Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Ny bok om Askersund på gång

Januari 2014Skapad av Ove Danielsson ons, januari 29, 2014 23:01:59

Fotograf Ulla-Britt Jonsson på Norra Bergen i Askersund har jobbat fram materialet till en ny bok om Askersund. Förhoppningsvis kan boken komma ut till sommaren. Bilderna illustrerar händelser i dagens Askersund. Några äldre klassiska svart-vita bilder finns också med. Utan att förhäva mej är jag med på ett hörn med i den planerade boken vad gäller texterna. Ulla-Britt och jag har jobbat ihop, men materialet bygger på ett antal mycket fina bilder.

Ulla-Britt på fotouppdrag på Edö. På hästryggen Kalle Nero

Ulla-Britt har gett ut och medverkat i ett antal böcker tidigare. Hon har haft funderingar länge på att ge ut en Askersundsbok. Det skulle vara en lättläst bok med bra bilder, och en bok utan för mycket siffror och årtal. Och lagom dyr, en bok för allas plånbok.

Redaktör Joel Haugard gav ut en mycket faktaspäckad bok 1940 med namnet ”Askersundiana”. Den är gångbar fortfarande som en uppslagsbok för alla som vill veta något om gamla Askersund. Till stadens 350-årsjubileum 1993, skulle det komma ut en ny bok, men det blev trassel med utgivningen. Boken kom inte ut förrän 1997 skriven av Jan-Erik Hallberg med namnet ”Askersundare berättar”. Hallbergs bok innehöll ett antal intervjuer.

Ansvariga för kulturen 1993 hade bestämt sig för att det ändå skulle komma ut en bok till jubileet. Beslutet blev då att göra ett nytryck av Haugards bok från 1940. Ett något förhastat beslut kan tyckas. Dåvarande kanslichefen Lars Nordkvist, hade förslag på en ny modernare bok, men fick knepigt nog inte gehör för sin ide. Nytrycket blev en räddningsplanka.

Projektarbetet till den planerade boken har skett genom ett stöd av EU. Föreningen Gamla Askersund har stått bakom ansökan till EU. Kommunen är informerad om planerna och har visat intresse. Förhoppningen är ett kommunalt stöd av något slag. Det finns olika varianter på stöd, kanske köp av ett antal böcker eller ta hand om hela utgivningen för att använda den som reklam för kommunen och till presenter. Inget är dock klart på den punkten ännu.

Nyligen kom det ut en bok i Lekeberg, ”Stil och kvalitet. När Klaessons möblerade världen” skriven av Rolf Jansson. Kostnaderna för den boken stod Lekebergs Sparbank i Fjugesta för. Vad jag hört är den boken i det närmaste slutsåld. Kanske något liknande kan ske i Askersund…

På den här bloggen kommer jag att visa ett antal bilder av Ulla-Britt Jonsson. Hon har copyright på bilderna så de kan inte plockas ut och spridas vidare. Bilderna är inte från boken utan ett smakprov hennes fotografering.

OBS! Ytterligare ett antal av Ulla-Britts bilder finns på na.se under Askersundsbloggen. Gå gärna in där och kolla.

  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1023