Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Torghandel förr i tiden

Februari 2014Skapad av Ove Danielsson sön, februari 16, 2014 10:04:50

Man får säga vad man vill, men den gemytliga torghandeln i Askersund hade sina hemtrevliga sidor. Torget gav oss allt vad vi behövde på lördagarna och någon annan torgdag fanns inte utom ”mötena” en gång i månaden och marknaderna. Det kunde man läsa i Askersunds-Tidning för mycket länge sedan. Ett referat som jag tänkte plocka lite ur för beskriva hur torghandeln såg ut en gång i tiden.Mötena lockade de mera lokalt betonade eller mer närliggande affärsmännen att slå upp sina stånd på torget.Torgdagarna var alltid en stor upplevelse. Då skulle husmödrarna vara tidigt på fötter. Jämställdheten hade inte hunnit så långt. Männen lyste med sin frånvaro. Från referatet:

”På torget kunde man köpa allting. Där fanns särskilt stånd för kötthandeln, för fläsk ,för smör och ägg. Och för grönsaker. Smörbitarna såldes i skålpund eller marker och liknande fettisdagsbullar i formen.

Men man saluförde även hela smörbyttor, och man kunde få köpa en flaska grädde likväl som en famn ved, en halvspann potatis eller ett knippe stickor att tända upp spisen med.

Potatisen köptes tidigt på morgonen. En halvspann kostade en krona och för samma pris kunde man få en halvspann äpplen. Och på det priset fick man potatisen hemburen.

Frukttiden på torget var härlig. Vagn vid vagn fyllda med frukt, bär, gurkor och grönsaker. Och karamellstånden fanns både torg-,mötes-och marknadsdagar.

Äggen köptes naturligtvis i tjog. Bröd kunde man också köpa på torget och med lite tur kunde man få några kakor på köpet. Blommor var däremot mindre vanliga.

I Djupviken fanns trädgårdsmästare Esk, och det blev ett stort evenemang när den första blomsteraffären öppnades. På den tiden hade man inte samma behov av blommor vintertid som nu.

Smör, ägg och potatis var de förnämsta torgvarorna jämte kött. En köttlägg kunde köpas för en tjugofemöring och därmed var söndagssoppan räddad. Smöret var man mycket noga med . Man kunde se husmödrarna gå omkring och krafsa i smörbitarna med naglarna för att smaka på smöret. Andra hade för vana att plocka ut de största äggen. Smörklickarna fick man sommartid för 60-70 öre. Mot jul steg priserna. En och annan lantbrukare kunde också ha med någon kanna mjölk till försäljning”.

Ett stort problem på den här tiden var vikterna. När mark, skålpund, lod och ort byttes mot moderna vikter blev det väldigt krångligt. För att inte riskera något lade försäljarna på lite extra.

Referatet slutar med:

” När man kunde köpa korv och kött och alla andra charkuterivaror mitt i veckan i butiken, då var den nya tiden kommen. Och ett nytt sekel stod för dörren”.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1034