Oves Blogg

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Gamla Konsum i Hammar kom till användning igen

Februari 2014Skapad av Ove Danielsson tis, februari 25, 2014 19:40:32

Vem kunde en gång i tiden tro att gamla Konsum i Hammar skulle bli ortens stora samlingsplats? Visst samlades mycket folk i butiken ibland, men det var inte riktigt samma sak som nu. I början av 90-talet förvandlades den nedlagda butiken till en möteslokal för hela bygden. Något som välkomnades av alla.


Sam Eriksson var fackordförande när glasbruket i Hammar lades ner. gamla Konsum blev en samlingsplats för arbetslösa glasbruksarbetare

En gång i tiden fanns det en affär nästan på varje liten ort i Askersunds kommun. Stormarknaderna i omgivningarna har dock gått hårt åt lanthandeln. De flesta som fanns förr har fått stänga. Affärshusen har ofta förvandlas till bostäder och några har rivits. Men det har inte alltid varit kört för de gamla lokalerna. Några av byggnaderna har faktiskt kommit till användning av hela samhällen. Som i Mariedamm och som i Hammar.

Det lilla vita huset är gamla Konsum. Bilden är tagen från kyrkan. Bild: Leif Linus arkiv

När det gäller gamla Konsum i Hammar vid kanten av Hammarsviken, så ansvarar bygdeföreningen ”Hammarslaget” för verksamheten där. Facket använde lokalen under en period för sina klubbmöten. Men när glasbruket lades ner 1992 kom de nya ägarna, ett lokalt fastighetsbolag, och facket överrens om hur lokalen skulle disponeras. Det skulle bli en fast samlingspunkt för arbetslösa glasbruksarbetare, men också för de boende i samhället. Och så blev det också. De flesta på orten jobbade också vid bruket. Arbetsplatsbiblioteket vid glasbruket flyttades till gamla Konsum direkt. Det fanns också planer på att bygga upp ett litet glasbruksmuseum, men så blev det inte. Men det är inte för sent att ännu.

Fastighetsbolaget satsade en del på upprustningen av den gamla affärslokalen rent materiellt. Mycket av upprustningsjobbet utfördes av arbetslösa glasbruksarbetare. Direkt efter nedläggningen av glasbruket hölls också cirkelverksamhet av ganska stor omfattning. I dag används lokalen till olika verksamheter och sammankomster. ”Hammarslaget” brukar alltid ha saker på gång. Själv har jag varit där och gjort reportage om allt från sminkkurser till magdans med ormtjusning. Det också på en del privatfester i lokalen, de boende i samhället kan hyra lokalen om det skulle vara så.

Även om inte allt blev precis som tänkt från början med gamla Konsum, så blev det ändå en lokal till nytta för hela samhället. I Hammar finns det ingen annan större lokal, frånsett församlingens lokal, Sockenstugan. Det är nog bra att det finns alternativ till Sockenstugan. Tror inte alla verksamhet skull passa där. Och då är gamla Konsum perfekt.

Det är och har varit många olika sammankomster i gamla Konsum, bland annat magdans och ormtjusning.

Vet inte så mycket om hur det såg ut i de gamla Konsumlokalerna, eller vilka som jobbade där. Kanske det till och med finns några bilder från den tiden? Då är det bara att höra av sig.  • Kommentarer(0)//blogg.ovedanielsson.se/#post1038