Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Stationshuset i Askersund som aldrig byggdes

November 2016Skapad av Ove Danielsson ons, november 30, 2016 09:28:44

Postverket sänkte ett planerat stationsbygge i Askersund i början på 40-talet. Ett bygge som säkert också i dag passat in i området där det nu växer upp nya hus hela tiden. Satsningen byggde i stora delar på att posten skulle hyra in sig i det planerade stationshuset.

Styrelsen för Askersund-Skyllbergs järnvägsaktiebolag tog initiativet till ett nybygge i slutet på 30-talet. Det skulle var ett bygge i tegel och gasbetong placerat utmed Norströmsgatan, mellan Gröngatan, eller Drottning Kristinas Väg som namnet på gatan är i dag. Fasaden skulle vara vänd mot norr. En ritning var också klar. Arkitekten var Sten Dahlèn, Gävle.

Det skulle bli ett modernt stationshus, men också lokaler för stadens postkontor. Vidare skulle det bli två lägenheter och tre skyddsrum för sammanlagt 85 personer. Byggnaden skulle vara färdig att tas i bruk 1 oktober 1940. Kostnadsberäkningen byggde på hyror från posten och lägenheterna. Askersunds stad gick också med på ett borgensåtagande med 150 000 kronor.

När nästan allt var klart för bygget backad posten ur projektet. Istället förlängde posten sitt hyreskontrakt vid ett centralt läge där postkontoret redan fanns. Utan posten som hyresgäst bordlades ärende för att aldrig bli aktuellt igen.

Stationshuset i dag, men nya Sjöängen i bakgrunden

Det nuvarande stationshuset i Askersund stod färdigt 1883. Huset vittnar om gamla tider då järnvägen drog fram i Strandparken. I dag används huset till en matservering där det finns lite av varje att äta. Rivning av huset har inte varit aktuellt sedan i början på 40-talet , men däremot pratade arkitekter om en flytt av huset för att ge plats åt nya Sjöängen. Men då var placeringen en annan av skol-och kulturbygget , än vad slutresultatet blev. Nu verkar gamla stationshuset stå på säkrare mark än någonsin.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1577

Adventskonsert i Sjöängen

November 2016Skapad av Ove Danielsson sön, november 27, 2016 22:51:55


Ariadna Martinez-Karlsson

Askersunds Manskörs adventskonsert lockade drygt 400 personer till nya Sjöängen på söndagskvällen. Tidigare hölls konserterna i Folkets hus, vars verksamhet nu flyttat över till den nya lokalen. Som vanligt bjöds publiken på ett omväxlande program. Och alla de gamla fina julsångerna fanns med.Uno Sandqvist
Håkan Persson

Gästsolist var unga Ariadna Martinez-Karlsson. Hon kommer att gå långt som sångerska. Hon fick också ta emot Manskörens stipendium på tre tusen kronor.

Tidigare på dagen invigdes konstverken i Sjöängen både utvändigt och invändigt. Johan Calais och Annika Restadh håll i trådarna för invigningen. Konstnär Anna Linnea Liljeholm som skapat den invändiga konsten fanns på plats, liksom en av konstnärerna som svarat för den yttre konsten, Anna Carlsson Korneev.


Konstnär Anna Linnea Lijeholm. Hennes konstverk i bakgrunden.

Inte blev det sämre av att Petra Gustavsson bjöd på glögg och pepparkakor. Det var ju ändå 1 advent.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1576

Västra Strandparken-Verkstadstomten vecka 47

November 2016Skapad av Ove Danielsson sön, november 27, 2016 15:39:28


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1575

Strandparken förr och nu

November 2016Skapad av Ove Danielsson sön, november 27, 2016 09:32:26

Under sommarmånaderna är hamnen i Askersund den naturliga samlingsplatsen. Med båtar, kiosker, restauranger och allt vad det kan vara. Helt oslagbar. På något vis måste det väl finnas turistinformation i hamnen i sommar där folk finns även om Turistbyrån har flyttat till nya Sjöängen. Fast eller ambulerande. I dag är byrån en kombinerad reception för huset.

Kanske kan området där nya Sjöängen finns dag ta upp kampen med hamnen under vinterhalvåret? Det återstår att se. Skoleleverna finns ju redan där. Vad jag minns så var nya lokaler för skolan utgångspunkten för att nya Sjöängen kom till. Sedan kombinerades bygget med en kultursatsning.

Går man tillbaka i tiden så hade stadsfullmäktige gett klartecken till att IFK Askersund skulle få anlägga en bandybana i Strandparken . Om det blivit verklighet hade det varit knepigt med dagens satsningar. Men det hade man säkert löst på något vis. Närheten till Alsen där IFK spelade sina matcher var perfekt. Det gick att pumpa upp vatten direkt från sjön till bandybanan. IFK hade också fått pengar från Tipstjänst till banan.


IFK:s bandylag 1938. Lagbilden är från Alsen där matcherna spelades fram till 1945. Stående från vänster:Gunnar Carlsson, Rune Carlsson, Sten Törnqvist, Nils Karlsson, Olle Wallin,Harry Karlsson, Karl-Ivan Appelgren, Sigge Fallgren. Knästående: Sixten Gefvert, Lennart Nydèn och Bertil Nordlund.
Många hjälpte till med bandybanan på Alsen. Den lite suddiga bilden kommer från dåtidens målvakt Börje Olsson.

Men det blev bråkigt politiskt om placeringen, precis som det var innan nya Sjöängen byggdes. Men också vem som skulle stå för jobbet. Kommunen eller IFK. Kommunen hade upplåtit mark till IFK för banan, men villkoret var att planen skulle användas till lekplats under sommaren. En del tyckte det var en omöjlig kombination. År 1939 bordlades ärendet i stadsfullmäktige. Det hela löste sig senare utan bråk. Försök med att spola upp is var i det närmaste omöjligt. Gamla fyllningsmassor som Strandparken är uppbyggd med gjorde att vattnet sjönk rakt ner i jorden hela tiden. IFK gav därmed upp sina planer. Istället valde man att spola på gräset vid gamla IP. Till den Allsvenska premiären 1945 var bandybanan på gamla IP klar.

En gång i tiden fanns det en planteringsnämnd i Askersund med rektor Frendel som ordförande. Både rektorn och planteringsnämnden är borta, men han hade en ide om Sjöängsområdet som var rena träskmarken på den tiden. En stor vacker park skulle anläggas, men så fanns förslag också om ett större turisthotell med vandrarhem som också kunde vara en fritidslokal för ungdomarna i anslutning till parken. Men Frendels stora dröm var ändå att bygga en enhetsskola med utsikt över Alsen och Stjernsund. Iden med skola i direkt anslutning till den nya parken har nu förverkligats. Men det tog nästan 70 år.

En gång i tiden fanns det ett sågverk i Strandparken. Gamla skolan syns till höger på bilden. Sjöängsskolan finns där i dag.

Frendel och hans nämnd kämpade också hårt för att få bygga en vacker park i träskområdet vid Sjöängen. Närmare i 17 år. Efter stationshuset och ut mot Hagaområdet fanns bara ett träskliknande område. Fyllningen som fanns där kom från olika byggen i staden då husgrundar grävdes. Men det fanns också åtskilligt annat som bilvrak, trädstammat, kaffekittlar och allt vad det kunde vara. En soptipp skulle man kunna säga. Under krigsåren fanns där också koloniland.

Rektor Anton Frendel

Första förslaget på en park i Sjöängsområdet kom redan 1933. Ritningen gjordes sedan om 1941. Ett tredje förslag gjorde arkitekt Gunnar Anders från hushållningssällskapet. Samtliga förslag förkastades. Istället blev det anläggningsträdgårdsmästare Gösta Persson som 1945 gjorde ritningar som i stort sett följdes. Den nya parkanläggningen kostade en del pengar men det fanns fonderade medel. Chefen vid Trikåfabriken Karl Nilsson skänkte också 4 000 kronor. När det stora jobbet med parken började 1950 fanns 19 000 kronor till förfogande. Planteringar och en lekpark var den första satsningen. Frendels önskemål vara att hela området ut till Hagabergen skulle förvandlas till park.

Det tog lite tid från ritningen 1945 att få igång arbetet. Det var brist på arbetskraft och det var svårt att få tillstånd till bygget. Planteringsnämnden hade räknat med arbetet med parken skulle bli reservarbete vid en eventuell kris. Men så blev det inte. Just vid det här tillfället fanns det turligt nog både arbetskraft och pengar så jobbet kom igång snabbare än beräknat. Sex man fick jobb med parken.

Rektor Frendel, som kom till Askersund 1923, var mycket trädgårdsintresserad. Frendel avled 1961, 72 år gammal. Han är dock en av de drivande personerna bakom Strandparken, inte att förglömma nu när invigningarna duggar tätt.  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post1574

IFK:s Andreas Borg årets anfallare i länet

November 2016Skapad av Ove Danielsson fre, november 25, 2016 18:14:03

IFK Askersunds skyttekung i fotboll, Andreas Borg, har utsetts till årets anfallare i distriktsserierna. Andreas har öst in mål hela säsongen och varit mycket bidragande till att IFK äntligen tog steget upp i division fyra. Priset till alla duktiga fotbollsspelare i länet kommer att delas ut vid en gala i Örebro den 2 december.

Finns också på :ovedanielsson.se

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1573

Advent i Askersunds Vattentorn

November 2016Skapad av Ove Danielsson tor, november 24, 2016 10:09:40


Askersundarna kan känna sig lugna inför 1 advent. Allt blir som vanligt. Bröderna Stefan och Henrik Törnquist, har assisterat av Hasse Eklind, tänt de åtta adventsstakarna i toppen på Vattentornet. De arbetar som vaktmästare vid Askersundsbostäder, som är ägare till den ståtliga byggnaden. Det är andra året som bröderna ordnar lite ljus över staden. Själv passade jag på att ta lite bilder från det 31 meter höga tornet från 1907 när bröderna tände på.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1572

Partistöd i Askersund

November 2016Skapad av Ove Danielsson mån, november 21, 2016 17:02:59

Utbetalning av partistöd 2017

Askersunds kommun har tidigare beslutat om regler för kommunalt partistöd. Reglerna

Utgår från kommunallagens bestämmelser på området. Av reglerna

för partistöd framgår att partierna årligen ska lämna en skriftlig redovisning som visar att partistödet har använts för att stärka partiets ställning i den kommunala demokratin. Partistödet är avsett för det lokala partiarbetet som riktar sig till kommunmedlemmarna. Partistödet består av ett grundstöd som per parti och år uppgår till ett prisbasbelopp delat med antalet partiet i fullmäktige, samt ett mandatstöd som per mandat och år uppgår till 34 % av prisbasbeloppet. År 2016 är prisbasbeloppet

44 300 kr.

Föreliggande redovisning, som kommunfullmäktige har att fatta beslut om, avser det partiarbete som bedrivits under 2015, och ligger till grund för utbetalning av 2017 års partistöd.

Fördelningen år 2017 enligt de av fullmäktige antagna reglerna för partistöd blir enligt följande:

Socialdemokraterna

201 344

kr

Centerpartiet 50 724 kr

Moderata

samlingspartiet

95 910 kr

Liberalerna 20 600 kr

Kristdemokraterna 35 662 kr

Vänsterpartiet 35 662 kr

Miljöpartiet 35 662 kr

Sverigedemokraterna 50 724 kr

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1571

Min tidningskrönika 21 november

November 2016Skapad av Ove Danielsson mån, november 21, 2016 09:56:32

De senaste veckorna har jag gått på röda mattan några gånger. Och det har gått riktigt bra om jag får säga det själv, även om det är lite ovant. Är mera hemma på trasmattor. Anledningen till promenaderna har varit alla invigningar av nya ståtliga Sjöängen i Askersund. De röda mattorna har varit utrullade till och från. Det har nämligen ordnats en rad festligheter i det nya huset. Och då har de färggranna mattorna kommit väl till pass.

Själv har jag följt bygget sedan 2014 med kamera. Allt från pålningen till det färdiga bygget för kommunens hemsida. Har alltid varit förundrat över hur ansvariga fått ihop en jättebyggnad av det hela. Där dörrar och allt hamnar rätt. Det går över en gammal journalists förstånd. Men byggchef Magnus och hans gäng har klarat av det elegant. Och nu är nästa bygge på gång i kanten av Strandparken bara ett stenkast från skol-och kulturbyggnaden. Då gäller det bostadsrätter.

Författare Björn Ranelid invigde biblioteket inför storpublik där han förklarade att kulturhuset i Askersund var det vackraste kulturhus han hade besökt. Sedan fortsatte han med ett föredrag utan manus som tog runt en timma. Imponerade och underhållande. En del som han pratade om hängde jag inte med på riktigt, utan det måste nog få smälta in. En vanlig ”ranelidare” som han använder ofta är: ”att leva är att simma från stranden jag till stranden du i havet vi.”. Det tål att fundera på, men det är säkert något bra.


Som journalist har jag varit med om ett antal invigningar och första spadtag. Sammanlagt skulle nog spadtagen jag skrivit om räcka till ett antal mindre grönsaksland. När jag började på tidningen användes en vanlig spade, sedan blev det en blank dubbelspade som två personer kunde använda samtidigt. Var alltid lite kluven till sådana bilder. Ville verkligen läsarna se politiker och tjänstemän gräva på bild? Men det skulle vara så.

Invigningar kan också gå lite snett även om jag tyckte det var ganska roligt i det här fallet. Ett elljusspår skulle invigas en bit utanför centralorten. Landshövdingen, politiker och tjänstemän var inbjudan. Besökarna bjöds först på kaffe och smörgås med ett rikligt tilltaget pålägg. Sedan var det dags för landshövdingen att gå ut till stolpen och trycka på elknappen. Men först ett litet tal. Under talet hann dock ett barn springa fram och trycka igång belysningen. Tyvärr hann jag inte få med alla besvikna ansiktsuttryck på min bild. Men barnet var glad.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1570
Nästa »