Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

På strövtåg med Anna i Askersund

December 2013Skapad av Ove Danielsson tor, december 26, 2013 14:01:58Konstnär Anna Ruuska vill ta med er på ett ”Strövtåg i Askersund” i början av nästa år. Det kommer att ske genom en utställning hos tandläkarna i Centrumhuset i januari. Anna från Mariedamm är en trogen utställare vid mottagningen, men inte bara där. Hon brukar finns med lite var stans med sina konstverk.

Anna är en konstnär som inte framhäver sig själv. Hon nöjer sig med att visa upp sin konst. Sedan får folk titta, tänka och tycka. Ett sympatiskt drag. Har träffat Anna många gånger på utställningar, men har aldrig riktigt frågat hur hon kom in på sitt konstnärskap.

-Jag kan nog säga att jag växte upp med många duktiga och kreativa människor runt omkring mig. Det blev att man snappade upp lite här och lite där och värdesatte de stunderna. Som exempel så kunde vi åka till morfar och mormor för att plocka sten eller flyghavre på hans åker. Det hörde väl inte till favoriterna utan det var desto roligare nere i källaren i hans snickerihörna, eller på övervåningen där man kunde dunka in några färgglada remsor i vävstolen, berättar Anna.

-Rita och måla gör väl de flesta barn och pappa gillade att skissa och måla så han lärde mig lite grunder. I åttonde klass så fick jag prova på att dreja. Keramiker Karlherbert som jobbade på Sjöängsskolan. Jag var en av de lyckliga eleverna som fick keramik som fria aktiviteter. Jag tyckte det var jättekul. Kommer än i dag ihåg hur han nästan magiskt kunde pressa fram en fin ljusstake på ett kick ur lerklumpen. Jag minns hur jag tänkte. Det här skulle jag vilja jobba med, men så roligt kan man väl inte ha på ett jobb.

-När jag var sjutton gick jag en kvällskurs i akvarell, för Liselotte Ström. Egen lägenhet i Askersund och under arton. Man fick leva knapert. Det var då jag sålde min första tavla så jag kunde köpa ett par nya skor. Under första året jag gick på Kävesta folkhögskola var det bara jag och en elev till som fick möjlighet att gå de kombinerade studierna för högskolekompetens med konsthantverkfördjupning.

- Trycket var så stort på den kombinationen så året därpå blev vi en hel klass som fick läsa de ämnena. Jag har haft mycket nytta av bredden som de studierna innefattade. När de gällde konststudierna så var det mest bara glas och keramik som inte ingick, upplyser Anna.

-Trots att jag har jobbat med annat så har jag har aldrig släppt målandet utan det har blivit en del utställningar genom åren. Jag själv är inte berest så det är desto roligare när någon tavla landar i Los Angeles, Spanien eller liknande. Vi får väl se om jag följer med tavlorna på någon längre tur, för jag saknar inte utställningserbjudanden utomlands. De verkar gilla det ljusa svenska som ofta syns i mina tavlor.-Under de senaste åren fick jag äntligen möjlighet att lära mig lite mer om keramik. Vi röjde ur garaget och köpte en helrostig keramikugn och drejskiva med tillhörande attiraljer begagnat. Jag hade inte hunnit prova den gamla klenoden till ugn innan jag fick en beställning på nattvardsservis till Mariedamms kapell. Jag talade om min okunskap, då jag inte ens hade blandat till en egen glasyr än, och än mindre visste om ugnen skulle klara av de bränningar upp till 1260 grader som krävs för stengods. Jag kom inte undan, utan det slutade med att jag kavlade upp ärmarna och började dreja. Det lyckades och nu är det oerhört svårt låta bli. Kreativiteten liksom rinner över där ute i ateljén.

-Som du märker så varvar jag lite olika tekniker som keramik, foto och textil men det är akvarellerna som har följt med längst. Jag har under flera år fått hänga mina tavlor hos Tandläkargruppen i Askersund. Att hitta motiv i Askersund är inte svårt. Jag gillar atmosfären av småstadsidyll som svävar i runt gathörnen. Årstiderna lämnar en ojämn puls. Tystnad under gatlyktans sken och med sommarens ljus kommer ljuden, färgerna, alla båtar, motorcyklar och människor. Askersund var ju även under många år ”hemma” för mig.

-Jag hoppas att många kommer att gilla de nya tavlorna med Askersund som inspirationskälla. Utställningen heter ” Strövtåg i Askersund ” och finns för alla att titta på från och med den 10 januari i Tandläkargruppens lokaler ovanför fontänen i Askersund. Man är varmt välkommen in, även utan att boka tandläkartid.

-Sedan är alla även hjärtligt välkomna hem till min ateljé i Mariedamm under konstrundan i maj, tillägger Anna.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1011