Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Syndiga varor på marknaden i Askersund

Augusti 2016Skapad av Ove Danielsson mån, augusti 29, 2016 16:23:14

Förr i tiden kunde marknadsknallarna som kom till Askersund råka illa ut om de inte sålde ”rätt” varor. En försäljare som sålde preventivmedel hamnade hos polisen. Det var förbjudet att sälja sådana syndiga varor långt in på 50-talet. Det blev polisanmälan och rättegång som följd. Bötessumman blev 45 kronor, samtidigt som rätten förklarade att partiet med preventivmedlen var förverkat. Det hade polisen ordnat med, men på vilket sätt stod inte att läsa om i tidningen.

Snart är det dags för höstmarknad i Askersund, förmodligen utan preventivmedelsförsäljare. Onsdagen den 31 augusti invaderar knallarna Askersund precis som de gjort sedan Gustav Vasa år 1550 förordade att det skulle hållas marknader två gånger om året i staden. Och det har de styrande i staden följt.
OBS! Ytterligare text och bilder finns på na.se Askersundsbloggen eller på Word Press ovedanielsson.se  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1527

Björken föll i blåsten

Augusti 2016Skapad av Ove Danielsson sön, augusti 28, 2016 14:11:48

En stor rutten björk föll i Askersunds Strandpark i helgen. Björken stoppade inte längre för den kraftiga blåsten. På andra sidan vägen ligger Askersunds äldsta hus Sagers stuga. En gång i tiden drog järnvägen fram på vägen intill den fallna björken. Personal från kommunen var snabbt på plats för att såga bort grenar som låg över promenaden.

När järnvägen drog fram i Strandparken. Bilden är från 1917 och kommer från Leif Linus bildsamling

  • Kommentarer(6)//blogg.ovedanielsson.se/#post1526

Min tidningskrönika 28 augusti

Augusti 2016Skapad av Ove Danielsson sön, augusti 28, 2016 09:32:07Skoldelen av nya Sjöängen har tagits i bruk. Det skedde som sig bör med vackra tal, musik och en trollkarl. Det är nu dags att släppa in folk även i den allmänna delen på det imponerande bygget. Skoldelen har varit en efterlängtad satsning. Under många år dömdes gamla Sjöängen ut helt, men nu har det svängt lite. Har läst att gamla skolan är riktigt bra.

Själv har jag tagit bilder till kommunens hemsida på den nya skolan både utvändigt och invändigt sedan byggstarten 2014. Det har varit trevligt att träffa alla byggjobbare. Tänker tillbaka lite på skolverksamheten när jag började i skolan i slutet på 40-talet. Det verkar som det alltid varit brist på skollokaler. Ansvariga politiker har haft svårt att bedöma hur aktiva folk är i sängkammaren år från år. Första åren fanns min klass i Kyrkskolan (Hamnhuset). Med en sträng och lite småelak lärarinna som gjorde skillnad på folk. Tyckte jag. Sedan blev det flytt till Elimkapellet. Klassrummet var i själva möteslokalen. Lite märklig skollokal med tanke på den ordinarie verksamheten. Kan så här i efterhand konstatera att många av oss inte var så heliga som man kanske ska vara i ett andligt rum.


Kyrkskolan 1949

Slutet på skolgången blev i en lokal med utsikt över torget, i gamla Bromanders matsalar. Vi hade inte så mycket nytta av utsikten. Lärarna tjatade ständigt om att vi skulle sitta stilla i bänkarna och inte titta ut. Nu för tiden är det självklart med skolskjutsar och skolmat. När jag började skolan var det inte så. Eleverna skulle ha tre kilometer till skolan för att kunna få ta del av förmånerna. För mej fattades det 500 meter. Skolbussen åkte förbi mej varje morgon när jag sprang eller gick till skolan. Egen cykel kom mycket senare in i bilden. Det fanns en viss turordning hemma när det gällde cyklar och jag var yngst. När det var som kallast tyckte någon av chaufförerna att det var för jäkligt och tog kontakt med en kommunalman i byn att jag också skulle få åka med. Men det blev nej. Regler var regler även då. Däremot kunde han tänka sig att jag skulle få skolmat. Mina föräldrar hade heller inga starka röster i samhället för att kunna påverka. Men jag brydde mej inte, morsans bulle och flaska mjölk fick duga även i fortsättningen. Det här var inget jag tänkte på och led av. Vill poängtera att jag inte vill kokettera med min uppväxt, men vill bara berätta om hur jag och många med mej hade det. Skönt att det skett förändringar. Allt var inte bättre förr.
------------------------

Tre bra saker.

Film. Bioverksamheten är igång på nya Sjöängen i Askersund. Något som många har sett fram emot. Allt är hypermodernt.

Fotboll. Askersundslagen IFK, Åmmeberg och Skyllbergs damlag hänger med i toppen. En trevlig höst väntar.

Äpplen. Ser när jag är ute och går att det dignar av äpplen i trädgårdarna. Transparente blanche som jag gillar och är en äppelsort som också utsetts till landskapsäpple för Västerbotten. Har planer på att gå in och palla, men modet sviker förmodligen.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1525

AVA-muren är på väg att falla i Askersund

Augusti 2016Skapad av Ove Danielsson tor, augusti 25, 2016 09:32:59


Muren på verkstadstomten i Askersund är på väg att falla. Eller som området kallas nu Västra Strandparken. Peab ska bygga attraktiva lägenheter på området. Och då måste bland annat den gamla muren bort först. Trycket efter bostadsrätterna vid kanten av Vätterviken Alsen har varit stort. Nästa alla vill bo sjönära med utsikt över vattnet. På verkstadstomten för alla sitt lystmäte stillat när det gäller närheten till vatten.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1524

Mittbacken Jonas Kinell matchvinnare för IFK

Augusti 2016Skapad av Ove Danielsson ons, augusti 24, 2016 23:30:16

Jonas Kinell
Bild:Sossi Fahlström

När inte anfallarna i IFK Askersunds fotbollslag fick in bollen, klev mittbacken Jonas Kinell fram och avgjorde mot Ervalla SK. Då återstod en kvart av matchen. IFK vann med 1-0 (0-0) men segern satt mycket långt in. Målfarligheten från våren var som bortblåst. Trots att IFK dominerade helt så vill det sig inte framåt. Mycket berodde det också på gästernas duktige målvakt Marcus Lundin. Noterbart är också att Ervalla fick spela med tio man i slutet av matchen sedan en spelar fick rött kort efter en vårdslös tackling.

IFK:s försvar spelade säkert. Kinell blev matchvinnare och mittbackskollegan Johan Eriksson fick priset som bäste hemmaspelare. Det säger allt. IFK-spelarna jobbade på matchen igenom och gav aldrig upp. Men så kom vinstmålet till slut också. Det är väl så det kommer att bli i höst för IFK som tabelltvåa. Arbetssegrar. Om inte målskyttet lossnar igen.

Priset som bästa spelare hos gästerna fick duktige backen Per Nordenberg

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1523

Biopremiär i Sjöängen

Augusti 2016Skapad av Ove Danielsson tis, augusti 23, 2016 09:29:47


OBS! Finns också på Word Press :ovedanielsson.se  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1522

Hela Sundsbrogatan har öppnats igen

Augusti 2016Skapad av Ove Danielsson fre, augusti 19, 2016 14:14:36
19 augusti 2016


Sundsbrogatan i Askersund har öppnat i sin fulla längd ut mot Hagaområdet igen. Det är ett antal år sedan den delen av gatan var öppen. När Sjöängsskolan byggdes en gång i tiden så stängdes gatan av. Anledningen var att det låg skolbyggnader på båda sidor av gatan. Med nya skolan så var beslutsfattare tvingade att tänka om. Själv var jag med på en buss som blev påkörd i korsning midsommaren 1955. Men det kommer förstås inte att hända igen.

Nedan ett vykort från 1943

Midsommar 1955.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1521

IFK hänger med i toppen

Augusti 2016Skapad av Ove Danielsson fre, augusti 19, 2016 08:42:18

IFK Askersunds fotbollslag tog en säker seger mot Hallsberg borta mot Hallsberg på torsdagskvällen. Det blev vinst med 2-0 efter 1-0 i halvtid. Segern kunde ha blivit några mål större sett till chanser. Med segern ligger IFK fortsatt tvåa i serien sex poäng före Sköllersta. IFK gjorde en bra match och var ett nummer större än Hallsberg den här regniga kvällen. Alla förtjänar plusbetyg. IFK-målvakten Gustav Åkesson sattes aldrig på några svårare prov. Gustav spelar med större pondus än förra säsongen och gör sig nu hörd var han finns.

Försvaret spelade säkert, och alla på mitten jobbade hårt. Det ger resultat. Framåt var Erik Danielsson, Andreas Borg och Johan Hailee, orosmoment för Hallsberg. Erik prickade in 1-0 i första halvlek efter ett fint anfall med flera spelare inblandade. 2-0 var ett typiskt Andreas Borg-mål. På en löpboll slet han sig förbi ett par spelare för att sedan sätta bollen i bortre burgaveln.

Nästa match för IFK blir mot Ervalla hemma på Solberga onsdag.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1520
Nästa »