Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Västra Strandparken Askersund vecka 17 2017

April 2017Skapad av Ove Danielsson sön, april 30, 2017 09:20:29


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1646

IFK spelade oavgjort i hemmapremiären

April 2017Skapad av Ove Danielsson lör, april 29, 2017 09:47:04
Manne Fahlström gjorde en bra match på mittfältet mot Skandinavian.
Bild:Ann-Sofie Fahlström

IFK Askersunds fotbollslag knep en poäng i hemmapremiären på Solberga genom att spela 0-0 mot Scandinavian FC Örebro. IFK låg närmaste en vinst men fick aldrig riktigt till det framåt. Det blev mest halvchanser. Istället var det mycket nära att gästerna tagit full pott med stolpskott i slutsekunden.

Scandinavian fick spela med tio man en stor del av matchen efter en frilägesutvisning. Men det märktes inte mycket ute på planen. Gästerna backade hem och täppte till.

IFK har precis som förra året en bra fyrbackslinje med Henrik Göthe, Johan Eriksson, Jonas Kinell och Erik Danielsson. På mitten märktes Jesper Karlsson och Manne Fahlström mest. Skyttekungen Andreas Borg försökte framåt men blev skadad och fick byta.

Ett 70-tal påpälsade åskådare kom till den kylslagna premiärmatchen i fyran.

Ove Danielsson  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1645

Romeo och Julia på Sjöängen

April 2017Skapad av Ove Danielsson tor, april 27, 2017 18:26:29


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1644

Hemmaprimär för IFK i fyran

April 2017Skapad av Ove Danielsson tor, april 27, 2017 15:35:06

Daniel Nilsson är en pålitlig mittfältare i IFK.
Bild: Ann-Sofie FahlströmIFK Askersunds fotbollslag har hemmapremiär (fredag 28 april) hemma på Solberga. I fyrans premiär borta mot Adolfsberg blev det förlust med 4-1. Förhoppningsvis har tränaren Conny Eriksson fått ordning på sitt manskap till fredagens match mot Scandinavian. Gästerna vann premiären mot IF Eker med 1-0. Skyttekungen Andreas Borg saknades i premiären efter en skada i en träningsmatch men han är nu tillbaka. Istället blev spelmotorn Johan Hailee knäskadad i premiären och lär vara borta ett tag.

IFK kommer med följande trupp till fredagens match där det är avspark klockan 18.45.

Albin Danielsson-Kempemo, Gustav Åkesson, Anton Degerfeldt, Philip Larsson, Patrik Thörnkvist, Erik Danielsson ,Mattias Koch, Daniel Nilsson, Emanuel Fahlström, Andreas Borg, Johan Eriksson, Jonas Severin-Kinell, Henrik Göthe, Jesper Karlsson, Marcus Wäcklèn, och Ludvig Danielsson  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1643

VM i gatumusik i Askersund

April 2017Skapad av Ove Danielsson tis, april 25, 2017 19:56:14

Det är dags att plocka fram musikinstrumenten och förbereda sig på den första upplagan av VM ( Vätternmästerskapet) i gatumusik. Den hålls i Askersund den 10 juni under Askersund Folk, Blues &Jazzfestival. Arrangörerna söker deltagare till den första upplagan av VM i gatumusik . Det finns två tävlingsklasser. En för soloartister och en för grupper med två eller flera musiker.

För ett antal år sedan hade musikanter och sångare stora möjligheter att visa upp sig i olika talangtävlingar och amatörtävlingar. Tillställningarna lockade alltid mycket folk. Det fanns en dröm hos de flesta att slå igenom och bli berömda. Men det var länge sedan det hölls sådana tävlingar. Åtminstone i Askersund . VM i gatumusik är en variant av de gamla tävlingarna.


Carlsbergs ledare Kesser Nilsen som gatumusikant i Askersund

Själv minns jag amatörtävlingarna på IFK:s fester ute på Borgmästareholmen. Amatörtävlingen var ett givet och populärt inslag i festen. Men då handlade inte bara om musik. Det kunde vara artisteri av olika slag.


Jack Johansson vann en av amatörtävlingarna på "holmen som "Kumla-Greven"
Nisse Lundstedt deltog utan framgång
Från Borgmästareholmen


Det är bara att önska att så många som möjligt anmäler sig till Åsa Pitkänen vid Sjöängens turist-och evenemangskontor. Kanske det går bra till andra också. Om allt går enligt planerna kommer musik av alla slag att ljuda över gator och torg i Askersund den 10 juni .  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1642

Min tidningskrönika 23 april

April 2017Skapad av Ove Danielsson sön, april 23, 2017 23:12:42

Vårbruket är igång. Själv har jag sex potatisar i ett äggfack som ligger och gror under skrivbordet där jag sitter och knåpar med mitt skrivande. Brukar sätta potatisarna i två hinkar som med lite tur blir färdiga till midsommar. Om inte annat får man väl äta väldigt små färska potatisar. I fönstret är också tre pelargoner på gång. De ser riktigt bra ut. När jag kommer ihåg får de också vatten.

Jag är ingen stor växtodlare, men jag tycker om att hämta rädisor och gräslök direkt från trädgårdslandet. Nu bor jag i lägenhet så det få bli från en liten drivbänk.

En gång i tiden hade jag och min bror en kolonilott i Oxgropen som ligger en lite bit från torget i Askersund. Vi bodde båda i lägenheter och tyckte det skulle vara trevligt med lite enkla odlingar. Vi skulle dela på en lott. Alla utom en helt igenväxt kolonilott var upptagna. Det här var i slutet på 60-talet. Marken tillhörde kyrkan till skillnad från övriga lotter som låg på kommunens mark. Ingen hade odlat på platsen de senaste tio åren. Efter ett telefonsamtal till ansvarige vid kyrkoförvaltningen fick vi klartecken att ta hand om den igenväxta kolonilotten.

En kompis kom med traktor och plöjde upp lotten. Sedan gällde det att plocka bort sten. Och det fanns det gott om. Efter någon dag kom damen som haft lotten tidigare och förklarade att det var ”svinaktigt” av oss ta över hennes lott som hon inte använt på minst tio år. Vi förklarade att det där med grisar fick hon ta med kyrkoförvaltningen och sedan var det bra med det. Min bror var en mycket aktivare odlar än var jag var. Han rensade och fixade ständigt till skillnad från mej. Efter några år vi flyttade till ett litet hus fick han överta hela kolonilotten. Något som förmodligen gladde honom med tanke på rensningen.

Koloniområdet Oxgropen i Askersund är ett område med gammal trädgårdskultur. Området var under en period ganska missköt. Men det har blivit ändring på det. Kerstin från Dalarna kom till kommun och ryckte upp det hela. Nu finns en förening och en fin liten stuga för redskap. Ett område som ansvariga vid kommunen kan vara stolt över. Nästa steg vad jag förstår är fått till några kolonistugor.

Kan väl också nämna när jag ändå är inne på trädgårdsodlingar , utan jämförelse i övrigt, att välbekante naturforskaren Carl von Linnè besökte Askersund i mitten på 1700-talet. Han skrev att han hade hittat insekten skråbuke ett litet stycke från Askersund. Ett hemskt fynd enligt Linnè som snabbt tog sig vidare till Skyllbergs gästgivargård för övernattning. Jag hittade aldrig någon skråbuke i Oxgropen, men det kan bero på att jag inte vet vad det är för något.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1641

Västra Strandparken vecka 16 2017

April 2017Skapad av Ove Danielsson sön, april 23, 2017 09:47:28


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1640

Snart dags för vårmarknaden

April 2017Skapad av Ove Danielsson ons, april 19, 2017 17:14:28

Höstmarknaden 2016. Torget.

Vårmarknaden i Askersund är på gång. Onsdagen den 26 april kommer torget och hamnen att fyllas med försäljare. Eller marknadsknallar som en del säger. Som nämnts många gånger tidigare är vår-och höstmarknaderna i Askersund en mycket gammal tradition från Gustav Vasas tid. År 1550 förordnade kungen att marknader skulle hållas i Askersund två gånger om året. En order som det styrandet i Askersund följt i 467 år.

Sedan några år tillbaka är det Lions som ansvarar för marknaderna. Och det fungerar mycket bra. Tidigare var det kommunen själva som skötte det hela. Den stora förändringen mot förr är att marknaderna till stora delar förflyttas till hamnområdet. Förr var det 110 platser på torget som gällde och inget annat.

Vårmarknaderna brukar inte var så välbesökta som tillställningarna sista onsdagen i augusti. Det kan bero på osäkerhet med vädret. Förr hade också polisen fullt upp med att ta han om folk som tittat för djup i flaskorna. I gamla tidningar kan man läsa massor med notiser om fylleförseelser När det var marknad var det fest och det skulle firas ordentligt med krogbesök och besök på spritbolaget. Många av försäljarna firade också.

Inför en vårmarknand på 80-talet. Holger Karlsson och Klingberg verkar bekymrade.Kabaré i torgparken med både trollare och strippor. En 50-talsbild.

Legendarisk rakbladsförsäljare . Det var alltid kö vid hans bord. Både för att handla och lyssna på försäljarens argument. Firman skulle upphöra varje år så det var sista chansen att handla Dixi rakblad.
1909 Askersunds-Veckoblad. Sensation med så få anhållanden.

I dag är marknaderna gemytliga folkfester. Många besökare kanske bara träffar bekanta två gånger om året. På marknaderna. Det är lugna gatan för poliserna. Marknadsbesökarna blir inte så stökiga av karameller , cd-skivor, leksaker och inlagda gurkor som är nutidens stor försäljningsartiklar.

Lions har som nämnts ansvaret för marknaderna. Lions har i sin tur lagt ut parkeringsansvaret på IFK Askersund. Till att sköta parkeringar går åt mycket folk. Har läst att IFK:s Petra Lundqvist gärna ser att många anmäler sig till henne för att göra en marknadsinsats.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1639
Nästa »