verklig het potatis. Ärendet gick som en följetong i stadsfullmäktige. Och i tidningarna. ”Förargelsens hus” blev en benämning på korvkioskbråket. Det fanns förfrågningar från Kalle om att få placera en kiosk i torgparken, men det var väl magstarkt tyckte de styrande. En korvkiosk i gamla fina torkparken. Det fick räcka med den telefonkiosk som redan fanns där. För att få ordning på det hela tillsattes en torgkioskskommitté .

Torgkiosken
Bild från början av 70-talet

Vid den här tiden fanns taxistationen på torget ut mot Sundsbrogatan, med en kiosk. Och så fanns det en kiosk på torget mot Stöökagatan som Kalle drev. Han ville utvidga verksamheten med en ny kiosk i torgparken. För att få ordning på det hela togs beslut att taxi skulle flyttas från sin torgplats till en lokal mellan Rådhuset och Ahnérska fastigheten. I dag är lokalen borta och istället är det en öppen gång in från torget till Rådhustomten. Innan taxi kunde flytta in fick polisen flytta ut sina prylar. De använde lokalen som förvaringsplats för hittegods. Och tidigare som rastgård.

Kalle Jansson och David Karlsson (taxikiosken) , hade var sin kiosk på torget, men planteringsnämnden med rektor Anton Frendel i spetsen tyckte det var olämpligt. Bankmannen Wåckner ansåg att en kiosk i parken skulle förstöra parkens skönhetsbild. Det skulle räcka med en kiosk, som de båda korvförsäljarna fick dela på. Kommunen skulle bygga kiosken och sedan arrendera ut den till Kalle och David.

Korven smakade bra tyckte Sven-Åke "Frida" Karlsson


Ingen av de båda försäljarna var särskilt glada över det dikterade kompanjonskapet. De styrande i staden kom fram till ett av det märkligaste beslutet som fattas i Askersund genom tiderna . Kalle och David skulle byta lager var 14:e dag! Två veckor korv och sedan två veckor godis. Det gjordes också en lottdragning om vem som skulle sälja vad till att börja med. Minns inte vem som drog den första korvförsäljningslotten. Många tycker i dag att det är obegripligt. Hur kunde Kalle och David gå med på något dylikt? Fanns det lagrum för ett sådant beslut? De båda korvförsäljarna fogade sig för överheten på Rådhuset. De hade inget annat val om det skulle få in pengar till sin försörjning.

Kiosken som fanns utmed Stöökagatan

Svenska pressen skrev om kioskbråket i Askersund

Själv var jag i högsta grad inblandad i lagerbytena. Kalle som var lite handikappad bad mej alltid om hjälp att flytta ut sitt lager i kiosken och sedan flytta tillbaka allt igen när det var dags för byte. Kalle hade hyrt in sitt lager i en vindsvåning i slaktare Lönns hus vid torget (huset där Föreningsbanken låg tidigare). Det var många trappor att släpa godis, cigaretter, och allt annat som finns i en kiosk. Uppmanade Kalle flera gånger att hyra en källarlokal istället för vindsutrymmet. Man Kalle lyssnade inte på det örat. Det var en billig lokal. Ersättningen som jag fick för flytten som tog några timmar var en korv ned bröd. Men Kalle hade god korv, så det var inte mycket att säga om det. Och man behöver inte ha betalt för allt. En med bröd är inte det sämsta i betalning.

”Korva-Kalle” Jansson var en verklig innovatör när det gällde korvförsäljningen på Askersunds torg under 50-talet. Det var han som först lanserade grillkorven till sin kiosken. Tidigare hade det bara funnits kokt korv att köpa, men Kalle som var en framsynt man med lite nya affärsidéer köpte in en bordsgrill. Helt plötsligt kunde askersundarna välja mellan kokt och grillad korv. Och inte nog med det. Det gick också att få ketchup på korven, något som var helt nytt i torgkiosken. Något helt enastående tyckte många som var unga på den tiden. Själv äter jag inte ketchup. Fick aldrig lära mej det som barn. Vet inte ens om det fanns ketchup att köpa på den tiden? Det var mest ungdomar som köpte korv. Kiosken på torget blev lite av en samlingspunkt. Senare kom också pulvermoset och då var lyckan nästan fulländad för alla hungriga ungdomar. Men inte riktigt ändå…

Vid den här tiden i mitten på 50-talet hade inte pommes frites- vågen nått Askersunds torg. För den som önskade den nyheten så blev ett besök i Hallsberg nödvändigt. Där hade den friterade potatisen redan gjort sitt intåg. Sex mil fram och tillbaka för lite pommes var inte ovanligt. Det blev ju också en trevlig utflykt. Minns ett restaurangbesök i Askersund med några kompisar där krögaren kom fram till bordet och förklarade stolt att nu serverades minsann även han pommes frites. Precis som i Hallsberg fast inne på restaurang. Krögaren verkade helt övertygad om att pommes frites kulturen hade uppstått i Hallsberg. En kompis som stärkt sig med någon dryck frågade också krögaren rakt på sak om han verkligen trodde det på allvar. Stämningen efter det blev inte riktigt bra.

Morfars-Harry Karlsson

Det fanns ytterligare en person som vill öppna en korvkiosk i torgparken men fick nej. Han blev istället erbjuden en plats på tomten där Sjöängsskolan finns i dag. Plintarna till kiosken kom på plats, men det blev inte mer än så. En flitig korvförsäljare vid olika arrangemang, som vid marknader och bandymatcher var också Harry Karlsson också kallad ”Morfars-Harry”. Det sågs inte alltid med blida ögon av de etablerade korvförsäljarna. Men Harry var populär med sin korvvagn. På den fick människor med handikapp förtur till försäljning . Harry hade i sin ungdom skjutit bort en hand, men det var inte många som tänkte på det. Sitt yrke som målare hade han inga problem med. Harry var också en duktig bandyspelare.

Ute på gamla idrottsplatsen hamnade en av kioskerna . Där skötte parkens allt i allo, Hälla-Oskar, försäljningen på 60-talet. Vid ett tillfälle inträffade ett fatalt missöde som gjorde Oskar mycket upprörd. Istället för den varmkorven hade han fått en burk med stora fläskkorvar. ”Titta Ove, vad ska jag göra”, ropade Oskar från sin kiosk. Ska erkänna att jag försvann snabb från platsen. Vet inte hur det gick med korvförsäljningen den kvällen….

Förutom mina bilder har Leif Linus, Anders Foglander och Kjell Johansson bidragit med bilder.  • Kommentarer(2)//blogg.ovedanielsson.se/#post1467

IFK krossade Glanshammar i premiären

April 2016Skapad av Ove Danielsson mån, april 25, 2016 23:45:53

IFK:s målskyttar i seriepremiären: Andreas Borg, Manne Fahlström, Johan Hailee, Ludwig Danielsson och Joakim Gustavsson.

Bild: Ann-Sofie Fahlström

IFK Askersunds fotbollslag krossade Glanshammar i seriepremiären. Det blev vinst med 12-0, efter 10-0 i halvtid. Normalt brukar IFK vara ett höstlag, men den trenden verkar tränaren Conny Eriksson och hans grabbar ha vänt på. 12-0 i en premiär för IFK har aldrig hänt förr.


Andreas Borg och Johan Hailee verkar ha hittat målformen direkt. Andreas gjorde 5 mål och Johan 4. Ett mycket farligt anfallspar som motståndarna lär se upp med i fortsättningen. Andreas måste vara en av seriens snabbaste spelare Övriga målskyttar var Joakim Gustavsson, Ludwig Danielsson och Manne Fahlström.

Nästa match för IFK går hemma på Solberga mot Frövi torsdag.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1466

Askersunds Riksteaterförening

April 2016Skapad av Ove Danielsson mån, april 25, 2016 23:43:05


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1465

Kersti Beck-Larsson inbjuden till Kulturdepartementet

April 2016Skapad av Ove Danielsson mån, april 25, 2016 09:52:02

Pressmeddelande från Askersunds kommun

2016-04-25

Askersunds integrationsstrateg till Kulturdepartementet

Ska berätta om kommunens samverkan med civilsamhället


Kersti Beck-Larsson
Bild:Lars-Ivar Jansson (från tidningen Bo i Askersund)

På onsdag den 27 april är Askersunds kommuns integrationsstrateg Kersti Beck-Larsson inbjuden till Kulturdepartementet. Där ska hon berätta om Askersunds kommuns samverkan med civilsamhällets organisationer i arbetet med asylsökande och nyanlända.

Onsdagen den 27 april arrangerar Kulturdepartementet ett möte med organisationer i civila samhället som arbetar med flyktingfrågor på temat samverkan med kommuner. Bland annat medverkar kultur- och demokratiminister Alice Bah-Kuhnke på mötet, där Askersund som enda kommun i landet bjudits in för att berätta om arbetet som bedrivs i kommunen för att samverka med civilsamhället när det gäller asylsökande och nyanlända.

– Det här är jätteroligt och framförallt ett stort erkännande för alla frivilligarbetare som gör så mycket bra saker i vår kommun, säger integrationsstrategen Kersti Beck-Larsson, som representerar Askersunds kommun på mötet.

På mötet kommer hon bland annat berätta om det nystartade Fika-projektet, där två studieförbund fått bidrag av kommunen för att samordna den ideella sektorns arbete med att underlätta för de nyanlända i Askersunds kommun.

Mötet på Kulturdepartementet arrangeras av enheten för demokrati och det civila samhället.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1464

Min tidningskrönika 24 april

April 2016Skapad av Ove Danielsson sön, april 24, 2016 18:24:25Ibland kan vänliga tankar och behjärtansvärda satsningar missuppfattas totalt. Som journalist fick jag uppleva det flera gånger. Människor som jobbat och slitit för goda saker fick bara skit både i insändare och privat. Helt orättvist. I dag finns mycket av sådant på Facebook. Nättroll. Det är bra att många deltar i debatten, men det får vara lite hyfs över det hela. Ibland ser jag att det spårat ur helt och det är svårt att försvara sig emot. Tråkigt kan jag tycka.

Bara ett exempel på missvisat kritik. Vid ett tillfälle som journalist skulle församlingen i Askersund göra något extra i servicehuset Linden för att få in mycket pengar till Lutherhjälpen. Kan säga på en gång att satsningen lyckades mycket bra. Det kom in över 7 000 kronor. Arrangörerna tog kontakt med mej för ett reportage med några bilder. Och jag ställde upp. Stämningen var mycket god med fika, sång och som avslutning cancan där dansarna hade satt fast en skylt med Lutherhjälpen i baken. Skylten syntes i slutet på den riviga dansen i några sekunder. Och jag tog bilder. Minns att ett gäng äldre män vid fikabordet tyckte det var mycket trevligt. De önskade att det skulle ordnas mera cancan på servicehuset. Kanske en gång i veckan. Alla vara nöjd med insamlingen och själv fick jag en blomma av arrangörerna för ett trevligt reportage.

Ett gäng som trivdes med uppträdandet på servicehuset Linden

Min egen tidning slog inte upp reportaget särskilt stort, men det hela väckte ändå ett mycket stort intresse i kvällspressen. Tidningarna jagade bilderna . Cancan med Lutherhjälpsskylten slogs upp på en helsida. Aftonposten i Norge ringde och beställde bilder. Och så där höll det på. Varken jag eller arrangörerna tyckte det var så märkvärdigt med lite cancan i ett behjärtansvärt syfte.

Efter några dagar börjar insändare dugg tätt. Det var fult och fel med cancan i samband med en insamling till Lutherhjälpen tyckte en rad moralister i insändarspalterna. Att det kom in 7 000 kronor brydde sig ingen om. Jag tyckte synd om dansarna som hade lagt ner ett stort jobb på att få det trevligt. Till slut fick tidningen sätta streck i insändardebatten

Brukar själv lägga ut lite bilder på en Facebooksida som handlar om Askersund. En sida med bara vänliga människor. Tycker jag. För en tid sedan fick jag ett unikt gammalt fotoalbum från i början av 1900-talet i min hand. Ägare till albumet hade varit telegrafkommissarie Hanna Ljungqvist. En känd kvinna i Askersund. Askersundsbilderna från albumet som jag lagt ut har folk gillat. Så heter det på Faceboookspråk. Gilla.

--------------------------------

Tre bra saker.

Gröna fingrar. Räknar med potatis till midsommar. Har satt sex potatisar i två hinkar som redan börjat komma upp. Går det bra får jag ihop till ett riktigt kok. Kanske 12 potatisar.

Krönika. Bra med klarläggande. Läsare som har helgprenumeration har varit på mej varför krönikan skiftar dagar. Ansvariga varierar placeringen söndag eller måndag på grund av utrymmesskäl. Kan inte påverka det.

Utegym. Askersundarna har fått ett utegym vid Solberga IP. Det är bara att köra igång.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1463

Bassängen vid Hargebaden

April 2016Skapad av Ove Danielsson ons, april 20, 2016 16:20:14

I juni 1989 invigdes nya Hargebaden under pompa och stått. Allmänheten skulle få bada gratis i den uppvärmda bassängen hela dagen. Oron från kommunen var stor att ingen skulle bada i den omdiskuterade bassängen. Skulle folk i protest och fortsätta bada i Vätterns klara kalla vatten? Folk som badade i bassängen kanske skulle bli mobbade?

Inte nog med oron för att den tempererade bassängen skulle stå tom. Politikerna i kultur-och fritidsnämnden och tekniska nämnden hade kommit riktigt på kant med varandra. Det ledde till att invigningen bojkottades av fritidsfolket. Anledningen till bojkotten var att tekniska nämnden hade gjort upp invigningsprogrammet utan att fråga fritidsfolket som skulle ansvar för anläggningen.


Tidningsreportage 1989

Petra Gustavsson var föreståndare vid nya Hargebaden 1989. Hon är tillbaka inom kommunens tursitnäring.

Satsningen på upprustningen av Hargebaden i mitten på 80-talet blev en het politisk fråga. Det handlade inte så mycket om upprustningen av området utan om den tempererade bassängen. Kommunen fick en del pengar från länets T-stiftelse till satsningen, men kommunen fick stå för större delen själva. Motståndarna tyckte det var helt onödigt med en tempererad bassäng för dyra pengar när Vätterns klara vatten fanns strax intill. En del menade att pengarna istället skulle gå till en simhall i centralorten.

Trots protesterna före invigningen 1989 var det ändå ganska många som passade på att ta ett gratisbad. Under ett antal år drevs anläggningen av kommunen, men sedan har det övergått till privat drift. I dag har proteststormen lagt sig. Tror till och med att några av de som protesterade har tagit ett dopp i bassängen som nu utnyttjas flitigt av barnfamiljer. Det finns rutschkana och allt. Och glass i kiosken intill. De som driver verksamheter i Harge är förmodligen mycket nöjda med bassängen. Det brukar ta lite tid innan temperaturen Vätterns vatten är badvänligt. Och då är bassängen ett alternativ även om den blev dyr. Varma sommardagar är Närkes Rivera, som Hargebaden kallas, fullbelagd. Det finns nästan inte en parkering att uppbringa. Det gäller att vara tidigt på plats vid sandstränderna. Just bristen på parkeringar har alltid varit ett stort problem. För att råda bot på det har det gått bussturer från Askersund.När debatten var som hetast fick jag dagliga besök av uppretade personer på redaktionen. Jo, det kom också några som var för bassängbygget. Ett minne som bitit sig fast är ett besök av ett äldre uppretat par. Kvinna talade nästan oavbrutet i en kvart om hur dåligt hon tyckte satsningen på Harge var. Efter en kvart skulle mannen komplettera kritiken. Men det gick inte. ”Nu lugnar du ner dej” var kvinnans kommentar.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1462
Nästa »