Oves Blogg

Västra Strandparken vecka 49 2017December 2017

Skapad av Ove Danielsson sön, december 10, 2017 11:38:17

Blog imageBlog imageBlog imagePS! Flera bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg

Askersunds Lucia på gångDecember 2017

Skapad av Ove Danielsson fre, december 08, 2017 23:57:47

I Askersund hålls luciatraditionen levande till skillnad från många andra platser. På lördag (9/12) är det dags för årets firande med kortege genom stan och kröning i Landskyrkan. Normalt brukar firandet var på en söndag. Men i år krockar firandet med ett evenemang som är bokat in på Sjöängen på söndag. Lasse Åberg och Janne Schaffer har julkonsert. Nästa år kommer allt vara som vanligt igen. När det gäller kröningen har det varierat mellan Landskyrkan och vid torget. Förr var den alltid på stan.

Blog image

Bara för ett tiotal år sedan var luciafirandet stort på många håll. Det var omröstning med i bilder i tidningen varje dag på kandidater. Omröstningen väckte ett stort engagemang och främst då från släktingar till de olika kandidaterna. Och det var inte så konstigt. Vem ville inte dotter eller vännen se som lucia? I dag är luciafirandet i Askersund betydligt mer nedtonat mot förr. Tidningarna har slutat med röstning. I Askersund kommer lucian med sina tärnor från någon kör. Personligen tycker jag det är en mycket bra utveckling. Meningen är väl ändå att bevara själv luciatraditionen och kortegen runt torget i Askersund.

Askersunds-Tidning och Lottakåren arrangerade under många år luciafirande i Askersund. När sedan gamla A-T försvann tog Allehanda och Lions över. I dag är tidningen borta ur bilden men Lions har fortsatt. När jag började på tidningen för 30 år sedan var luciafirandet en stor händelse. Jag var själv aldrig inblandad i själva uttagningen av kandidater, där gick gränsen för mej. Däremot var som sagt tidningen inblandad, med presentation av kandidater och röstsedlar. Folk fick sända in bilder på kandidater och sedan satt några män-och ibland också någon kvinna –och plockat ut vilka som skulle få var med. Min uppgift blev ibland att intervjua den som utsågs till Lucia. För det mesta en hopplös uppgift när mamman eller pappan till lucian fanns med för att berätta om dottern. Annars gällde det att ha bra fantasi eller ställa ledande frågor. Det handlade för det mesta om unga blyga flickor som inte hade så stor erfarenhet av livet och inte kunde berätta så mycket. Förmodligen hade läsarna bara nöjt sig med en bild.
PS! Fler bilder och mer text finns på na.se-Nyheter- Askersund-Oves bloggKopparslagare Widing i AskersundDecember 2017

Skapad av Ove Danielsson ons, december 06, 2017 23:30:46

Många av hantverksjobben som fanns i Askersund förr har försvunnit . Och så är det förmodligen över hela Sverige. Lite tråkigt men jag förstår att det är svårt att få ihop det ekonomiskt. I dag handlar det för det mesta om att köpa nytt och billigt. Och då platser inte hantverksjobben.

Blog image

Ska berätta om en genuin hantverkare som hade sin verksamhet i Askersund fram till 50-talet, nämligen kopparslagare Emanuel Widing. Han var född 1877 och avled 1959. Då hade han arbetat i yrket i drygt 70 år. Han hade sin lilla verkstad vid Lilla Bergsgatan. Ett område som förvandlats till parkering i korsningen Lilla Bergsgatan-Stöökagatan. Husen på område revs och då åkte även Emanuels verkstad med.
PS! Mer text och bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves bloggPengar från Klimatklivet till gastankställe i AskersundDecember 2017

Skapad av Ove Danielsson tis, december 05, 2017 17:03:39

Askersunds kommun har beviljats 4,2 miljoner kronor från Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet som ska gå till en tankstation för biogas. Detta är ett viktigt steg i processen att få till en biogasstation i Askersunds kommun.

Askersunds kommuns projekt att bygga en tankstation med biogas fick näst mest pengar i Örebro län i Naturvårdsverkets senaste omgång av beviljade ansökningar till Klimatklivet. Ännu är placeringen oklar.

-Det är ännu inte beslutat var tankstationen kommer ligga utan kommunen är öppna för samarbeten med mackägare eller andra lösningar. Askersunds kommun har avsatt mark för att bygga tankstationen på Åkervägen nära återvinningsstationen invid riksväg 50 men det är alltså inte skrivit i sten att tankstället kommer ligga där, förklarar hållbarhetsstrateg Veronica Sund.

– Det här beslutet från Naturvårdsverket är mycket glädjande och visar att de tror på vår idé. Nu har vi lagt grunden för ett gastankställe i Askersund, säger Per Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande i Askersunds kommun.

– Genom tankstationen kan en fossilfri fordonsflotta inom Askersunds kommun bli verklighet och vikommer långt på vägen mot att bli en klimatsmart kommun. Biogasen kommer finnas till för både kommun, allmänhet och företag och ge stora lokala fördelar när trafikanter stannar i Askersund för atttanka, säger Veronica Sund, hållbarhetsstrateg i Askersunds kommun.

Förutom att ge invånarna i Askersundstrakten möjlighet att tanka biogas förbättras den nationella tankinfrastrukturen och därmed stärks biogas som drivmedel.

Biogas är inte bara ett bränsle utan även ett verktyg för att stärka den cirkulära ekonomin. Detta gör man genom att utnyttja restprodukter från regional produktion i en förädlad produkt som driver fordon

Med minimala utsläpp. En biprodukt av biogas är ekologiskt gödsel som kan användas direkt i livsmedelsodling.

– Tack vare gastankstället kommer den regionala produktionen stärkas och försörjningstryggheten på bränslesidan att öka, något som är viktigt för ett långsiktigt hållbart samhälle, säger Veronica Sund.

Fyra gånger om året fattar Naturvårdsverket beslut om vilka projekt som ska få bidrag från Klimatklivet. Besluten grundar sig på de ansökningar som kommit in till verket och hur stor klimatnytta som investeringarna ger.Min tidningskrönika 3 december 2017 December 2017

Skapad av Ove Danielsson mån, december 04, 2017 09:41:56

Blog image

Annonser om julbord och julmarknader trängs på tidningssidorna just nu. För många är julbordet ett måste och det finns lite att välja på minsann. Både vad gäller priset och matställen.

För min personliga del har det blivit några julbord genom åren. En del riktigt njutbara och trevliga. Vid andra tillfällen har vingliga personer lallat omkring bland sill och rödkål. Inte så trevligt. Vet inte om det förekommer längre, men förr låg det ett garnerat grishuvud på julborden. För mej som är kräkmagad var det ett elände. Inget smakade gott. Tyckte det dekorerade grishuvudet sneglade på mej hela tiden. Försökte sitta i ett hörn för att slippa se.

Blog image

Som journalist hände det ibland att man blev bjuden på julbord av företag och föreningar. De ville ha reklam för sina verksamheter. Gjorde ibland reportage men avböjde maten. Visste att jag aldrig skulle ha blivit bjuden om det inte var för mitt jobb på tidningen. Min teori stämmer också. Det är sällan någon som hör av sig numera. Och jag tar inte det särskilt hårt.

I många år var jag på Sportjournalisternas julfest i Margaretas festvåning. Det var något av årets höjdpunkt med journalister som Ola, Pelle, Håkan, Kenneth, Hasse, Krister, Bernt, för att nämna några. Ett datum som prickades in almanackan tidigt. Det var mycket hög stämning. Och vi hann också med att äta av allt det goda.

Några gånger åt jag också julbord på fartyget Motala Express. Ett trevligt och lite udda matställe. Vid ett tillfälle var isen så tjock att det inte gick att lämna hamnen i Askersund . Men det fanns personer som aldrig märkte det i mörkret. Någon som hade ”stärkt” sig lite extra förklarade att det hade varit en utmärkt båttripp när vi gick i land. En vacker kvällstur i norra Vätterns skärgård…

På senare år har jag nöjt mej med IKEA:s julbord. Häromdagen var jag inne och åt årets julbord. Gott och lagom med mat även om själva lokalen inte är så julmysig. Men jag var inte där bara för att mysa. Jag var där för att äta gott. För att det inte ska bli några som plankar in till julbordet så fick alla julbordsgäster en rund lapp att sätta på tröjan där det klart och tydligt stod att vad som gällde. Det såg lite märkligt ut, men vi blev som ett stort gäng med ”klubbmärke”. Det enda som saknades var julosten. Den skrämmande upplysningen kom en i gänget med. Nästa julbord tänkte jag njuta av på hemmaplan. På Sjöängen om någon är intresserad. Sedan får det vara nog med korv och skinka på lokal för den här säsongen. Fortsättningen får ske i hemmets lugna vrå.Västra Strandparken vecka 48 2017 December 2017

Skapad av Ove Danielsson sön, december 03, 2017 09:49:05

Blog imageBlog imagePS! Ytterligare bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund-Oves blogg

Mörtsjöns svagdricka var ett måste till julNovember 2017

Skapad av Ove Danielsson tor, november 30, 2017 09:36:51

En kagge svagdricka från Mörtsjöns bryggeri var för många Sydnärkingar ett måste till jul för i tiden, likaväl som skinka på julbordet. PÅ den tiden fanns det flera bryggerier inom Askersunds kommuns gränser som konkurrerade om kunderna. Men vilket brygger man än handlade av skulle det vara svagdricka från Mörtsjön. Det blev liksom ingen jul annars.

Blog image

För mej personligen var det en höjdpunkt hemma vid Gårdsjön när bryggarbilen från Mörtsjön stannade till. En kagge svagdricka var självklart och fanns det pengar över kunde det också bli en sockerdricka. Minns att utköraren alltid frågade om det skulle vara en eller två tabletter i drickakaggen. Det handlade om något som hette soletter, som satte lite fart i kaggen. Ett sötningsmedel.

PS! Mer text och flera bilder finns på na.se-Nyheter-Askersund -Oves blogg.Vassa knivarNovember 2017

Skapad av Ove Danielsson mån, november 27, 2017 09:37:17

Blog image

Vem har inte retat sig på slöa köksknivar? Säkert de flesta. En del knivar går att slipa, men det är inte så många som gör det. Eller kan det. Många använder också eggade brödknivar rakt över på allt de skär. Och det är inte roligt med sådan knivar, om man nu kan tala om humor i samband med knivar. Nu till jul när det är skinka och korv på gång är det extra viktigt att ha skarpt. Det ska inte bara smaka bra, utan också se snyggt ut. Minns en marknadsförsäljare vars argument med skarpa knivar var att man kunde skära så tunna – tunna korvskivor att svärmor aldrig mer skulle komma tillbaka.

Annat var det för som det brukar heta, men när det gäller knivar stämmer uttrycket. Långt in på 50-talet dök det upp skärslipare som tog hand om alla slöa knivar. De första jag minns kom på cykel med hela sliputrustningen. Men den jag minns bäst var Verner Johansson från Falköping. Han hade sliperiverkstad i Falköping, men när sommaren kom tog han en sliptur med sin moped. Verner gjorde det för at få ihop lite extraslantar även under sin semester.

Till Askersund kom han ofta från Småland och Östergötland. I Småland passade han också på att besöka släkten. Han förenade nytta med nöje på sina mopedturer. Verner hade själv tillverkat sin sliputrustning. Det var ingen stor och klumpig anordning. Han satte fast slipskivan på stången. Kraften tog han från bakhjulet. Vid slipningen ställde han mopeden på stödet, för att sedan sätta sig upp och trampa.

Verner tyckte att affärerna gick dåligt i Askersund. Normalt brukade han slipa in en dagsförtjänst på 25 kronor. Men inte i Askersund. Verner visste vad de dåliga affärerna berodde på.

”Andra skärslipare har varit i Askersund och missköt sig. Det har gett oss dåligt rykte. Till Askersund kommer det också ganska många skärslipare per år. Det finns inte så många slöa saxar och knivar kvar åt mej”, var Verners bestämda uppfattning.

Många undrade förstås om det verkligen kunde löna sig att åka runt och slipa saxar och knivar.

”Jag har i alla fall klarat mej på det. Hemma i Falköping har jag också ett sliperi. Yrket har jag från min far som var knivsmed. Jag lärde mej tidigt att slipa. Det är naturligt att behålla sitt yrke och bevara familjetraditionerna”, upplyste Verner.

Själv måste jag skryta med att hemma hos oss är alla knivar mycket vassa. Och någon brödkniv äger vi inte. Det finns en orsak till att vi har välslipat. En gång i tiden arbetade jag som styckare vid Slakteriföreningen. Förstår inte riktigt varför så här i efterhand. Jag som har svårt för döda djur. Men vi var många hemma och det gällde att komma ut snabbt och tjäna pengar till försörjningen. Bara som en liten förklaring. Som gammal slakteriarbetare är skarpa knivar ett måste. Och på Slakteriföreningen behövde vi aldrig ta hjälp av Verner. Styckarkompisen Harry Johansson och jag slipade själva. För det mesta fick jag den stora äran att dra veven på slipstenen. Och det fick jag stå ut med. Harry-som gick under smeknamnet Lasarus- hade jobbat längre än jag på firman. Även knivslipningen skulle ske efter en viss rangordning.

I dag finns ett antal små slipapparater att köpa till hushållen. Vet inte hur bra de är, men enligt reklamen ska de vara väldigt bra. Förr fanns det en slipsten utanför väggen nästan vid varje hus. Men det var då det.

PS!! En del bloggar som jag skriver finns också på na.se-Nyheter-Askersund -Oves blogg. Bilder som jag lägger in på den bloggen går att få större.