Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Niorna på Sjöängen ställer ut konst

Maj 2017Skapad av Ove Danielsson tis, maj 30, 2017 14:40:12

Bildlärare Jenny Jonsson är mycket nöjd med elevernas fantasi.

Konsthallen i Sjöängen bjuder på en lite ovanlig utställning de närmaste veckorna. Alla elever i årskurs har fått arbeta fritt med konst av olika slag. Resultatet är imponerande. Fantasin har verkligen flödat. Konsthallen har fyllts av konst allt från foto till modellbyggen. Uppmaningen är att göra ett besök. Säkert döljer sig ett antal blivande konstnärer bland alla konstföremål. Ta chansen att vara med och upptäcka alla talanger med ett besök. Bildlärare Jenny Jonsson är ansvarig för utställningen. Hon jobbade med att sätta all konst på plats i hallen under tisdagen när jag var där och smygtittade. Under onsdagen ska allt vara på plats.


Alla konst var inte på plats i tisdags när jag smygtittade in i konsthallen. Men under dagen skulle allt bli klart.


  • Kommentarer(1)//blogg.ovedanielsson.se/#post1667

Ny seger för IFK i fyran

Maj 2017Skapad av Ove Danielsson mån, maj 29, 2017 23:59:16

Ludwig Danielsson blev matchhjälte när IFK Askersund vann mot Öfvre Adolfsberg med 1-0 på måndagskvällen hemma på Solberga. Det återstod tio minuter av första halvlek när Ludwig klämde in en frisparksretur i nättaket, efter en rörig situation.

Ludwig Danielsson
Bild: Ann-Sofie Fahlström

IFK var det bättre laget och sett till chanserna borde segern varit mycket större. De blå-vita hade svårt att få in bollen i mål. Det blev därför en nervös avslutning för tränar Conny och IFK-staben i båset. Målvakten Gustav Åkesson fick göra ett par avgörande ingripande mot slutet mitt i IFK-pressen.

Erik Danielsson fick priset som bäste hemmaspelare och det var han väl värd. Han gör sällan en dålig match. När han satsar framåt från sin backplats blir det alltid farligt. Mittbacksparet Jonas Kinell och Johan Eriksson, spelade säkert som vanligt. Det gäller nu också att få med mittfältet ordentligt i spelet. Ofta söker laget farlige anfallaren Andres Borg med långa bollar. Det blir så med en snabb målfarlig spelare framåt. Inget fel i det, men variationer är bra.

Erik Danielsson
Bild:Ann-Sofie Fahlström

Öfvre Adolfsberg ägnade sig mest åt att gnälla på domaren och sådant lönar sig aldrig. De gula korten duggade också tätt. En spelare blev också utvisad sedan han dragit på sig gult kort.

På fredag väntar Vretstorp borta för IFK. Ett riktigt eldprov för tränaren Conny Eriksson som ägnat större delen av sin fotbollskarriär just som spelare och tränare i Vretstorp. Publikinvasion är att vänta.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1666

Sjöängsskolan rivs

Maj 2017Skapad av Ove Danielsson lör, maj 27, 2017 14:54:27

Maj 2017

Rivningen av Sjöängsskolan är i full gång. Det rivs och materialet sorteras. Det öppnar sig vyer som varit dolda för skolan i många år. Rivningen väcker många känslor. Både bland äldre lärare och elever trots att det fanns många klagomål på skolan. När det regnade fick vaktmästeriet ställa ut hinkar på grund av att taket läckte. Felen justerades men det var ändå alltid något.

Lägger med några bilder från rivningen och när skolan byggdes på 60-talet.
  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1665

Västra Strandparken vecka 21 2017

Maj 2017Skapad av Ove Danielsson fre, maj 26, 2017 23:07:03


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1664

Full pott för IFK mot Eker

Maj 2017Skapad av Ove Danielsson tis, maj 23, 2017 23:52:20
Johan Eriksson, försvarsklippa som fick priset som bäste hemmaspelare
Bild:Ann-Sofie Fahlström

IFK Askersund gjorde sin bästa match för säsongen mot IF Eker på tisdagskvällen. Det blev vinst med 3-1 efter 1-0 i halvtid. Första halvlek spelade IFK mycket bra. Det var bara målen som fattades. Fem minuter före pausvilan gjorde IFK äntligen mål genom Patrik Thörnkvist, efter förarbete av Henrik Göthe.

Nästan direkt efter pausvilan skruvade Adam Palm snyggt in gästernas kvittering på en frispark. Gustav Åkesson i målet hade svårt med solen i det läget. Nästan omgående ökade IFK på till 2-1 genom Jonas Kinell. I slutminuten kunde sedan Henrik Göthe fastställa slutresultatet.

IFK:s målvakt Albin Danielsson blev skadad tidigt i matchen. Han ersattes av Gustav Åkesson. Klubben kan glädja sig åt två jämngoda målvakter. Fyrbackslinjen med Erik Danielsson, Johan Eriksson (pris som bäste hemmaspelare), Jonas Kinell och Henrik Göthe, är svårpasserade. I den senare har IFK ett hemligt vapen med sina långa inkast. En av seriens verkliga långkastare. Varje inkast blir som en hörna.

På grund av skador och avstängningar fick tränar-Conny Eriksson , möblera om lite i laget. Mattihas Kock på mitten var en ny ung bekantskap som klarade sig bra. Evighetsmaskinen Jesper Karlsson, gör storjobb i varje match. Alla lag behöver en sådan spelare. Och framåt handlade det mycket om Andreas Borg och Patrik Thörnkvist. Men som nämnts, en sådan här kväll förtjänar alla ett plusbetyg.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1663

Min tidningskrönika 21 maj 2017

Maj 2017Skapad av Ove Danielsson mån, maj 22, 2017 08:57:41Korpens tipspromenader var ett givet inslag på söndagsförmiddagarna i Askersund för ett antal år sedan. En trogen skara kom varje gång för att förena nytta med nöje. En del gick hårt inför att få tolv rätt. Några tog svängen hem förbi sin bostad för att kolla uppslagsböcker. Utan att raljera över vinsterna så var det ofta kaffe och badskum. Nyttiga saker som var skänkta av några Askersundsfirmor. Äran över att vara bäst var också lite viktigt . Korpledaren Herbert Wallin såg till att resultatlistorna kom i tidningen så alla kunde läsa.

Det var länge sedan jag läste om korpaktiviteter i Askersund. Kan tycka det är lite synd. Fotbolls-och bandykorp var stort och prestigeladdad. Ofta kom det mer folk på korpmatcher än på seriematcher. Själv spelade jag korp för ett lag som hette Jumbo. Men vi blev aldrig jumbo. Orsaken till vårt slagkraftiga lag var lite märkligt. Olika företag hade lag, men så var vi ett gäng som blev över . Det fanns inte nog med folk på våra arbetsplatser så det kunde bli ett lag. Vi som blev över var förutom jag själv bandystjärnan Karl-Erik Södergren, ”Cricke” Christiernsson, Gunnar Öhlin, för att nu nämna några. Vi blev Jumbo. En del arbetsplaster fuskade för att få ett topplag. Ett av det elegantaste fusket stod Posten-Tryckeriet/Tidningen för . Läraren och bandyspelaren Svante Eriksson var med i deras lag. Motiveringen var att det stått mycket om Svante i tidningen om honom som spelare. Därför platsade han i tidningens lag.
Jumbo
Jumbo

Några som aldrig ger sig med tävlingar och olika aktiviteter är pensionärsföreningarna. PRO:s Veteranvetartävling har pågått varje år så länge jag minns. Som journalist saboterade jag omedvetet deras första deltävling i Askersund ett år. En av arrangörerna lämnade resultatet till tidningen, både frågor och svar. Jag publicerade det hela. Men det fanns ett problem. Frågorna skulle vandra runt på de olika deltävlingar och jag avslöjade svaren. PRO fick i en hast ta fram nya frågor.

Slutligen kan jag nämna att även jag vunnit rosa badskum med doft av just rosor. IFK ordnade bingo och jag hamnade intill en person som fick bingo och vann en skinka. Då fanns det något som hette sidovinster. Tänkte spara badskummet till något lämpligt tillfälle då jag ville lukta riktigt gott. När det var dags hade vi slängt ut badkaret. Det är oerhört svårt med badskum en dusch. Bara ett tips.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1662

Västra Strandparken vecka 20 2017

Maj 2017Skapad av Ove Danielsson sön, maj 21, 2017 18:18:41


  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1661

"Bildsköne Bengtsson" satte Askersund på den kriminalhistoriska kartan.

Maj 2017Skapad av Ove Danielsson lör, maj 20, 2017 23:55:45

Ibland är jag och vännen Leif Linus kallade ut till föreningslivet för att visa film och bilder. Och prata lite lagom för att inte bli tjatiga. Något som intressera folk är den legendariske charmören och poliskunden ”Bildsköne Bengtsson”. Sommaren 1926 placerade han Askersund på Sverigekartan. Ett stycke svensk kriminalhistoria.

"Bildsköne Bengtsson" på en bild i SE 1946. Då arbetade han som skräddare i Markaryd.

Det var i Askersund han fick sitt smeknamn av stadsfiskal Löndborg. Vid några tillfällen har vi varit i skolan och berättat. ”Bildsköne Bengtsson ville alla veta mer om. Kommentaren från något barn när vi visade bilder från slutet av 1800-talet i början av 1900-talet var om vi varit med när bilderna togs. Så gamla såg vi tydligen ut.Vi fick svara nej. Men nu ska det handla om Bernhard Harald Bengtsson, den ”bildsköne”.

Det började i Askersund söndagen den 15 augusti 1926. Mitt på dagen bröt sig en tjuv in i Lokrantz måleriaffär vid Stora Bergsgatan. I dag driver Olle Jakobsson en butik i plastbranschen i samma hus. Innehavaren var borta så därför kunde Bengtsson operera ostört . Bytet blev 25 kronor.
------------------------

OBS! På na.se under nyheter -Askersundsbloggen finns resten av artikeln att läsa samt flera bilder.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1660
Nästa »