Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Sista sammanträdet i Askersunds Folkets hus.

Juni 2016Skapad av Ove Danielsson tor, juni 23, 2016 10:42:14

Skylten kan plockas ner

Folkets hus-lokalen i Askersund har gjort sitt som möteslokal för fullmäktige. I måndags hölls det sista fullmäktigesammanträde där. Men det var säkert inte därför politikerna firade med tårta och kaffe. Det handlade förmodligen mera om lite extra festligt inför sommaruppehållet. Alla som var där blev bjudna på fika och tårta. Även åhörarna. Såg att åtminstone en av de två åhörarna utnyttjade skatteförmånen -tårta och kaffe.
Sista mötet i FH med Per Eriksson i talarstolen

I fortsättningen kommer sammanträdena att hållas i nya Sjöängen i den stora fina matsalen. Direkt efter sommaruppehållet i september är det första sammanträdet utlokaliserat till Bergsgården i Närkesberg. Men i oktober är det dags för inträdet i nya ståtliga Sjöängen, där köksfunktionen redan är igång. Och allt fungerar. Måltidschef Liz Borgward kan det här med planering.

Köksfunktionen vid nya Sjöängen är redan igång. Trots allt nytt fungerar det hela. Bilden är från dietköket.

Politikerna har flyttat kommunens viktigaste sammanträde några gånger under årens lopp. Stadsfullmäktige höll till i rådhuset. Vid kommunsammanslagningen blev det för trångt. Då flyttades mötena till Sjöängsskolans matsal. Där höll man till i många år. Efter det blev det Folkets hus.

Många undrar vad som ska hända med gamla Folkets hus i Askersund. Mitt tips är att det kommer att rivas. Vågar nog sätta en Triss-lott på det. Beslut kommer under hösten. Vad som ska komma istället törs jag inte sia om, eller offra Triss-lotter på. Men förmodligen har politikerna klart för sig hur det hela ska hanteras…  • Kommentarer(4)//blogg.ovedanielsson.se/#post1497

"Skanskatomten" en gåta för många askersundare

Juni 2016Skapad av Ove Danielsson tis, juni 21, 2016 16:36:34

Behovet av bostäder för personer med psykiskt funktionshinder i Askersund är stort. Samma är det när det gäller större lokaler för korttidsvistelse utanför hemmet. Frågor som politikerna i Askersund måste lösa. Och nu finns det också beslut på hur det ska gå till. Askersundsbostäder har fått i uppdrag om ett nybygge på den så kallade ”Skanskatomten”, Knappfabriken 21. Min fråga är hur många askersundare och politiker som vet var ”Skanskatomten” ligger? Tror bara att de mest inblandade har svaret.

Den aktuella tomten där bostäder ska byggas.

Många har frågat mej när jag går på stan var tomten ligger. Utan att låta som en besserwisser-det finns så många sådana utan mej- kan jag upplysa om var tomten ligger. Bara som en liten information om någon vill kolla. ”Skanskatomten” ligger mellan Pingstkyrkan och Norra Bergens äldrebonde vid Klockargatan. Vet inte vem som hittat på det gatunamnet? För mej har det alltid varit Loggatan. Gatunamnet finns kvar i området men fast lite längre norr ut. Knappfabriken som låg några hundra meter längre norr ut revs för ett antal år sedan, men har gett namn på kvarteret. Lite knepigt det också.

Den aktuella tomten i bakgrunden gränsar till området där Pingstkyrkan finns.

På tomten som nu ska bebyggas fanns förr en tvåvåningsbyggnad med Kraftbolaget kontor i bottenvåningen. I huset fanns också några lägenheter. 1957 stod det huset färdigt. Kraftbolaget hade tidigare funnits i en lokal vid Sundsgatan. När inte Kraftbolaget behövde sitt kontor längre och huset revs har ägare till tomten skiftat.
Den här bilden fanns Askersundsbygdens tidnings julupplaga 1957. Det fanns ett antal bilder på vad som hänt under året med rimmade bildtexter. Huset har rivits och tomten har stått obebyggd ett antal år.

En byggherre från Norrköping köpte tomten förr att bygga lägenheter. Han var redan etablerad i Askersund med andra byggen. Men så kom den ekonomiska krisen på 80-talet. Byggaren hade inte pengar att fortsätta och fick också lämna ifrån sig de övriga fastigheterna som han hade i Askersund. Då kom Skanska in i bilden men använde aldrig tomten. Som journalist fick jag påringningar ett antal gånger om en misskött tomt där gräset växte. Det hade varit en dröm för vilken fårfarmare som helst att släppa ut sitt djur där. Gräset hade räckt i flera veckor. Efter det kom Askersunds kommun in som ägare. I dag ser det bättre ut även om gräset skulle räcka till några stycken får.

Nuvarande lokaler för verksamheten är för små och förvaltningen kan inte tillgodose det behov som finns. Och då passar den tomma ”Kraftbolagstomten” för ett nybygge anser politikerna. Och med tanke på hur huset kommer att användas så måste ”Kraftbolagstomten” vara ett bättre namn. Vistelsen i huset ska ge ny kraft åt de som ska bo där. Tycker jag.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1496

Min tidningskrönika 19 juni

Juni 2016Skapad av Ove Danielsson sön, juni 19, 2016 10:19:55Många ungdomar söker efter sommarjobb för att dryga ut sina magra konton. Och för att kunna sätta lite extra guldkant på tillvaron. Alla har ju inte rika föräldrar och om det skulle vara så måste det vara roligt att tjäna lite egna pengar. I år verkar det vara ganska gott om sommarjobb.

Tänker tillbaka på mina egna sommarjobb och hur trevligt det vara att kunna tjäna några kronor. Jag tillhörde inte gruppen som kunde gå hem till föräldrarna vid Gårdsjön och få några pengar. De behövde sina pengar själva, så det gällde att springa runt och fråga efter jobb. Under några år hjälpte jag utkörare vid Askersunds bryggeri. Stod på lasset och plockade ihop dricka som folk beställde. Sommarjobbet på bryggeriet var berikande och då inte bara i pengar. Många udda personer kom till bryggeriet tidigt på dagen för att köpa sig en ”pilsnerdricka” . Den var en person som tyckte det var ett finare namn än att bara säga pilsner och öl. Som grabb fick jag ta del av livsöden av de mest skilda slag. Det fanns många trasiga själar bland de som kom för att ta sig dagens första pilsner. På den tiden bryggdes ölet i Askersund. Bryggmästarens mått på god pilsner var när han fick beröm av vägarbetarna. Han skröt ofta över att ”vägarbetarna tycker om min öl och då är den bra”.

På den tiden ställde folk ute i bygderna ut returflaskor och kuvert med pengar i vid vägkanten. Och det fungerade. Vad jag vet försvann det aldrig några pengar. Problemet för utkörarna var att hinna först. Annars kunde någon utkörare från något annat bryggeri vara före. Konkurrensen var hård och då var det inte alltid så noga med kundens önskemål om vilket bryggeri drycken kom ifrån. Några som köpte pilsner var hårt hållna av sina fruar, kanske med all rätta.”Du kan bära upp sex flaskor till lägenheten och sedan sex till pannrummet”, var önskemålet från en kund. En annan som jag lärde känna väl tillbringade sina sista dagar vid Askersunds sjukstuga. Han stod ofta på balkongen längst upp i huset och ropade:”Ove kom upp med sex pilsner”. Men det var inte tillåtet att leverera till en sjukling. Själv tyckte jag att han kunde ha fått sin kära dryck eftersom dagarna var räknade.

Ett lite mera udda jobb hade jag i en butik som var specialist på ost. Mycket av jobbet gick ut på att vända de stora ostarna på hyllorna i källarrummet flera gånger i veckan. Det skulle vara så. Även ost kan svettas och då måste det åtgärdas. Och det blev lite mitt jobb. Inte så glamoröst men det blev lite extrapengar för ostvändarjobbet.
__________________________

Tre bra saker.

Båtens Dag. Trevligt att båtklubben ordnar en dag i hamnen. Askersund är ju ändå en sjöstad.

Födelsedagar. Många i familjen fyller år vid den här tiden. Det betyder god mat och maffiga bakverk. Och många extra joggingrundor för att inte svälla ut allt för mycket.

EM-fotboll. Många fina matcher och många sena kvällar framför tv-apparaten med Alice vår katt. Tror hon tycker om fotboll eftersom hon spinner.

Alice och jag kollar på EM-fotboll. Hon spinner när hon tittar. En verklig fotbollsälskare.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1495

Historiska hus i Askersund

Juni 2016Skapad av Ove Danielsson tor, juni 16, 2016 17:13:52

Föreningen Gamla Askersund har satt upp fyra nya skyltar på historiska hus. Föreningen uppmärksammat ett antal hus i centrala Askersund de senaste åren med informationsskyltar om husens historia. En uppskattad insats både av besökare och askersundare. Skyltarna är en liten historielektion kan man säga. När skyltarna sattes upp för några dagar sedan kom mycket folk till rundvandringen som avslutades med snittar och cider hos Jakobsson vid Sundsgatan. Konkurrensen om publiken med EM-fotbollen var hård den här kvällen. Trots det kom ett 40-tal personer.

Bilder: Kickis Eliasson
-------------------------------------

Akvarell Patrik Danielsson


Erik Frykman, mannen bakom schlagers som i "En röd liten stuga" och "En grönmålad båt", bodde i huset vid Sundsgatan under en period.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1494

Köket först in i nya Sjöängen

Juni 2016Skapad av Ove Danielsson tis, juni 14, 2016 09:14:33

Pressmeddelande från Askersunds kommun

2016-06-14

Tisdagen den 21 juni flyttar köken från Sjöängsskolan och Norra bergens äldreboende in i nybyggda Sjöängen. Därmed blir de först in i nybygget. Redan på kvällen den 21:a levererar det nya köket sina första måltider till kommunens äldre.


Del av köket vecka 23.

Det nya köket på Sjöängen blir kommunens klart största med totalt 22 anställda. Köket är skräddarsytt för modern storköksmatlagning och skapar helt nya möjligheter för kommunens måltidsavdelning.

– Vi får för första gången ett eget bageri och överlag kommer det nya köket ge oss ännu större möjligheter att laga maten från grunden. Dessutom kommer det finnas en avskild dietavdelning i det nya köket. Det gör hanteringen säkrare för alla med olika sorters dietkost, säger Liz Borgwardt, måltidschef.

Sjöängens kök innebär även ökade möjligheter att köpa närodlade råvaror. Planen är att Sjöängens kök ska bli en samdistributionscentral för de övriga köken i kommunen.

– Tidigare har respektive kök stått för sina egna lokala inköp och då har det handlat om ganska små mängder och många ställen för de lokala odlarna att transportera sina varor till. Nu kommer vi kunna göra större inköp och det gynnar både oss, odlarna och miljön. Dessutom finns bättre möjligheter av för sköljning och skalning av grönsaker och rotfrukter i det nya köket, säger Liz Borgwardt.

Det nya köket skapar alltså nya möjligheter, men det kommer till stor del rymma inkörd utrustning från de gamla köken.

– Vi bedömer att mycket av den utrustning som vi redan har fungerar bra och fortfarande kan användas ett antal år till. Det gör förstås att vi sparar in en hel del pengar jämfört med att bara göra nyinvesteringar i maskiner, säger Liz Borgwardt.

Det innebär dessutom att det under vecka 24 kommer att gå ett antal flyttlass från de gamla köken till Sjöängen, då allt från livsmedel och köksredaskap till 300-litersgryta och en 600 kilo tung diskmaskin ska flyttas.

Eftersom flytten sker under sommaren när skolan inte är igång får köket i Sjöängen en mjukstart. Men från skolstarten i augusti kommer det nya köket laga upp till 2 000 portioner mat om dagen. I början av oktober kommer Askersund dessutom få en seniorrestaurang igen, där äldre kan träffas och äta tillsammans istället för att få en matlåda med mat att värma hem till bostaden.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1493

Drottning Lovisas skola i Askersund

Juni 2016Skapad av Ove Danielsson mån, juni 13, 2016 15:58:47


Från vårt fönster ut mot Lilla Bersgatan

Från ett av våra lägenhetsfönster mot Lilla Bergsgatan i Askersund har vi utsikt mot Eva och Reines fina gula trähus. Och deras trevliga trädgård. I sommar ska huset målas om . Det är viktigt att underhålla gamla trähus. Målar-Micke har redan börjat så smått, men han har flera andra gamla fina trähus att ta hand om. Paret Gustavsson har bott i huset sedan 1974. Innan de flyttade in fick de rusta med god hjälp av Evas pappa Edvin. De behöll rumsindelningen och trivs mycket bra i sitt hus. Många nya askersundarna som går förbi huset varje dag, kanske funderar lite över husets historia. Jag ska ta lite om historien.Reine Gustavsson vid sitt hus där en gång i tiden fanns en skola.

Det finns många gamla fina trähus vid Lilla Bergsgatan


Tomt nummer 5 i kvarteret Väduren Lilla Bergsgatan


En gång i tiden var Drottning Lovisas skola var inrymt i huset. Redan år 1853 fann några unga damer i Askersund för gott att någon eftermiddag i veckan undervisa folkskolans äldre flickor i diverse ”fruntimmersgöra”. Ett sällskap med namnet ”Nytta och nöje” hade bildats runt 1860. Sällskapet försökte få till stånd en skola för fattiga flickor. Rådman C. A Beckman och hans maka upplät kostnadsfritt lokalen, som rådman C.G. Kjerrström en gång hade låtit byggt vid Lilla Bergsgatan. Senare skänkte makarna Beckman huset till sällskapet.


Bild från 1800-talet. Barnen vid Drottning Lovisas samlade.
Ur Leif Linus bildsamling


Ledningen för sällskapet skrev till drottning Lovisas make, Karl den XV:s , om att drottningen skulle bli skolans beskyddare. Och i samband med det bestämdes att dagen före hennes kröning, den 3 maj 1860, skulle bli sällskapets högtidsdag. Drottningen tackade ja och lämnade också kontanta bidrag. Undervisningen startade i augusti samma år. Men misstron mot skolan från askersundarna var stor. Det fanns kritik mot att det inte fanns någon redovisning om vad skolan sysslade med.

Bönemöten i skolan hölls också varje söndagsförmiddag trots gudstjänsterna i stadskyrkan. Kyrkans ledning tyckte det var fel. Kritik kom också mot att skolbarnen fick sitta inklämda mellan ”läsarkärringar”. Flera protesterade också mot namnbytet från ”Fruntimmerskyddsföreningens skola” till ”Drottning Lovisas skola”. Några år senare upprördes folk över att en herr Maurke visat en ”Konst –och figurteater” i societetssalongen vid Sundsbrogatan. Både gamla och unga tog del av föreställningen med stort nöje. Eleverna vid skolan blev inbjudna, men lärarinnan mamsell Bolin, förbjöd eleverna att gå dit. Många av flickorna trotsade förbudet. Nu vände sig ilskan istället mot mamsells Bolins hårda disciplin. En författare tog dock lärarinnan i försvar genom en artikel i Askersunds-Tidning. Han skrev bland annat: ”att alla beklagliga uttalanden ej skulle kunna nedslå den aktade lärarinnans mod eller förlama hennes ädla bemödande att utså den goda säden i de ungas hjärtan”.

Ledningen för skolan ordnade en fest för barnen 1869 i anledning av prinsessan Lovisas (en dotter till drottningen) giftermål med kronprins Fredrik av Danmark. Eleverna hade stickat en fin matta till drottningen som då vistades på Ulriksdals slott. Några elever fick också lämna över mattan. Enligt tidningsartiklar ” blev hon glad” över gåvan. Vad skulle hon säga annars…

Mamsell Bolin var lärare på skolan i 25 år, men på grund av dålig hälsa lämnade hon sin tjänst 1885. Hon erhöll då av skolans räntemedel en mindre årlig pension. År 1886 ombildades skolan till en vanlig småskola för flickor. Det blev beslut om att skolan skulle drivas ihop med en annan skola som fanns i Askersund, Högre Flickskolan. ”Drottning Lovias skola” hade också fått löfte om ett samgående. På det viset skulle man få ta del av stadsbidraget. Men ledningen för Högre Flickskolan höll inte sitt löfte. Det ledde till att skolan vid Lilla Bergsgatan fick läggas ner efter att ha haft ekonomiska problem i flera år. År 1928 antogs nya stadgar för sällskapet och då tog man också beslut om att huset skulle användas till att hjälpa sjuka och fattiga, och till andra allmännyttiga ändamål. Efter 1934 skänkte stiftelsen ett ganska stort belopp till stadens Hemsysterfond.

Huset kom sedan att i Askersunds församlings ägo. När hjälporganisationer upphörde blev det ofta församlingen som fick ta över. 1957 togs beslut om att sälja fastigheten. Församlingen ville komma ifrån underhåll och andra utgifter för fastigheten. Pengarna behövdes till underhåll av kyrkogårdarna. Fröknarna Gertrud och Gerda Karlsson blev ägare Väduren 5. De sålde sedan till Edvin Eriksson 1968 för 43 000 kronor. Men då var det gamla huset inte i bästa skick. Edvin, rustade tillsammans med Reine och Eva. Och som nämnts tog de över 1974.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1492

IFK vinnare igen

Juni 2016Skapad av Ove Danielsson tor, juni 09, 2016 23:37:55

IFK Askersunds fotbollslag hittade snabbt vinnarspåret igen efter förlusten i toppmötet mot Eker. IFK vann med 2-1 (1-1) mot Sköllersta på torsdagskvällen. Matchhjälte blev snabbe Andreas Borg som kallt rundade gästernas målvakt när han gjorde segermålet. IFK tog ledningen genom Johan Hailee efter en kvarts spel efter hörna. Gästerna kvitterade strax innan pausvilan genom Simon Gustafsson. IFK borde dock ha avgjort redan före pausen, men det brast i avslutningarna.


Johan Eriksson fick pris som bästa spelare i IFK
Bild :Ann-Sofie FahlströmMittlåset Johan Eriksson och Jonas Kinell var säkra bakåt. Erik Danielsson, Philip Larsson och Manne Fahlström på mittfältet jobbade på och bäddade för en del målchanser. Borg och Hailee skapar alltid chanser framåt. Hailee var påpassad den här kvällen. Priset till bäste hemmaspelare gick till Johan Eriksson. Gästernas målvakt Sebastian Poropad fick samma pris i sitt lag. Han agerade för övrigt extra mittback delar av matchen.

IFK toppar serien för Eker. Lagen ligger på samma poäng, men Eker har en match mindre spelad.

Ove Danielsson.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1491

Parkeringsplats istället för hus.

Juni 2016Skapad av Ove Danielsson tor, juni 09, 2016 16:08:03


Parkeringen i korsningen vid Lilla Bergsgatan-Stöökagatan. Det skulle byggas hus där men det blev aldrig av.

Parkeringsplatser brukar precis inte vara några under av skönhet. Snarare tvärtemot. Bara i Askersund finns det några parkeringar som inte är någon prydnad för staden. Men det kanske är svårt att få till något snyggt för stadsarkitekter när det gäller biluppställningar. Vad vet jag? Ibland skulle det räcka enligt mitt sätt att se på det hela med någon fin häck som omgärdar det hela. Men det är klart att då måste den skötas av någon. Och sådant kostar kommunala pengar…

Ett tips till stadsplanerar som jag på mitt enkla sätt att se på det hela är att inte låta tomter stå obebyggda allt för länge. Då blir det parkeringar. Och när det blivit det en gång är det svårt att gå tillbaka till det gamla. Folk glömmer fort hur det var. Ska gamla hus rivas så bygg nya snabbt. Men jag förstår också att det måste finnas bra och många parkeringar för att ett samhälle ska fungera. Och att folk ska komma nära butikerna vid inköpen. Men som enkel bloggare behöver jag inte lösa det problemet och det känns skönt. För att lösa det måste till skarpare hjärnor än min när det gäller parkeringsfrågor.


Ritning på huset som skulle byggas på parkeringstomten.

En parkering som kunnat få ett helt annat utseende är den i korsningen Lilla Bergsgatan-Stöökagatan. En konditor i stan planerade att bygga affärs-och hyresfastigheter på området där det finns parkering i dag. Det fanns ritningar och allt framtaget men det blev problem med byggnadsbestämmelserna. På grund av bestämmelserna så var kravet att byggnaderna skulle uppföras i två etapper. Skulle hela bygget genomföras skulle det belasta den byggnadskvot som staden tilldelats. Och det ville inte de styrande. Det här var 1960 och då tilldelades städerna byggnadskvoter.


Jobbar vid området där husen skulle rivas. Längst till vänster Fritjof Andersson, pappa till originalet Birger "Tjommen"

KIA:as bageri låg i hörnet där parkeringen finns i dag
Rivning av husen.

Sommaren 1960 var det meningen att första etappen med kafé och två bostadslägenheter skulle påbörjas. Det var angeläget att komma igång för konditorn. Fastigheten som verksamheten fanns i skulle rivas. Den låg i korsningen Stora Bergsgatan-Sundsbrogatan, där HSB:s bostadsrätter finns i dag. Kvarteret ”Fyrkanten” som Hammarströms konditori och bageri fanns i skulle bort.

Hammarströms konditori till höger på bilden . Stora Bergsgatan. Husen skulle bort och ägaren tänkte satsa på nytt vid parkeringstomten.
Rivning av "Fyrkanten" ut mot Sundsbrogatan.

På tomten där de nya husen skulle uppföras fanns också ett antal gamla hus som måste rivas för att ge plats för bygget. Husen på tomten revs, men det blev aldrig något bygge. Varför har jag inget säkert svar på. Tror att det blev för krångligt med alla regler och därmed drog det hela ut på tiden. Och det kostar pengar. Efter en tid så förvandlades planen efter rivningarna till parkering. Och det är den fortfarande.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1490
Nästa »