Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

När skolmaten kom till Askersund

December 2016Skapad av Ove Danielsson ons, december 28, 2016 19:39:54

Alla barns rätt till gratis skolmat var en het potatis på 40-talet. Något som i dag är en självklarhet. Visst klagas det på skolmaten ibland men alla kan inte tycka om allt. Tycker jag. I Hammar – som då var en egen och rik kommun-hade infört gratis skolmat till alla barn innan befolkningsutredningen kom med sitt förslag i början på 40-talet. Men i Askersund var det segare. Det skulle bli för dyrt och leda till en skattehöjning på minst 10 öre. Oron var stor. Det handlade om 200 barn.

Förslaget kom från statliga befolkningsutredningen, som sedan sändes vidare på en remissrunda. Rektor Frendel i Askersund hade inget emot att barnen från landet fick ett ordentligt mål lagad mat, men varande för att förslaget skulle innebära betydande ekonomiska konsekvenser. Och barnen hade ändå med sig termosflaskor med varma drycker så helt nödvändigt var det inte.

Rektorn var också helt motståndare till att göra förslaget obligatoriskt mot föräldrarnas vilja. Bruttokostnaderna för måltiden hade beräknats till 50 öre per barn. Staten skulle stå för större delen av kostnaden. I utredningen påpekade man skolmåltiderna hade vuxit ut till en av skolans viktigaste socialpedagogiska uppgifter.

Elever i de högre skolorna i mindre samhällen hade inget behov av skolmat enligt rektorn. För dess var det bättre att gå hem och äta den mat de var van vid. Ett stort problem var att ordna fram måltidslokaler och pengar till personalen framhöll rektorn i sitt yttrande. Skulle alla äta på skolan skull de uppstå köer och väntetider för barnen . Frukostrasterna skulle inte räcka till. Enligt rektorn skulle det inte vara särskilt trevligt. Hans förslag var att lägga ut skolmåltiderna på privata restaurangägare.

En del elever hade precis som nu behov av särskild diet. Frendel menade att det inte var troligt att föreståndarinnan för skolbespisningen hade möjlighet att anpassa dieten.

Rektorn slutade sitt yttrande när det gällde just dieten med :”Särskilt om det då gäller blyga och försagda barn som inte vågat hålla sig framme, så är nog fara värt att de kommer i ett ofördelaktigt läge, än om den moderliga omsorgen finge bestämma deras matsäcks innehåll.”

En tillbakablick visar att det redan på 1800-talet i Sverige fanns privata organisationer som serverade mat åt fattiga barn. 1941 föreslog den så kallade befolkningsutredningen Sveriges riksdag att införa skolfrukost för skolbarnen. 1946 startade denna verksamhet. Kommuner som på den tiden serverade skolfrukost fick på särskilda villkor bidrag till verksamheten. Detta statsbidrag minskade efter hand för att 1966 försvinna helt. Därmed blev skollunchen en rent kommunal angelägenhet. De som verkade för att eleverna skulle få ett ordentligt mål mat mitt på dagen hade naturligtvis ett syfte med detta, att eleverna skulle orka med skolarbetet. Skollunchen blev ett slags symbol för de vuxnas, skolpersonalens omsorg om barnen.

I Askersund serverades skolmaten i restaurang Sundsgården. Eleverna fick gå på led från Kyrkskolan (Hamnhuset-Lindbogården) till serveringen. Det fanns en regel som sa att barn som hade mindre än tre kilometer till skolan varken var berättigade till skolmat eller skolskjuts. För mej fattades det 500 meter för att kunna utnyttja skolförmånerna. Men någon stans skall väl gränsen dras, även om det nu drabbade mej. Skolbussen åkte förbi mej varje dag när jag gick eller sprang till skolan. En lite märklig upplevelse, men det gav mej lite grundkondition som jag haft nytta av.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1591

Västra Strandparken-Verkstadstomten vecka 51

December 2016Skapad av Ove Danielsson sön, december 25, 2016 15:39:08
När inte byggchefen Magnus Landin är ute på bygget, kan han följa det hela från sitt kontorsfönster.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1590

Jultradition i Askersund

December 2016Skapad av Ove Danielsson tor, december 22, 2016 13:23:13
Varje år sedan tio år tillbaka åker Janne Karlsson runt på sin motorcykel i Askersund iklädd tomtedräkt. Något som verkligen uppskattas av barn. När han stannar brukar det samlas en skock barn runt honom. Alla väntar på MC-Janne i sin röda dräkt. Då är det jul i Askersund.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1589

Med grisbil runt Sydnärke

December 2016Skapad av Ove Danielsson ons, december 21, 2016 23:30:30

En gång i tiden var det vanligt med grisbilar som åkte runt på landsbygden. Folk hade möjlighet att köpa en liten kulting som sedan skulle födas upp och bli julmat. Kultingarna fanns i små boxar på lastbilsflaken. Det var bara att välja och vraka.


Bild från Leif Linus arkiv. Slakt vid Gryten i Tived.

En gammal journalistkollega skrev en gång under rubriken” Med grisbil runt Sydnärke”. Han betonade att det var ett blixtreportage med parentes. Reportaget som jag tänker återge en del av var enligt den gamle journalisten ”en trevlig färd ut till jordbrukets eget folk”.

Föraren av grisbilen hette Tage Johansson och var från Vretstorp. Han var både solskensleende och slagfärdig. Bilen var en Chevrolet med släpvagn. Enligt reportern var både föraren och passagerarna på prima humör vid starten i Vretstorp. Johansson var orolig för att kanske köra en hel dag utan att få se en enda kund.

Vid Stora Forssa dök dock upp en livfull och språksam gumma upp. Men hon ville bara betala av en gammal skuld. Men någon ny gris vill hon inte ha. En bonde på cykel stannade till vid bilen. Han ville gärna ha en gris, men priset var inte det rätta. När han hade prutat färdigt blev det ändå en grisaffär. Johansson menade att Sydnärkesbönderna var specialister att pressa priserna i botten. Det hade liksom blivit en sport för dem. I Bergslagen och Värmland förekom aldrig att någon prutade.

I Degerön var en man mycket intresserad av grisarna, men han köpte ändå ingen. Nästa gång sa han. I Tjällmo gjordes stora grisaffärer. I närheten av Närkesberg stod en gubbe vid vägkanten och vinkade. Han vill ha den bästa grisen som fanns på lasset, men billigt. Han berättade också för Johansson vilka förmånliga erbjudanden han fått av andra grisförsäljare så han tänkte inte krusa.

Färden gick sedan vidare över Närkesberg med sin idrottsplats, sin cykelaffär och Konsumbutik, samt förbi Mörtsjöns bryggeri, samt förbi Lerbäcks kyrka och fram till Åsbro. I Åsbro blev det också grisaffär.

I Åsbro tog reportern farväl av Johansson som fortsatte till Vretstorp, medan reportern tog bussen till Askersund. Det var lite av vad en reporter fick ägna sig åt på den tiden.
Förr var det vanligt med grishuvud på julborden. Som tur har det makabra inslaget försvunnit.

Grisbilarna var ett viktigt inslag i handel och självförsörjningen. Andra världskriget rasade runt landets knutar så det var viktig att se till att det fanns mat på bordet. Och en egen gris var inte det sämsta. Kan nämna lite i förbigående att jag själv till årets julbord hemmavid köpt en färdigkokt skivad skinka. Många kanske tycker det är fusk. Möjligt men väldigt bekvämt.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1588

Min tidningskrönika 18 december

December 2016Skapad av Ove Danielsson sön, december 18, 2016 14:06:17

Julköttbullarna är klara. Om jag får säga det själv är det en mycket bra årgång. Hälften fläsk och nöt. Det så det ska vara säger alla experter. Har ett antal år blivit ombedd av närstående att rulla och steka köttbullar till jullunchen. Ett gott betyg om de nu inte enbart är snälla och inte vill ta ifrån mej den juluppgiften. De kan också vara så att de minns min bakgrund i Slakteriföreningen för väldigt många år sedan. Det var på den tiden folk kom in i affären och frågade om det fanns något ”rart fläsk”. Mina år vid Slakteriföreningen hade inte så mycket med egna köttbullar att göra, så där tänker uppdragsgivarna fel.

Faktum är att jag blev bestulen på ett stort fat med köttbullar en gång i tiden. Men det berodde nog inte på ryktet om att det var goda köttbullar utan av andra orsaker. Det var väl någon som var hungrig. På kvällen ställde jag ut fatet med köttbullar utanför altandörren väl förankrad med lock och allt för att inga djur skulle komma åt julmaten. Döm av min förvåning när jag kom ut på morgonen. Allt var borta. Någon hade varit där snott den goda julmaten. Det året fick det bli köpta köttbullar. Orkade inte med att börja om. Gjorde heller aldrig någon polisanmälan. Ingen polis skulle ha trott mej om jag anmält stulna köttbullar. Ville inte riskera att bli utskrattad. Det gäller att hålla stilen.

Faktum är jag inte råkade värst ut det året. En person ringde till mej på redaktionen om att han lagat mat till en firmafest och ställt ut allt på altanen. På morgonen festdagen vara allt stulet. De som tog honom hårdast var att en mycket god Janssons frestelse fanns med bland stöldgodset. Kanske den godaste han hade gjort. Köttbullar var som det var med, men en Janssons. Där gick gränsen. Han polisanmälde också stölden till skillnad från mej. Men någon mätt tjuv gick aldrig att hitta.

Vid den här tiden finns det massor av tv-program och tidningstips om hur julmaten ska lagas. Själv har jag varit med om en udda tv-inspelning för julmat. Mitt i sommaren. I en tv-serie skulle varje land visa upp sin matkultur. Julmaten hamnade på Sveriges bord. Blev imponerad av hur tv-teamet löste det hela. Det blev julstämning med bak , matlagningen och allt som hör till trots högsommar utanför fönstren. Såg programmet sedan på tv vid juletid. Ingen kunde märka fusket.

Har också gjort reportage ombord på några passagerarbåtar i Askersunds hamn. Hårt jobb i trånga utrymmen men ändå imponerande julbord. Annat än mina enkla köttbullar.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1587

Västra Strandparken-Verkstadstomten vecka 50

December 2016Skapad av Ove Danielsson lör, december 17, 2016 23:12:02


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1586

Ny turistansvarig i Askersund

December 2016Skapad av Ove Danielsson tor, december 15, 2016 09:07:17

Pressmeddelande från Askersunds kommun

2016-12-15

Förändringar i arbetet med turism och scenkonst på Sjöängen i Askersund

Kerstin Beck-Larsson

Kersti Beck-Larsson blir tillfällig chef för Turist- och evenemangsbyrån i Askersund och dessutom samordnare för verksamheterna i Sjöängen medan Marie Reifelton fortsätter som ansvarig för scenkonstverksamheten. Den organisatoriska förändringen beslutades av kommunchef Madeleine Andersson nu i veckan och börjar gälla med omedelbar verkan.

Det var i samband med förberedelserna inför att Turist- och evenemangsbyrån skulle flytta till Sjöängen som den organiserades inom scenkonstavdelningen.

– En helt ny verksamhet som Sjöängen måste få lite tid på sig för att finna sina former. Nu väljer vi att renodla turistbyrån och scenkonstverksamheten, säger Madeleine Andersson.

Tills vidare kommer Kersti Beck-Larsson, till vardags kommunens integrationsstrateg, vikariera som chef för turistbyrån och samordnare för verksamheterna i Sjöängen. Rekryteringen av en permanent chef för turistbyrån påbörjas inom kort.

– I samband med rekryteringen av en ersättare för vår turiststrateg, som slutade för några veckor sedan, utvidgar vi tjänsten till att även omfatta chefskap, säger Madeleine Andersson.

Marie Reifelton kommer att fortsätta som ansvarig för scenkonsten och får nu möjlighet att helt fokusera på att utveckla den verksamheten ytterligare.

Arbetet med hur verksamheten ska organiseras på längre sikt fortsätter nu inför rekryteringen av den nya turistchefen.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1585

Nytt äldreboende i Askersund

December 2016Skapad av Ove Danielsson tis, december 13, 2016 09:18:37

Gamla sjukstugan i Askersund invigdes 1943 under pompa och ståt med landshövding Bror Hasselrot som invigningstalare. Huset var efterlängtat. I dag är namnet ändrat till Vårdcentralen.Klipp från Askersunds-Tidning 1943

Under de 73 år som gått har det hänt mycket i området runt gamla sjukstugan. Det har byggts till och förändras på olika sätt. Och nu är det dags igen om allt går enligt planerna. Ett bygge som ska ske i samarbete mellan region Örebro län och Askersunds kommun.

1943 flyttades verksamheten från kanslibyggnaden vid Sjöängsskolan till nya sjukstugan. Under en period användes kanslibyggnaden sedan till något som kallades kronikerhem. Sedan blev det skolkontor. Ett förslag i dag är att det ståtliga huset invändigt ska göras om till lägenheter. Utvändigt får inget förändrats vad jag förstått och det är väl tur det. Man får vara försiktig med fina gamla hus.


Bild från kommunala handlingar om detaljplaneförslaget. Baksidan på gamla sjukstugan.

En ny detaljplan för sjukstugeområdet är på gång. Syftet med planen är att möjliggöra en ombyggnad av befintlig vårdcentral till ett vårdcentrum innehållande vårdcentral, familjecentral, äldreboende, korttidsboende med mera inom fastigheten Sjukhuset 1. Planen syftar även till att säkerställa tillräckliga parkeringar och trafiksäkra lösningar för den utökade verksamheten.

Granskningstiden pågår 7 december - 28 december 2016. Den som inte framfört skriftliga synpunkter kan förlora rätten att senare överklaga beslutet att anta detaljplanen så det gäller att passa på. Eventuella synpunkter ska ha inkommit senast den 28 december.

Planförslaget innebär att markanvändningen för fastigheten Sjukhuset 1 ändras från allmänt ändamål till vård och bostäder. Den befintliga gatan genom fastigheten planläggs. Som allmän plats. Befintligt och tillkommande parkeringsbehov löses genom en utvidgning av befintlig parkeringsyta vid Trafvenfelts väg samt i planområdets nordöstra del. På ytan mellan gatan och parkmarken som angränsar till villaområdet i kv. Vattumannen nordöst om planområdet möjliggörs parkeringsplatser . Endast komplementbyggnader tillåts uppföras. Detaljplanen medger att ett nytt äldreboende får uppföras på grönytan norr om Torebergsvägen.

Fastigheten Sjukhuset 1 ägs av Länsgården Fastigheter AB. Fastigheterna Askersund 1:46 och Askersund 1:48 ägs av Askersunds kommun. För att skapa en trafiksäker korsningspunkt i anslutning till Torebergsvägen/Torelundsvägen behöver gatans sträckning dras om något.

Antalet parkeringsplatser inom planområdet är idag begränsat och parkeringarna blir ofta fullbelagda. För att tillgodose det befintliga och tillkommande parkeringsbehovet behöver antalet parkeringsplatser i planområdet utökas. Vid genomförandet av detaljplanen kommer grönytan norr om Torebergsvägen att bebyggas vilket innebär att parkeringsytorna inom denna del av fastigheten behöver flyttas. För att ge plats för ytterligare parkeringsplatser kommer den befintliga parkeringsytan vid Trafvenfeltsvägen att byggas om så att fler platser inryms. Detaljplanen skapar även förutsättningar för parkering på gräsytan mellan den befintliga vårdcentralen och villabebyggelsen i kv. Vattumannen nordöst om planområdet.

Totalt beräknas ca 190 parkeringsplatser kunna inrymmas inom planområdet vilket bedöms täcka behovet för både befintliga verksamheter och det nya vård- och omsorgsboendet.

Gräsyta som är aktuell för ny parkering vid Vårdcentralen.

Det finns nu delade meningar om den planerade utbyggnaden vid gamla sjukstugan. Några är rädda för att inte kommunen ska orka med bygget ekonomiskt. Enligt kritikerna saknas handlingar om finansieringen, därför är det svårt att fatta beslut. Några närboende till den planerade parkeringen på grönområdet mellan Vårdcentralen och villaområdet nordöst på detaljplaneförslaget, är heller inte helt nöjda. De är oroliga för att tomten blir utsatt för stor insyn då parkeringen höjs till gatunivå och kommer nära fastighetsgränsen. Det finns krav om att ett insyns-/bullerplank byggs.

Som jag förstår det har politikerna lite att grunna på framöver när det gäller det planerade bygget. Men det hade man säkert också 1943.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1584
Nästa »