Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Dags att damma av försäljningsbussarna

Maj 2016Skapad av Ove Danielsson ons, juni 01, 2016 17:23:50

En gång i tiden var det vanligt med försäljningsbussar på landsbygden. Bussarna kom med kött, fisk och allt vad det kunde vara. Det trots att det fanns många lokala handlare ute i bygderna. Men det var ändå något visst med försäljningsbussarna. Något av veckans höjdpunkt. Folk gick ut till sina brevlådor och handlade vad som behövdes till hushållen. Praktiskt och bekvämt.

Fiskbussen var populär i bygderna.
Bild från Leif Linus samling


En del av bussförarna var lite speciella. Särskilt minns jag en som sålde fisk. Han gick sin egen väg och hade humor som jag tror han inte visste om det själv. Han var också bestämd mot kunderna. Det gick inte att stå plocka och välja bland strömmingarna. ”Här tar vi jäms över” var det klara beskedet. Fick han klagomål på att fiskarna var lite bleka, så menade han att det skulle alla vara om de vore döda. Minns när det var röstning högertrafikens eventuella införande. Jag frågade om han skulle rösta, men han förklarade då att han hade försökt införa högertrafik några år tidigare men då grep polisen in. ”Gick det inte den gången så får det vara för mej”, blev svaret.

Anledningen till att han körde på höger sida den gången hade sin naturliga förklaring…

Det fanns ett antal försäljningsbussar. Slakteriföreningen i Askersund hade en buss som Hjalmar och Malte ansvarade för. När den gamla bussen som skrotades 1958 blev det stort pådrag. Den gamla hade gått i 20 år. Den nya bussen stod på toppen av vad som kunde åstadkommas vid den tiden. Inredningen var gjord i rostfri plåt. När det var kallt kunde man till och med koppla på elektrisk värme. Ingen kund skulle behöva frysa om fötterna när de handlade korv och sylta. Någon berättade att när bussen anlände till ett äldreboende i trakten kom det ut en man i boendet för att handla en korvbit. Den kvinnliga föreståndaren reagerade skarpt. Hon menade att det fanns mat i boendet. Det behövdes inte handlas något extra. Mannen frågade då lugnt och stilla om föreståndarinnan verkligen skulle lägga sig i det hela. Hon hade väl ingen korv att sälja. Ett bra svar men, så behandlades de gamla på den tiden.

Under en period stannade Slakteriföreningens buss till och med i ett bostadsområde en bit från centrum som saknade butik. Det skedde några gånger i veckan. Precis som Hemglass , men utan en högtalare som kallade till köp.

Kanske det snart är dags att satsa på försäljningsbussar igen nu när lanthandeln går på knä. Eller så kan man göra som ägarna till Varuhuset i Rönneshytta har gjort. De hämtar sina kunder till Varuhuset med en liten buss. Det blir en stunds gemenskap i affären med fika och allt. I folkmun har turen döpts till ”antikrundan”. Ett verkligt lyckat initiativ som de boende i området är mycket nöjda med.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1485

IFK kvar i serieledning

Maj 2016Skapad av Ove Danielsson sön, maj 29, 2016 23:18:36

Daniel Nilsson och Johan Hailee svarade för målskyttet mot Assyriska.
Bild :Ann Sofie Fahlström


Daniel Nilsson blev stor matchhjälte när IFK Askersund vann borta mot Assyriska med 3-2. Mittfältskämpen Daniel –som nu också blivit målskytt- prickade in segermålet i slutet av matchen vid ställningen 2-2. Med segern fortsätter IFK att toppa tabellen nu med 21 poäng. Eker Örebro har dock en match mindre spelad och kan gå upp på samma poäng. IFK:s målkvot 45-13 gör att det är svårt att peta bort askersundarna från serieledningen så länge de vinner.

Daniel Nilsson gjorde 2 mål och Johan Hailee 1.

Nästa match för IFK spelas på torsdag hemma på Solberga mot Hampetorp/Odensbacken Hoif.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1484

Säker seger för Skyllbergs damlag

Maj 2016Skapad av Ove Danielsson sön, maj 29, 2016 20:20:32

Skyllbergs damlag i fotboll var en klass bättre än Arboga Södra hemma på ”vallen” i söndags. Det blev vinst med klara 3-1 ( 3-0). Matchen var avgjord redan i första halvlek. Gästerna kom visserligen igen lite på slutet, men det berodde mera på slarv av hemmalaget. Arbogas reduceringsmål kom i slutminuten.


Ida Sjöholm svarade för två mål när SIK vann över Arboga Södra
Bild: Magnus Christiernsson


Skyllberg har ett jämnt lag som kämpar på matcherna igenom. Det är något som lönar sig. Med lite flyt kunde segern varit större. Försvaret spelade säkert i större delen av matchen. Ingrid Gunnarsson är en riktig bra spelare som kan gå långt. Stina Östensson rensade också med besked längst bak. Framåt handlar det mycket om Emma Skålberg och Ida Sjöholm. Men de har några unga pigga tjejer i Ebba Christiernsson, Vendela Fallqvist och Elin Nilsson vid sidan om sig som springer mycket i luckorna och på långbollarna. Bra komplement.

1-0 gjorde Ida Sjöholm fint framspelad av Emma Skålberg. 2-0 gjorde Magdalena Wernholm. 3-0 stod Ida Sjöholm för, sedan Ingrid Gunnarsson glidit igenom Arbogaförsvaret efter en långrusch och spelat Ida fri. Arbogas reduceringsmål gjordes av Arbogas bästa spelare Elizabeth Blixt.

Skyllbergs damlag kan också skryta med att ha Sydnärkes bästa hejarklack bakom sig. Det var full fart på den gamla kulturläktaren matchen igenom.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1483

Mjölkbaren i Askersund

Maj 2016Skapad av Ove Danielsson sön, maj 29, 2016 15:06:05

Ingen behöver längre lämna Askersund hungrig. Den som av någon anledning trots allt gör nu får skylla sig själv. Det har växt fram ett antal matställen och serveringar senaste åren och det fortsätter. Utbudet är stort och det finns olika varianter av mat att välja på. I hamnområdet är det lite av kontinental stämning och då tänker jag mest på matutbudet. Det har berikat stadens matkultur. Lukten av stek strömning gör att man ändå påminns om att det är ett svenskt hamnområde, även om det inte finns strömming just i vattnen runt Askersund.I hamnområdet finns det många varianter av mat att välja på.

Länge bestod utbudet mest av ett antal pizzerior, men nu finns allt från våfflor i Torgparken till Libanesisk mat i hamnen. Mellan de båda platserna finns det lite av varje att välja på, som vanliga lunchbufféer, grillat och glass i massor.


I min ungdom åt jag ofta på en mjölkbar, Fenixbaren, som låg central vid Storgatan. På den tiden öppnades mjölkbarer på många ställen i Sverige. Där servades husmanskost. Anna-Lisa Jedenmark var kvinnan som vågade satsa också i Askersund. Hon kom från Leksand och hade där drivet en mjölkbar med samma namn. Ibland fick jag sällskap av en person som ofta hade tagit sig ett glas eller två redan innan lunchen. Och då handlade det inte om mjölk. Men han var snäll och vänlig. Han hade läst i en tidning att det var bra att ”äta grönt”. Men han visste inte riktigt vad det var bra för, men det som stod tidningen var rätt. Jo, det stod i tidningar även på den tiden om nyttan av att äta rätt, även om det inte var några stora artiklar som nu. Det gröna skulle göra livet lite lättare och nyttigare. Men det fanns ett problem med det för mitt matsällskap. Han tyckte inte om grönt men ville ändå hålla den nyttiga stilen utåt och att han hängde med i tiden. När det serverades stekt falukorv så förklarade han alltid att det skulle var spenat till korven för att göra det hela lite mera nyttigt. Att han sedan satt och petade bort det gröna var en annan sak. ”Nu står man sig ett tag och lite grönt har man också fått i sig” var alltid kommentaren när vi reste oss från matbordet, allt medan barens ägare plockade in tallriken till disken och skrapade av spenaten.


Fenixbaren fanns vid Storgatan. Skylten syns till vänster.Mjölkbaren vid Storgatan var populär. Enkel och billig husmanskost. Verksamheten försvann från Storgatan till hamnen när husen revs. Då var det Ebba Johansson som basade för verksamheten.

Ett annat populärt ställe var ”Panget” som drevs av familjen Arrenius. Serveringen låg på övervåningen i ett hus där nu Torghallen finns. Minns att det kom vandrade ett svart gäng från gjuteriet på Askersundsverken till ”Panget” varje dag för att äta sin lunch. Jobbet i gjuteriet gjorde att de var helt nedsotade, men de var alltid välkomna när de tvättat av sig lite sot. Ett tufft jobb som krävde riktig husmanskost.


Väderkvarnsgatan där "Panget" fanns. Skylten syns till höger.

Själv har jag prövat på maten på de flesta av stadens matställen. Det är svårt annars att diskutera om det smakade bra eller inte. Och hittills har det smakat bra även om inget ännu når upp till morsans köttbullar. Men det kanske mest handlar om nostalgi när jag tänker efter…

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1482

Åmmebergs badplats stängs i sommar

Maj 2016Skapad av Ove Danielsson fre, maj 27, 2016 09:28:54

2016-05-27

Åmmebergs badplats stängs som en försiktighetsåtgärd och kommer därför inte vara öppen sommaren 2016. Orsaken är att provtagningar visat att det på badplatsen finns vasksand, som innehåller rester av metaller och är en restprodukt från tidigare gruvverksamhet.

Eftersom vasksand finns på badplatsen har Askersunds kommun beslutat att göra en riskbedömning för badande vid badplatsen. Den kommer att genomföras efter sommaren när ytterligare provtagningar gjorts och badplatsen stängs därför som en ren försiktighetsåtgärd sommaren 2016.

– Vi tror inte att det medför någon fara att bada på badplatsen, men eftersom de preliminära provresultaten visar att det finns vasksand där som innehåller metaller tar vi det säkra före det osäkra. Vi håller därför badplatsen stängd i väntan på den riskbedömning som kommer göras efter sommaren, säger kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S).

Det är Arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhuset i Örebro som fått uppdraget att göra riskbedömningen.

– Vår samlade bedömning i dagsläget pekar inte mot att det finns någon anledning att oroa sig för hälsoeffekter kopplat till bad vid Åmmebergs badplats, men i det här fallet är det viktigt att man låter försiktighetsprincipen råda, säger Katja Hagström på Arbets- och miljömedicin.

Det var i början av maj 2016 som Structor Miljöteknik AB gjorde provtagningar på Åmmebergs badplats för att undersöka om det finns vasksand på badplatsen. Uppdraget kom från Askersunds kommun via Sydnärkes miljöförvaltning. Detta eftersom de markundersökningar av vasksand som sedan tidigare pågår inom området inte omfattade badplatsen. Resultaten är än så länge preliminära, men i vasksand från det närliggande området finns halter av framförallt bly och zink, men även arsenik och kadmium.

Ett informationsmöte om Åmmebergs badplats kommer att hållas i Folkets hus i Åmmeberg måndagen den 30 maj klockan 18.30. Tidigare i veckan gick ett informationsbrev ut till alla hushåll i Åmmeberg, samt till sommarstugor i området.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1481

Betjänten Oskar på Stjernsund

Maj 2016Skapad av Ove Danielsson mån, maj 23, 2016 23:18:38

Strax söder om Askersund, beläget på en udde i Vättern, ligger Stjernsunds slott. I dag är slottet mera tillgängligt för allmänheten än vad det var för ett antal år sedan. Slottet, i stram nyklassicistisk stil, lät uppföras av brukspatron Olof Burenstam 1798. Vid samma tid anlade man parken i engelsk landskapsstil. Fem gånger om dagen hela sommaren hålls guidade visningar på slottet. Intresset för slottet och guidningarna är stort.

Under åren 1823-1860 ägdes Stjernsund av familjen Bernadotte. Kung Karl XIV Johan använde slottet som övernattningsställe under sina resor till Norge och sonsonen prins Gustaf, ”sångarprinsen”, lät 1848-1852 utföra en genomgripande nyinredning av slottet. Stjernsund kan i dag visa upp en av de bäst bevarade inredningarna från 1800-talets mitt.

1860 köptes godset av familjen Cassel som gjorde slottet känt för sin kreatursavel, Stjernsund är stamorten för svensk rödbrokig boskap (SRB). 1951 avled ’Hennes nåd’ Augusta Cassel och hade då donerat slottet till Kungl. Vitterhetsakademien.1965 förklarades det som byggnadsminne.


På slottet fanns en gång i tiden trotjänaren och betjänten Oskar Karlsson. Han var ett original och kändis i bygden. Det fanns inte många personer med den titeln i bygden så han var unik. ”Hennes nåd” levde dock kvar fram till sin död att slottsägare skulle ha betjänter. Den här bloggen ska handla om Oskar. I slutet på 50-talet lämnade han sin befattning som guide och värd på slottet. Då hade han varit anställd på slottet drygt 50 år. Men någon längre flytt blev det inte, bara ett stenkast från slottet till en nyrenoverad tjänstebostad.

Redan som 15-åring kom Oskar Karlsson i betjäntlära hos minister Burenstam på Tjälvesta. 18 år gammal kom han till Stjernsund. Oskar kunde berätta om baler och fester med blåblodiga gäster i vackra kläder, men också om strävsamma arbetsdagar under de första åren han arbete vid slottet. Slottspersonalen uppgick till 10-12 personer. Ändå kunde arbetstiden för Oskar upp till 14 timmar om dagen.

Betjänten Oskar Karlsson
Bild från Leif Linus arkiv

”Vi började klockan sex på morgonen. Då gällde det att göra upp eld i kakelugnar och kaminer. Uppemot 20 brasor var normalt. När det var kallt blev det ofta det dubbla. Det skulle vara varmt och skönt i sängkammare, förmak och matsal innan det var dags för herrskapet och gäster att stiga upp till den väntade frukosten”, berättade Oskar i sin avskedsintervju.

”Då skulle också stearinljusen i alla lampetter och kronor var utbytta. Ett krävande arbete. Bara en av kronorna i salongen bar inte mindre än 36 ljus. Före frukosten skulle också gästernas kläder borstas, källvatten fyllas i alla karaffer och källvatten kokas åt dem som ville ha badkarsvatten. Sedan gick dagen med bestyr av mest skiftande slag”.

”Alla kopparföremålen i köket skulle putsas. Föremålen täckte en hel vägg i köket. Silverföremålen i gemak och salonger skulle också putsas. Vatten skulle bäras med ok från källan”

Oskar tyckte ändå att körningarna med häst och vagn till järnvägsstationen i Rönneshytta, som vintertid skedde med släde var det jobbigaste.

Hos fotograf Pettersson i Askersund . Oskar till höger.
Från Leif Linus bildarkiv

”Då kunde man nästa sitta och frysa fast på kuskbocken. Björnskinnsmunderingen höll dock kroppen varm och några men blev det aldrig tal om”.

Bild från 1924 ur boken "Stjernsund i Närke-slottet och godset" från 2001. Oskar i övre raden längst till höger.

Oskar ordnade luciafest på slottet. Tidningsklipp


Oskar 60 år

Tidningsklipp från 1958 då Oskar slutade sin anställning på slottet.

Förr i tiden var Edö säteri på andra sidan sundet underställt. Mjölk och andra produkter fraktades till kökstrappan vid slottet. Oskar berättade att glanstidens slottsbarn brukade roa sig med att kasta ”smörgås” med sönderslagna ostindiska tallrikar från köksbryggan. I dag är till och med hoplappat porslin av det slaget värdefullt. Förmodligen finns det en bottenskatt i Edösundet vid en närmare undersökning…

Bloggen finns också på Word Press:ovedanielsson.se och på NA:s blogg  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1480

Min tidningskrönika 22 maj

Maj 2016Skapad av Ove Danielsson sön, maj 22, 2016 09:14:28

I Askersund lönar det sig att vara aktiv i sängkammaren. Och det av flera skäl. Det handlar inte bara om att resultatet av ett nytt barn. Alla familjer med nyfödda får nämligen också en pall som tack för att de varit med om att öka folkmängden. Ett litet ovanligt grepp för att stimulera befolkningsutvecklingen, men populärt. Kan inte garantera om det bara är själva pallen som lockar till nya kommuninnevånare. Varje år sedan starten har ett 100-tal familjer mött upp i Torgparken för att hämta sin pall där benen är formad som ett stort A. Ansvariga menar att det vore besvärligare om stadens namn hade börjat på V eller U. Då skulle pallen stjälpa omkull med barn och allt.

Pallutdelningen i Torgparken firade i år 15-årsjubileum. Thomas Eriksson som då arbetade som projektledare vid kommunen födde idén. Han var också med om att starta kommunens PR-och informationstidning ” Bo i Askersund”. Thomas hade fått en liten pall av sin morfar när han var liten. En pall som hade följt honom i livet. Han kom då på att det skulle vara en lämplig gåva till alla nyfödda. En möbel med namnbricka och årtal. En liten möbel som kunde följa med barnet i vuxen ålder till det första boendet för att palla med allt i vuxenlivet.

Pallarna tillverkas vid kommunens arbetsmarknadsenighet. En del har frågat om det finns möjlighet att köpa en sådan, men där är det stopp. Det är utdelningen i Torgparken som gäller. Den är unik. För att ytterligare premiera och belöna barnafödandet finns ett litet bord att möblera med. Men då måste familjerna visa upp fem pallar. Hittills har inget bord delats ut. Den familj som kommer med tio pallar erbjuds som tack för lång och trogen tjänst två enkelsängar har jag erfarit som det heter i journalistkretsar.


Henrik Olofsson

Årets utdelning skedde för någon vecka sedan och motorn i det hela var som vanligt kommunens utvecklingschef Henrik Olofsson. Många kom för att hämta sin möbel trots uruselt väder. Trots pallar och allt har Askersund haft svårt att hålla sina befolkningssiffror. Det är svårt att få det hela gå ihop. Men det finns en enkel förklaring. Fler dör och flyttar än de som föds, så det gäller att lägga på ett kol extra för unga familjer i Askersund som har orken och kraften kvar för att hålla jämna steg med alla negativa tendenser.

Själv har jag bevakat arrangemanget många gånger. Det besvärligaste har varit att få ihop alla på en bild och där att allas ansikten skulle synas på bilden i tidningen.

----------------------------------------

22 maj 2016

Tre bra saker.

Kalles trädgård. Kalle fick priset som ”Årets företagare” i Askersund. Gjorde reportage när han startade för 20 år sedan i byn. Och så brukar jag köpa ett kilo sättpotatis där som alltid kommer upp till midsommar. I två hinkar.

Björkvallen. Åmmebergs fotbollslag får storbesök av Örebros SK i distriktscupen. Nästan större än midsommarfirandet.

Citycampingen. En av kommunens mest lyckade satsningar. Det är fullbelagt med husbilar för det mesta.
  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1479

IFK till serieledning i femman

Maj 2016Skapad av Ove Danielsson tor, maj 19, 2016 23:17:17

IFK Askersunds fotbollslag fortsätter att ösa in mål i femman. På torsdagskvällen blev det vinst hemma på Solberga mot Östansjö med 6-1 (4-1). Med segern gick IFK upp i serieledning med den imponerande målskillnaden 39-9. Östansjö fick spela med tio man större delen av matchen efter en tidig frilägesutvisning när Andreas Borg var på väg igenom. Målsiffrorna hade varit betydligt större för IFK, om inte gästernas målvakt Daniel Nockner gjort en stormatch.


Manne Fahlström prickade in en frispark i krysset mot Östansjö.
Bild:Ann Sofie Fahlström


Noterbart är att IFK hade sex olika målskyttar den här gången i Erik Danielsson, Joakim Gustavsson, Manne Fahlström, Johan Eriksson, Daniel Nilsson och Johan Hailee (straff). IFK har ett jämnt lag som tuffar på matcherna igenom. Och så finns ett antal farliga målskyttar. Tränaren Conny Eriksson har hittat en vinnande laguppställning, med ett flera duktiga inhoppare som är nödvändigt i en lång serie. Till matchens lirare för IFK utsågs Daniel Nilsson.

Östansjös mål gjordes Elias Tebibel

Kvällens godbit bjöd Manne Fahlström på då han prickade in en frispark i fel kryss sett ur målvaktens ögon

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1478
Nästa »